Katakunci

1 Ramadan 30 hari 2011 (29) 15 Malaysia (3) 1entry=1hari =1Malaysia (32) 1st class facilities 3rd class mentality (3) Abstract (6) Academics (43) Adab (1) Akademik (44) Aktiviti KRENMAUT (2) Anak-anak (31) Anekdot Dialog (21) Anniversary (7) Anthrax (5) Artikel (37) Artikel Agama (50) Audio (1) Baju Iron Maiden (1) Bathory (6) BBQ (3) Beli rumah (1) Berita (11) Black Metal di Malaysia (3) Boikot (5) Boxset (1) Buku (30) Carcass (6) CD untuk dijual (1) Celtic Frost (4) Cited (2) Coffee break (6) cuti-cuti Malaysia (9) D.R.I. (2) Dakwah dan Tabligh (52) Dari Myspace (4) Died (3) Diet (2) Dio (1) Diskografi (4) Diskusi (1) Doctor In The House (2) Dream Theater (30) dyslexia (1) Eid (11) Eksperimentasi Nikon D60 (2) Euphonious (1) Exodus (3) Fake (1) family (18) Fikir random mingguan (11) Filem (42) First 10 Years CD singles (3) Foto rawak (1) Freemason (6) FYP (1) Gear Acquisition Syndrome (18) Gig (47) Gitar (9) Giveaway (2) helloween (2) HELLOWEEN CD Singles collection (1) Heriot-Watt University Malaysia (2) Hidup di Adelaide (129) Hidup di Bethlehem (54) High Voltage (5) HWUM (1) I LIKE THIS (1) IPOH (1) Ipoh's Metal Militants (28) Iron Maiden (76) IRON MAIDEN Live New Zealand 2009 (8) Iron Maiden Singapore (7) Iron Maiden singles collection (1) Istilah Agama (1) Istilah seputar CD (4) Jalan-jalan cari makan (8) Jalan-jalan Metal (8) Karisma (16) Kata-kata hikmah (1) Kembali ke Malaysia (5) King Diamond (1) KLASSIKKK (25) Komentari Metal (86) Krenmaut fanzine (3) Kura-kura (1) La Tahdzan (5) Langsuyr (14) Langsuyr rekoding (9) Listening Booth (1) Majalah (6) Malaysia tanahairku (8) Malaysiana (68) Manowar (11) Megadeth (29) Megadeth singles collection (1) Melancong ke New York (10) Membebel (161) Metal blogger (1) Metal Commentary (1) Metallica (18) Minuman (6) Mohd Tajul Azhar aka Berat (1) Morbid Angel (1) Mount Bromo (5) mrsm (2) My Scientific Articles (1) My Selangor Story (6) Nak menang Battle of The Bands? (2) Nasyid Metal (5) New Arrival (41) Niagara Falls (10) No Smoking (1) November Record Day (11) Obscure Metal (5) Pengalaman hidup (3) Penjara Al Capone (2) Petua (5) PhD (10) Pink Floyd (1) Pirate (1) Poligami (4) Politik Ramadan (12) Projek besar akhir tahun (2) Promosi (70) Prototype (1) Ramadan (15) Record Store Day (5) Recording (4) Rehabilitation of reinforced concrete structures (5) Review (52) Scorpions (10) SEARCH Discography (1) Sembang-sembang (2) Siri Introduksi Kepada (6) Slash di Kuala Lumpur (3) Slayer (16) South Korea Trip (11) Space Gambus Experiment (13) Special Event (7) Stompbox (3) Sunnah (2) Surabaya (8) Swedish Death Metal (1) Syawal (5) taklim (1) Teater (4) Temuramah (23) Terjah blog (5) The 70s rocks! (1) The ABC's of Punk (27) The Beatles (3) The End (1) Tradelist (2) Trip Adelaide-Canberra (8) tro-njo-i (4) Ulasan (416) Uli Jon Roth (4) Untuk dijual (1) US visit Nov-Dec 2012 (14) USA trip 18-27 August 2013 (3) USA trip 27 April - 4 May 2014 (12) Usaha Agama Tempatan (7) UTP (69) Vancouver Trip August 2014 (1) Vinyl (11) Vinyl Passion (6) Viva Voce (1) Voivod (14) Wacken (2) Weezer (1) White Stripes (1) WILHELM Scream (1) Wordless Wednesday (68) Youtube clip (5)

Thursday, September 25, 2008

Victims of hate

By Teoh El Sen and Aizat Sharif September 23, 2008 Malay Mail

African undergraduate Abdel Aziz Hassan Abdraman, 22, will never again see his eight-month-old daughter and 19-year-old wife because he was the “victim of a hate crime” that claimed his life.

Abdel Aziz had planned to return home to Chad for Aidilfitri this week and his friends said he was overjoyed at going back to be with his family.

Sunday’s mob attack on 10 African undergraduates in Wangsa Maju caused his death and injured the rest, the victims claimed yesterday.

They said they had been harassed and mocked by the same youths for four consecutive days before the attack.

They further claimed that some youths had even gone up to their Tar Villa apartment and demanded money and cigarettes.


Police confirmed that the victims had been regularly ridiculed by the youths who expressed their displeasure at the increasing presence of Africans in the neighbourhood.

In one incident, a student was also kicked at an Internet café.

Residents and traders have claimed that the number of Africans and other foreigners, mainly students from institutions of higher learning, was growing steadily and that their large number was intimidating.

In Sunday’s incident, HELP University College business studies undergraduate Abdel Aziz was murdered. He sustained stab wounds to the right abdomen and died in the ambulance on the way to Kuala Lumpur Hospital.

Several other students, also from Chad, were injured when they were attacked by some 20 youths wielding metal rods, sticks and knives near the Wangsa Maju LRT station.

Sentul district police chief Assistant Commissioner Zakaria Pagan told Malay Mail that initial investigations revealed that the attack stemmed from the uneasiness of the residents over the behaviour of the Africans.

“We believe the youths who attacked the Africans wanted to teach them a lesson to behave themselves in public.” (And attacking people with metal rods, sticks and knives is GOOD behaviour in public?)

Police have detained three men, in their 20s, from Wangsa Maju to assist in investigations. They will be under remand until Saturday.

Police are also examining closed-circuit television camera (CCTV) images near the LRT station to ascertain the events leading to the attack.

Malay Mail learnt the drama unfolded when three undergraduates were on the way to board the LRT to perform terawih prayers at a nearby mosque at 8.30pm.

They were confronted by some 20 youths who were believed to have hurled abuse at them and demanded money.

When the trio ignored them and walked away, the youths, carrying switch blades, pursued them and struck one of them on the head.

The students took refuge at the LRT station and sought assistance from their African friends living nearby.

Seven of their friends, including Abdel Aziz, went to their aid and together they went back to where the trio was attacked.

Abdel Aziz’s cousin, Abdraman Moussa Mohamat, 23, said: “We asked the youths who were seated at the stalls why they had attacked our friends but they came for us suddenly without saying a word.

“We ran for our lives when they began swinging metal rods, sticks and knives at us. In the fracas, Abdel Aziz was stabbed from the back.”

The mob fled after Abdel Aziz collapsed by the roadside some 15 metres from the stalls.

Lamine Moustapha Ahmat, 22, a Rima College student, said he carried the victim while his friends tried in vain to stop a taxi. Many taxis waiting to pick up LRT commuters refused to budge. A passerby then called for an ambulance.

Note: Abdel Aziz first enrolled with the International Islamic University of Malaysia before switching to HELP University College.

His father, who runs a palm oil import-export business, was informed about the tragedy on Sunday night and his brother will arrive today to claim the remains.

Gua rasa marah bila benda macam ni jadi. Maksud gua street killing macam ni.

Macam dah takde undang-undang. Semua nak ambil jalan singkat dan buat tindakan sendiri.

Nak lagi, berkaitan dengan warna kulit, puak, kaum macam ni. Dengan kata lain, racist.

Yang peliknya, mereka yang kata mereka tu anti-racist bila kena dekat orang lain expecially yang berkulit hitam, cepat-cepat perkataan 'nigger' terkeluar dari mulut/tulisan mereka.

Innalillah... kepada arwah dan juga kepada mereka yang berfikiran 'asobiyah' sampai begitu sekali.

Kulit hitam tidak menyebabkan mereka boleh diperlakukan sebegitu. Apatah lagi beliau seorang MUSLIM. Nabi s.a.w. mempunyai seorang sahabat agung yang mana beliau r.a. adalah seorang berkulit hitam, Bilal r.a.

Masa gua balik Malaysia awal tahun ni, gua menumpang dekat rumah member gua. Sebuah apartment bersebelahan dengan sebuah kolej swasta. Kat apartment tu ada disediakan sebuah surau. Nak tau sapa yang tolong penuhkan surau tu waktu Subuh? Merekalah, pelajar-pelajar Islam berkulit hitam dari Afrika.

Begitu juga ikut pengalaman gua kat UTP, yang dok rajin memenuhkan surau-surau kat asrama tu, student Afrika yang berkulit hitam tu la.

Itulah yang terjadi bila dunia memenuhi hati-hati manusia apabila disangka yang rezeki aku nanti dapat kat orang lain. Padahal yang mengaku Islam tu mengaku yang rezeki itu datang dari Allah s.w.t.

Itulah yang terjadi bila terbitnya asobiyah dan perkauman menebal di dalam hati. Apa-apa sahaja yang hitam - semuanya jahat dan dikira boleh diperlakukan apa sahaja. Tak kira hang Muslim ke tidak. Syeikh... Orang Islam yang membunuh orang Islam dosanya sangat besar!
"Dan barang siapa yang membunuh seorang mukmin dengan sengaja, maka balasannya ialah Jahanam, kekal ia di dalamnya dan Allah murka kepadanya, dan mengutukinya serta menyediakan azab yang besar baginya." (An-Nisa:93)
-
Namun 'Ulamaa' khilaf sama ada ayat ni mansuukh hukumnya atau tidak. Isunya sama ada kekal dalam neraka atau tidak. Dosa besar memang confirm.

Abu Huraira reported Allah's Messenger (may peace be upon him) as saying: Don't nurse grudge and don't bid him out for raising the price and don't nurse aversion or enmity and don't enter into a transaction when the others have entered into that transaction and be as fellow-brothers and servants of Allah. A Muslim is the brother of a Muslim. He neither oppresses him nor humiliates him nor looks down upon him. The piety is here, (and while saying so) he pointed towards his chest thrice. It is a serious evil for a Muslim that he should look down upon his brother Muslim. All things of a Muslim are inviolable for his brother in faith: his blood, his wealth and his honour. (Sahih Muslim:6219)
Menurut seorang sahabat dari Malaysia, mangsa ialah seorang pelajar UIA.

Innalillah sekali lagi kepada mangsa dan juga penyerang. Semoga Allah s.w.t. mencucuri rahmat ke atas roh arwah dan mengampuni dosa penyerang tersebut.

10 comments:

TEAM B.I.O.N.I.C said...

mmg menyakitkan hati la.. buat malu negara jak...

tamlikha said...

aku ex-UIA, zaman aku belajo dulu mmg belambak mamat dan minah dari afrika, diorang ni ada yg ok dan ada jugak yg kerek, pernah terjadi insiden moto member aku kena langgar oleh mamat afrika yg sewa kereta kat kampus aku. Insiden ini hampir menyebabkan rumble antara local student dengan foreign student, tapi berjaya ditenangkan oleh pak guard. Pada aku, diorang ni sama je fe'el nye dgn orang kita, sbb org kita pun ada yg ok ada yg kerek. Cuma mungkin perasaan kita yg tak berapa gemar dgn kehadiran org asing menyebabkan kita naik hangin dgn mudah kalau org afrika ni buat something yg menyakitkan hati. Sungguh tak wajar bebudak wangsa maju tuh membunuh saudara se Islam, member tgh on the way gi terawih tu, al-fatihah untuk si mati......

eddie dewanaga said...

insiden ni berlaku akibat beberapa perkara yg kurang menyenangkan dilakukan oleh student2 dari Afrika yg non-muslim seperti pengambilan alkohol secara terbuka/berlebihan, berkelakuan tidak sopan bila dah mabuk, mengganggu warga setempat terutama wanita secara berkumpulan, mengugut utk mencederakan pada sesiapa yg menegur, mencederakan pengawal keselamatan yg bertugas, beberapa kes polis telah berlaku menyebabkan terjadinya insiden sedemikian...

deaf_angel said...

innalillah

- sedih untuk yang tak bersalah tapi kena macam gini.
- heran kenapa manusia bila ramai2 akan rasa kuat dan lupa batasan..tapi bila sorang, jalan pijak semut pun tak mati.

matakucing said...

entahlah..nilai kemanusiaan tu cam sampah jer sekarang..bunuh2 dah cam perkara biasa aje.

Achan Sinclair said...

Innalillah..

Gua akui, kadang-kadang gua jadi jelak dengan perbuatan segelintir dari org luar ni. Gua lalui sebab gua pun belajar kat UTP. Ada yang minum dan kaki perempuan, gua akui memang salah beb.

Tapi bila fikir balik, kita ni siapa nak menghukum orang lain dengan undang-undang sendiri. Walhal, gua tau ramai je org kita sendiri berperangai tak senonoh macam yang dinyatakan tadi. Apa tindakan kita? Berdiam diri je?

Gua nak share experience, time dulu gua lepak dengan budak-budak satu aliran yang bertemakan "Malay Power". Come on lah, Malay Power tapi air feveret kegemaran ramai Jus Harimau..fikir-fikirlah beb..

maaf sedikit emo..sedih beb..orang tak dapat balik raya..

BENTARA said...

Bros...

bayangkan diri sendiri kena balun macam tu. Salahnya entah betul atau tidak. Kalau tak salah? Mati katak macam tu je la...

Even kalau salah pun, tak layak dilakukan sebegitu.

Dimanakah ehsan dan kasih sayang sesama manusia?

zarzh said...

Semoga Allah merahmatinya dan menjadikannya sebagai ahlu Jannah. Dan jelaslah syahidnya dia kerana kematiannya adalah dalam perjalanannya kemasjid untuk menunaikan solat berjemaah.

Kenapalah begitu bermentalitili primitif mereka-mereka pembuli yang membunuhnya, ketahuilah Allah sentiasa bersama mereka yang mazlum (yang dizalimi).

dewangga sakti said...

Sam,area ni dkt dgn tempat aku tinggal.Banyak kes ragut dan jenayah di sini.MP Wee Choo Keong(PKR) punya tindakan yg pertama setelah jadi MP ada check balai polis.Jika ikut ratio polis dgn penduduk adalah tak memadai.
Tahun lepas ,ada kes mati kena ragut dkt sini.Wife aku pun pernah ragut dkt2 sini beberapa tahun lepas(2004) masa aku belum kawin dgn dia.Kes2 di malaysia banyak unsolved skrg.Kes Nurin pun dkt2 situ saja.
Malaysia memang bukan negara yg selamat lagi skrg!

gayour said...

kita kata bangsa Afrika asik gaduh dan bunuh sama sendiri. jahat, kejam, zalim, primitif, tak betemadun, tak berhati perut, gila blablabla... tapi tengok la apa yang bangsa kita buat pada bangsa Bilal r.a. tu?

moga Allahyarham dicucuri rahmat.

selamat hari raya aidil fitri kat negeri orang. moga bebahagia di aidil fitri