Katakunci

1 Ramadan 30 hari 2011 (29) 15 Malaysia (3) 1entry=1hari =1Malaysia (32) 1st class facilities 3rd class mentality (3) Abstract (6) Academics (43) Adab (1) Akademik (44) Aktiviti KRENMAUT (2) Anak-anak (31) Anekdot Dialog (21) Anniversary (7) Anthrax (5) Artikel (37) Artikel Agama (50) Audio (1) Baju Iron Maiden (1) Bathory (6) BBQ (3) Beli rumah (1) Berita (11) Black Metal di Malaysia (3) Boikot (5) Boxset (1) Buku (30) Carcass (6) CD untuk dijual (1) Celtic Frost (4) Cited (2) Coffee break (6) cuti-cuti Malaysia (9) D.R.I. (2) Dakwah dan Tabligh (52) Dari Myspace (4) Died (3) Diet (2) Dio (1) Diskografi (4) Diskusi (1) Doctor In The House (2) Dream Theater (30) dyslexia (1) Eid (11) Eksperimentasi Nikon D60 (2) Euphonious (1) Exodus (3) Fake (1) family (18) Fikir random mingguan (11) Filem (42) First 10 Years CD singles (3) Foto rawak (1) Freemason (6) FYP (1) Gear Acquisition Syndrome (18) Gig (47) Gitar (9) Giveaway (2) helloween (2) HELLOWEEN CD Singles collection (1) Heriot-Watt University Malaysia (2) Hidup di Adelaide (129) Hidup di Bethlehem (54) High Voltage (5) HWUM (1) I LIKE THIS (1) IPOH (1) Ipoh's Metal Militants (28) Iron Maiden (76) IRON MAIDEN Live New Zealand 2009 (8) Iron Maiden Singapore (7) Iron Maiden singles collection (1) Istilah Agama (1) Istilah seputar CD (4) Jalan-jalan cari makan (8) Jalan-jalan Metal (8) Karisma (16) Kata-kata hikmah (1) Kembali ke Malaysia (5) King Diamond (1) KLASSIKKK (25) Komentari Metal (86) Krenmaut fanzine (3) Kura-kura (1) La Tahdzan (5) Langsuyr (14) Langsuyr rekoding (9) Listening Booth (1) Majalah (6) Malaysia tanahairku (8) Malaysiana (68) Manowar (11) Megadeth (29) Megadeth singles collection (1) Melancong ke New York (10) Membebel (161) Metal blogger (1) Metal Commentary (1) Metallica (18) Minuman (6) Mohd Tajul Azhar aka Berat (1) Morbid Angel (1) Mount Bromo (5) mrsm (2) My Scientific Articles (1) My Selangor Story (6) Nak menang Battle of The Bands? (2) Nasyid Metal (5) New Arrival (41) Niagara Falls (10) No Smoking (1) November Record Day (11) Obscure Metal (5) Pengalaman hidup (3) Penjara Al Capone (2) Petua (5) PhD (10) Pink Floyd (1) Pirate (1) Poligami (4) Politik Ramadan (12) Projek besar akhir tahun (2) Promosi (70) Prototype (1) Ramadan (15) Record Store Day (5) Recording (4) Rehabilitation of reinforced concrete structures (5) Review (52) Scorpions (10) SEARCH Discography (1) Sembang-sembang (2) Siri Introduksi Kepada (6) Slash di Kuala Lumpur (3) Slayer (16) South Korea Trip (11) Space Gambus Experiment (13) Special Event (7) Stompbox (3) Sunnah (2) Surabaya (8) Swedish Death Metal (1) Syawal (5) taklim (1) Teater (4) Temuramah (23) Terjah blog (5) The 70s rocks! (1) The ABC's of Punk (27) The Beatles (3) The End (1) Tradelist (2) Trip Adelaide-Canberra (8) tro-njo-i (4) Ulasan (416) Uli Jon Roth (4) Untuk dijual (1) US visit Nov-Dec 2012 (14) USA trip 18-27 August 2013 (3) USA trip 27 April - 4 May 2014 (12) Usaha Agama Tempatan (7) UTP (69) Vancouver Trip August 2014 (1) Vinyl (11) Vinyl Passion (6) Viva Voce (1) Voivod (14) Wacken (2) Weezer (1) White Stripes (1) WILHELM Scream (1) Wordless Wednesday (68) Youtube clip (5)

Monday, August 16, 2010

Seksi kesihatan

Artikel kesihatan.

Artikel asal http://thestar.com.my/health/story.asp?file=/2010/8/15/health/6846567&sec=health

Artikel untuk yang telah bernikah secara sah sahaja. Sebagai membantu blog Swinging Bowl (terkenal dengan artikel yang daring) yang sedang berada dalam keadaan bingung.

Diterjemah oleh google translator (dengan sikit olahan supaya faham)

------------------------

Seks adalah baik untuk kesihatan anda, serius.
KITA telah datang jauh sejak hari-hari ketika seks itu dianggap sebagai kewajipan. Saat ini, seks telah memasuki kesedaran utama dan menjadi sebahagian muzik dari budaya dan media.  Semakin, kemajuan perubatan dan komersil menemukan cara untuk membuat seks lebih baik dan untuk menyelesaikan masalah seksual bagi manusia.
 
Seks adalah fundamental dalam struktur masyarakat - bukan hanya untuk pembiakan, tetapi juga merangkumi perilaku orang emosional dan sosial, dan hubungan kita satu sama lain.

Sekarang, ada hujah lain untuk kepentingan seks - hujah kesihatan. Kita mungkin sudah mempunyai beberapa idea bahawa seks adalah baik untuk kesihatan fizikal, mental dan emosional, tetapi ada bukti yang lebih saintifik sekarang.

Baik untuk stres
Studi telah menunjukkan bahawa air mani boleh bertindak sebagai antidepresan. Dalam sebuah kajian mahasiswa di New York, dijumpai bahawa perempuan dalam kajian yang pernah berhubungan seks tanpa kondom menunjukkan tanda-tanda depresi lebih sedikit berbanding wanita yang menggunakan kondom atau menjauhkan diri dari seks.
 
Namun, ini sama sekali tidak dimaksudkan untuk mendorong perempuan dan laki-laki untuk berhubungan seks tanpa kondom, kecuali mereka berkahwin atau dalam hubungan monogami jangka panjang. Jika tidak, seks tanpa perlindungan dengan pasangan yang berbeza akan menyebabkan kerosakan lebih untuk kesihatan melalui risiko penyakit berjangkit seksual.
 
Namun, pengeluaran dari orgasme juga dipercayai menjadi faktor menenangkan yang boleh membantu mengurangkan stres dan menggalakkan tidur lebih baik.
 
Ada juga alasan untuk percaya bahawa perempuan akan mendapatkan keuntungan lebih dari keintiman fizikal dan seks dengan pasangan, berbanding untuk mencapai orgasme tanpa pasangan.
 
Ini juga mempunyai kesan pusingan - seks akan menyebabkan berkurangnya stres dan suasana hati yang lebih baik, yang kemudian akan mengarah pada seks lebih banyak.

Mengurangkan kesakitan
Orgasme adalah ubat penghilang rasa sakit yang kuat kerana menyebabkan tubuh melepaskan hormon yang disebut oksitosin, serta endorphines, sebelum dan semasa orgasme. Bahan kimia alami mengurangkan kecemasan dan ketakutan, serta menekan isyarat rasa sakit dari otak.
 
Sebuah kajian menunjukkan bahawa ketika wanita mengalami orgasme, batasan toleransi dan merasai kesakitan meningkat secara signifikan dengan 74,6% dan 106,7%. Ini adalah berita baik bagi perempuan yang sering menderita sakit kepala, sakit artritis dan PMS.
 
Sehubungan dengan rasa sakit, seks juga boleh dipercayai untuk membantu menyembuhkan luka lebih cepat, kerana peranan oksitosin dalam regenerasi sel-sel tertentu.
 
Baik untuk jantung
Ketika datang ke seks dan jantung, orang selalu berfikir bahawa seks adalah lebih mungkin menyebabkan serangan jantung, terutama pada lelaki yang lebih tua.
 
Ini adalah sedikit deongen kerana sangat jarang berlaku dan tidak hanya disebabkan oleh seks. Bahkan, kajian menunjukkan bahawa seks membantu menurunkan tekanan darah dan bahkan dapat melindungi dari stroke kerana kemampuannya untuk mengurangkan tahap stres.
 
Kesihatan jantung lelaki juga boleh mendapatkan keuntungan dari seks, seperti yang ditunjukkan dalam kajian Inggeris pada lelaki yang disimpulkan bahawa hubungan seksual yang kerap mungkin menawarkan beberapa perlindungan dari serangan jantung fatal.
 
Seperti semua bentuk lain aktiviti fizikal, seks juga boleh membakar kalori. 30 minit dari seks membakar 85 kalori atau lebih. Ini mungkin kedengarannya tidak banyak, tetapi menganggapnya sebagai bonus untuk kegiatan menyenangkan, dan alasan yang baik untuk meningkatkan frekuensi dan durasi hubungan seksual!
 
Baik untuk prostat
Berikut manfaat bagi orang lain: perlindungan dari kanser prostat. Semakin bahwa laki-laki ejakulasi, semakin rendah risiko kanser prostat.
 
Sebuah kajian epidemiologi besar dari 30.000 orang di Amerika Syarikat mendapati bahawa lelaki yang ejakulasi antara 13 dan 20 kali sebulan mempunyai 14% lebih rendah risiko kanser prostat daripada lelaki yang ejakulasi rata-rata, antara empat dan tujuh kali per bulan untuk sebahagian besar kehidupan dewasa mereka. Risiko menurun bahkan lebih banyak kepada lelaki yang melakukan ejakulasi dari 21 kali ke atas, sebulan.
 
Baik untuk awet muda
Seks bukanlah ramuan ajaib untuk awet muda, tapi jika ini boleh mengarah pada semua manfaat di atas, maka mungkin anda akan pergi jauh dalam meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan fizikal dan mental, dan membantu untuk mengelakkan penuaan awal serta penyakit kronik yang melemahkan.
 
Dan jika mempunyai hubungan seks baik dalam hubungan yang stabil dan bahagia, maka manfaat yang diperolehi tidak boleh diukur.

Di atas semua, jenis sihat seks dalam, seks yang dilindungi, terutama jika anda tidak berada dalam hubungan monogami jangka panjang.
 
Datuk Dr Nor Ashikin Mokhtar is a consultant obstetrician & gynaecologist (FRCOG, UK). Datuk Dr Nor Ashikin Mokhtar adalah doktor kandungan perunding & ginekolog (FRCOG, Inggeris). For further information, visit www.primanora.com . Untuk maklumat lebih lanjut, kunjungi www.primanora.com . The information provided is for educational and communication purposes only and it should not be construed as personal medical advice. Maklumat yang diberikan adalah untuk pendidikan dan tujuan komunikasi sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat perubatan peribadi. Information published in this article is not intended to replace, supplant or augment a consultation with a health professional regarding the reader's own medical care. Maklumat yang diterbitkan dalam buku ini tidak dimaksudkan untuk menggantikan, menggantikan atau menambah berunding dengan profesional kesihatan mengenai rawatan perubatan sendiri adalah pembaca. The Star does not give any warranty on accuracy, completeness, functionality, usefulness or other assurances as to the content appearing in this column. The Star tidak memberikan jaminan tentang ketepatan, kelengkapan, fungsi, kegunaan atau jaminan lain dengan kandungan yang muncul di medan ini. The Star disclaims all responsibility for any losses, damage to property or personal injury suffered directly or indirectly from reliance on such information. Bintang menolak semua tanggung jawab atas kerugian, kerosakan hotel atau kecederaan peribadi mengalami secara langsung atau tidak langsung dari ketergantungan pada maklumat tersebut.
 
 

5 comments:

ihsan_huhu said...

aiseh

Nerzhul said...

bestnye orang dah kawin. hehe

Nizam said...

tq for the info.keh3

MOLOKO said...

Macam pakar Gynecologist le Brader Ben. Saluto!
Very informatives

mangkuk statik said...

1.muahhahhaha.
Jadi kawin lagi banyak jadi makin sihat lah gitu? muahhahaha. Banyak lemak engkau!

2. Pasal seks mengurangkan depression. Ada sorang budak pompuan kat sini/adeled kene severe depression samapi kene defer/medical leave study setahun. So dia balik Msia dan tup tap...dia kawin. Tetiba dia kata depression dia dah gone trus. Dia budak medik. So dia buat hypothesis, kawin mengurangkan depression.

3. Jadi, atas nama kajian sains dan teknologi, aku sudi mengoffer diri utk di ekspirimentasikan. Jadi aku memohon kpd awek2 pembaca krenmaut yg depress suapaya kawin ngan aku. Pastu kita tengok samda betul ke tidak hypothesis tu. (Offer terbuka kpd awek2 hot sahaja. Place limeted. 3 only.)