Katakunci

1 Ramadan 30 hari 2011 (29) 15 Malaysia (3) 1entry=1hari =1Malaysia (32) 1st class facilities 3rd class mentality (3) Abstract (6) Academics (43) Adab (1) Akademik (44) Aktiviti KRENMAUT (2) Anak-anak (31) Anekdot Dialog (21) Anniversary (7) Anthrax (5) Artikel (37) Artikel Agama (50) Audio (1) Baju Iron Maiden (1) Bathory (6) BBQ (3) Beli rumah (1) Berita (11) Black Metal di Malaysia (3) Boikot (5) Boxset (1) Buku (30) Carcass (6) CD untuk dijual (1) Celtic Frost (4) Cited (2) Coffee break (6) cuti-cuti Malaysia (9) D.R.I. (2) Dakwah dan Tabligh (52) Dari Myspace (4) Died (3) Diet (2) Dio (1) Diskografi (4) Diskusi (1) Doctor In The House (2) Dream Theater (30) dyslexia (1) Eid (11) Eksperimentasi Nikon D60 (2) Euphonious (1) Exodus (3) Fake (1) family (18) Fikir random mingguan (11) Filem (42) First 10 Years CD singles (3) Foto rawak (1) Freemason (6) FYP (1) Gear Acquisition Syndrome (18) Gig (51) Gitar (9) Giveaway (2) Heavy Scotland (1) helloween (2) HELLOWEEN CD Singles collection (1) Heriot-Watt University Malaysia (2) Hidup di Adelaide (129) Hidup di Bethlehem (54) High Voltage (5) HWUM (1) I LIKE THIS (1) IPOH (1) Ipoh's Metal Militants (28) Iron Maiden (77) IRON MAIDEN Live New Zealand 2009 (8) Iron Maiden Singapore (7) Iron Maiden singles collection (1) Istilah Agama (1) Istilah seputar CD (4) Jalan-jalan cari makan (8) Jalan-jalan Metal (12) Karisma (16) Kata-kata hikmah (1) Kembali ke Malaysia (5) King Diamond (1) KLASSIKKK (25) Komentari Metal (86) Krenmaut fanzine (3) Kura-kura (1) La Tahdzan (5) Langsuyr (14) Langsuyr rekoding (9) Listening Booth (1) Lords of the Land 2017 (2) Majalah (6) Malaysia tanahairku (8) Malaysiana (68) Manowar (11) Megadeth (29) Megadeth singles collection (1) Melancong ke New York (10) Membebel (161) Metal blogger (1) Metal Commentary (1) Metallica (18) Minuman (6) Mohd Tajul Azhar aka Berat (1) Morbid Angel (1) Mount Bromo (5) mrsm (2) My Scientific Articles (1) My Selangor Story (6) Nak menang Battle of The Bands? (2) Nasyid Metal (5) New Arrival (41) Niagara Falls (10) No Smoking (1) November Record Day (11) Obscure Metal (5) Pengalaman hidup (3) Penjara Al Capone (2) Petua (5) PhD (10) Pink Floyd (1) Pirate (1) Poligami (4) Politik Ramadan (12) Projek besar akhir tahun (2) Promosi (70) Prototype (1) Ramadan (15) Record Store Day (5) Recording (4) Rehabilitation of reinforced concrete structures (5) Review (52) Ross The Boss live (1) Scorpions (10) SEARCH Discography (1) Sembang-sembang (2) Siri Introduksi Kepada (6) Slash di Kuala Lumpur (3) Slayer (16) South Korea Trip (11) Space Gambus Experiment (13) Special Event (7) Stompbox (3) Sunnah (2) Surabaya (8) Swedish Death Metal (1) Syawal (5) taklim (1) Teater (4) Temuramah (23) Terjah blog (5) The 70s rocks! (1) The ABC's of Punk (27) The Beatles (3) The End (1) Tradelist (2) Trip Adelaide-Canberra (8) tro-njo-i (4) Ulasan (421) Uli Jon Roth (4) Untuk dijual (1) US visit Nov-Dec 2012 (14) USA trip 18-27 August 2013 (3) USA trip 27 April - 4 May 2014 (12) Usaha Agama Tempatan (7) UTP (69) Vancouver Trip August 2014 (1) Vinyl (11) Vinyl Passion (6) Viva Voce (1) Voivod (14) Wacken (2) Weezer (1) White Stripes (1) WILHELM Scream (1) Wordless Wednesday (68) Youtube clip (5)

Wednesday, December 31, 2008

Trip Australia Pt 4: Sydney!

Malam sebelum tu kami sampai 2:30am kat kabin. Masing-masing ngantuk so hari ni kami tak mau rush. Cukup tidur semua baru keluar.

Bagi aku susah le sikit. Anak 4 orang, tolak yang bongsu, semua bangun awal. Maka terpaksa la kami laki bini bangun awal sekali. Routine biasa anak-anak bila bangun pagi... lapar!

Anyway, disebabkan malam tadi sampai lambat. And of course nak pack masuk barang semua, kami semua agak bising. Akibatnya, kabin-kabin kami kena komplen sebab bising hahaha... So kalau korang nak menginap kat mana-mana tempat, pastikan tak bising after 10pm, biasanya.

Bilik untuk anak-anak. Yang pakai kat bawah je. Rasa rugi sewa bunk sampai dua.

Dapur

Main bedroom

Cabin

Setelah beberapa hari tak basuh pakaian, akhirnya terbasuh juga. Laundry masuk coins $3 untuk sekali basuh. Family aku kena 3 kali nak setel semua.

Kat laundry ada dryer, tapi disebabkan cuaca panas hari tu maka sidai je la lagi bagus. Jimat duit.

Kawasan sekitar caravan park memang banyak caravan yang dok parking. Mosly local yang pencen. Jiran aku sebelah laki bini pun dah tua (dia la komplen malam tu bising).

Lepas makan tengahari sama-sama kat BBQ area, dan solat, kami pun mula bertolak. Agenda utama, Sydney Opera House.

Jalan agak sibuk sebab kat NSW ni masih sekolah sedangkan di South Australia, dah cuti. Dan traffic jam. Sydney ni besar sungguh. Rasa macam KL pun ada. Bandaraya besar macam ni, kami laki bini sepakat, sesuai untuk jalan sekali sekala je la. Nak menetap, mungkin tidak. Kat Malaysia dulu pun kami di Ipoh. Hijrah dari JB dan KL.

Sydney Opera House tu ikut route yang kami dari belah utara nampak gaya berada di seberang sana. Sesat macam mana nak hala ke jambatan dengan keadaan traffic yang sibuk tu. Tatkala nampak kelibat bangunan tu, hati dup dap dup dap, excited. Memang cantik. No wonder ianya dikatakan sebagai seni arkitek terbaik dunia. Pengiktirafan tersebut ada diceritakan di sini.

Jambatan yang menyambungkan antara dua daratan ke Sydney Opera House tu diberi nama, Sydney Harbour Bridge. Kuno jambatan ni, dibina pada tahun 1932. Jambatan ni diberi nama arch bridge. Dibuat dari besi. Sekarang ni, takde la nak jumpa jambatan besi camnih. Mahal nak bikin. Engineer dan arkitek sekarang prefer cable-stayed bridge. Lagi cantik dan mudah untuk eksploit. Arkitek suka la bentuk-bentuk pelik macam tu. Yang pening engineer nak realisasikan.

Akhirnya jumpa juga jalan nak ke jambatan. Tol $3 satu kereta.

Dah lepas jambatan, nak ke destinasi pun satu hal. Jalan berbelit-belit. Kami parking kat Sydney Opera House ni. Awas, parking memang mahal. Kira macam entry fee jugak le tu.

Nice view from here. Kat sini juga ada cafe untuk golongan yuppies lepak sambil tonggang arak.

Dari Sydney Opera House, kita boleh nampak Harbour Bridge. Memang cun.

Cruiser melintasi bawah bridge. Aku masa ni bawak anak pi toilet. Wife yang ambik gambar.

Nice view!

Another nice view!

Kat sebelah tu ada taman pejalan kaki. Nak rilek-rilek boleh le ke sini. Ada teropong masuk $2 tu.

Gambar ni memang cun ah. Awan telah dicapture dengan jayanya. Agak-agak boleh buat poskad ke?

Disebabkan kami pun bertolak lambat, so sempat lawat Sydney Opera House je la. Kat situ pun kami dah spend 3 jam. Malam pun bakal menjelma, so balik la. Actually ada terowong untuk ke seberang tapi ikut apa yang kami baca dari signboard yang ada, ianya untuk yang ada kad macam touch n go je. Kalau ada cash, sudah tentu kami try terowong pulak.

Nak keluar tak perlu bayar. Macam Penang Bridge jugak.

Sasa sungguh nampak keluli besar bagak macam tu. (tu tompok macam asap tu bukan asap, tapi cermin kereta kotor huhuhu...)

Rasa macam dalam Gotham city le pulak! Tak pun macam filem World War II.

Bersambung Part IV: Lagi sekitar Sydney!

Saturday, December 27, 2008

KING DIAMOND Conspiracy remastered CD

KING DIAMOND dengan album Conspiracy aku letakkan sebagai album KING DIAMOND yang paling heavy. Baik dari segi muzik mahupun produksinya. Mungkin sentuhan dari produsernya Roberto Falcao ataupun penangan studio di US yang mereka gunakan. Sebelum ini, semua rakaman album KING DIAMOND dibuat di Denmark.

Selepas kejayaan album "Them" yang terjual sebanyak 200,000 keping di US saja, memberi inspirasi kepada KING DIAMOND untuk meneruskan penceritaan dalam "Them". Dengan lain perkataan, ini adalah "Them" Part 2.

(KING DIAMOND adalah nama kepada penyanyinya. KING DIAMOND juga adalah sebuah band, jadi kadang-kadang boleh jadi confuse sikit bila nak refer kepada band dan penyanyinya)

Aku pun tak tahu dah berapa kali aku beli, jual, beli, jual CD ni. In the end mesti ada beli balik (jangan ditanya kenapa dijual).

Rilis ni special disebabkan ianya termasuk dalam rilisan Roadrunner remastered dengan bonus tracks. Untuk pressing yang awal, semua CDnya adalah gold CD (kemudiannya jadi CD biasa).


Konsep album sebegini telah mula dibuat sepenuhnya sejak album kedua Abigail (album pertamanya, Fatal Potrait cuma mini series; 4 lagu berkaitan selainnya lagu bebas). Dan ianya nampak berjaya. Bukan saja berjaya malah unik. Gaya penceritaan genre horror yang diceritakan benar-benar seperti sebuah filem.

Dalam sequel ini, watak King (beliau sendiri?) sudah dewasa. Dan rumah kepunyaan neneknya menjadi rebutan. Ibunya pula menjadi dadu pertaruhan oleh kaunselor jahat. Sementara King, yang telah membunuh neneknya yang jahat telah dikaunseling oleh kaunselor jahat. King yang memusuhi hantu yang bersekongkol dengan neneknya pada album "Them" kini mula berganding dengan hantu tersebut untuk 'menyelamatkan' ibunya yang berkonspiracy dengan kaunselor jahat untuk mendapatkan rumah tersebut dari King.

Hantu yang dimaksudkan ialah "Them".

Kompleks jalan ceritanya. Lagi kompleks nak masukkan lirik bercerita sebegini dalam


Aku pernah berharap kalau agar album "Them" dan Conspiracy ni difilemkan. Aku pernah terbaca yang KING DIAMOND sendiri berfikiran begitu tapi aku tak pasti kenapa ia tidak pernah menjadi realiti. Kalau jadi mesti cool punya. Ceritanya pun bukan sahaja seram tapi karektor jahat nenek dan emosi King begitu mencengkam.

Dari Rob Zombie bikin filem seram yang mengarut tu, baik dia jumpa KING DIAMOND dan diskas camana nak jadikan "Them" dan Conspiracy sebuah filem. Tak pun boleh suruh Bruce Dickinson.


Pada aku gandingan gitaris Andy La Rocque dan Pete Blakk adalah gandingan paling mantap. Dua-dua shredder dan solo gitar dua-duanya berdesing. Malangnya gandingan ini hanya kekal untuk album "Them" dan Conspiracy je. Juga ini adalah album terakhir drummer extraordinaire, Mikkey Dee (sekarang dengan MOTORHEAD) bersama dengan KING DIAMOND. Mereka bertiga bersama Hal Patino dan KING DIAMOND sendiri pada aku menjadi line up KING DIAMOND paling mantap!


Lyrics written by King Diamond. Music credits indicated as such.
1. "At the Graves" (Diamond) – 8:56
2. "Sleepless Nights" (LaRocque) – 5:05
3. "Lies" (Diamond) – 4:22
4. "A Visit from the Dead" (LaRocque) – 6:12
5. "The Wedding Dream" (Diamond) – 6:01
6. "“Amon” Belongs to “Them”" (LaRocque - Diamond) – 3:51
7. "Something Weird" (LaRocque) – 2:06
8. "Victimized" (LaRocque) – 5:21
9. "Let It Be Done" (Diamond) – 1:13
10. "Cremation" (Diamond) – 4:12

Reissue Bonus Tracks
11. "At the Graves" (alternate mix) – 7:20
12. "Cremation" (live show mix) – 4:12

Friday, December 26, 2008

Kerrang Legends issue: METALLICA

Selepas IRON MAIDEN, nampaknya METALLICA pulak jadi flavour of the month. Mana-mana je toleh, pasti nampak METALLICA. Especially majalah. METALLICA, METALLICA, METALLICA...

Majalah Kerrang! pun ambil kesempatan dengan publisiti tersebut, rilis sebuah isu khas untuk METALLICA. Kerrang! Legends bersama METALLICA.

Dalam isu khas ni, Kerrang! kupas dengan detail sejarah METALLICA sejak dari awal penubuhan sehingga berita mutakhir. Mungkin semuanya bukan original. Dan kalau die-hard, pastinya sudah tau kebanyakan cerita dalam kelambu METALLICA ni. Tapi bagi peminat amatur, pastinya ianya pembuka mata.

Evolusi METALLICA dari sebuah band garage menjadi band terbesar dunia pastinya satu keajaiban. Mereka bukan band tangkap muat seperti kebanyakan band yang dok ada sekarang ni. Mereka juga bukan band yang dicipta oleh produser dan syarikat rakaman. Mereka truely, ordinary guys... playing music. Alih-alih nasib menyebelahi mereka dan mereka jadi besar macam sekarang ni.

Of course, bukan nasib je. Usaha mereka pun dasat tu. Nak ikutkan Lars Ulrich tu senang-senang boleh ikut jejak langkah bapak dia jadi pemain tenis tersohor Denmark. Dan Hetfield errr... boleh jadi redneck koboi... Mustaine pula boleh stay jadi drug dealer sepenuh masa.

Pada aku, mereka begitu determined. Terutamanya dua teraju utamanya, Ulrich dan Hetfield.

First time METALLICA appear di Donington (Monster of Rock) di hadapan 80,000 penonton pada tahun 1985, diorang kena baling dengan botol dan sampah sarap dari crowd. Apa nak kata, headliner pun ZZ Top dan Bon Jovi. Muzik METALLICA masa tu kira alien. Nak pulak Hetfield jerit kat crowd, "If you came here to see spandex and f**kin' eye liner... this ain't the fuckin band!" Apa lagi... makin marah le crowd hehehe...

Sekarang amacam? Donington tu senang-senang je boleh kasi penuh dengan satu band je. METALLICA.

Of course kematian Cliff Burton adalah tragis. Boleh kata semuanya sepakat bahawa bangkitnya METALLICA sebagai fenomena kerana karisma beliau. Imej rebel dan don't care tu boleh kata banyak inspired dari beliau. Zaman tu, beliau pakai jaket jeans dan seluar bell bottom, sesuatu yang paling tak trendy masa tu. Nak ikut imej, memang tak sesuai. Tapi apa nak kata, beliau tak peduli apa orang kata.

Bayangkan album Load/Reload kalau Burton masih ada? Adakah beliau akan pakai ala mafia seperti bandmates yang lain?

Anyway, kemasukan Jason Newsted seolah-olah untuk meneruskan perjalanan METALLICA je. Tak lebih dari itu. Beliau masih jadi orang asing selepas beliau keluar dari METALLICA, 15 tahun kemudiannya. Album ...And Justice For All pun tak kedengaran langsung bassline Newsted.

Tapi lepas masuknya Newsted, nampak gaya memang METALLICA dah mula menjadi band paling besar di dunia. Main di arena. Dan masing-masing dok sebut nama METALLICA.

Namun pencapaian (jualan) album terbesar METALLICA sudah tentunya Black album. Terima kasih kepada produser Bob Rock. Of course, perubahan perlu dilakukan untuk dapat status macam tu seperti, Hetfield kena mula 'menyanyi' dan lagu-lagu yang lebih ear-friendly terpaksa dirakamkan.

Sell out? Mungkin ya, mungkin tidak. Terpulang kepada masing-masing nak buat kesimpulan.

Link luar yang paling kuat dan kontroversi, sudah tentunya dari Dave Mustaine (MEGADETH). Gitaris yang ditendang keluar kerana menumbuk Hetfield. Mustaine seolah-olah tidak dapat menerima keputusan dia dikeluarkan dan mana-mana bicara bila timbul pasal METALLICA, Mustaine dengan senang hati kasi sedas dua kat METALLICA.

Kalau 2-3 tahun mungkin la logik jugak. Ni sampai sekarang dok ada komentari begitu.

Jawab Mustaine mudah sekali, "Apsal korang tanya soalan tentang METALLICA? Aku jawab dengan honest la, kalau takde tanya, aku pun tak komen". Hehehe....


Experimental METALLICA, mula mendapat tentangan dari peminat setia mereka apabila rilisnya album Load dan Reload. Kalau setakat muzik aje boleh maaf lagi, tapi imej pun dah jadi macam band acapella, apa cerita?

Masuk album St Anger, baru la depa sedar balik. Ironinya, St Anger tu patut jadi album ganas balik tapi nampak tak menjadi. Bak kata Bob Rock, dia sendiri pun tak boleh buat apa, sebab apa yang METALLICA ada masa tu pun bukan worthy for release.

Tambah pula Ulrich dok nak saman semua yang download album METALLICA secara illegal melalui napster. Ia melonjakkan satu lagi status METALLICA selain the biggest band in the planet iaitu the most hated band in the planet.

Apapun, status mereka dari pemuzik garage kepada jutawan yang bermain muzik banyak menukar gaya hidup mereka dan apa persepsi mereka terhadap METALLICA sendiri. Ini terbukti dari mulut dan pe'el mereka sendiri seperti yang dinatijahkan dalam video Some Kind Of A Monster. Nak rakam album kena ada kaunselor yang dibayar US$40,000 sebulan? Huhuhu...

Memang sejarah METALLICA itu penuh dengan warna-warni. Tak tau warna apa selepas ini bila rilisnya album terbaru Death Magnetic dan masuknya bassist supremo, Rob Trujillo. Even bagi yang skeptik, masih boleh setuju yang dua perkara itu telah mengubah kembali METALLICA kepada landasan yang sepatutnya (terpulang kepada interpretasi masing-masing). But things look good...

Thursday, December 25, 2008

Trip Australia Pt 3: Melbourne ke Sydney

Kami tak spent banyak masa di Melbourne dengan alasan Melbourne adalah bandaraya paling dekat dengan Adelaide (walaupun sejauh 800km) dan matlamat utama kami ialah Sydney. Jadi kami singgah di Melbourne semata-mata nak rehat/tidur. TAPI! Ada satu benda yang kena buat di Melbourne... teruskan pembacaan...

Sepanjang perjalanan sampai Melbourne ni, aku jadi leader. Tapi perjalanan seterusnya kami serahkan kepada family yang lain pulak. Jenuh jadi leader ni takut tersesat.

Ready to go! Senaman menguatkan kekuda untuk menekan paddle.

Sekitar caravan park. Banyak caravan-caravan yang parking rehat. Biasanya untuk satu-satu tempat diorang singgah lama. Tidur/masak semua dalam tu. Caravan park cuma sediakan post untuk electricity dan air je. Juga ada kemudahan laundry kat caravan park tu. Memang seronok le rasanya travel guna caravan ni.

Sebelum start journey, membelek peta adalah satu perkara wajib!

Perjalanan pun bermula. Di Melbourne city, ada satu benda yang tak berapa maju di Adelaide iaitu sistem 'tram'. Tram ni macam monorail la kat Malaysia cuma ianya bergerak atas jalanraya macam kereta jugak.

Tu yang buat mereka yang tak biasa kadang-kadang rasa ngeri. Tram ni dah le buat dari besi waja, macam kereta kebal. Kalau dia rempuh, habis la Tarago sewa ni. Lagi satu keluarbiasaan tram ni ialah treknya di tengah jalan so bila sampai kat stopnya untuk ambil penumpang, ianya stop DITENGAH jalan. So kena perati signal tram ni. Terlepas pandang nanti terlanggar orang yang turun naik tram ni.

Sydney Road di Melbourne terkenal dengan jalinan shophousenya. Dan rasanya kat sini paling banyak jalinan restoran halal. Memang dapat dilihat dengan mata kepala sendiri, ramai Muslim berkeliaran dan kedai-kedai kebab Turki dan Pak Arab. Cumanya punya la sibuk jalan ni. Jenuh nak sampai ke hujung.

Patutnya tak perlu ikut jalan ni tapi sebab nak pergi kat very important stop, terpaksa la redah jugak.

Ya... stop penting yang dimaksudkan KFC HALAL!!! Hahaha... kat Adealaide takde. Yang ada, paling dekat ialah di Melbourne (800km away!). Untuk mereka yang dah biasa makan KFC di Malaysia, sudah tentunya ketagihan KFC akan datang juga.

Bukan semua KFC di Melbourne halal. Ada 2 je rasanya dan salah satunya di Sydney Street. Pada notisnya ditulis, no ham sold here.

Lagi satu walaupun halal, ada beberapa benda dijual tak halal (tak sembelih). Tapi diberitahu di kaunter, yang tak halal, dimasak dengan kuali berasingan. Setakat ayam goreng dan order yang biasa, memang halal kesemuanya.

Oleh itu, tanya dulu mana yang halal dan mana yang tidak sebelum order.

Aduh, tengah menulis ni bila tengok balik gambar ni rasa lapar ketagih pulak... aduh duh duh...

Selesai makan di KFC, kami meneruskan perjalanan. A long journey, about 800km. Kat highway banyak trak-trak besar. Ada sapa-sapa minat trak besar? Kat sini la nak cuci mata. Macam-macam gaya dan fesyen.

View lebuhraya rasanya sama je kat mana-mana. Plain dan boring. Tu yang buat mengantuk tu. Cuba kalau ada gunung berapi tiba-tiba, maybe tak jadi ngantuk kot (idea merapu).

Selepas 100km perjalanan. Ada 700km to go!

Projek melebarkan lebuhraya. Rasanya memang perlu sebab memang agak sibuk juga highway ni (Hume Highway).

Another truck

Amacam? Ganas dan macho kepala truck ni...

Kami berenti makan tengahari dan solat Zuhur/Asar di sebuah town kecil. Bila drive balik kat depan tu ada park yang very special sebab kat tengah-tengah tu ada real size submarine! REAL LIFE SIZE! Besar bagak. Rasa nyesal pun ada. Kalau tau kewujudan park ni, dah tentu kami stop kat sini untuk makan dan solat.

Another plain and boring view. Bukit tu warna kuning bukan sebab padang pasir tapi sebab rumput yang dah jadi warna kuning oleh musim panas.

Malam menjelma.

Kami sampai di bandar Sydney dalam jam 12am! Tapi kami menghadapi masalah mencari caravan park yang kami dok cari tu. Sesat. Memang besar Sydney ni dan jalinan jalanraya yang complicated. Walaupun ada peta di tangan tapi simpang-siurnya mengelirukan.

Kami sampai kat caravan park dalam 230am! Patutnya sejam je. Semua dah flat out dan muka masing-masing dah bertukar dari muka manusia kepada muka zombie.


Apa lagi, tidurlah!

Bersambung pt 4: Berjalan di Sydney Opera!