Katakunci

1 Ramadan 30 hari 2011 (29) 15 Malaysia (3) 1entry=1hari =1Malaysia (32) 1st class facilities 3rd class mentality (3) Abstract (6) Academics (43) Adab (1) Akademik (44) Aktiviti KRENMAUT (2) Anak-anak (31) Anekdot Dialog (21) Anniversary (7) Anthrax (5) Artikel (37) Artikel Agama (50) Audio (1) Baju Iron Maiden (1) Bathory (6) BBQ (3) Beli rumah (1) Berita (11) Black Metal di Malaysia (3) Boikot (5) Boxset (1) Buku (30) Carcass (6) CD untuk dijual (1) Celtic Frost (4) Cited (2) Coffee break (6) cuti-cuti Malaysia (9) D.R.I. (2) Dakwah dan Tabligh (52) Dari Myspace (4) Died (3) Diet (2) Dio (1) Diskografi (4) Diskusi (1) Doctor In The House (2) Dream Theater (30) dyslexia (1) Eid (11) Eksperimentasi Nikon D60 (2) Euphonious (1) Exodus (3) Fake (1) family (18) Fikir random mingguan (11) Filem (42) First 10 Years CD singles (3) Foto rawak (1) Freemason (6) FYP (1) Gear Acquisition Syndrome (18) Gig (47) Gitar (9) Giveaway (2) helloween (2) HELLOWEEN CD Singles collection (1) Heriot-Watt University Malaysia (2) Hidup di Adelaide (129) Hidup di Bethlehem (54) High Voltage (5) HWUM (1) I LIKE THIS (1) IPOH (1) Ipoh's Metal Militants (28) Iron Maiden (76) IRON MAIDEN Live New Zealand 2009 (8) Iron Maiden Singapore (7) Iron Maiden singles collection (1) Istilah Agama (1) Istilah seputar CD (4) Jalan-jalan cari makan (8) Jalan-jalan Metal (8) Karisma (16) Kata-kata hikmah (1) Kembali ke Malaysia (5) King Diamond (1) KLASSIKKK (25) Komentari Metal (86) Krenmaut fanzine (3) Kura-kura (1) La Tahdzan (5) Langsuyr (14) Langsuyr rekoding (9) Listening Booth (1) Majalah (6) Malaysia tanahairku (8) Malaysiana (68) Manowar (11) Megadeth (29) Megadeth singles collection (1) Melancong ke New York (10) Membebel (161) Metal blogger (1) Metal Commentary (1) Metallica (18) Minuman (6) Mohd Tajul Azhar aka Berat (1) Morbid Angel (1) Mount Bromo (5) mrsm (2) My Scientific Articles (1) My Selangor Story (6) Nak menang Battle of The Bands? (2) Nasyid Metal (5) New Arrival (41) Niagara Falls (10) No Smoking (1) November Record Day (11) Obscure Metal (5) Pengalaman hidup (3) Penjara Al Capone (2) Petua (5) PhD (10) Pink Floyd (1) Pirate (1) Poligami (4) Politik Ramadan (12) Projek besar akhir tahun (2) Promosi (70) Prototype (1) Ramadan (15) Record Store Day (5) Recording (4) Rehabilitation of reinforced concrete structures (5) Review (52) Scorpions (10) SEARCH Discography (1) Sembang-sembang (2) Siri Introduksi Kepada (6) Slash di Kuala Lumpur (3) Slayer (16) South Korea Trip (11) Space Gambus Experiment (13) Special Event (7) Stompbox (3) Sunnah (2) Surabaya (8) Swedish Death Metal (1) Syawal (5) taklim (1) Teater (4) Temuramah (23) Terjah blog (5) The 70s rocks! (1) The ABC's of Punk (27) The Beatles (3) The End (1) Tradelist (2) Trip Adelaide-Canberra (8) tro-njo-i (4) Ulasan (416) Uli Jon Roth (4) Untuk dijual (1) US visit Nov-Dec 2012 (14) USA trip 18-27 August 2013 (3) USA trip 27 April - 4 May 2014 (12) Usaha Agama Tempatan (7) UTP (69) Vancouver Trip August 2014 (1) Vinyl (11) Vinyl Passion (6) Viva Voce (1) Voivod (14) Wacken (2) Weezer (1) White Stripes (1) WILHELM Scream (1) Wordless Wednesday (68) Youtube clip (5)

Wednesday, May 20, 2009

ARADIA kembali!

ARADIA kembali! Dengan line up original pulak tu. Nice. Setelah berbelas tahun berkubur, sudah tentu kemunculannya kembali dinanti-nanti. Adakah ia akan memberi kejutan? Kita hanya boleh buat spekulasi. Yang nyata, mereka sedang berada dalam proses rakaman untuk rilisan terbaru. Apapun yang akan dikatakan oleh anggota ARADIA tentang album mereka, itu juga spekulasi kerana yang membuat penilaian sebenar, ialah pendengar. Yang nyata, mereka kembali dalam suasana underground Metal yang mungkin sedikit berbeza dari dahulu. Adaptasi itu penting walaupun tidak wajib. Sekali lagi kita berspekulasi...

Bersama dengan Burning Twilight (drum) dan Cor Draconis (bass/vokal)...

Apa penyebab reunion ARADIA?
Burning Twilight: hmmmmm...sebab utama maybe mission dulu yg terbantut dan belum lagi ada rilisan rilisan genre dark metal yg betul betul ummphhhhh (ini personal opinion saya la Sam).
Cor Draconis: Personally… walaupun hampir 10 tahun saya dalam ‘seclusion’, namun masih into genre muzik ni gak walaupun tak ambil tahu sangat. The fire still burning within… terutama bila mengenangkan tiada lagi hasilkarya yang sebenar daripada kami… Bila sahabat-sahabat saya dalam Aradia mengambil keputusan untuk kembali aktif, saya pun dengan tanpa berfikir panjang terus je bangkit kembali untuk meneruskan perjuangan. Saat sekarang ni memang sesuai, segalanya memang dah di-designed oleh The Grand Architect…

Sampai kemana reunion ini? Satu show? Satu album?
Burning Twilight: Insya allah, if masing masing masih ada kreativiti n idea yg fresh, sampai kami kering idea, kami stop la, buat masa nihh..byk sgt idea idea yg nak di praktikkan dan di ekperimentasikan.
Cor Draconis: Personally, kalau ada jalannya… sampai 2nd, 3rd, 4th album dan seterusnya tanpa berpaling lagi sehingga tiba saat yang mana saya benar-benar tidak mampu untuk melangkah lagi. Saya akan tetap berada di sini walaupun yang lain dah takde nanti, dari awal hingga akhirnya… Till the end bersama sahabat-sahabat dalam Aradia sekiranya mereka sudi :)

Sebelum reunion ini, apa yang dibuat oleh ahli band?
Burning Twilight: hmmmmm...last aradia buat gig pun saya dah tak ingat sangat..tapi sekitar tahun 2001, 2002, saya sessionist drummer untuk band RAVENLORD, SAUTS ALASTOR dan SCROLL 666..selepas balik dari UK tu rasa macam hidup ni berubah saja bila kami semua lost contact so masing masing ada yg kahwin macam aie, cik amat n mat jepp so focus pada kehidupan masing masing saja. Tapi masih simpan stuff stuff lama dan masih dengaq metal lagi, kat situ tak berubah.
Cor Draconis: Hmmm… dalam hidup ni, kita semua pasti akan mengalami cycle of evolution samaada dari segi zahir atau batin… menjadi seseorang yang lebih baik dari sesuatu sudut tertentu, bergantung kepada pelbagai persepsi :) Personally, ketika itu saya lebih menumpukan kepada suatu perkara yang telah menjadi nadi serta nyawa utama saya sekarang ni…

Hala tuju ARADIA, sama atau berbeza dari dahulu?
Cor Draconis: Musically, yup! Ni yang kami nampak secara zahir serta hakikatnya pada past, present dan near future band ni… Distant future lak, takkan ada sesiapa yang tahu… For present dan near future ni, ni la style serta konsep etc yang dah mendarah-daging dengan kami dari our past yang tetap akan kami tonjolkan… Distant future, mungkin kami akan berevolusi for the better, who knows for sure? Death is certain, life is not!

Setelah bersama kembali, apakah 'aura' yang dirasakan? Bersemangat?
Burning Twilight: Lebih bersemangat to be honest ngan hang. Sebab? Facilities studio sekarang lebih canggih dan kami pun dah ada sumber kewangan sendiri untuk survive buat recording etc tak perlu nak bergantung pada org lain macam dulu :-) Local scene dan penerimaan media pun dah open sikit tak macam dulu.
Cor Draconis: Yup! Setelah berevolusi materially dan ethereally selama bertahun ni tiap-tiap individu dalam circle of brotherhood kami lebih bersemangat dan lebih bersedia lagi zahir dan minda walaupun dah tua sikit, hehehe. Life itself is our good teacher… Bring it on :)

Komen sikit mengenai show yang lepas Metal Camp II. Ramai yang merasakan ARADIA berterabur masa tu.
Burning Twilight: hmmmm..macamnila Sam, rehearsal tak cukup, nervous after lama dah tinggal, masalah atas stage n masalah masalah lain..just not our day la Sam..itu je..tapi alhamdulillah, crowd masih appreciate la jugak.
Cor Draconis: Suatu yang biasa bagi kami dan orang lain pun secara logiknya… Personally, saya sendiri pun dalam 10 tahun haram tak sentuh langsung instruments etc. Untuk gig tu, kami cuma ada sebulan lebih je nak rehearse, sinkronisasikan balik segalanya etc… one month against many years! Atas stage lak banyak ‘insiden’ yang sudah tentu audience takkan aware etc. Apapun, saya tak suka bagi alasan etc dan tak peduli pun… Saya lebih suka memandang ke future, perbaiki sehabis-daya dengan belajar dari kesilapan semalam… as a fighter :)

Apakah penyebab berkuburnya ARADIA?
Cor Draconis: Seperti yang telah saya terangkan di atas… Ia berkaitan dengan cycle of evolution peribadi setiap individu yang terlibat… Evolved by the greater cause… :)


Scene 'Ramzan'. Apakah yang dapat diceritakan mengenai ini? Ianya agak ekslusif untuk 'pendokong' banc Black Metal Norway.
Burning Twilight: Tak ada scene ramzan pun sebenarnya Sam cuma minat sama antara kawan kawan saja. Kawan kawan yg selalu melepak zaman ada restoran ramzan kat CM tu pun masih ramai yg aktif bermain band, alhamdullilah minat dan semangat tu berterusan (WAR 666 dah rilis first album, IMPERIAL (dalam proses rakam 1st album), ARADIA (insya allah menyusul setelah sahabat kami IMPERIAL settled recording diaorg) dan kekawan lain yang masih aktif main muzik (Zoy CRYPTIC dengan Dewangga Sakti). Masing masing dah evolved tapi music inspiration tu tetap datang dari band band dari scandinavia la jugak.
Cor Draconis: Saya antara orang yang first hang-out kat situ bersama sahabat-sahabat yang lain… Bermula daripada saya telah dihina oleh guard C.M dan juga oleh kerana ‘pandangan sinis’ individu lainnya oleh kerana minat kami kepada genre muzik ekstrim ni. Gelaran Ramzan Horde ni lebih kepada circle of brotherhood dengan tiap-tiap individunya mempunyai kecenderungan serta nilai persahabatan yang sama dan kekal dalam ertikata sebenarnya sehingga ke hari ini walaupun ada di antara kami dah kembali ke baqa’ etc. Kebanyakkan kami telah berevolusi menjadi individu yang mempunyai kepakaran dalam bidang masing-masing yang menjadi aset berharga circle of brotherhood kami… Dan yang paling bernilai sekali tentulah sense of brotherhood yang sudah terjalin di antara kami selama ni… and beyond!

Beza scene Metal underground dulu dan sekarang?
Burning Twilight: Hmmmm Sam..underground lagi ka sekarang? Dulu yaa, melepak pun kat underground (komplek yik foong)
Cor Draconis: Agak pelik… terlalu open, mudah etc tak macam dulu… Zaman kita dulu punya la seksa, hahahahaha! Tapi kami adalah flexible :)

Matlamat terdekat (1-2 tahun ni) untuk ARADIA?
Cor Draconis: Teruskan berjuang sehingga akhirnya… album and more album till the end sekira ada takdirnya…


5 comments:

joegrimjow said...

lamb of god
denga nama kumpulan pon da takot
kekeke

-xde kaitan ngan atas-

wanwarlock said...

dulu lamb of god guna nama burn the priest, fyi

nice interview sam. byk band2 lama aktif kembali.

bullet bila mau kluar??

buzzrie_xenophobia said...

sudah lama kami menunggu kemunculan aradia..
apa2 pun MetalCamp ari 2 mang gempakz walaupun ada sedikit problem...
hail aradia...

SkiD said...

Aradia??...Arcadia aku tau..hehehe...!!!

matakucing said...

band oldskool ni..tuari kat metal camp 2 aku terlepas..aku kenal band ni kat kompilasi Storm of Nebiula 1..tq abg ben