Katakunci

1 Ramadan 30 hari 2011 (29) 15 Malaysia (3) 1entry=1hari =1Malaysia (32) 1st class facilities 3rd class mentality (3) Abstract (6) Academics (43) Adab (1) Akademik (44) Aktiviti KRENMAUT (2) Anak-anak (31) Anekdot Dialog (21) Anniversary (7) Anthrax (5) Artikel (37) Artikel Agama (50) Audio (1) Baju Iron Maiden (1) Bathory (6) BBQ (3) Beli rumah (1) Berita (11) Black Metal di Malaysia (3) Boikot (5) Boxset (1) Buku (30) Carcass (6) CD untuk dijual (1) Celtic Frost (4) Cited (2) Coffee break (6) cuti-cuti Malaysia (9) D.R.I. (2) Dakwah dan Tabligh (52) Dari Myspace (4) Died (3) Diet (2) Dio (1) Diskografi (4) Diskusi (1) Doctor In The House (2) Dream Theater (30) dyslexia (1) Eid (11) Eksperimentasi Nikon D60 (2) Euphonious (1) Exodus (3) Fake (1) family (18) Fikir random mingguan (11) Filem (42) First 10 Years CD singles (3) Foto rawak (1) Freemason (6) FYP (1) Gear Acquisition Syndrome (18) Gig (47) Gitar (9) Giveaway (2) helloween (2) HELLOWEEN CD Singles collection (1) Heriot-Watt University Malaysia (2) Hidup di Adelaide (129) Hidup di Bethlehem (54) High Voltage (5) HWUM (1) I LIKE THIS (1) IPOH (1) Ipoh's Metal Militants (28) Iron Maiden (76) IRON MAIDEN Live New Zealand 2009 (8) Iron Maiden Singapore (7) Iron Maiden singles collection (1) Istilah Agama (1) Istilah seputar CD (4) Jalan-jalan cari makan (8) Jalan-jalan Metal (8) Karisma (16) Kata-kata hikmah (1) Kembali ke Malaysia (5) King Diamond (1) KLASSIKKK (25) Komentari Metal (86) Krenmaut fanzine (3) Kura-kura (1) La Tahdzan (5) Langsuyr (14) Langsuyr rekoding (9) Listening Booth (1) Majalah (6) Malaysia tanahairku (8) Malaysiana (68) Manowar (11) Megadeth (29) Megadeth singles collection (1) Melancong ke New York (10) Membebel (161) Metal blogger (1) Metal Commentary (1) Metallica (18) Minuman (6) Mohd Tajul Azhar aka Berat (1) Morbid Angel (1) Mount Bromo (5) mrsm (2) My Scientific Articles (1) My Selangor Story (6) Nak menang Battle of The Bands? (2) Nasyid Metal (5) New Arrival (41) Niagara Falls (10) No Smoking (1) November Record Day (11) Obscure Metal (5) Pengalaman hidup (3) Penjara Al Capone (2) Petua (5) PhD (10) Pink Floyd (1) Pirate (1) Poligami (4) Politik Ramadan (12) Projek besar akhir tahun (2) Promosi (70) Prototype (1) Ramadan (15) Record Store Day (5) Recording (4) Rehabilitation of reinforced concrete structures (5) Review (52) Scorpions (10) SEARCH Discography (1) Sembang-sembang (2) Siri Introduksi Kepada (6) Slash di Kuala Lumpur (3) Slayer (16) South Korea Trip (11) Space Gambus Experiment (13) Special Event (7) Stompbox (3) Sunnah (2) Surabaya (8) Swedish Death Metal (1) Syawal (5) taklim (1) Teater (4) Temuramah (23) Terjah blog (5) The 70s rocks! (1) The ABC's of Punk (27) The Beatles (3) The End (1) Tradelist (2) Trip Adelaide-Canberra (8) tro-njo-i (4) Ulasan (416) Uli Jon Roth (4) Untuk dijual (1) US visit Nov-Dec 2012 (14) USA trip 18-27 August 2013 (3) USA trip 27 April - 4 May 2014 (12) Usaha Agama Tempatan (7) UTP (69) Vancouver Trip August 2014 (1) Vinyl (11) Vinyl Passion (6) Viva Voce (1) Voivod (14) Wacken (2) Weezer (1) White Stripes (1) WILHELM Scream (1) Wordless Wednesday (68) Youtube clip (5)

Wednesday, March 10, 2010

Adab buka pintu


"Ladies first"

Mungkin itulah first impression apabila kita membuka pintu untuk orang lain.

"Thanks and please get out!"

Itu pun boleh jadi juga.

Namun, di Australia, membuka pintu untuk orang lain adalah budaya mereka. Jika kita di belakang seseorang yang sedang membuka pintu, beliau akan menunggu kita sehingga lepas barulah dia melepaskan pintu tersebut. Paling kurang pun kalau si pemegang pintu tak bersedia, beliau akan memegang daun pintu hinggalah kita mengambil alih memegang daun pintu.

Budaya ini universal di sana. Tidak perlu menunggu orang itu wanita atau kanak-kanak. Responsnya tetap sama. Jika anda di hadapan, anda kena pegang daun pintu hingga selesai semua melepasinya.

Jika tidak menunggu, iaitu terus melepaskan daun pintu ketika ada orang di belakangnya, maka ia dianggap satu perlakuan yang kurang ajar dan tidak menghormati orang lain. Andai berlaku secara tidak sengaja, akan diucapkan "Sorry".

Orang yang dipegang daun pintu tersebut untuknya patut mengucapkan "Thank you" ataupun "Thanks" ataupun "Cheers" ataupun apa-apa perkataan yang menggambarkan penghargaan. Dibalas dengan ucapan, "No worries" atau "That's alright". Sudah tentulah ianya diucapkan dengan senyuman.

Aku pasti amalan ini dilakukan secara umum oleh rakyat Australia. Tak kira samada dia seorang budak baik mahupun gangster Hell's Angels.

Aku cuba bawa budaya ini ke tempat sendiri. Seorang daripadanya terpinga-pinga kerana tak faham dan seorang lagi menolak aku ke dalam, juga tidak faham. Mungkinkah aku orang yang pertama dalam sejarah hidup mereka untuk melakukan ikram sedemikian?

Kita sangka sebagai orang nusantara, kita sudah penuh (dan lemas) dengan adab baik dan budi pekerti. Namun masih ada lagi ruang untuk ditambah dengan amalan baru (dan Barat) yang baik.

16 comments:

Nerzhul said...

ingatkan malaysia penuh adat ketimuran....eh australia timur ke barat?

Ijau D. Koceng said...

aku slalu buat mcm ni, tapi xprasan pulak ia adab yg baik...

aishah_conteng_je said...

oh..tambah lagi kalau mamat2 bajet ensem tu..kite tangan penuh kat belakang pun dia buat tak reti je...kalau mamat2 hensem selalunye dia alert sikit..bagi aweks2 lalu..

ngeee..

wanwarlock said...

aku mula2 dulu masa blk cuti time study kat uk ada dok buat benda2 ni - pegang pintu etc, tapi org buat derk saja bila dah masuk pintu tu. aku tgk org kita kekadang susah sket nak ucap terima kasih kat org selain kalau kita minta tolong/bantuan org tu.

kalau kat barat, bila dah nampak org pegang pintu, sure org kat belakang tu akan rush sikit, kat mesia aku time aku buat org jln slow mcm tu jugak, tak heran.

jadi aku dah malas nak buat benda2 baik yg aku dpt dari negara barat sbb org kita yg kononnya baik budi pekerti buat x tau saja.

FakirFikir said...

Kita selalu kata orang Barat tak ada adab dan budaya. hakikatnya, kita mungkin lebih teruk lagi.

Pipiyapong said...

Gua pernah dengar cerita ni. Tapi gua lagi gemar tolong pegang pintu lif.

speedrider said...

salam bro, di sini pun ada jugak yang buat. cuma ramai yang tak reti ucap tq.

Achan Sinclair said...

Bravo..tu belum cerita gua kat dalam tolak pintu, lu kat luar pun tolak pintu..sama-sama tolak..

ziarah76 said...

aku ada buat sekali sekala sejak dulu (aku terdedah dgn budaya ni masa keja dgn satu company lama). Tapi betul la kata hang, ramai yg tak reti hargai.
Tapi takpe lah, ikram...
Skrg kalau teringat aku buat, jika tak ingat, malas maka takde la.

muaz313 said...

Byk amalan Islam mmg dah jd amalan org bkn Islam. Mcm org Jepun dsb... Tp sayangnye dorang tak dpt hidayat lg... hmmm...

pakcik kordi said...

kita ikut benda yg baik.

bofoyengfeng said...

orang berbudi kita berbahasa...
orang memberi kebas saja le...

WanBeruas said...

maknanya orang kita perlu banyak lagi belajar dan praktikkan tentang adap sopan..

TARANTULAH said...

follow yang baik jer.

Shafiq Laiho said...

orang-orang barat ni mereka ada ihsan walau tiada iman dan islam. orang-orang kita ni hanya ada iman dan islam, tak ramai yang betul2 menghayati ihsan.

sebab tu gua suka suka duduk sini, mereka tidak lokek nak senyum dan cakap 'hi/hello/how you going?' kalau bertembung pagi-pagi di tepi jalan pun tak kira pencuci longkang, penghantar surat khabar, brader mekanik.

gua rasa la, kalau lu orang tak rasa sama dengan gua tak apa la.. ;)

deaf_angel said...

lagi satu, hold the door for someone after us..

walau dia masih lagi 5 , 10 tapak lagi nak sampai.