Katakunci

1 Ramadan 30 hari 2011 (29) 15 Malaysia (3) 1entry=1hari =1Malaysia (32) 1st class facilities 3rd class mentality (3) Abstract (6) Academics (43) Adab (1) Akademik (44) Aktiviti KRENMAUT (2) Anak-anak (31) Anekdot Dialog (21) Anniversary (7) Anthrax (5) Artikel (37) Artikel Agama (50) Audio (1) Baju Iron Maiden (1) Bathory (6) BBQ (3) Beli rumah (1) Berita (11) Black Metal di Malaysia (3) Boikot (5) Boxset (1) Buku (30) Carcass (6) CD untuk dijual (1) Celtic Frost (4) Cited (2) Coffee break (6) cuti-cuti Malaysia (9) D.R.I. (2) Dakwah dan Tabligh (52) Dari Myspace (4) Died (3) Diet (2) Dio (1) Diskografi (4) Diskusi (1) Doctor In The House (2) Dream Theater (30) dyslexia (1) Eid (11) Eksperimentasi Nikon D60 (2) Euphonious (1) Exodus (3) Fake (1) family (18) Fikir random mingguan (11) Filem (42) First 10 Years CD singles (3) Foto rawak (1) Freemason (6) FYP (1) Gear Acquisition Syndrome (18) Gig (51) Gitar (9) Giveaway (2) Heavy Scotland (1) helloween (2) HELLOWEEN CD Singles collection (1) Heriot-Watt University Malaysia (2) Hidup di Adelaide (129) Hidup di Bethlehem (54) High Voltage (5) HWUM (1) I LIKE THIS (1) IPOH (1) Ipoh's Metal Militants (28) Iron Maiden (77) IRON MAIDEN Live New Zealand 2009 (8) Iron Maiden Singapore (7) Iron Maiden singles collection (1) Istilah Agama (1) Istilah seputar CD (4) Jalan-jalan cari makan (8) Jalan-jalan Metal (12) Karisma (16) Kata-kata hikmah (1) Kembali ke Malaysia (5) King Diamond (1) KLASSIKKK (25) Komentari Metal (86) Krenmaut fanzine (3) Kura-kura (1) La Tahdzan (5) Langsuyr (14) Langsuyr rekoding (9) Listening Booth (1) Lords of the Land 2017 (2) Majalah (6) Malaysia tanahairku (8) Malaysiana (68) Manowar (11) Megadeth (29) Megadeth singles collection (1) Melancong ke New York (10) Membebel (161) Metal blogger (1) Metal Commentary (1) Metallica (18) Minuman (6) Mohd Tajul Azhar aka Berat (1) Morbid Angel (1) Mount Bromo (5) mrsm (2) My Scientific Articles (1) My Selangor Story (6) Nak menang Battle of The Bands? (2) Nasyid Metal (5) New Arrival (41) Niagara Falls (10) No Smoking (1) November Record Day (11) Obscure Metal (5) Pengalaman hidup (3) Penjara Al Capone (2) Petua (5) PhD (10) Pink Floyd (1) Pirate (1) Poligami (4) Politik Ramadan (12) Projek besar akhir tahun (2) Promosi (70) Prototype (1) Ramadan (15) Record Store Day (5) Recording (4) Rehabilitation of reinforced concrete structures (5) Review (52) Ross The Boss live (1) Scorpions (10) SEARCH Discography (1) Sembang-sembang (2) Siri Introduksi Kepada (6) Slash di Kuala Lumpur (3) Slayer (16) South Korea Trip (11) Space Gambus Experiment (13) Special Event (7) Stompbox (3) Sunnah (2) Surabaya (8) Swedish Death Metal (1) Syawal (5) taklim (1) Teater (4) Temuramah (23) Terjah blog (5) The 70s rocks! (1) The ABC's of Punk (27) The Beatles (3) The End (1) Tradelist (2) Trip Adelaide-Canberra (8) tro-njo-i (4) Ulasan (419) Uli Jon Roth (4) Untuk dijual (1) US visit Nov-Dec 2012 (14) USA trip 18-27 August 2013 (3) USA trip 27 April - 4 May 2014 (12) Usaha Agama Tempatan (7) UTP (69) Vancouver Trip August 2014 (1) Vinyl (11) Vinyl Passion (6) Viva Voce (1) Voivod (14) Wacken (2) Weezer (1) White Stripes (1) WILHELM Scream (1) Wordless Wednesday (68) Youtube clip (5)

Thursday, February 25, 2010

Terjah blog

Kisah 1:

Kelihatan di dalam masjid, orang yang sangat ramai dari masjid-masjid biasa. Maklumlah, malam perhimpunan mingguan. Ada tazkirah. Aku pun baru je sampai dari Australia beberapa hari lepas. Lama tak duduk dalam suasana beragama macam ni.

"Assalamuallaikum Abang Ben... bila sampai?" seorang kawan berkarier sebagai cikgu menyapa.

*Abang Ben tu nama di blog je, kat luar nama lain.


------------------------
Kisah 2:

Anak aku Ismail sakit demam. Makan tak mau, takde selera. Aku pun bawa ke klinik. Untuk memujuk dia makan, aku bawa ke KFC. Dapat Kid's Meal dengan mainan tu kira happy sangat le dah tu.

Selesai makan, aku turun tangga yang kecil. Aku mengecilkan diri kerana ada seorang mamat nak naik ke atas. Dia tersenyum-senyum. Aku membalas senyumannya.

"Assalamuallaikum bang... Abang ni lecturer ye?"

Aku angguk dengan raut muka confuse.

"Saya follow blog abang..."

----------------------------
Kisah 3:

Sejuk aircond dalam meeting room ni. Aku dengan beberapa rakan sekerja sedang menunggu bermulanya meeting besar ni. Meeting dengan seorang profesor dari NUS untuk melihat ruang koloborasi antara UTP dan NUS.

Direktor Research Enterprise Office masuk. Nampak aku, dia tersenyum. Lantas memegang bahu aku yang sedang duduk tu dari belakang.

"Bila balik?" Tanyanya.

"Dah sebulan lebih..." jawabku dengan tersenyum.

"My wife itu hari bukak you punya blog... apa nama tu... kren? kren?"

***********

MORALNYA???

Wednesday, February 24, 2010

Kata-kata hikmah vol 1

Di dalam sebuah masjid sekelompok manusia sedang mendengar tazkirah.

"Tuan-tuan yang mulia, hari ni perkara-perkara fardhu ni insyaAllah kita dapat tunaikan..."

"Perkara-perkara sunat pun insyaAllah ada juga kita buat..."

"Tapi tuan-tuan, dalam masa yang sama, perkara haram dan maksiat tetap kita tak boleh tinggal"

------------

Sampai hari ni perkataan-perkataan si pentazkirah terngiang-ngiang di telinga. Moga Allah s.w.t. bagi hidayah dan taufik kat aku (dan semua).

Tuesday, February 23, 2010

Foto rawak vol. 1

Restoran Laksamana Cheng Ho, Ipoh. Masakan Cina Muslim (Melayu punya daaa..). Sepinggan lauk tu RM10. Not bad. Tapi macam ada tukar menu pulak berbanding 4 tahun lepas. Something is missing... hmmmm...

Mimbar masjid UTP. Dinding marmar imported khas dari negara Timur Tengah (tak ingat mana). Berekon sejuk. Nak lagi musim panas sekarang ni. Legaaaa....

Bersekuter ke masjid... yeaaaa...

Surau Bemban Raya. Menunggu iqamat Isya'

Sekadar hiasan. Memang buat hias pun sebab baca ilmu tak sampai (tak cukup). Last-last menguap - tidur. Dapat ganjaran pahala niat pun alhamdulillah sangat dah...

Sunday, February 21, 2010

Majlis peminangan

Pada 13/2 yang lepas, berlakulah majlis peminangan...

Rombongan meminang yang sampai lewat hampir sejam.


Yang di dalam rumah suruh cepat masuk... perut dah lapar!

Yang biru dari pihak perempuan, yang merah dari pihak lelaki.

Otai-otai yang memesyuaratkan majlis pertunangan. Berapa nak taruk, berapa nak nego...

Hadirin yang resah mengikuti mesyuarat.

Masih lagi dalam negotiation.

Yang kiri (only 2 is real), yang kanan (2 itu menawan)... ;)

Yang bertunang dengan.... abang kandungnya... (hilang saspen)

Penat setelah selesai nego.

Apa? RM20K? Tak cukup laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....

Saturday, February 20, 2010

Ulasan: Teater 50

Aku pernah berlakon teater. Teater mini. Ianya berlaku masa orientasi Tingkatan 4 di MRSM dan persembahan kelas semasa berada di Mara Language Academy. Belasan tahun dulu. Namun begitu ada sedikit minat aku dalam seni teater ni. Oleh kerana minat kepada performance art berbentuk muzik keras lebih mendalam maka aku terpaksa meninggalkan teater.

Watak yang dipegang? Penagih dadah dan syaitan ;) Sesuai kot dengan gaya semasa aku masa tu!

9 Februari lepas, aku dapat meluangkan masa untuk menonton teater secara rasminya. Itupun kerana masuk adalah percuma. Bila lagi nak tengok?

Teater tersebut bertajuk 50, yang diadaptasi dari karya asal Dinsman yang bertajuk Menunggu Kata Dari Tuhan. Ia dipersembahkan oleh kelab Tronoh Theater Shop, Universiti Teknologi PETRONAS. Teater ini adalah imaginasi pengarah terhadap apa yang berlaku kepada Kaab bin Malik r.a. yang dipulau oleh golongan Muslim kerana tertinggal semasa peperangan Tabuk. Tema yang sesuai dengan majlis perasmian Heart 4 Islam yang dianjurkan oleh UTP.

Prop di atas pentas adalah minimal. Cuma ada sebuah kerusi yang digunakan oleh pelakon. Pakaian pun juga adalah minimal. Sekadar memakai jubah dan serban. Dan jalan ceritanya pun minimal. Tambahan kepada cerita (sebenarnya hadith) pun agak minimal.

Mungkin aku tidak berapa bersedia dengan teater ini. Yang pertama-tama bermain di kepala, bolehkah melakonkan watak sahabat r.a. Seorang sahabat di sebuah forum menjawab terdapat dua pendapat: harus ikut fatwa Al-Qardhawi dan haram ikut fatwa Ibn Uthaymeen (Mufti Arab Saudi).

Keduanya, berkesankah lakonan mereka ini untuk menatijahkan perasaan sedih ketika membaca/mendengar hadith asal. Selama bacaan aku, hadith ini mendatangkan perasaan sedih yang sangat mendalam dan tidak menjadi aib apabila kadang-kadang sehingga menitiskan air mata. Membaca hadith tersebut, dalam suasana yang tenang; begitulah hasilnya.

Ketiga, sebanyak mana sunnah pemakaian yang diadaptasi oleh para pelakon? Wujudkah tasbih ketika zaman itu? Prihatin para sahabat terhadap 'tidak isbal' dalam pemakaian pula bagaimana? Mungkin jika teater ini diarahkan oleh Big Boss, Prof Madya Dr., keprihatinan itu lebih dalam persoalan ini.

Persoalan pertama memang tiada dapat dicari jawapannya. Mungkin terpulang kepada kecenderungan seseorang. Namun persoalan kedua terjawab iaitu teater ini gagal menatijahkan kesedihan itu. Apatah lagi berlaku kesilapan dialog/gagap oleh pelakon utama yang melakonkan watak Kaab bin Malik r.a. menyebabkan dewan bergema seketika dengan ketawa. Sudah tentunya ini tidak berlaku semasa membaca hadith yang asal. Ini menyebabkan hadith yang mahsyur tersebut menjadi lakonan yang terkadang menggelikan hati. Mana mungkin begitu?

Persoalan ketiga, aku biarkan kepada kita sama-sama mencari jawapan kerana bukanlah aku yang layak memberikan jawapan sebenar.

Kesimpulannya, mungkin disebabkan oleh teater percuma, maka teater ini agak kurang kualitinya. Jangan takut, nafsu aku tidak terhenti sekadar dengan teater ini. InsyaAllah, jika ada kesempatan yang lain, aku akan ikuti teater yang lain, walaupun berbayar.

Gambar-gambar boleh dilihat di sini.

Friday, February 19, 2010

Aku Mat Thrash : Ipoh Metal Militant Part 1

oleh: Rafi Promaster

Memang aku bangga jadi orang Ipoh walaupun pekan tu tak ada awek chung. Yang ada cuma cina-cina bukit yang racist dan melayu yang berpecah belah. Apa ada kat Ipoh selain stesen keretapi, bas stesyen lama, pekan lama yang dah usang, Yik Foong yang dah jadi pusat IT dan Indon Hairstylist Centre. Super Kinta yang makin busuk, Waterfall yang airnya melekit dengan bau pinggan mangkuk. Apa lagi? Library yang sudah kehabisan buku, Restoran Posh tepi sungai busuk. Tapi tetap jugak kawan-kawan aku ni balik kampung semata-mata nak makan wanggey atau mee MG. Tak tahu apa ke sedapnya wanggey dan MG tu? Mungkin air basuh pinggannya yang tak pernah bertukar menambahkan kelazatan ataupun lidah anjing yang bertugas sebagai tukang basuh pinggan kat tepi longkang warung tu. Selain tu memang tak ada tarikan lain yang boleh memanggil kawan-kawan yang sudah berhijrah ni.

Aku pun banyak kali dah berhijrah keluar dari pekan ni. Dari tioman hinggalah ke UK. Tak bleh dok Ipoh lama-lama..nanti borang. Malam ni aku tak nak cita banyak..lagipun aku tak banyak tahu tentang industri atau kegiatan metal di Ipoh semasa merantau. Ipoh ada banyak band. Band-band rock yang otai termasuk band-band thrash yang terrer. Kebanyakan band-band rock ini tak popular walaupun pada hikmahnya mereka ni hebattullah khomeini dan kreatif. Mereka tak boleh sampai ke tahap teratas. Samada mereka habis begitu sahaja atau kena tangkap masuk pusat.

Begitu juga band thrash atau metal. Sebagai contoh, Ratship. Walaupun hebatullah, tetapi tidak pernah sampai ke mana. Tahap kehebatan mereka adalah hinggakan mereka mesti mencover lagu Metallica dengan sebijik. dari segi riffing, drum dan bunga-bungaan yang ada di dalam lagu-lagu band pujaan mereka itu. Band boynya pun hebat juga. Bali yang seiras Cliff Burton, Brader Bob yang cakap macam mat salih, Yus Pak Harun yang memang macha dan kaka burat, Putih dengan suara serak basah ala Hetfield dengan skill riffing 'gantung'nya dan Rahim yang memang Otai dari semua segi. Tapi mereka habis begitu sahaja. kerana apa. Kerana pada zaman kehebatan mereka ini, Malaysia masih lagi di takuk yang paling lama. Tiada exposure dan support macam sekarang seperti yang boleh di dapati dengan sewenangnya oleh band Indie yang sterotaip dan sama sekarang ini. Di tambah pula dengan sikap pemimpin yang bodoh sombong dan kolot pada zaman mahathir yang diagungkan itu. Maka timbullah band Gersang dan band-band yang lain yang sanggup memotong rambut dan membiarkan maruah rock mereka tercemar akibat mahu glamour lima minit di kaca TV. Tapi bukan band dari Ipoh yang tetap dengan pendirian rock dan metal mereka. Kebanyakannya tetap dengan Imej rambut panjang dan selekeh. Dan oleh sebab itulah mereka ini tidak sampai ke mana.

Glottis merupakan satu-satunya band dari Ipoh yang paling awal menapak. Anggota kumpulannya adalah Adik Necrotic, Is, Li dan Jadam. Dari segi penampilan, mereka memang hebat dengan adik yang berambut panjang belah tengah, Is yang macam langsuir menutupi sebahagian dari mukanya, Li yang tinggi dan sentiasa berkasut boot dan Jadam dengan seluar kombatnya. perfect! Selepas mereka berpecah adik menubuhkan band Necrotic Chaos dan penampilan mereka agak ganas juga sesuai dengan jenis lagu yang mereka mainkan. Dan berpakaian metal bukan sahaja hanya di gig tetapi pada bila-bila masa tak kira di mana kami berada. Pagi Raya, keluar dating dengan bakal awek, pergi rumah orang kawin, interview kerja..kesemuanya ada elemen thrash dan metal yang cuba ditonjolkan. kerana itu adalah cara hidup.

Aku tak berapa arif dengan penubuhan Ipoh metal militant ini selain dari Adik aku dreamstone dan juga Adik. tapi biarlah aku cuba huraikan sikit. Maka dengan gig-gig yang telah berjaya mengumpulkan ratusan pengikut dan band baru, scene metal di Ipoh mula berkembang pesat sepesat Bandaraya Kuala Lumpur. Antara band yang mula memperkenalkan diri mereka adalah Athotorgh (band aku), Langsuir (band adik beradik dari menglembu), Profane Creation (Band semi projek Jadam dari SPPK), Vociferation Eternity (band projek Daie), Hayagriva (band Joo Mantravathee) dan Purnawulan (Band yang aku tak berapa tahu sejarahnya). Setiap band-band ini mempunyai imej dan stail lagu mereka sendiri. Seperti band aku yang thrash habis, Necrotic yang death metal gila, Hayagriva yang pure satanic, Profane yang grind dan technical serta Langsuir yang eastern dan mistik. Yang paling best tentang band-band ini adalah kami sentiasa bersama 24 jam seperti TV3. Hari sabtu dan Ahad adalah hari suci kami. Di Komplek Yik Foong kami akan bertemu dan menghabiskan masa bermain game, berbincang isu thrash dan metal, tawaf 3 kali di komplek itu dan diakhiri dengan jem session di Studio SYJ. dan selepas itu kalau ada kelapangan kami akan berracong kereta dengan kereta BBX milik Lorenzo Diablo dan OldT serta kereta standard Mior Scum. Dan selepas itu melepak sampai pukul 5 di depan rumah Old T

Biar aku cita tentang band aku athotorgh sikit. Band ni sebenornya band nathan(projek). Semenjak Stomek drummer aku yang matanya macam orang stomek tapi dia tak pernah stomek, (Stomek-Stim Ganja) Anator terpaksa dibubarkan. Tinggallah aku sebatang kara. G dreamstone adik aku bukak band baru(Tolong Edit) dan aku pun merantaulah ke Pulau Tioman. Kat Tioman memang scene thrash atau metal omputih memang la takda." Itu yang aku heran, omputih ramai, tapi tak da pulak mat thrash Rafi ya?" Kata kawan aku. Memanglah! Bukan semua orang putih macam araya dan angelripper! Bukan semua omputih mat thrash! Kalau tak takda la Engelhart Humperdick! Syed Budris(bodoh) jugak member aku tu. Jadi kat tioman aku berjinak-jinak dengan Santanip(Carlos Santana), Paul Anka (oldtai gila), lagu melayu (sebab aku lepak dengan ex-gitarist kompolan Medicine) dan bermacam-macam lagu yang bercirikan orang tua dan mellow. Habis kuat aku belajor skill basking la. Di tambah dengan zaman tu yang tiada internet, semakin bangang lah aku tentang scene thrash yang ditinggalkan. Bila aku balik aje ke Ipoh, patut la diaorang heran masa aku ajak diorang main Countess Bathory. Rupanya diaorang dah pun jem lagu-lagu Tiamat dan Burzum. Tapi aku tetap dengan pendirian thrash aku. Sebab hanya lagu macam tu yang buat aku masih hidup. Jadi aku tubuhkan Athotorgh. Sebenornya Athotorgh ni member aku yang bagi. Malam tu aku petak, macam mana nak namakan band baru aku ni. Jadi aku tanya si Malvak ni kawan aku yang belajor cakap Jepun sikit-sikit.Last-last dia cakap "Athotorgh". Aku pun tanyala, apa maknanya. Entah. Selamba ajr dia punya jawapan. Last-last sebulat suara kami bersetuju menamakan band projek itu Athotorgh. Anyway..ia hanyalah band projek...fikir aku.

Band aku terdiri dari Valhalla yang memang fanatik metallica. Nighslayer yang juga diehard metallica dan juga adik aku yang death sikit. Dengan kekreatifan ketiga-tiga bandmate aku ini, kami berjaya menghasilkan the rites iaitu demo pertama kami yang dirakam oleh Sound Engineer kumpulan Slam. Selepas itu bermulalah kehidupan kami sebagai thrashead. Tour sana, Tour sini (funfair dan konsert campur dengan apek opera dan kumpulan rap), Jam session dan juga sessi fotografi di lokasi-lokasi yang difikirkan thrash( tandas, tangga dan offcourse Jam studio. Tapi atas desakan hidup di malaysia ini, kami terpaksa jadi band yang tenggelam timbul, aku kena merantau lagi, dan bandmate aku ada kehidupan mereke sendiri. Maka dengan itu berkuburlah sekejap Athotorgh........

Sambung lain keluaran..

PART 2

Thursday, February 18, 2010

Niqab




Oud @ Gambus

The oud is a pear-shaped, stringed instrument commonly used in Middle Eastern music. It is often seen as the predecessor of the western lute, distinguished primarily by its lack of frets.








Rasa berselera pulak nengok makhluk Allah s.w.t. ni. Geram je rasa...

Tuesday, February 16, 2010

Artikel jurnal pertama

Alhamdulillah...

-----------
I have now received the reviews of your paper *****. Unfortunately, in its present form it is not suitable for publication, but if you will provide a revised manuscript, I may be able to accept the work. The detailed comments of the reviewers are provided below.

Reviewer #1: This is a good paper and appropriate for publishing in the JCSR. It will be a useful paper for those who research on FRP strengthening of steel
elements.

Reviewer #2: The scope and the content of the research, fully described in paragraph 2, should be summarized in the introduction.
-----------

So actually, satu paragraph je kena repair. Dan jurnal yang dihantar ni dalam kategori jurnal kelas A.

Allah is GREAT!!!

Friday, February 12, 2010

Laporan mesyuarat mingguan 12/2/2010

Laporan mesyuarat mingguan dari halaqah SeriTron (Seri Iskandar-Tronoh, Perak).

1. Jemaah maghribi akan sampai ke kawasan ini 3 hari (Sabtu-Isnin). 5 orang Arab dan 2 orang tempatan (penterjemah yang telah keluar 1 tahun). Jemaah maghribi ni terdiri dari orang-orang yang telah lama buat usaha di Maghribi dan mereka ditasykil cash dari Ijtima Tonggi, Bangladesh. Mereka akan habiskan masa 40 hari di Malaysia.

2. Jemaah masturat tempatan 3 hari akan sampai untuk 3 hari (Sabtu-Isnin) untuk buat usaha. Wanita akan tinggal di dalam rumah sementara para suami di surau. Semua wanita Muslim digalakkan bersama turut serta dalam program yang dijalankan.

3. Jemaah student UTP seramai 15-20 orang akan keluar 3 hari ke Pulau Pangkor (Sabtu-Isnin) mengambil peluang cuti Tahun Baru Cina.

4. Jemaah student UiTM seramai 7 orang akan keluar 3 hari (bermula Jumaat malam).

Mereka yang tinggal berdekatan kawasan Seri Iskandar-Tronoh dialu-alukan untuk bergotong royong dalam kerja agama ini.

Wednesday, February 10, 2010

Dewan Canselor, Universiti Teknologi PETRONAS

Antara bangunan yang menarik di UTP sudah tentunya, Dewan Canselor. Ia dibina bersama dengan perpustakaan. Ikut gambar di atas, Dewan Canselor di sebelah kanan dan perpustakaan di sebelah kiri.

Pandai betul diorang main dengan cahaya. Capture dengan Nokia N82 pun dah cun.

Konon artistik sikit. Shot senget.

Malam semalam ada pelancaran Heart 4 Islam anjuran Masjid UTP dan Rakan Masjid. Bersama-sama dengan pelancaran tersebut, ada teater. Aku dan wife datang nak tengok teater sebenarnya. Adik ipar dengan mak mertua pula datang bercuti. Memang ligat le, keluar. Anak-anak tinggal pada mereka.

Rasa macam baru kawin lepas parking kereta kat tempat parking yang samar-samar. Berjalan menuju ke dewan dengan berpegangan tangan...

Antara korang yang dah ada anak 3-4, last sekali korang jalan pegang tangan bila???



Perpustakaan. Cun habis. Cermin transparen dilimpahi lampu neon.

Kalau nak kira aku, memang dah lama le. Abih camno? Sebelah tangan pegang anak. Sebelah lagi pegang anak lagi sorang. Yang wife tolak troli shopping. Dalam pada tu nak cubit kat anak-anak yang degil lagi.

Pendek kata, kalau keluar dengan anak-anak, habis tenaga nak kawal depa je la.

Jadi dari perking lot yang samar-samar, bergerak ke dalam dewan macam pengantin, walaupun orang tak perasan. Sambil tu ambik la seshot dua posing-posing mengancam for our eyes only.

Student tak berapa ramai. Mat Metal, punk, hardcore dan sebagainya takde nampak pulak. Ataupun dalam hati je (macam aku).

Anyway, biasalah... PETRONAS. Bangunan kena one-of-a-kind. Sekali tengok, kena breath-taking. Padanlah dengan organisasi listed as no 80 in Fortune Global 500. Royalti bagi kat negara pun tahun lepas je lebih kurang RM60 billion. So apa salahnya, spend some money for UTP ye tak? Itupun korang nak komplen PETRONAS kaya sorang-sorang la. Bab susah payah korang takde pulak nak ambik peduli.

Sebut pasal PETRONAS, Tan Sri Hassan Merican pun dah takde. Banyak jasa dia pada PETRONAS. Dari organisasi yang kecil sampai jadi business giant kat dunia. Tan Sri, may Allah s.w.t. bless you for what you've done to the country. Kalau pencen, boleh la ambil masa ni untuk persediaan nak masuk kubur pulak. Ingatan untuk aku sendiri. Semua yang hidup pasti akan mati. Kau, aku, dia, mereka... PASTI akan MATI!

Sapa kata tak cun, hati jeles la tu.

Next time aku ambil shot Masjid terapung UTP, k? Tu pun antara signature building kat UTP ni.

Itu hari first time bawa masuk anak-anak aku ke ofis, anak aku, Ismail bertanya, "Is that a hotel?" sambil jari menunjuk kepada bangunan HOSTEL pelajar. Maksudnya, pada pandangan Ismail, hostel tu nampak macam hotel.

Nak kena ambik shot jugak ke?

Masa hostel tu baru je siap, aku pernah buat lawatan bersama dengan Project Manager untuk kawasan hostel. Aku cakap kat dia, kalau camni, aku nak buat Bachelor balik ah! Memang cun hostel tu. Standard bodoh-bodoh pun, resort 4 bintang.

Sekarang tak tau le, after 6 years. Dah jadi sarang tikus kot. Tapi at least dari luar, the resort/hotel look is still there. Dalam tak tau lagi.

Posing yang dibenarkan untuk public viewing.

Dewan Canselor - one of the view.

Teater yang aku tengok tu, next entry aku rebiu insyaAllah. Banyak nak komen tu pasal kena rilek-rilek baru tulis.

Seni teater di UTP agak berkembang. Hingga ke tahap nasional. Gara-gara orang kuat teater ni, Head of Department aku. Itu hari ada skrip dia jadi drama kat TV. Tak ingat apa tajuk ntah. Kontroversi jugak le ceritanya. Aku tak tengok sebab masa tu kat Australia.

"You boleh help I tak?" tanya dia.

"You boleh buat soundtrack live tak untuk my teater..." sambung dia lagi.

Aaa... aaaa... aku cuba susun ayat yang akademik sikit. Ni dah masuk cerita lain le.

Korang dah daftar Tabung Haji ke belum?

Habis je teater. Aku keluar dengan wife terus daftar Tabung Haji sorang RM10. Ni kalau baru daftar ada la dalam 20 tahun lagi baru dapat pergi. Apapun, doa kena banyak dan azam mau kuat. Barulah nanti Allah s.w.t. jemput kita jadi tetamu terhormat. Amin!

Fuh... banyak aku tulis malam ni. Rasa lenguh bahu.

Tuesday, February 09, 2010

Komtar R.I.P.

KOMTAR IS DEAD!!! Tinggal rangka je. Aduh....

Terkejut aku.

Banyak kenangan Metal kat sini. Antaranya:

1. Masa nak raya, aku dengan bapak aku shopping baju raya kat situ. Round punya round, nampak baju IRON MAIDEN Powerslave tergantung (dan berbalut plastik - aku pikir-pikir balik, sure original punya - kalau tak buat apa bungkus beria-ia macam tu). Aku pun kata kat bapak aku, itu le baju raya aku. Brader yang meniaga tu pun bawak turun. "Sorry dik, takde size". Mana taknya, aku darjah 4 masa tu. Cis! Kalau nak kira logik aku masa tu, besar gedebeh pun takpe. Janji ROCK!

2. Baju Metal original pertama aku beli. Masa Form 4. Aku di MRSM Muar. Cuti sekolah balik rumah nenek aku di Kg Melayu Majidee. Aku tak ingat le apa nama kedai tu (mat Metal JB sure tau punya - kat 1st floor sebelah tangga tak salah aku le). Baju IMMOLATION Dawn Of Possession. Fuh... gedebeh jugak sebab masa tu badan aku sekeping macam papan. Tapi apa ada hal. METAL!

3. Bila balik cuti kat Kg. Melayu Majidee je, memang excited gila le nak turun Komtar ni. Bukan apa pun, syok membelek barangan Metal kat dalam kedai-kedai situ. Meleleh air liur beb.

4. First date dengan editors Mintakulburuj zine (Fadhil, Masuri dan Hadi) kat parking seberang jalan (not actually Komtar) tapi dekat-dekat le tu. Maka terjalinlah hubungan Metal aku dengan depa sampai sekarang. Last week outstation kat JB pun sempat dinner dengan Hadi dan isteri barunya.

Jalan Wong Ah Fook. 18 years ago memang tempat kutu berahak berkeliaran. Rock dan Metal. Ada pasar kat situ. Makanan jual kat tepi-tepi tu memang best.

Sekarang dah jadi City Square. Ramai pendatang. Tak rupa dulu dah.

Tempat makan Sg. Segget pun dah takde dah. Dulu sambil makan boleh husya tikus-tikus besar berlari-larian kat longkang besar tu. Sekarang dah jadi underground sewer kot. Mamat seluar pendek baju biru kat gambar tu mental sebenarnya (bukan METAL - tapi MENTAL). Dok berdiri tercegat kat situ. Aku ingat nak buat close-up, takut kena kejar pulak heheh...

Tapi JB tetap JB. Cukuplah hidup di JB selama aku di UTM 1993-1999. Dah tepu. Nasib baik rezeki aku tak di sana. Kalau tak mau stress juga. Bayangkan, dari tahun MRSM 1991 sampai sekarang ni 2010... construction tak habis-habis!!! Pebende yang dok construction tak habis-habis tu pun aku tak tau le. Syukur ya Allah, Kau telah keluarkan aku dari kesibukan JB (no offense JBians ;))

Sebagai bonus, sempat berminum pagi bersama dengan tak lain dan tak bukan, En. berteromber kita. First time jumpa. Ekspetasi aku, ingatkan ganas macam Zakk Wylde. Rupa-rupanya, aku nampak lagi ganas hahaha... sori bro, gurau-gurau je. Apa-apa hal pun En. berteromber @ Nasaruddin ni memang cool. Apa ada kat luar ye tak, janji dalam hati takde taman bunga (ooopsss!). Metal sekental-kentalnya ;)

Monday, February 08, 2010

Bersantai dengan anak-anak di ofis

Surrounding UTP ni memang cantik. Hijau. Keliling memang hutan. Kat tengah-tengah antara academic block tu ada taman buatan.

Anak aku dah dengar dari kawan dia, boleh bagi makan ikan dalam kolam. "Let's feed the fish bapak..." Dah 2 minggu dia request.

Hari Ahad, ambil kesempatan hantar wife ke majlis taklim di Bota Kanan (dia dengan anak bongsu), aku pun bawa anak-anak yang lain ke UTP. Ada lebih kurang 45 minit sebelum kami kena beredar untuk jemput wife dari majlis taklim tu (2:30pm-4:00pm)

Block 13: ofis aku le tu...
(Sumaiyyah, Ismail dan Iman)

Level 2, Block 13. Kat depan tu blok-blok akademik yang lain, mengelilingi taman buatan.

ground floor. Take note taman yang macam rimba tu hehehe...

Saja je bagi senam sikit. Lif ada kat other side.

Di sebalik pohonan tu ada lagi blok akademik. Kalau berjalan, memang berpeluh le...

Kat tengah-tengah taman.

Ni le kolamnya. Malang sekali air bertakung jadi membiaklah pelbagai jenis algae. Tapi dalam air tu banyak ikan (tak pasti ikan apa).

Yang berlingkar kat atas tu ialah bumbung, yang cover pedestrian walk menyambung antara akademik blocks.

Pancing takde so depa ingat boleh main ketuk-ketuk je ikan tu. Eh, memancing boleh ke kat sini?

Tak boleh tahan... nak celup kaki juga dalam air.

Oi.. oi... sudah sudah... naik nak ambik Ibu balik!

Walkway di tengah-tengah. Kira shortcut. Kalau ikut bawah bumbung, jadi jauh sebab mengelilingi.

Air takde. Flow air bergantung kepada hujan yang turun.

Balik oiiii... Bapak tinggal ye...