Katakunci

1 Ramadan 30 hari 2011 (29) 15 Malaysia (3) 1entry=1hari =1Malaysia (32) 1st class facilities 3rd class mentality (3) Abstract (6) Academics (43) Adab (1) Akademik (44) Aktiviti KRENMAUT (2) Anak-anak (31) Anekdot Dialog (21) Anniversary (7) Anthrax (5) Artikel (37) Artikel Agama (50) Audio (1) Baju Iron Maiden (1) Bathory (6) BBQ (3) Beli rumah (1) Berita (11) Black Metal di Malaysia (3) Boikot (5) Boxset (1) Buku (30) Carcass (6) CD untuk dijual (1) Celtic Frost (4) Cited (2) Coffee break (6) cuti-cuti Malaysia (9) D.R.I. (2) Dakwah dan Tabligh (52) Dari Myspace (4) Died (3) Diet (2) Dio (1) Diskografi (4) Diskusi (1) Doctor In The House (2) Dream Theater (30) dyslexia (1) Eid (11) Eksperimentasi Nikon D60 (2) Euphonious (1) Exodus (3) Fake (1) family (18) Fikir random mingguan (11) Filem (42) First 10 Years CD singles (3) Foto rawak (1) Freemason (6) FYP (1) Gear Acquisition Syndrome (18) Gig (47) Gitar (9) Giveaway (2) helloween (2) HELLOWEEN CD Singles collection (1) Heriot-Watt University Malaysia (2) Hidup di Adelaide (129) Hidup di Bethlehem (54) High Voltage (5) HWUM (1) I LIKE THIS (1) IPOH (1) Ipoh's Metal Militants (28) Iron Maiden (76) IRON MAIDEN Live New Zealand 2009 (8) Iron Maiden Singapore (7) Iron Maiden singles collection (1) Istilah Agama (1) Istilah seputar CD (4) Jalan-jalan cari makan (8) Jalan-jalan Metal (8) Karisma (16) Kata-kata hikmah (1) Kembali ke Malaysia (5) King Diamond (1) KLASSIKKK (25) Komentari Metal (86) Krenmaut fanzine (3) Kura-kura (1) La Tahdzan (5) Langsuyr (14) Langsuyr rekoding (9) Listening Booth (1) Majalah (6) Malaysia tanahairku (8) Malaysiana (68) Manowar (11) Megadeth (29) Megadeth singles collection (1) Melancong ke New York (10) Membebel (161) Metal blogger (1) Metal Commentary (1) Metallica (18) Minuman (6) Mohd Tajul Azhar aka Berat (1) Morbid Angel (1) Mount Bromo (5) mrsm (2) My Scientific Articles (1) My Selangor Story (6) Nak menang Battle of The Bands? (2) Nasyid Metal (5) New Arrival (41) Niagara Falls (10) No Smoking (1) November Record Day (11) Obscure Metal (5) Pengalaman hidup (3) Penjara Al Capone (2) Petua (5) PhD (10) Pink Floyd (1) Pirate (1) Poligami (4) Politik Ramadan (12) Projek besar akhir tahun (2) Promosi (70) Prototype (1) Ramadan (15) Record Store Day (5) Recording (4) Rehabilitation of reinforced concrete structures (5) Review (52) Scorpions (10) SEARCH Discography (1) Sembang-sembang (2) Siri Introduksi Kepada (6) Slash di Kuala Lumpur (3) Slayer (16) South Korea Trip (11) Space Gambus Experiment (13) Special Event (7) Stompbox (3) Sunnah (2) Surabaya (8) Swedish Death Metal (1) Syawal (5) taklim (1) Teater (4) Temuramah (23) Terjah blog (5) The 70s rocks! (1) The ABC's of Punk (27) The Beatles (3) The End (1) Tradelist (2) Trip Adelaide-Canberra (8) tro-njo-i (4) Ulasan (416) Uli Jon Roth (4) Untuk dijual (1) US visit Nov-Dec 2012 (14) USA trip 18-27 August 2013 (3) USA trip 27 April - 4 May 2014 (12) Usaha Agama Tempatan (7) UTP (69) Vancouver Trip August 2014 (1) Vinyl (11) Vinyl Passion (6) Viva Voce (1) Voivod (14) Wacken (2) Weezer (1) White Stripes (1) WILHELM Scream (1) Wordless Wednesday (68) Youtube clip (5)

Wednesday, January 02, 2008

Minda Cetak Rompak dan Mat Metal

First start dengan definisi…

Mat Metal = mereka (lelaki) yang dengar muzik Metal, terutamanya Metal underground. Biasanya mereka mengaku minat dan support muzik Metal dan band Metal.
Cetak Rompak = The unauthorized use or reproduction of copyrighted or patented material (sila terjemah sendiri). Definition taken from http://www.thefreedictionary.com/piracy

So apa kaitan dengan Mat Metal dengan Cetak Rompak? Well kaitannya ialah mereka sinonim. Terutamanya peminat Metal di Third World Country. Just browse around and you will see.

Aku? Aku rasa aku prefer yang original. Walaupun mahal 2x, 3x, 4x, 10x ganda dari yang pirate. Tapi of course kita jadilah pembeli yang bijak. Tak beli semua. Beli yang memang betul-betul minat aje. Mungkin aku dididik dari kecik untuk beli yang original.

Masa aku sekolah rendah dulu (memang dah start minat Metal pun), tiap-tiap bulan Bapak aku dapat gaji, dia bawak aku beli kaset. Bapak aku pun minat muzik gak. Sama-sama beli hahaha… Anyway, bila pergi beli, dia pasti bawak aku pergi beli kat kedai yang legitimate (walaupun kadang-kadang kedai tu jual illegitimate items pun). Dan dia akan pastikan aku beli yang original. Alasan Bapakku, kalau beli ‘local’ (pirate la tu), kaset cepat rosak.

Alasan beliau memanglah antara alasan paling kecik sebab beli original tapi at least he has the value. Masa tu mana ada dok pikir pasal copyrighted materials.

Tapi aku ada juga beli kaset cetak rompak masa tu. Especially yang memang takde jual original. Tapi once ada original, aku beli original. So aku ada dua, pirate punya pun ada, original pun ada.

Pe’el ini terbawa sampai sekarang le. Aku kalau tengok pirate punya CD, memang tak terliur langsung WALAUPUN yang pirate tu sejibik macam original. Pada aku, more than alasan CD pirate cepat rosak (I even doubt it), I take pride that I bought something that will help the band to survive.

Look, aku bukan orang kaya. Cuma aku letak bajet. First, aku tak beli semua CD original. Second, I know what is priority. Aku macam tak boleh terima alasan, macam mana nak beli, mahal sangat! Well, what is your priority? Beli jeans Levi’s mati-matian cari yang authentic. Beli kasut, tak pandang langsung yang ‘local-local’ ni… tapi bab CD? ITU MENGAKU PULAK PEMINAT BAND SO-SO YANG PALING SETIA!!! Poorah!

Yang download mp3 pulak aku pun tak paham sampai download ribu-ribu album. Simpan banyak-banyak buat apa ntah? Bukan dengar semua pun. Lepas tu list kat website, bangga dengan koleksi. Aku pun tak paham… adakah bangga spend banyak masa cari link dan download? Hahaha… kesian. Malang yang pertama 1. Mengaku knowledgable tentang so and so band TAPI RESOURCE PIRATE!!! Malang yang kedua dan teramat-amat malang  BANGGA DENGAN KOLEKSI DAN JUAL PULAK TU KAT ORANG!!! Tak rasa hina. Kalau deep down dalam hati ada rasa hina diri tu OK la jugak.

Pada aku download ni just nak test dengar la. Kalau bagus, beli ori. Macam aku buat masa budak-budak dulu. Beli pirate (kalau takde ori atau just nak test dengar)… kalau ada ori atau kalau best, aku beli ori. Aku malas nak bincang, mana lebih baik, download ke beli pirate?

Aku mula suspek, antara sebab kemunduran scene Metal underground Malaysia, ialah kerana MAJORITI Mat Metal tempatan prefer download dan pirated stuffs. Depa ni tak penah duduk dan ketuk kepala sendiri dan tanya… apa yang aku buat ni?

Awas piracy di mana-mana... check out my experience here.

p/s: gambar tengkorak aku pirate kat mana ntah...

6 comments:

deaf_angel said...

sad but true..
memang kena paham, budget nak beli barang2 ori memang selalu takde, aku nak beli barang ori memang fikir berpuluh2 kali takut lari budget, tapi cuba usaha, dan support sikit la barang2 ori..

tak mau mentaliti " download sua ", " copy dari kawan sua " all the time

Anonymous said...

klu dh nama hobi tu mmg le kene spend duti sket...sedangkan org hobi modified keta/kumpul patung pebala sume sanggup berabis ribux..

hobi yg xkua duit mcm dok kt bus stop usha aweksss..ni pree of charge..

anyway ekonomi sume org xsama..bli mana yg mampu/best aje

Anonymous said...

betul apa yg lu cakap tu sam, gua pun ada feeling mcm lu gak. Dari zaman sekolah dah diajar beli yg original. Benda ni ori ni mmg lain sentimental valuenya..kalo pirate ni mcm x der nilai ja rasa. Seingat gua, gua penah beli 2-3 kali je yg pirate ni...kalo donlod tu setakat nak test jer la...apa2 pun support yg ori!!!

Anonymous said...

skang ni aku buat mcm ni..
kalo band local mmg aku beli ori,bias beb,tp utk kemajuan scene kita jgk..
yg lain2 mmg aku download la,paham2 la student mana nk ada duit sgt..

TRUNASUCI said...

My personal opinion, ada pro dan kontra.. tapi kalau tak silap underground late 80's dulu2, semua start ngan pirate, kaset pun dubbing je, takpun beli kaset APACHE.. sumber ori boleh kata locally takde langsung ( kecuali LP import, kalau band major la )..

kalau band2 lain even CROMOK kitaorang dpt masa depa rec kat Australia pun just dubbing between us.. lain2 tuh tape demo etc2.. sorg beli etc dan lain2 dubb..

tp golongan2 ni ( termasuk aku ) sampai skang dok metal lagi.. ada album band local etc pun beli ori gak, pasal resources ada..

budak2 zaman kemudian yg kaset/cd bersepah kat kedai2 biasa/tommy/auntie ke, rasanya banyak yg poser/sekerat jalan je.. dia tak rasa struggle nak dptkan sumber muzik yg precious tu.. yg dia tau "alah esok2 pun ada kat kedai".. dah la tu, beli ori nak show-off mende tuh mahal pulak! rare la, limited edition la apa la.. spirit usaha dan menghargai muzik dalam tu takde,

so back to basics..
tak semua org ada duit, dan rasanya piracy dulu2 la yg naikkan band2, dptkan crowd dan pengaruh.. kalau nak harapkan ori bebetul dulu2, resourcesnya takde, maybe leh tanya mana2 band ( as tuan punya blog pun main dalam band juga ), ikut sales demo dulu2 dr band, compare ngan die hard fans dia dpt, equal tak ngan jumlah sales? kalau tape laku 500-700pcs, yg dtg tgk masa band dia perform, should be more than that kan?

so bukan nak pikir isu kapitalis ke apa... kadang kita tgk beza fans dulu ngan fans skang... fans skang pure dan spirit, struggle takde, walaupun masa konsert besar mcm ROCK THE WORLD tuh ramai, esok2 geng2 ni jd fans muzik lain pulak, dan mcm2 lg.. pasal tuh kalau tgk circle, geng2 metal dulu2 sampai skang kamcing dan duduk semeja mesra, supportive... even dah more than 15years!..

circle kemudian2 ni? tataw le nak panggil circle ke apa, kejap emo, kejap gotik, kejap NU-METAL, kejap SLIPKNOT, lately ni INDIE! then nanti jd mcm ALTERNATIF.. mana ilang dah? depa2 tuh semua membesar ngan zaman2 semua ori ada kat kedai..

quality or quatity? - BAD RELIGION

Irving said...

Hello there.

I've been reading your blogposts for a while (a friend gave me the link), and this one REALLY struck a chord with me. Banyak gila kawan tanya - pehal ko beli ori? Internet pun leh jumpa; buat apa bazir duit yang boleh pakai untuk orang lain. I wish I could show them this blogpost to explain my rationale. Haha!

Cheers! :)