Katakunci

1 Ramadan 30 hari 2011 (29) 15 Malaysia (3) 1entry=1hari =1Malaysia (32) 1st class facilities 3rd class mentality (3) Abstract (6) Academics (43) Adab (1) Akademik (44) Aktiviti KRENMAUT (2) Anak-anak (31) Anekdot Dialog (21) Anniversary (7) Anthrax (5) Artikel (37) Artikel Agama (50) Audio (1) Baju Iron Maiden (1) Bathory (6) BBQ (3) Beli rumah (1) Berita (11) Black Metal di Malaysia (3) Boikot (5) Boxset (1) Buku (30) Carcass (6) CD untuk dijual (1) Celtic Frost (4) Cited (2) Coffee break (6) cuti-cuti Malaysia (9) D.R.I. (2) Dakwah dan Tabligh (52) Dari Myspace (4) Died (3) Diet (2) Dio (1) Diskografi (4) Diskusi (1) Doctor In The House (2) Dream Theater (30) dyslexia (1) Eid (11) Eksperimentasi Nikon D60 (2) Euphonious (1) Exodus (3) Fake (1) family (18) Fikir random mingguan (11) Filem (42) First 10 Years CD singles (3) Foto rawak (1) Freemason (6) FYP (1) Gear Acquisition Syndrome (18) Gig (47) Gitar (9) Giveaway (2) helloween (2) HELLOWEEN CD Singles collection (1) Heriot-Watt University Malaysia (2) Hidup di Adelaide (129) Hidup di Bethlehem (54) High Voltage (5) HWUM (1) I LIKE THIS (1) IPOH (1) Ipoh's Metal Militants (28) Iron Maiden (76) IRON MAIDEN Live New Zealand 2009 (8) Iron Maiden Singapore (7) Iron Maiden singles collection (1) Istilah Agama (1) Istilah seputar CD (4) Jalan-jalan cari makan (8) Jalan-jalan Metal (8) Karisma (16) Kata-kata hikmah (1) Kembali ke Malaysia (5) King Diamond (1) KLASSIKKK (25) Komentari Metal (86) Krenmaut fanzine (3) Kura-kura (1) La Tahdzan (5) Langsuyr (14) Langsuyr rekoding (9) Listening Booth (1) Majalah (6) Malaysia tanahairku (8) Malaysiana (68) Manowar (11) Megadeth (29) Megadeth singles collection (1) Melancong ke New York (10) Membebel (161) Metal blogger (1) Metal Commentary (1) Metallica (18) Minuman (6) Mohd Tajul Azhar aka Berat (1) Morbid Angel (1) Mount Bromo (5) mrsm (2) My Scientific Articles (1) My Selangor Story (6) Nak menang Battle of The Bands? (2) Nasyid Metal (5) New Arrival (41) Niagara Falls (10) No Smoking (1) November Record Day (11) Obscure Metal (5) Pengalaman hidup (3) Penjara Al Capone (2) Petua (5) PhD (10) Pink Floyd (1) Pirate (1) Poligami (4) Politik Ramadan (12) Projek besar akhir tahun (2) Promosi (70) Prototype (1) Ramadan (15) Record Store Day (5) Recording (4) Rehabilitation of reinforced concrete structures (5) Review (52) Scorpions (10) SEARCH Discography (1) Sembang-sembang (2) Siri Introduksi Kepada (6) Slash di Kuala Lumpur (3) Slayer (16) South Korea Trip (11) Space Gambus Experiment (13) Special Event (7) Stompbox (3) Sunnah (2) Surabaya (8) Swedish Death Metal (1) Syawal (5) taklim (1) Teater (4) Temuramah (23) Terjah blog (5) The 70s rocks! (1) The ABC's of Punk (27) The Beatles (3) The End (1) Tradelist (2) Trip Adelaide-Canberra (8) tro-njo-i (4) Ulasan (416) Uli Jon Roth (4) Untuk dijual (1) US visit Nov-Dec 2012 (14) USA trip 18-27 August 2013 (3) USA trip 27 April - 4 May 2014 (12) Usaha Agama Tempatan (7) UTP (69) Vancouver Trip August 2014 (1) Vinyl (11) Vinyl Passion (6) Viva Voce (1) Voivod (14) Wacken (2) Weezer (1) White Stripes (1) WILHELM Scream (1) Wordless Wednesday (68) Youtube clip (5)

Wednesday, October 20, 2010

Petua: 15 Petua Untuk Bloggers


Siapapun tidak boleh menafikan kepentingan blog dan blogger di zaman ini. Dari mereka yang tidak dikenali kepada kuasa yang mencabar dan membentuk polisi! Letaknya blog sama penting dengan media yang lainnya.

Namun untuk menjadikan blog anda hidup segar, ia memerlukan dedikasi dan kerja keras. Ini sesuatu yang harus anda lakukan secara teratur dan berfikir secara konstan. Ini adalah beberapa tips untuk membuat anda bermotivasi, menulis dan memposting.
 

1. Bloglah sesuatu yang anda minat dan mempunyai pengetahuan tentangnya.
Lebih mudah menulis tentang topik yang benar-benar kita minati. Jadi, jika anda berminat dalam politik dalam skala global, membuat blog politik yang merangkumi topik yang menarik pembaca seperti anda. Menulis tentang topik yang menarik bagi anda bukanlah suatu kerja yang terpaksa tetapi ia memberikan suatu kepuasan yang tinggi . Anda belajar lebih sebagai anda mengajar orang lain apa yang telah anda pelajari.



2. Luangkan waktu setiap hari untuk menulis posting anda.
Jadualkan satu jam sehari (atau lebih jika anda benar-benar ingin dunia membaca apa yang anda katakan) dan beristiqamah dengannya. Daripada menonton TV selepas makan malam, menulis posting 500-kata untuk entry esoknya. Jika anda memilih untuk menulis ketika semangat menulis datang, ada kemungkinan semangat itu tidak akan datang dan anda mungkin tidak akan membuat satu entry pun.Ada ribuan blog lama berdebu di luar sana dengan posting yang berumur lima tahun. Tidak ada sesiapa yang akan membaca blog sebegitu.

3. Kunjungi blog pada topik yang sama dengan blog anda.
Anda tidak boleh mengcopyright idea. Anda tidak boleh memiliki sebuah idea.Jadi, kunjungi blog yang merangkumi topik yang serupa dengan blog anda.Tetapi, anda tidak boleh (dan tidak harus) menciplak kandungan blogger lain kerana ia etika yang buruk. Tetapi anda akan menemukan topik yang anda tidak pernah terfikir sebelum ini. Ubah artikel ini untuk menjadi unik. Tulis semula dari sudut pandang yang berbeza. Buat rujukan blog lain dan masukkan link tersebut pada topik berkaitan. Blogging adalah sebahagian besar dari kabel di alam maya. Gunakannya untuk mencari orang yang memiliki minat yang sama dengan anda, dimana pun mereka berada.

4. Serius dengan blog anda.
Anggap ianya sebagai pekerjaan - anda adalah bos. Editornya adalah anda. Buat entry sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Tiga kali seminggu adalah lebih baik tetapi hari-hari adalah yang terbaik. Pengunjung blog anda akan berhenti datang jika mereka melihat kandungan yang sama setiap kali mereka berkunjung. Ini berkait dengan poin 1. Jika anda mempunyai minat atau keahlian tentang apa yang anda blog, posting harian tidak akan menjadi beban yang berat tetapi menjadi sesuatu yang menyeronokkan. Ketika anda mempelajari hal yang lebih dalam tentang topik yang anda minati, keseronokan menyebarkannya juga akan melekat di dalam jiwa.
 
5. Googlekan topik blog anda.
Selidiki selalu  trend baru, pendapat baru, konsep baru dan idea-idea baru yang tersedia dalam alam maya.  Googlekan hal berkaitan dengan topik blog anda untuk idea-idea baru dan topik baru yang memberikan idea kepada penulisan anda.

6. Sebarkan maklumat yang berguna.
Even though it's your blog – your digital real estate, your blog isn't about you. Walaupun ini blog anda - blog anda bukanlah mengenai anda. Ianya berkait tentang pembaca blog anda. Berikan maklumat yang membantu mereka dalam posting anda dan anda akan segera akan mendapat pengikut setia.

7. Pastikan gadgets dan widgets dikemaskini selalu.
Akan ada hari-hari apabila anda hanya tidak punya waktu untuk menulis posting panjang tentang keghairahan anda terhadap sesuatu topik. However, you can post tips daily in your widget column. Namun, anda boleh mencatat petua harian (sebagai contoh) dalam widget anda. Update ruangan ini dengan tips segera. Dengan hanya beberapa kata dan tips yang anda berikan dalam medan widget anda, pembaca akan terus kembali. (ataupun update status shoutbox anda - krenmaut)

8. Hargai kerja yang anda lakukan.
Walaupun menulis adalah satu tugas yang sukar, anda masih dapat meluangkan masa untuk memperbaiki kesalahan ejaan dan tatabahasa dalam posting anda. Sebuah blog yang ditulis dengan carca marba lebih teruk dari sebuah blog yang tidak dikemaskini. Luangkan masa untuk mengedit posting anda, semak ejaan dan baca beberapa kali sehingga puas hati sebelum menghantar untuk dibaca oleh pembaca anda.
 
9. Idea untuk sesuatu entry ada di mana-mana.
Jika anda berminat pada kuda, kemungkinan anda perlu melanggan sebuah majalah mengenai kuda. Majalah tersebut sudah tentu penuh dengan topik yang baik yang boleh anda olahkan untuk posting blog anda. Bahkan lebih baik, berikan rujukan artikel di posting anda. Pembaca anda mungkin ingin mengetahui lebih lanjut tentang subjek tersebut dan dengan menyediakan sumber rujukan, anda menyediakan perkhidmatan berharga kepada pembaca.

10. Kesabaran akan menatijahkan hasil lumayan.
Ia memerlukan masa untuk membina blog - kadang-kadang berbulan, bahkan bertahun-tahun. Bersabar. If you keep posting good, insightful, helpful information, more and more readers will load your blog into their RSS readers and, what do you know, you start to develop a fan base. Jika anda tetap menghantar posting yang baik, berwawasan, bermaklumat, semakin banyak pembaca membacanya dan sedar tak sedar, anda mula mengembangkan jumlah pembaca. Pertama kali seseorang "sign up" untuk blog anda dan menjadi ahli komuniti blog anda, anda akan melonjak dengan gembira. Nikmati saja. Anda telah bekerja keras untuk mendapatkan satu pembaca. Orang lain akan mengikuti jika anda berhati tetap.

11. Promosi blog anda.
Beritahu orang lain tentang posting terbaru anda. Gunakan Facebook, Twitter, LinkedIn dan laman sosial yang lain untuk mengumumkan posting terbaru.Jika pengguna web tidak mengetahui kewujudan blog anda, sudah tentu mereka tidak akan singgah. Jadi, war-warkan tentang blog anda dengan menyediakan link terus kepada blog anda itu.

12. Jejaki statistik anda.
Di kala pembaca anda bertambah, motivasi untuk menulis juga bertambah. As your readers engage you, you become a web-based celebrity. Ketika pembaca berinteraksi dengan anda, anda sebenarnya telah menjadi selebriti berasaskan web. Semakin bertambah pembaca, motivasi anda untuk menghantar posting juga akan bertambah dan semangat makin tinggi.

13. Kontroversi itu sesuatu yang laku.
Salah satu tanda bahawa anda telah menarik pembaca blog adalah satu bebenang telah dibuat oleh pembaca di bawah salah satu posting anda. Muat-turun topik yang kontroversial, jadikan ianya hak anda dan galakkan debat dibawahnya. Orang suka mengekspresikan diri dan blog anda adalah tempat yang baik bagi mereka untuk melakukankannya.

14. Hantar lebih dari satu posting pada suatu masa.
Anda tidak mendapatkan kredit tambahan untuk posting lebih dari sekali sehari dan, pada kenyataannya, posting anda kedua atau ketiga boleh hilang disebalik posting yang banyak. Namun, ketika anda duduk untuk menulis, buatlah lebih dari satu posting. Kemudian, posting ianya selama beberapa hari. Jika malas teruskan menulis walaupun anda memang dah tak larat. Selalu simpan beberapa posting dalam stok supaya pada hari malas, anda masih mempunyai beberapa posting untuk dimuat-turun.

15. Kembangkan siri: Bahagian 1, Bahagian 2, ettc
Sebuah posting blog yang baik harus berjalan antara 500 dan 1000 perkataan. Pembaca tidak akan beri tumpuan kepada posting yang panjang-panjang. Pecahkan pos anda kepada beberapa bahagian. Muat-turunkan segmen baru setiap hari untuk memastikan pembaca datang kembali untuk membaca sambungannya. Tips paling penting? Blog anda bukanlah kerana anda tetapi kerana pembaca blog anda. Pastikan topik anda membantu, pada sesuatu hujah yang konkrit dan halakan ianya kepada minat pembaca blog anda.

Seiring dengan waktu, anda akan melihat hasilnya apabila anda mendapat jumlah pembaca yang bertambah. Tiada yang akan memberi motivasi yang lebih tinggi untuk anda meneruskan penulisan selain dari mendapati pembaca blog anda bertambah hari demi hari.

Tetapkan posting anda dan pembaca pasti akan datang.
DITERJEMAH SECARA BEBAS DENGAN BANTUAN GOOGLE TRANSLATIONS DARI ARTIKEL ASAL.

4 comments:

Ijau D. Koceng said...

adakah entri ni ada kaitan dgn acara blogging 1h1e1m v2.0 yg bakal diadakan?

speedrider said...

penat penattttttttt.. ehehe

zulazahari said...

Info yg berguna, thanx bro!

Barangkali Marus Kamaruddin said...

Sangat berguna ilmu tok kepada aku yang baru berjinak jinak dengan blog tok.