Katakunci

1 Ramadan 30 hari 2011 (29) 15 Malaysia (3) 1entry=1hari =1Malaysia (32) 1st class facilities 3rd class mentality (3) Abstract (6) Academics (43) Adab (1) Akademik (44) Aktiviti KRENMAUT (2) Anak-anak (31) Anekdot Dialog (21) Anniversary (7) Anthrax (5) Artikel (37) Artikel Agama (50) Audio (1) Baju Iron Maiden (1) Bathory (6) BBQ (3) Beli rumah (1) Berita (11) Black Metal di Malaysia (3) Boikot (5) Boxset (1) Buku (30) Carcass (6) CD untuk dijual (1) Celtic Frost (4) Cited (2) Coffee break (6) cuti-cuti Malaysia (9) D.R.I. (2) Dakwah dan Tabligh (52) Dari Myspace (4) Died (3) Diet (2) Dio (1) Diskografi (4) Diskusi (1) Doctor In The House (2) Dream Theater (30) dyslexia (1) Eid (11) Eksperimentasi Nikon D60 (2) Euphonious (1) Exodus (3) Fake (1) family (18) Fikir random mingguan (11) Filem (42) First 10 Years CD singles (3) Foto rawak (1) Freemason (6) FYP (1) Gear Acquisition Syndrome (18) Gig (47) Gitar (9) Giveaway (2) helloween (2) HELLOWEEN CD Singles collection (1) Heriot-Watt University Malaysia (2) Hidup di Adelaide (129) Hidup di Bethlehem (54) High Voltage (5) HWUM (1) I LIKE THIS (1) IPOH (1) Ipoh's Metal Militants (28) Iron Maiden (76) IRON MAIDEN Live New Zealand 2009 (8) Iron Maiden Singapore (7) Iron Maiden singles collection (1) Istilah Agama (1) Istilah seputar CD (4) Jalan-jalan cari makan (8) Jalan-jalan Metal (8) Karisma (16) Kata-kata hikmah (1) Kembali ke Malaysia (5) King Diamond (1) KLASSIKKK (25) Komentari Metal (86) Krenmaut fanzine (3) Kura-kura (1) La Tahdzan (5) Langsuyr (14) Langsuyr rekoding (9) Listening Booth (1) Majalah (6) Malaysia tanahairku (8) Malaysiana (68) Manowar (11) Megadeth (29) Megadeth singles collection (1) Melancong ke New York (10) Membebel (161) Metal blogger (1) Metal Commentary (1) Metallica (18) Minuman (6) Mohd Tajul Azhar aka Berat (1) Morbid Angel (1) Mount Bromo (5) mrsm (2) My Scientific Articles (1) My Selangor Story (6) Nak menang Battle of The Bands? (2) Nasyid Metal (5) New Arrival (41) Niagara Falls (10) No Smoking (1) November Record Day (11) Obscure Metal (5) Pengalaman hidup (3) Penjara Al Capone (2) Petua (5) PhD (10) Pink Floyd (1) Pirate (1) Poligami (4) Politik Ramadan (12) Projek besar akhir tahun (2) Promosi (70) Prototype (1) Ramadan (15) Record Store Day (5) Recording (4) Rehabilitation of reinforced concrete structures (5) Review (52) Scorpions (10) SEARCH Discography (1) Sembang-sembang (2) Siri Introduksi Kepada (6) Slash di Kuala Lumpur (3) Slayer (16) South Korea Trip (11) Space Gambus Experiment (13) Special Event (7) Stompbox (3) Sunnah (2) Surabaya (8) Swedish Death Metal (1) Syawal (5) taklim (1) Teater (4) Temuramah (23) Terjah blog (5) The 70s rocks! (1) The ABC's of Punk (27) The Beatles (3) The End (1) Tradelist (2) Trip Adelaide-Canberra (8) tro-njo-i (4) Ulasan (416) Uli Jon Roth (4) Untuk dijual (1) US visit Nov-Dec 2012 (14) USA trip 18-27 August 2013 (3) USA trip 27 April - 4 May 2014 (12) Usaha Agama Tempatan (7) UTP (69) Vancouver Trip August 2014 (1) Vinyl (11) Vinyl Passion (6) Viva Voce (1) Voivod (14) Wacken (2) Weezer (1) White Stripes (1) WILHELM Scream (1) Wordless Wednesday (68) Youtube clip (5)

Wednesday, September 21, 2011

Komentari : "UPSR school shame"

Laporan berikut adalah dirujuk:
KUCHING: An overemphasis on good academic results could be the reason three Year Six pupils of SK Bandar Bintangor were prevented from sitting the Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) examination recently.

The three boys, regarded as “academically weak”, were locked in a remedial classroom from 8am until noon while their classmates sat the exam on Sept 13 and 14.

The school, located 600km from here, was said to have resorted to this to ensure the boys did not “pull down” its overall performance.
The three were identified as Idie Ganyol, Edward Ujoh Augustine and Richmend Mangi.

Bintangor district police chief Deputy Superintendent Mohd Hafifi Mohd Salim confirmed the case and said police reports were lodged by the boys’ parents last week.

“They were locked in a room to prevent them from sitting the exam because they were said to be academically weak and this would affect the school’s performance.”

However, he said, the case was now considered closed as the parents had agreed to withdraw their reports after they were given an assurance that action would be taken against the headmaster. He added that the state Education Department was aware of the incident.

National Union of the Teaching Profession president Hashim Adnan said what the school did was wrong.

“The children have every right to sit the exam, notwithstanding their poor academic record. It is not the school’s business to handle the matter in such a way as this would ruin the pupils’ future.

“At the end of the day, it’s not all about achieving As in exams but our capability as teachers to ensure they become good citizens who will contribute to the country.

“If the pupils did not do well in their studies, there must be something wrong with the school’s teaching methods.”

Datin Noor Azimah Abdul Rahim, who is president of Parents Action Group for Education (Page), shared similar sentiments, saying it was wrong to stop the three boys from taking the exam.

“The rule in every school is clear; every child needs to be educated.”

She said there were ways to handle pupils with special needs, including the autistic and mentally disabled.

“There are few schools with special classes for dyslexic children but there
are ways to handle these children instead of shutting them out.”

Minister in the Chief Minister’s Department Datin Fatimah Abdullah expressed her concern, saying UPSR was an important examination.

“However, I have not received any report (about the incident) yet. Let the police investigate.

“As far as I am concerned, no pupil should be deprived from sitting any exam, regardless of their academic performance.”

Bernama quoted Fatimah as saying that the Malaysian Examination Syndicate had been asked to study whether there were any regulations to stop candidates from sitting the UPSR because of problems like truancy and indiscipline.

The school and state Education Department officials, however, could not be reached for comments.

Meradong assemblyman Ting Tze Fui, who was approached by the boys’ parents, claimed the boys were only allowed to sit the exam on the final day on Thursday.

Ting said the school had been unfair to the boys.

“On receiving the reports on Wednesday, policemen who went to the school found the boys locked in a room. They were eating and playing there.”

She chided the school for denying the pupils the right to take the examination.

“Not everyone is born smart but they can learn. That is why we need education. No discrimination should exist in our education system.”
[LINK]
Kesedaran pihak berkuasa tentang keperluan murid-murid sekolah yang berbeza mengikut tahap penerimaan mereka adalah dihargai.

Yang perlu dilaksanakan sekarang ialah mempercepatkan lagi perlaksanaannya sesuai dengan proses transformasi negara.

Selain dari autistik dan dyslexia yang memerlukan pemerhatian khas biasanya sekolah yang khusus, murid sekolah dengan masalah lembam (slow learner dan learning disabilities) perlu lebih diberi perhatian disebabkan mereka ditempatkan di sekolah yang biasa. Perhatian bukan sahaja dari segi akademik, malah dari segi sokongan mental dan sosial.

Saya teringat zaman saya di sekolah semasa berada di Tingkatan 3, saya mempunyai seorang rakan yang masih tidak boleh membaca. Beliau adalah normal seperti saya, tiada bezanya. Cuma beza antara beliau dan yang lain ialah beliau tidak boleh membaca. Bayangkan ketika beliau di suruh membaca secara kuat di dalam kelas dalam keadaan beliau tidak tahu membaca. Apa perasaan beliau?

Ketika itu mungkin masalah lembam ini masih tidak mendapat perhatian - baik dari pihak sekolah ataupun ibubapa. Akibatnya, pelajar ini akan dipersalahkan. Keupayaan beliau direndahkan. Paling malang, beliau diejek oleh rakan-rakan bahkan dimarahi oleh ibu bapa sendiri. Sedangkan, masalah ini pada amnya, bukanlah pilihan beliau. Ia masalah yang selalunya berkaitan dengan sistem saraf.

Yang perlu dibuat ialah memberi sokongan kepada pelajar seperti ini. Pihak sekolah perlu mengenalpasti dengan segera pelajar mereka yang mempunyai masalah ini. Ibubapa juga perlu proaktif dengan memberitahu pihak sekolah tentang anak mereka yang mempunyai masalah ini. Kedua-duanya perlu memberi sokongan dan bukan cepat dengan hukuman.

Kita perlu meletakkan diri kita dalam posisi mereka. Tidakkah kita mahu bantuan yang sewajarnya? Saya pasti, tiada siapa yang mahu dirinya dikurung dan disisihkan semata-mata kerana mahu menjaga reputasi secara tidak adil.

Pelajar sekolah perlu diperlakukan sebagai seorang manusia dan bukan bahan dagangan yang turun naik harganya. Sekolah di dalam laporan di atas, terutamanya yang terlibat dalam kejadian mengurung pelajar-pelajar tersebut patut merasa malu atas tindakan mereka. Saya tidak fikir mereka akan melakukannya jika yang bermasalah itu adalah anak kandung mereka sendiri.

Saya syokan supaya mereka diberi kursus khas untuk bagaimana menghadapi kegagalan ataupun belajar dari kegagalan kerana yang sebenarnya mereka gagal dalam memahami masalah pelajar sekolah mereka.





16 comments:

berteromber said...

aku bukan cikgu...tapi jiran aku seorang cikgu selalu mengadu masaalah ni...

sekolah dia ambik inisiatif buat kelas khas untuk budak2 cenggini...jenis yang dah darjah 6 pun tak tau ABC...tapi nak buat camner...kelas khas...kelas tambahan..budak2 cenggini tetap tak boleh follow....

suruh makbapak hantar sekolah istimewa...ada yang makbapaknya tak mau...tak mau terima anaknya begitu....malu...macam2 alasan lagi...siap cikgu pulak yang kena marah balik...sedangkan pejabat pelajaran pulak memberi tekanan kat sekolah...kalau sekolah tak perform...memang teruk la cikgu2 kena...

jiran aku cakap selalu jugak dia hint2 kat budak2 tu supaya tak yah datang jer masa UPSR...dia tau benda tu memang salah...tapi kekadang dorang takder pilihan...

Yang salahnya bagi aku tentang isu ni adalah makbapak dan penjabat pendidikan...dorang patut kenal pasti budak2 yang cenggini dan paksa ke sekolah khas...bukannya terus ketinggalan kat sekolah biasa...

Anaa said...

saya ada ibu saudara dan juga seorang kawan yang apabila menyedari anak2 mereka masih tidak dapat membaca simple2 words pada usia 6 tahun.. first thing they do, to get an assessment from doc apa sebenarnya masalah anak mereka.. Once doc kata anak2 mereka dislexia, they start searching for school yang khas untuk anak2 mereka... ada pulak i kenal mak bapak yang anak masih belum boleh bercakap pada usia 6 tahun, bila dinasihatkan jumpa doc buat assessment, boleh kata "takpe, memng ada keturunan saya yang lambat cakap".. boleh?

apa pun, ibu bapa kena prihatin.. kalau jenis yang malas tak ambil pusing, yang menjadi mangsa ialah anak2 yang tak berdosa yang tidak diberikan hak mereka...

Dr. Ben said...

berteromber,

Ada dua kategori 1. Autisme & Dyslexia yang memang kena pergi sekolah khas.

2. Learning disability dan slow learner yang masih bercampur dengan sekolah biasa tetapi ada sesi pemulihan.

Kes jiran cikgu tu yang mana satu?

Dr. Ben said...

Also, please ambil perhatian BUKAN SEMUA mak bapak mampu hantar sekolah khas yang biasanya BERBAYAR.

Daddy Ziyyad said...

Dari zaman saya ambil UPSR, sampai ke tahun 2011, masih ada kes 'pelajar di halang ambik exam' ni...Menyedihkan..

Dr Ben dah byk merantau ke Australia..ke US..so dah nampak kan sistem pendidikan di sana bukan semata mata exam orientated. Pelajar pun tak stress ke sekolah, bukan seperti di Malaysia yg mengejar A.

Ada dua kategori besar 'sekolah khas ' ini sebenarnya.

Satu - sekolah khas utk kes kes macam Autisme/Dyslexia/ Down Syndrome tu..

Satu lagi sekolah/or kelas khas sebenarnya untuk murid2 yg tiada masalah, cuma memang lembab/lembam..mak saya dulu ialah antara guru pioneer yang mengajar kelas khas di sekolah menengah . Sekarang, kelas2 khas ini telah ada di majoriti sekolah rendah dan menengah. Paling menyedihkan, apabila mixed up of cases berlaku, yakni yang autisme, dyslexia..pun kadang kala di sumbat masuk ke kelas ini.

berteromber said...

dua2 kes pun ada...sapa kata nak kena hantar ke kelas berbayar??

kalau saspek anak ada masaalah...daftarkan lah anak ke Jabatan Pendidikan Khas...kat sana boleh mohon ke sekolah2 khas...sekolah2 biasa yang ada khas untuk program anak2 camgini...takder bayar pun...(ni jiran cikgu aku tu yang cakap)

Kaboi Tanduk said...

"sedangkan pejabat pelajaran pulak memberi tekanan kat sekolah...kalau sekolah tak perform...memang teruk la cikgu2 kena..." - komen berteromber

em, jadi apa peranan kerajaan?

Dr. Ben said...

Daddy Ziyyad,

Memang kat Australia, ada support untuk kategori pelajar khas ni.

Dyslexia/Autisme ada sekolah khas dan ada khidmat bas percuma untuk angkut mereka.

Slow learner/learning disability ada KELAS KHAS dalam sekolah biasa (bukan semua). Tapi support memang excellent dan cikgu tak anggap mereka sebagai bebanan kepada sekolah (liabiliti).

------------------------

Berteromber,

Kalau tak salah, sekolah dyslexia dan autisme tu berbayar. Private.

Ataupun, kalau ada yang public - lokasi jauh dan menyusahkan untuk hantar. Tak banyak.

Kalau learning disability/slow learner banyak sekolah ada provide KELAS khas untuk mereka ini.

Soalan: Kenapa learning disability/slow learner perlu dihantar ke SEKOLAH KHAS sedangkan dalam sekolah biasa pun dah ada support (KELAS KHAS)?

Ati Masrif said...

sungguh menyedihkan kenjadian
macam gini

kita sebelum anak2 masuk sekolah
dah ajar sendiri depa membaca
guna buku 'bacalah anakku'
aje senang...

ibu bapa pun kena bertanggung jawabkan :)

Witchunter said...

negara dah merdeka lama tapi hal ni masaih belum selesai...sepatutnya mereka kena ambil tahu kes budak ISTIMEWA ni...memang akademik diaorang slow tapi kalau diberi tunjuk ajar dan bimbingan yang betul...insya Allah...mereka boleh buat punya..contoh dah ada kat negara barat..

mamaNoriz said...

uiskhhh, sampai camtu sekali...

mesti keciwa betul parents mereka kan...

apa lah nk jadi...

cian nyeeee

Waqheh said...

turut simpati..apapun kalo pandang sudut lain sistem pelajaran kita agak lembab..

sahromnasrudin said...

adakah salah sistem kita atau guru yang mengajar??? renung2kan dan selamat beramal huhuhhhhh

Fadzli Amir said...

Salam Bro...baru sempat singgah setelah beraya sakan...
Aku rasa la, perkara ni kena tangani dari awal oleh mak bapak, cikgu, sekolah bila tau masalah anak. jgn bila nak periksa baru nak halang diorang...

amriezuka's point of view 2 said...

Memang ada unit pendidikan khas ini. 4-5 sekolah, mesti ada satu sekolah yg diwujudkan utk murid2 khas ini.

murid yg masuk kelas ni mesti mendapatkan pengesahan dari doktor dan JKM.

Masalahnya, ramai ibu bapa amik mudah. dan ada juga yang malu mengaku anak mereka ini menhadapi masalah...

DALAM KES ini, yg salah adalah UPSR itu sendiri, terlampau kejar statement brapa orang A, brapa banyak lulus.... sebab tu sistem pendidikan kita dalam proses menghapuskan UPSR ni... PLBS kut nama dia..

tapi, kat mesia ni, kayu pengukurnya masih result peksa.. so jgn harap la attitude towards result peksa ni akan berubah.

Rseult peksa = bisnis pusat tuisyen dan pengeluar buku kerja

KhaiRin said...

sapa yg salah?
guru or sistem or diri sendiri??