Katakunci

1 Ramadan 30 hari 2011 (29) 15 Malaysia (3) 1entry=1hari =1Malaysia (32) 1st class facilities 3rd class mentality (3) Abstract (6) Academics (43) Adab (1) Akademik (44) Aktiviti KRENMAUT (2) Anak-anak (31) Anekdot Dialog (21) Anniversary (7) Anthrax (5) Artikel (37) Artikel Agama (50) Audio (1) Baju Iron Maiden (1) Bathory (6) BBQ (3) Beli rumah (1) Berita (11) Black Metal di Malaysia (3) Boikot (5) Boxset (1) Buku (30) Carcass (6) CD untuk dijual (1) Celtic Frost (4) Cited (2) Coffee break (6) cuti-cuti Malaysia (9) D.R.I. (2) Dakwah dan Tabligh (52) Dari Myspace (4) Died (3) Diet (2) Dio (1) Diskografi (4) Diskusi (1) Doctor In The House (2) Dream Theater (30) dyslexia (1) Eid (11) Eksperimentasi Nikon D60 (2) Euphonious (1) Exodus (3) Fake (1) family (18) Fikir random mingguan (11) Filem (42) First 10 Years CD singles (3) Foto rawak (1) Freemason (6) FYP (1) Gear Acquisition Syndrome (18) Gig (47) Gitar (9) Giveaway (2) helloween (2) HELLOWEEN CD Singles collection (1) Heriot-Watt University Malaysia (2) Hidup di Adelaide (129) Hidup di Bethlehem (54) High Voltage (5) HWUM (1) I LIKE THIS (1) IPOH (1) Ipoh's Metal Militants (28) Iron Maiden (76) IRON MAIDEN Live New Zealand 2009 (8) Iron Maiden Singapore (7) Iron Maiden singles collection (1) Istilah Agama (1) Istilah seputar CD (4) Jalan-jalan cari makan (8) Jalan-jalan Metal (8) Karisma (16) Kata-kata hikmah (1) Kembali ke Malaysia (5) King Diamond (1) KLASSIKKK (25) Komentari Metal (86) Krenmaut fanzine (3) Kura-kura (1) La Tahdzan (5) Langsuyr (14) Langsuyr rekoding (9) Listening Booth (1) Majalah (6) Malaysia tanahairku (8) Malaysiana (68) Manowar (11) Megadeth (29) Megadeth singles collection (1) Melancong ke New York (10) Membebel (161) Metal blogger (1) Metal Commentary (1) Metallica (18) Minuman (6) Mohd Tajul Azhar aka Berat (1) Morbid Angel (1) Mount Bromo (5) mrsm (2) My Scientific Articles (1) My Selangor Story (6) Nak menang Battle of The Bands? (2) Nasyid Metal (5) New Arrival (41) Niagara Falls (10) No Smoking (1) November Record Day (11) Obscure Metal (5) Pengalaman hidup (3) Penjara Al Capone (2) Petua (5) PhD (10) Pink Floyd (1) Pirate (1) Poligami (4) Politik Ramadan (12) Projek besar akhir tahun (2) Promosi (70) Prototype (1) Ramadan (15) Record Store Day (5) Recording (4) Rehabilitation of reinforced concrete structures (5) Review (52) Scorpions (10) SEARCH Discography (1) Sembang-sembang (2) Siri Introduksi Kepada (6) Slash di Kuala Lumpur (3) Slayer (16) South Korea Trip (11) Space Gambus Experiment (13) Special Event (7) Stompbox (3) Sunnah (2) Surabaya (8) Swedish Death Metal (1) Syawal (5) taklim (1) Teater (4) Temuramah (23) Terjah blog (5) The 70s rocks! (1) The ABC's of Punk (27) The Beatles (3) The End (1) Tradelist (2) Trip Adelaide-Canberra (8) tro-njo-i (4) Ulasan (416) Uli Jon Roth (4) Untuk dijual (1) US visit Nov-Dec 2012 (14) USA trip 18-27 August 2013 (3) USA trip 27 April - 4 May 2014 (12) Usaha Agama Tempatan (7) UTP (69) Vancouver Trip August 2014 (1) Vinyl (11) Vinyl Passion (6) Viva Voce (1) Voivod (14) Wacken (2) Weezer (1) White Stripes (1) WILHELM Scream (1) Wordless Wednesday (68) Youtube clip (5)

Tuesday, June 17, 2008

Metal TV untuk anda!

Metal Terus adalah satu episod perjalanan hidupku sebagai editor fanzine selepas berkuburnya Krenmaut. Ketika aku sibuk dengan tesis MSc ku. Seolah-olah berulang sekarang, juga sibuk dengan tesis, dan melepaskan geram di dalam blog ini. Anyway, Metal Terus menjalani beberapa episod. Episod pertama tatkala aku merangka dan merealisasikan idea tersebut, cuba mengketengahkan fanzine 100% berbahasa Melayu dan rilisnya, tiap-tiap bulan. Metal Terus versi fotokopi.

Ya, tiap-tiap bulan! Bagi ex-editor fanzine pastinya bertanya, camana tu? Gila ah, nak kejar dateline every month. Zaman tu sekitar tahun 1998 kalau tak salah.

Well, I did it. Tapi of course, tak tahan lama. Sempat keluar 5 isu je selama lima bulan berturut-turut. Sirkulasi sekitar 200-300 naskah setiap isu dan dengan bantuan kontek seluruh negara ia diedar di KL, JB, Kuantan, Sabah dan Sarawak, kalau tak salah.

Malangnya, aku tak simpan walau senaskah pun. Kalau ada antara anda yang menyimpannya, sudi-sudilah scan dan hantar kepadaku. Nanti aku buat ulasan walking the memory lane.

OK... now to the real entry. HateTV.

Aku dapat merasakan semangat ketika aku menggerakkan Metal Terus ada bersama dengan Rimi, penggerak HateTV. Secara amnya, beliau mahukan HateTV menjadi satu medium komunikasi yang menghubungkan 'scene' Metal tempatan dengan pengikutnya. Boleh jadi juga untuk yang skeptik dan buruk sangka. Bezanya, ia akan dirilis 2 bulan sekali dan dalam bentuk DVD.

Apa objektif sebenar HateTV? "Objektif sebenar hateTV nih ialah untuk membawa scene metal di Malaysia ke satu tahap yg lebih tinggi di mana penyampaian dari aliran muzik metal di malaysia akan lebih mudah sampai kepada pendengar. Ini termasuk dari segi promosi muzik berkonsep metal kepada dengan lebih jelas dan penyampaian secara visual."

Dalam keadaan fanzine printed/fotostat yang hampir pupus, bagaimana HateTV boleh menjadi pengganti? "Pada asas nya, kami tidak menganggap di mana kehadiran webzine atau video zine akan menghapuskan atau menjeaskan printed zine dan sebagainya. Kehadiran hateTV adalah hanya untuk memeriahkan scene metal di Malaysia. Mungkin dari segi penyampian visual adalah lebih mudah dari text. itu sahaja. seperti kata orang, melihat lebih bermakna dari kata2. tapi segalanya terletak kepada citarasa penggemar muzik. itu sahaja."

Bagaimana proses untuk rilisan pertama? Masalah? Berapa copies nak dipress? "Kami masih dalam proses editing. Secara jujurnya terdapat banyak masalah yang timbul seperti penyusunan dan penerimaan footage dan sebagainya. masa adalah perkara yang paling penting sekali jadi kami perlu sesuaikan masa dengan proses secukupnya. Untuk copies kali ini, kami masih tidak mencapai keputusan berapa banyak untuk dirilis. mungkin 200 copies dulu."

Nota, dari pengalaman aku, editing dan proses artistik ni takde masalah sangat. Masalah paling besar ialah bagaimana nak memasarkannya. Atau dengan lain kata, bagaimana nak salurkan kepada targeted buyers. Dalam keadaan yang mana, ini semua dijalankan secara DIY.

Apa yang akan ada dalam HateTV untuk setiap isu? Contoh? "Terdapat beberapa segmen di dalam hateTV. antaranya ialah, New Blood di mana memaparkan interview bersama band baru atau generasi sekarang dan Hate-Comrade dimana terdapat interview bersama band2 lama atau yg mungkin yg telah established dan mungkin juga band yg telah RIP. mungkin saja. Terdapat juga review gigs2 di mana hateTV akan mengulas gigs secara visual."

Looks nice... nampak berwawasan tapi one thing. Sepertimana media perdana lain yang eksploit wanita, hateTV juga tidak ketinggalan. Jangan penonton tersasar sudah!

Dalam short klip penemuramahnya wanita. Kenapa tidak lelaki? "Kami tidak menghadkan kepada wanita sahaa. Ia mungkin boleh di anggap sebagai marketing strategy atau sebaliknya tapi yang penting cara interview yang berlansung di mana kebolehan mengacara itu lazimnya penonton lebih tertarik kepada pengacara wanita. Lelaki pun boleh kalau kena cara penyampaiannya. Secara jujurnya kami cuba mencorakkan host kami dengan kepelbagaian skill tetapi masih dalam terma metal."

HateTV adakah semata-mata Metal? Sejauh mana keterbukaan HateTV terhadap subgenre Metal yang lainnya ie Metalcore? "Ya, sememangnya ia khas untuk metal. tetapi kami tidak menghadkan genre metal. Tiada sempadan bagi mengetengahkan band2 metal. Kami akan cuba sedaya upaya untuk memaparkan semua genre satu persatu. Tetapi mungkin ada penyelidikan definisi sebenar."

Adakah anda melihat HateTV boleh mengembangkan sayap terus kepada genre muzik ekstrim underground secara keseluruhan ie punk, oi!, hardcore dsbgnya? "Mungkin juga. Cuma mungkin nama hateTV itu lebih sesuai kepada terma metal dan hardcore sahaja. tapi ia tidak mustahil. jika ada demand, kami akan cuba ikhtiarkan."

Metal = ekslusif. Unfortunate. Walaupun aku sendiri menghadkan skop penulisan kepada Metal/Rock bukan kerana aku tak mau tetapi disebabkan takde keupayaan dan pengetahuan. I would love to review some Ska, Punk or Crust. Tapi tu la, takde kontek.

Jika diberi peluang untuk bekerjasama dengan stesen TV tempatan, bagaimana? "Ok sahaja. Bagi kami ia akan menadi satu pencapaian baru jika scene metal di malaysia dapat di ketengahkan sebegitu. jelas sekali ia akan menarik lebih ramai pendengar dan rata2 yang curiga juga ingin tahu tentang scene metal di malaysia. Tiada slahnya. tetapi mungkin ika ia benar berlaku, format produksi akan lebih proper dan of course, no explicit contents. tetapi kami tidak merasa ia akan berlaku pada waktu terdekat ini. Tapi mungkin juga."

Bagaimana, untuk band dan penggerak muzik Metal underground bekerjasama dengan HateTV? Apa syarat-syaratnya? "Tiada halangan untuk sesiapa sahaja yang ingin membantu. bagi band pula, tunjukkan yang terbaik dan kami akan usahakan untuk mengetengahkan anda. Jika anda ingin mempromosi gigs atau apa sahaja. cuma perlu hantarkan sahaja atau hubungi kami di myspace. kami juga sedang mencari street team di serata malaysia untuk memudahkan penggambaran gigs di serata malaysia dan juga untuk pencarian band untuk di paparkan dengan lebih berkesan. sesiapa yang berminat boleh hubungi kami. kami juga membuka ruang kepada sesiapa yang ingin menjadi video journalist hateTV. Layari http://myspace.com/myhatetv"

Harapan dan akhir kata? "Harapan kami agar penggemar muzik metal dapat menerima ketibaan kami di skrin anda. Jika ada sebarang komen nanti, sila ajukan secepat mungkin kepada kami. kami juga mengalu-alukan anda semua untuk menjadi distributor di tempat anda. Terima kasih juga pada saudara bentara di atas kesudian saudara menemuramah kami. akhir kata, Keep your Horns Up, Malaysian Metal"


Ogy dan Kak Engku versi hateTV... tapi masih single!


Who's who in Malaysian Metal... yeahhh!!!


Ajak Dethkren... editor Krenmaut awal tahun 90an... sipu-sipu nampak cehhhh... kata BRUTAL YOP!!! heheheh...


Soilwork interviewed!!!

To tell you the truth, I am excited. Idea bagus dan nampak gaya takat promo ni pun OK. Bila nak rilis first issue, lupa nak tanya dan Rimi pun tak bagitau. So just tunggu je la. Atau kalau rajin boleh kontek terus.

2 comments:

matakucing said...

mm bagus ada medium cam ni
baik utk perkembangan metal scene
hopefully tak sekerat jln

Nadia said...

wow,great initiative! cayalah.