Katakunci

1 Ramadan 30 hari 2011 (29) 15 Malaysia (3) 1entry=1hari =1Malaysia (32) 1st class facilities 3rd class mentality (3) Abstract (6) Academics (43) Adab (1) Akademik (44) Aktiviti KRENMAUT (2) Anak-anak (31) Anekdot Dialog (21) Anniversary (7) Anthrax (5) Artikel (37) Artikel Agama (50) Audio (1) Baju Iron Maiden (1) Bathory (6) BBQ (3) Beli rumah (1) Berita (11) Black Metal di Malaysia (3) Boikot (5) Boxset (1) Buku (30) Carcass (6) CD untuk dijual (1) Celtic Frost (4) Cited (2) Coffee break (6) cuti-cuti Malaysia (9) D.R.I. (2) Dakwah dan Tabligh (52) Dari Myspace (4) Died (3) Diet (2) Dio (1) Diskografi (4) Diskusi (1) Doctor In The House (2) Dream Theater (30) dyslexia (1) Eid (11) Eksperimentasi Nikon D60 (2) Euphonious (1) Exodus (3) Fake (1) family (18) Fikir random mingguan (11) Filem (42) First 10 Years CD singles (3) Foto rawak (1) Freemason (6) FYP (1) Gear Acquisition Syndrome (18) Gig (47) Gitar (9) Giveaway (2) helloween (2) HELLOWEEN CD Singles collection (1) Heriot-Watt University Malaysia (2) Hidup di Adelaide (129) Hidup di Bethlehem (54) High Voltage (5) HWUM (1) I LIKE THIS (1) IPOH (1) Ipoh's Metal Militants (28) Iron Maiden (76) IRON MAIDEN Live New Zealand 2009 (8) Iron Maiden Singapore (7) Iron Maiden singles collection (1) Istilah Agama (1) Istilah seputar CD (4) Jalan-jalan cari makan (8) Jalan-jalan Metal (8) Karisma (16) Kata-kata hikmah (1) Kembali ke Malaysia (5) King Diamond (1) KLASSIKKK (25) Komentari Metal (86) Krenmaut fanzine (3) Kura-kura (1) La Tahdzan (5) Langsuyr (14) Langsuyr rekoding (9) Listening Booth (1) Majalah (6) Malaysia tanahairku (8) Malaysiana (68) Manowar (11) Megadeth (29) Megadeth singles collection (1) Melancong ke New York (10) Membebel (161) Metal blogger (1) Metal Commentary (1) Metallica (18) Minuman (6) Mohd Tajul Azhar aka Berat (1) Morbid Angel (1) Mount Bromo (5) mrsm (2) My Scientific Articles (1) My Selangor Story (6) Nak menang Battle of The Bands? (2) Nasyid Metal (5) New Arrival (41) Niagara Falls (10) No Smoking (1) November Record Day (11) Obscure Metal (5) Pengalaman hidup (3) Penjara Al Capone (2) Petua (5) PhD (10) Pink Floyd (1) Pirate (1) Poligami (4) Politik Ramadan (12) Projek besar akhir tahun (2) Promosi (70) Prototype (1) Ramadan (15) Record Store Day (5) Recording (4) Rehabilitation of reinforced concrete structures (5) Review (52) Scorpions (10) SEARCH Discography (1) Sembang-sembang (2) Siri Introduksi Kepada (6) Slash di Kuala Lumpur (3) Slayer (16) South Korea Trip (11) Space Gambus Experiment (13) Special Event (7) Stompbox (3) Sunnah (2) Surabaya (8) Swedish Death Metal (1) Syawal (5) taklim (1) Teater (4) Temuramah (23) Terjah blog (5) The 70s rocks! (1) The ABC's of Punk (27) The Beatles (3) The End (1) Tradelist (2) Trip Adelaide-Canberra (8) tro-njo-i (4) Ulasan (416) Uli Jon Roth (4) Untuk dijual (1) US visit Nov-Dec 2012 (14) USA trip 18-27 August 2013 (3) USA trip 27 April - 4 May 2014 (12) Usaha Agama Tempatan (7) UTP (69) Vancouver Trip August 2014 (1) Vinyl (11) Vinyl Passion (6) Viva Voce (1) Voivod (14) Wacken (2) Weezer (1) White Stripes (1) WILHELM Scream (1) Wordless Wednesday (68) Youtube clip (5)

Wednesday, August 05, 2009

Terroris di Australia

Mangkuk Statik, aku rasa The Advertiser pun baca entry ko mengenai betapa bosannya berita-berita dalam suratkhabar mereka. Oleh sebab customer always right, sanggup diorang stagekan berita sensasi sampai begini sekali supaya imej suratkabor diorang tak terjejas. Amacam? Boleh langgan?

Kalau tak puashati nanti, diorang akan stagedkan letupan-letupan pulak. Atau maybe protes sambil berguling atas jalan raya?


Anyway, ni berita hari ni aku beli paper masa pi klinik check demam aku. Alhamdulillah flu biasa je tapi doktor bagi aku cuti sampai minggu depan huhuhu...

For the benefit of those (you know who you are) yang malas nak klik dan baca, aku summarisedkan berita tu:

1. Pihak berkuasa anti-terrorism Australia dok follow calls, buat wiretaps etc beberapa bulan sebelum serbu mereka-mereka yang dikatakan terlibat dalam konspirasi ini. Konspirasi nak serang kem tentera di New South Wales. Mereka serang dan bunuh seberapa banyak tentera atau mereka mati di tangan tentera.

2. Warga terlibat dari keturunan Somalia dan Lebanese.

3. Mereka berkait dengan al-Shabaab di Somalia dan ada kaitan dengan al-Qaida. Semua plan serangan dah dibuat cuma tunggu dapat 'fatwa' kata OK je untuk serang. Nasib baik fatwa tu tak keluar lagi.

4. Ketua golongan Somalia dah bagi warning kat gomen Australia mengenai al-Shabaab ni tapi buat dek je. Kemudian beberapa statement dari wakil pertubuhan Islam Australia yang kondem depa yang nak buat serangan tu.

5. PM Australia kata bertenang. Ni tiada kaitan dengan sesuatu kaum. Ingat Malaysia je ada problem perkauman ka?

6. Editor The Advertiser lagi keras. Dia kata, dah banyak kes camni. Betul ke Islam ni agama keamaanan (rumusan bacaan aku)? Dia kata, sekarang Muslimin kena explain kat mereka (non-Muslim), kenapa mereka tak perlu takut kepada Islam? (peluang dakwah tu - lihat pada +ve side).

Aku? Aku menentang terrorism sebegini. Begitu juga aku menentang letupan berani mati ala kamikaze tu. Period.

Moga Allah s.w.t. selamatkan kita semua. Amin!

9 comments:

Ijau D. Koceng said...

tp dorg xbrani letak gmbr2 ngeri kan? mcm sstgh paper berbahasa cina di msia ni... slamba je dorg letak gmbr ngeri mangsa kemalangan jlnraya... gmbr pecah2 kepala, putus2, darah2 etc2... front page beb~

Portdy said...

yeah,

look on the positive side,
tapi kita still lacked tokoh2 islam yang boleh jadi contoh...
musuh2 islam cuba ambik kesempatan.

umat agama lain di negara lain pun tak mau gaduh2, bunuh2 macam ni kan, tul tak abang ben?

For The Greater Good Of God....

SkiD said...

Aku tak tau nak kata apa...Pasal Islam dikaitkan dgn pengganas ni...Nampaknya kite yg berkemampuan kena dakwah lebih2 sikit kat pihak2 yg tertentu..

mangkuk statik said...

Salam
1.kalaulah the advertiser tu kepunyaan org islam, depa dah sujud syukur dah sebab at last dapt the real stori..or is it "real"?
2.Sekarang kau akan tenggok camne depa akan kupas demi kupas demi kupas pasal topik ni lam seminggu dua sampai hancur luluh isu ni.
3.Apahal pon rilek dulu. Jgn jump to conclusion. Aku dah jumpa cerita camnih dah banyak kali dah. Most of the time lebih kuah dari isi (ade ke peribahasa ni?)
4.Kalu betul, kita kene demand dari ozzy gov, mane dia transcript phone intercept tu sebab dah berlaku kes translater bahasa Arab aska ozzy adalh org lebanese CHRISTIAN yg memandai bagi translation tu HOt skit. It happen before. Depa pusing apa mufti ozzy cakap.
5. Mane dia, tunjuk kat aku senjata ke bomb ke, buluh runcing ke, lastik ke, batu tungku perut lepas bersalin ke, yg geng2 ni nak gunakan masa buat serangan berani mati ni? Tak nampak pon? Takkan kalau dah stage nak tunggu "fatwa" je, weopons belum cari lagi.
6. Al-shabab yg bermaksud "the youth" adalah macam putera Umno kepada ICU (islamic courts union) yg nyaris2 nak menang di somalia dan membawa peace kpd that trouble country. Tapi bila US sdar yg ni adalh grp islamist (lebih kurang cam taliban) maka depa cepat2 label al-qaidah(boring nye aku. Modal lapuk) dan US sapport tentera Ethopia(negara jiran) iaitu tentera kristian untuk selambe masuk somalia dan belasah ICU ni. JAdi sebagaiman afganistan yg jadi macam haram sekarang ni, sebegitulah juga somalia yg kembali kezaman kehancuran. US pon happi!!
7. Advertiser , the australian dan at least satu paper di SETIAP state di Australia ni , adalh di punyai oleh rupert murdoch. Pukimak ini adalh penyokong kuat zionist dan of course benci gila babi Islam. Consistently, advertiser and the australian atleast, have published editorial questioning ISlam itself, sebagaimana yg kau dok tulis tu. Ayat engkau tu (point no 6 engkau)aku dah baca berjuta2 kali dalam paper ozzy. U mark my word, it will appear again in the future bila ade nxt "perceived terrorism", cuma susun ayat tu dia ubah la kedepan kebelakang.
7a. In fact,one of the editor the australian, selalu je masuk morning shows dan setan tu selambe je kutuk islam tanpa segan2.
8. Aku da kat sini masa september 11 dan advertiser/australian berkali2 laungkan sentiment anti-islam, anti-immigrant, racism.
9.Sori komen pepanjang.
wasallam

deaf_angel said...

sedih sangat aku tiap2 hari baca news macam gini..

tu hari baru kat Nigeria huru hara. Seems Army dorang all out assault. Show no mercy punye.

Lutfie said...

ada orang melben buat gig metal under nama yang very offensive[dont want to say it] but sangat2 offensive sampai post gig tu aku x sanggup nak jengah what it is all about.

berteromber said...

ni semua propaganda...asal teroris je nak kaitkan Islam..dorang yang pegang media..kebanyakannya tak de bukti pun...apa2 pun dakwah untuk kepahamanan ttg Islam memang penting...bukan kat Ozzy jer..kat Malaysia pun...berapa kerat cina,india yg paham Islam..yang melayu pun tak paham...abis camner?

mutakalim said...

Bro, aku pun mcm ko, stuju sgt dgn statement ko:

"Aku? Aku menentang terrorism sebegini. Begitu juga aku menentang letupan berani mati ala kamikaze tu."

Semoga Allah berikan taufik dan hidayat kepada kita.

ihsan_huhu said...

haih.. mcm2

tp at least diorg nk target military base, ok sket drpd yg dok p letup stesen ketapi la

hmmm