Katakunci

1 Ramadan 30 hari 2011 (29) 15 Malaysia (3) 1entry=1hari =1Malaysia (32) 1st class facilities 3rd class mentality (3) Abstract (6) Academics (43) Adab (1) Akademik (44) Aktiviti KRENMAUT (2) Anak-anak (31) Anekdot Dialog (21) Anniversary (7) Anthrax (5) Artikel (37) Artikel Agama (50) Audio (1) Baju Iron Maiden (1) Bathory (6) BBQ (3) Beli rumah (1) Berita (11) Black Metal di Malaysia (3) Boikot (5) Boxset (1) Buku (30) Carcass (6) CD untuk dijual (1) Celtic Frost (4) Cited (2) Coffee break (6) cuti-cuti Malaysia (9) D.R.I. (2) Dakwah dan Tabligh (52) Dari Myspace (4) Died (3) Diet (2) Dio (1) Diskografi (4) Diskusi (1) Doctor In The House (2) Dream Theater (30) dyslexia (1) Eid (11) Eksperimentasi Nikon D60 (2) Euphonious (1) Exodus (3) Fake (1) family (18) Fikir random mingguan (11) Filem (42) First 10 Years CD singles (3) Foto rawak (1) Freemason (6) FYP (1) Gear Acquisition Syndrome (18) Gig (47) Gitar (9) Giveaway (2) helloween (2) HELLOWEEN CD Singles collection (1) Heriot-Watt University Malaysia (2) Hidup di Adelaide (129) Hidup di Bethlehem (54) High Voltage (5) HWUM (1) I LIKE THIS (1) IPOH (1) Ipoh's Metal Militants (28) Iron Maiden (76) IRON MAIDEN Live New Zealand 2009 (8) Iron Maiden Singapore (7) Iron Maiden singles collection (1) Istilah Agama (1) Istilah seputar CD (4) Jalan-jalan cari makan (8) Jalan-jalan Metal (8) Karisma (16) Kata-kata hikmah (1) Kembali ke Malaysia (5) King Diamond (1) KLASSIKKK (25) Komentari Metal (86) Krenmaut fanzine (3) Kura-kura (1) La Tahdzan (5) Langsuyr (14) Langsuyr rekoding (9) Listening Booth (1) Majalah (6) Malaysia tanahairku (8) Malaysiana (68) Manowar (11) Megadeth (29) Megadeth singles collection (1) Melancong ke New York (10) Membebel (161) Metal blogger (1) Metal Commentary (1) Metallica (18) Minuman (6) Mohd Tajul Azhar aka Berat (1) Morbid Angel (1) Mount Bromo (5) mrsm (2) My Scientific Articles (1) My Selangor Story (6) Nak menang Battle of The Bands? (2) Nasyid Metal (5) New Arrival (41) Niagara Falls (10) No Smoking (1) November Record Day (11) Obscure Metal (5) Pengalaman hidup (3) Penjara Al Capone (2) Petua (5) PhD (10) Pink Floyd (1) Pirate (1) Poligami (4) Politik Ramadan (12) Projek besar akhir tahun (2) Promosi (70) Prototype (1) Ramadan (15) Record Store Day (5) Recording (4) Rehabilitation of reinforced concrete structures (5) Review (52) Scorpions (10) SEARCH Discography (1) Sembang-sembang (2) Siri Introduksi Kepada (6) Slash di Kuala Lumpur (3) Slayer (16) South Korea Trip (11) Space Gambus Experiment (13) Special Event (7) Stompbox (3) Sunnah (2) Surabaya (8) Swedish Death Metal (1) Syawal (5) taklim (1) Teater (4) Temuramah (23) Terjah blog (5) The 70s rocks! (1) The ABC's of Punk (27) The Beatles (3) The End (1) Tradelist (2) Trip Adelaide-Canberra (8) tro-njo-i (4) Ulasan (416) Uli Jon Roth (4) Untuk dijual (1) US visit Nov-Dec 2012 (14) USA trip 18-27 August 2013 (3) USA trip 27 April - 4 May 2014 (12) Usaha Agama Tempatan (7) UTP (69) Vancouver Trip August 2014 (1) Vinyl (11) Vinyl Passion (6) Viva Voce (1) Voivod (14) Wacken (2) Weezer (1) White Stripes (1) WILHELM Scream (1) Wordless Wednesday (68) Youtube clip (5)

Thursday, September 02, 2010

Kereta dan kad kredit punca bankrap

Laporan berita NST adalah dirujuk.

GETTING the keys to your first car, buying a piece of designer wear and furnishing a new service apartment are proud moments for any youngster, however, the urge to splurge can quickly lead to financial downfall.

It has been shockingly revealed that 41 Malaysians aged between 25 and 44 have been declared bankrupt daily for the past five years, making it a total of 38,357 bankrupt individuals in 65 months.

The Credit Counselling and Debt Management Agency (AKPK) chief executive officer Mohamed Akwal Sultan says the number of young adults seeking advice is high.


"During the economic slowdown last year, more than 3,000 people were coming to AKPK for consultation and advice on a monthly basis. Almost 50 per cent of them were between 30 to 40 years old, and 15 per cent were in their 20s."

Financial problems for young people are generally sparked off by two things -- cars and credit cards.

"The main problem with youngsters, for example when it comes to purchasing cars, is that they overlook other cost factors attached to a car such as insurance, toll, parking and maintenance of the vehicle. Car buyers need to look beyond monthly instalments of the vehicle concerned.


"Many youngsters are opting to finance the vehicles purchased for longer loan periods and many decide to change their cars after five years or so. Some may even change the vehicle earlier as well.

"For this, they must take note that in the first few years of paying for a vehicle, they will be paying a large portion consisting of interest payments first.

"Hence, before considering to sell your vehicle, best to check with the bank concerned on what the final settlement value of the car is and to inquire around the approximate price they can sell their vehicle for.


"If the price they can get on their vehicle is higher than the final settlement amount to the bank, then they can consider selling their vehicle without having to worry about any differential settlement to the bank."

He says there are people in their 30s who have financial problems because their parents could no longer bail them out.

"The rationale is many people start working in their 20s and during that period, their parents are still able to help them financially when the need arises.

"But once they get to their 30s, most of their parents have retired and they are left to fend for themselves.

"Hence it points to good money management skills which are very much needed by that individual to ensure he or she is able to be financially independent."

Another big mistake, he says, is mismanagement of credit cards.

"We always tell people to be wise in using their credit card. When using a credit card for purchases, firstly ensure you are able to pay it back when the statement arrives.

"A credit card is to be treated as if it's your own cash and all transactions should be tracked to ensure repayment capability.

"If unable to repay the outstanding in full, always pay more than the minimum five per cent due each month."


Read more: Young and in debt http://www.nst.com.my/nst/articles/18avbankrupt/Article/#ixzz0yKTc6rVM
 ---------------------
Pengalaman aku:

1. Masa buat MSc di UTM, aku dah berkahwin. Satu hari berjalan-jalan di Kompleks Angsana, aku dengan wife didatangi oleh salesman untuk credit card. Sebelum ni dah berapa kali menolak tapi kali ni menurut saja. Menolak bukan tak mau, tapi takut malu tak cukup syarat. Hidup dengan elaun pelajar graduate berjumlah RM1.5K sebulan, takut kena gelak je dengan salesman.

Aku terperanjat bila salesman kata, anda layak! Wow! Ini sudah bagossss! Credit limit RM4K.

Aku apply dan tak berapa kemudian dapatlah kad kredit tu.

Bila pindah ke Balakong atas sebab dapat jadi tutor di UPM, wife aku berhenti jadi cikgu sandaran. Pendapatan aku jadi tutor tak banyak beza dengan elaun sebelumnya. Hidup kami masa tu, dalam masalah kewangan, memang sedang masalah!

Kad kredit tak terbayar. Masih guna juga kad kredit sampai kena block. Tak lama lepas tu, dapat surat peguam ugut untuk bawa kes ke mahkamah.

Aku nyaris jadi statistik dalam artikel NST ni. Aku dapat bayar kesemua hutang kad kredit tu dengan menjual some of my priced CD collections (CD Metal ada harga, tak rugi kumpul - sesak-sesak boleh jual).

Sekarang ada kad kredit juga (Maybank Ikhwan). Memang brutal punya credit limit dia bagi hahaha... boleh buat downpayment rumah semi-D. Harap-harap tak jadi statistik NST juga.


2. Sebelum fly ke Australia aku clearkan semua balance kad kredit yang aku ada. Malangnya aku terlupa nak tutup akaun salah satu daripadanya.

Bila kembali, selepas 3.5 tahun, seperti orang lain, aku nak beli kereta. Apply financing. Bank telefon kata, "Nama Encik blacklisted la!"

Semak punya semak, rupa-rupanya kad kredit annual fee masih jalan. Total nak cecah RM400. Aku bayar dengan kadar segera.

Ia mengambil masa lebih sebulan untuk selesai dan clear nama dari senarai blacklist Bank Negara. Sepatutnya cepat dari itu tetapi person-in-charge yang aku jumpa di bank tersalah setel. Sepatutnya aku kena bayar di kaunter bukan di ATM machine. Dia bawak aku bayar kat ATM menyebabkan apa kes aku tak dapat nak refer pada HQ bank tu. Selepas beberapa kali call dan jumpa in-person di bank, barulah nama naik ke Bank Negara dan nama aku clear.

3. Aku apply kad kredit. Bank tolak sebab nama blacklisted (dari kes #2).

Sebulan kemudian, aku dapat statement dari bank tersebut supaya bayar fee RM50. Aik? Permohonan ditolak dan kad kredit pun tak dapat tapi dapat statement jugak?

Aku call dan aku explain. Person-in-charge kata dia akan siasat.

Aku masih dapat statement suruh bayar that-damned RM50.

Aku pergi kaunter dan re-explain. Person-in-charge kata, takpe, nanti hilang le nama you dari list tu.

MASIH LAGI AKU DAPAT STATEMENT RM50 tu.

Sampai sekarang masih dapat statement. Gila.


-----------
Moralnya? Berhati-hati dengan kad kredit!

10 comments:

Nerzhul said...

kad kredit memang menyusahkan. ntah bila nak abis kalau bayar minimum je.

Ijau D. Koceng said...

kad kredit sbnrnya xnyusahkan klu pndi kontrol2 bajet

tp ada sstgh bank mmg hampeh bab2 kad kredit ni

Rahimin Idris said...

duit plastik ni tahun 70'an and 80'an dulu memang boleh eksen...he, he.

ihsan_huhu said...

aku dr umo 18 dah ade credit card, tp aku prefer debit card gk last2.

deaf_angel said...

thanks for sharing mm

a lesson for all.

JePh said...

info bagus ni bro.
takut gak nak apply kad kredit ni.
kawan2 byk dh kena.

Besi Karat said...

nasib baik brader ben tak terjebak dengan ah long.
hehe

devourmentofsouls said...

aku n wife penah juga mengalami pengalaman kad kredit yg hampir sama. aku rasa di kalangan muda ramai terjebak sbb aku masa hadapi masalah kad kredit, masa lingkungan umur 25-30 tahun.

alhamdulillah, skrg dah lepas dari sengsara kad kredit. meskipun masih ada dlm simpanan, kawalan diri amat penting. cashflow kena jaga betul2. kurang dependency pd kad kredit..

wallahua'lam..

Badong said...

Aku pun ada masalah tapi tak tau mana nak diadu. Kat karam singh ke? Tapi bukan masalah kad kredit , masalah ngan celcom. Dulu aku pakai postpaid , lama tak bayar dia tepon suruh bayar. Aku pun bayar la hutang aku tu, tapi lepas bayar dia baru cakap aku tak boleh pakai line tu lagi sebab dah kena cancel . Takpe la ,aku konfemkan blk ada pending lagi tak, karang manjang tepon je. Beberapa bulan pastu dia antar bil rm 150 utk fee cancel account. Memandangkan aku x suruh pun dia cancel , dia yg cancel aku pulak kena bayar. Aku ckp nk pakai blk no tu dia x kasi pulak. Aku rasa macam ditindas pulak . Masalahnye kat mana nak buat aduan ni? Karang aku byr 150 bulan dpn ada fee lain pulak.

eddeved said...

Celcom memang gamp... sikit, aku pernah kena masa nak apply broadband, sebelum tu lima tahun lepas aku ada pakai postpaid, tapi aku tutup sebab tak mampu dah masa tu, lima tahun lepas tu, aku dah kerja...nak apply broadband dia kata nama aku kena block sebab aku tak bayar bil, hampeh! aku mintak itemised billings dia tak nak bagi banyak sangat alasan dia, last-last customer service tu kena maki free dengan aku...terpaksa laa aku bayar.

pasal kredit kad, bukan it aje banyak lagi autanya, berhati-hati dengan "balance transfer" konon 0% interest tapi last-last bilamana engkau seronok guna kredit kad tu, kau tgk outstanding bill yang kau dah bayar tu tak bergerak-gerak dan kau kena charge interest 1.5%, apa hal? ohh...officer dia kata, "payment hierarchy". kena settle habis balance transfer baru dapat settle kan outstanding balance untuk credit charge...waaaahhh!! gila babi pandai dia orang ni, setakat ni balance transfer yang selamat hanya dari EON bank...itu memang confirm balance transfer yang unggul!!!