Katakunci

1 Ramadan 30 hari 2011 (29) 15 Malaysia (3) 1entry=1hari =1Malaysia (32) 1st class facilities 3rd class mentality (3) Abstract (6) Academics (43) Adab (1) Akademik (44) Aktiviti KRENMAUT (2) Anak-anak (31) Anekdot Dialog (21) Anniversary (7) Anthrax (5) Artikel (37) Artikel Agama (50) Audio (1) Baju Iron Maiden (1) Bathory (6) BBQ (3) Beli rumah (1) Berita (11) Black Metal di Malaysia (3) Boikot (5) Boxset (1) Buku (30) Carcass (6) CD untuk dijual (1) Celtic Frost (4) Cited (2) Coffee break (6) cuti-cuti Malaysia (9) D.R.I. (2) Dakwah dan Tabligh (52) Dari Myspace (4) Died (3) Diet (2) Dio (1) Diskografi (4) Diskusi (1) Doctor In The House (2) Dream Theater (30) dyslexia (1) Eid (11) Eksperimentasi Nikon D60 (2) Euphonious (1) Exodus (3) Fake (1) family (18) Fikir random mingguan (11) Filem (42) First 10 Years CD singles (3) Foto rawak (1) Freemason (6) FYP (1) Gear Acquisition Syndrome (18) Gig (47) Gitar (9) Giveaway (2) helloween (2) HELLOWEEN CD Singles collection (1) Heriot-Watt University Malaysia (2) Hidup di Adelaide (129) Hidup di Bethlehem (54) High Voltage (5) HWUM (1) I LIKE THIS (1) IPOH (1) Ipoh's Metal Militants (28) Iron Maiden (76) IRON MAIDEN Live New Zealand 2009 (8) Iron Maiden Singapore (7) Iron Maiden singles collection (1) Istilah Agama (1) Istilah seputar CD (4) Jalan-jalan cari makan (8) Jalan-jalan Metal (8) Karisma (16) Kata-kata hikmah (1) Kembali ke Malaysia (5) King Diamond (1) KLASSIKKK (25) Komentari Metal (86) Krenmaut fanzine (3) Kura-kura (1) La Tahdzan (5) Langsuyr (14) Langsuyr rekoding (9) Listening Booth (1) Majalah (6) Malaysia tanahairku (8) Malaysiana (68) Manowar (11) Megadeth (29) Megadeth singles collection (1) Melancong ke New York (10) Membebel (161) Metal blogger (1) Metal Commentary (1) Metallica (18) Minuman (6) Mohd Tajul Azhar aka Berat (1) Morbid Angel (1) Mount Bromo (5) mrsm (2) My Scientific Articles (1) My Selangor Story (6) Nak menang Battle of The Bands? (2) Nasyid Metal (5) New Arrival (41) Niagara Falls (10) No Smoking (1) November Record Day (11) Obscure Metal (5) Pengalaman hidup (3) Penjara Al Capone (2) Petua (5) PhD (10) Pink Floyd (1) Pirate (1) Poligami (4) Politik Ramadan (12) Projek besar akhir tahun (2) Promosi (70) Prototype (1) Ramadan (15) Record Store Day (5) Recording (4) Rehabilitation of reinforced concrete structures (5) Review (52) Scorpions (10) SEARCH Discography (1) Sembang-sembang (2) Siri Introduksi Kepada (6) Slash di Kuala Lumpur (3) Slayer (16) South Korea Trip (11) Space Gambus Experiment (13) Special Event (7) Stompbox (3) Sunnah (2) Surabaya (8) Swedish Death Metal (1) Syawal (5) taklim (1) Teater (4) Temuramah (23) Terjah blog (5) The 70s rocks! (1) The ABC's of Punk (27) The Beatles (3) The End (1) Tradelist (2) Trip Adelaide-Canberra (8) tro-njo-i (4) Ulasan (416) Uli Jon Roth (4) Untuk dijual (1) US visit Nov-Dec 2012 (14) USA trip 18-27 August 2013 (3) USA trip 27 April - 4 May 2014 (12) Usaha Agama Tempatan (7) UTP (69) Vancouver Trip August 2014 (1) Vinyl (11) Vinyl Passion (6) Viva Voce (1) Voivod (14) Wacken (2) Weezer (1) White Stripes (1) WILHELM Scream (1) Wordless Wednesday (68) Youtube clip (5)

Sunday, October 11, 2009

KREATOR + MORTAL SIN Live in Adelaide 27/9/09

Oleh: LUTFIE

At last, hari yang aku tunggu-tunggu tiba jugak. Kreator live in Adelaide 2009.Satu lagi gig yang aku sangat rasa anticipative untuk tonton, selepas KRISIUN + DAWN OF AZAZEL April lepas. Siapa tak kenal Kreator di kalangan metalhead lama dan baru? Sebab tu aku tak sanggup lepas kan peluang untuk menyaksikan sendiri show ni. First encounter aku dengan KREATOR adalah masa circa 2000 bila mula suka-suka layan kaset ‘Past Life Trauma’ yang aku tak pernah tahu pun sebuah album kompilasi. Masa 2005, Kreator turun Malaysia dan aku sedar aku tak mungkin pergi memandangkan status sebagai pelajar pokai dan masih di bawah kawalan mak bapak menjadi penghalang but nevermind this time has come for me to make up that chance. Antara album KREATOR yang aku ada adalah ENEMY OF GOD, OUTCAST, dan HORDES OF CHAOS je sampai masa aku tulis review ni tapi at least aku beli rilisan diorang dari mengdownload je (ada komitmen dengan band lain jugak sebenarnya haha).

Gig ni diadakan di HQ Adelaide yang merupakan salah satu venue dengan system sound terbaik yang pernah aku rasakan semenjak gig Reunion CARCASS tahun lepas (2008), masa gig ni diumumkan venue-nya pun, I am quite happy. Mujur gig berlangsung pada hari Ahad, senang aku nak keluar masuk city yang memang sendat masa weekdays. Antara highlight paling best show ini adalah supportnya; MORTAL SIN-otai thrash metal Australia, band Steve Hughes (ex-Slaughter Lord,Nazxul) yang kini main stand up comedian pulak kat London. Honestly haven’t really checked out these guys before as much as other bands tapi dah pernah dengar beberapa album classic(Mayhemic Destruction) dan baru (Absence of Faith) and they are definitely head-cracking. Anyhow, gig ‘double headliner’ tu, siapa nak kasi?Nak tunggu dapat kat Malaysia, sampai tua pun aku tak janji dapat, hehe.

Bertolak dari rumah sampai ke venue ambil masa 10 minit, tambah lagi dengan sejuk malam yang tak hengat!.Lepas parking skuter dekat lorong sebelah venue, kena queue up untuk masuk.Lepas check DocMart aku yang takut ada steel toe oleh pak guard, aku terus masuk venue dan berkejar ke booth merchandise. Aku beli 2 shirt KREATOR yang ada Australian tour dates untuk diri sendiri dan Wanwarlock dan lepak dekat tepi stage sambil borak dgn kawan satu uni. Gila lama nak tunggu Mortal Sin opening, dekat setengah jam jugak!.

MORTAL SIN

Lebih kurang pukul 9 Mortal Sin kick off the show.Aku sangat optimis dgn showmanship diorg yang memang kena dgn style old school thrash metal nya. Aussie thrash metal bawaan diorg memang padat dan promising!(tak tahu pun apa yang Aussie nya; maybe ala-ala prog sikit kot?hmm).Aku rasa aku warm-up terlalu awal layan set Mortal Sin yang ada banyak lagu2 yang aku biasa dengar sejak mula kenal (orang rekemen dengar), antaranya Blood, Death, Hatred, Mayhemic Destruction, I am Immortal, Lady in Leather,Dead Man Walking. Mana taknye, lagu semua ultra-cathcy riffing dan liriknya.jadi gasak la aku melayan.Aku asyik perhatikan drummer Mortal Sin yang dulunya position Steve Hughes.Drumming mamat ni inargueably hebat. Bassist dia orang yang antara paling lincah bergonjeng dengan vocalist Matt Maure tapi mamat lead guitarist nampak nye focus habis kat permainan beliau sampai aku hulur tangan nak sep-sep tom-tom pun tak dilayan, Hmmpphh! Instead encik bassist yang jual-jual muka kat aku.hahaha.

Dengan sound system venue yang sedap, persembahan Mortal Sin memang mantap semantap status mereka sebagai otai thrash metal. Ada beberapa lagu yang quite offending bagi aku sebagai seorang Muslim, you know why tapi secara musical aku layan je. Antara yang aku perasan bila Matt berinteraksi dgn crowd, dia nampak kecewa sebab crowd tak hidup sangat.Hmmphh.. typical Adelaide crowd. Ramai jugak budak2 muda yang terpinga-pinga masa Mortal Sin main seolah-olah ‘I think this band is rad, but I keep the energy for Kreator’. Dude!how come you are missing out these legends!?Aku tak percaya diorang ni bersikap macam ni.Aku rasa ini lah kesan puak mat metal yang dah terlalu banyak disuapkan dengan international live show yang melimpah ruah, sampaikan legend tempat sendiri (mungkin juga headliner bands) tak kesah nak layan. Anyway, at the end of their show, aku dapat tibai kertas setlist Mortal Sin. Honesly mereka dah sedia untuk encore tapi as I said, typical Adelaide Crowd, they just ignore too much!. Mortal Sin did a hell of a great set and I really enjoyed every single second of it.Really looking forward to their local gigs.

KREATOR

Selang 15 minit, Kreator masuk stage dengan intro choir. Intro yang ringkas, Mille dan rakan-rakan terus mendendangkan Hordes of Chaos siap video clip dekat stage background. Lagu ni antara lagu yang promising dalam album baru Kreator ‘Horde of Chaos’. Aku macam biasa, mana-mana line lagu yang hafal sing along sampai tekak rasa nak pecah sebab over-warmed up masa set Mortal Sin. Masa lagu ni lah aku rasa dummer fill-in masa tu Marco Minneman bukan replacement yang sesuai untuk Ventor especially bila ada part yang dia suka-suki buat impromptu fill( malam sebelum tu dah usha2 show diorang yang Melbourne,stadi la sikit2 kan sebelum gi show,senang nak komplen).

Antara material classic yang Kreator hidangkan malam tu adalah macam dalam setlist ni;

Hordes of chaos
phobia
terrible certainty
betrayer
voices of the dead
enemy of god
destroy what destroys you
pleasure to kill
the patriach
violent revolution
extreme agression
coma of souls
warcurse
flag of hate
Tormentor
Sumber:AdelaideMetal.com

Tapi undeniably setlist di atas tepat dan sama untuk semua show di states lain. Ada beberapa lagu yang aku dapat ambil video sambil gegar-gegar sebab layan ‘henjut-henjut manja’ dan crowd dekat depan stage tu yang semakin liar-4 kali kot kena siku kat kepala dek mamat-mamat Aussie saiz gergasi, sakit siot. Actually, takde la liar sangat tapi spot best aku kena rampas la jugak.Ciss..Mille Petrozza sentiasa nampak aggressive throughout the show (walaupun dah main show kat state lain) dan dia memang try his best to entertain the ‘weak’ crowd.Ye, crowd Adelaide sangat lemah malam tu. Antara bukti lemahnya crowd Adelaide ni, Mille banyak kali bagi seruan untuk buat circle pit, walls of death to ‘tear down’ the place. Tapi apa yang jadi? Semua jadi ‘Apa dia cakap?ingat ni German ka nak suruh itu ini?’Ahhh aku rasa malu pun ada tapi layan la show sampai habis. Mille ni Nampak je tua tapi energy beliau membuatkan show malam tu the best thrash metal show I have ever been to. Gitarist lead Kreator, Sami mengingatkan aku pada gaya Bill Steer masa gig Carcass tahun lepas sebab dia pakai ala-ala mau pegi majlis kahwin la pulak dengan kemeja ropol-ropol, khaki hitam dan kasut kulit koboi.Haha sempoi habis. Aku actually agak teruja tengok Christian Giesler punya bass Jackson yang first time of that shape (aku tak reti main gitar mahupun kenal part, skill, dan benda-benda yang berkaitan dengannya. Jadi agak mudah teruja hehe).

Gimik Mille memang tak tumpah macam gimik dia masa live show lain yang aku pernah tengok dalam YouTube, especially masa lagu Pleasure to Kill (gimik sembelih leher), Extreme Aggression (More moshing please!!),Coma of Soul(Comaaaa, offffff, Soulllllll!!!!) dan Flag of Hate (sorak sama-sama ‘Raise the Flag of Hate!!’ just kali ni ada bendera ‘KREATOR FLAG OF HATE’).

Masa Mille sedang bersemangat mengajak crowd menyorakkan ‘Raise the Flag of Hate’ ada seekor mamat kurang ajar baling cawan plastik pada Mille. Aku dah ready nak rakam reaksi Mille kalau-kalau dia turun stage ajak gaduh dengan mamat tu, tapi cuma cakap something like ‘I hope you are not serious’.Whole crowd(aku pun sama) ‘boo’ mamat tu yang bajet gagah sambil reply ‘He wants us to show some hate!!’Anyway, lagu ni really gets the weak crowd going. Lepas bosan cuba merampas balik spot asal ayng kena curi, aku masuk acah2 moshpit yang kejap-kejap hidup dengan budak-budak ‘Gangsta’ entah datang dari mana pakai baju Dimmu Borgir sedondon. Aku layan sekejap je takut spek, baju tour dan harta2 dunia yang lain aku hilang, lepas tu lepak blakang sikit dgn pakcik-pakcik yang menghayati sambil berdiri konon hensem. Sebelum masuk lagu-lagu untuk ‘extended set’ Marco Minneman main drum solo. What can I say?Drummer dari band Necrophagist ni is as good as you see on YouTube plus the good sound system..hahaha.My first live show with drum solo. I have been dreaming of it. Panjang drum solonya sebenarnya (hampir 10 minit kot). Tapi untuk cukup syarat aku rekod 40 seken je. Masa ni semua orang terkesima, crowd senyap, aku termangu, roadies backstage semua tercongok menonton dari atas. Sampai lah Milles dan rakan-rakan masuk balik sambung lagu sampai habis.

Lagu penutup malam tu adalah Tormentor; lagu penutup tradisi Kreator untuk semua live show mereka. Antara lagu yang aku paling tunggu-tunggu ‘vibe’ live nya yang memang rasa lain hebatnya bila masa-masa penghujung ni. Sungguhpun Mille Nampak kecewa dengan performance crowd Adelaide malam tu (except aku of course hahaha) dia compliment dengan friendliness dan warmth the crowd has given them that night (walaupun lepas kena baling cawan). Lepas habis gig aku macam biasa try my best nak dapat drumstick yang dicampak kan dek Minneman atau pick exclusive dari stand microphone Mille, tapi nampaknya tak ada nasib lagi this time tapi aku rasa cukup lah dapat kertas setlist Mortal Sin dan ber-pass tangan dgn Mille dan Sami. Another awesome show I have just witnessed myself :)



MORTAL SIN- MAYHEMIC DESTRUCTION


KREATOR TERRIBLE CERTAINTY


KREATOR VOICES OF THE DEAD

ADELAIDE, KREATOR WILL RETURN TO DESTROY YOU!!!!(Mille Petrozza 2009)

8 comments:

ihsan_huhu said...

crowd adelaide mmg bosan. g tgk bola pon bosan.

berteromber said...

jeles gua

wanwarlock said...

nice rebiu... adelaide mcm tu ke crowd... mcm bosan je.

Takilala said...

tak bleh celen crowd M'sia la kalau mcm tu sbb masa diorg turun KL ada sorg mamat siap panjat tiang stage lg..huhu..best oo tgk diorg ni main live.

Syamsulfaiz said...

Jeles nyerrrr. Kreator tu. Aku pun miss juga tengok Kreator di KL dulu. Aku harap depa ni akan dtg Dubai satu hari nanti.

ابن زين الرمباوي said...

kreator tu keluaran madrasah mana dulu..

mutakalim said...

fuhhh....

matakucing said...

masa kreator turun dulu aku teruja sgt2 tp tak de rezeki nk tgk..anyway kalau gi gig.konsert crowd cam ni mmg busuk la..nak layan pon tak semangat..bila ntah nak tgk dorang kat m;sia ni