Katakunci

1 Ramadan 30 hari 2011 (29) 15 Malaysia (3) 1entry=1hari =1Malaysia (32) 1st class facilities 3rd class mentality (3) Abstract (6) Academics (43) Adab (1) Akademik (44) Aktiviti KRENMAUT (2) Anak-anak (31) Anekdot Dialog (21) Anniversary (7) Anthrax (5) Artikel (37) Artikel Agama (50) Audio (1) Baju Iron Maiden (1) Bathory (6) BBQ (3) Beli rumah (1) Berita (11) Black Metal di Malaysia (3) Boikot (5) Boxset (1) Buku (30) Carcass (6) CD untuk dijual (1) Celtic Frost (4) Cited (2) Coffee break (6) cuti-cuti Malaysia (9) D.R.I. (2) Dakwah dan Tabligh (52) Dari Myspace (4) Died (3) Diet (2) Dio (1) Diskografi (4) Diskusi (1) Doctor In The House (2) Dream Theater (30) dyslexia (1) Eid (11) Eksperimentasi Nikon D60 (2) Euphonious (1) Exodus (3) Fake (1) family (18) Fikir random mingguan (11) Filem (42) First 10 Years CD singles (3) Foto rawak (1) Freemason (6) FYP (1) Gear Acquisition Syndrome (18) Gig (47) Gitar (9) Giveaway (2) helloween (2) HELLOWEEN CD Singles collection (1) Heriot-Watt University Malaysia (2) Hidup di Adelaide (129) Hidup di Bethlehem (54) High Voltage (5) HWUM (1) I LIKE THIS (1) IPOH (1) Ipoh's Metal Militants (28) Iron Maiden (76) IRON MAIDEN Live New Zealand 2009 (8) Iron Maiden Singapore (7) Iron Maiden singles collection (1) Istilah Agama (1) Istilah seputar CD (4) Jalan-jalan cari makan (8) Jalan-jalan Metal (8) Karisma (16) Kata-kata hikmah (1) Kembali ke Malaysia (5) King Diamond (1) KLASSIKKK (25) Komentari Metal (86) Krenmaut fanzine (3) Kura-kura (1) La Tahdzan (5) Langsuyr (14) Langsuyr rekoding (9) Listening Booth (1) Majalah (6) Malaysia tanahairku (8) Malaysiana (68) Manowar (11) Megadeth (29) Megadeth singles collection (1) Melancong ke New York (10) Membebel (161) Metal blogger (1) Metal Commentary (1) Metallica (18) Minuman (6) Mohd Tajul Azhar aka Berat (1) Morbid Angel (1) Mount Bromo (5) mrsm (2) My Scientific Articles (1) My Selangor Story (6) Nak menang Battle of The Bands? (2) Nasyid Metal (5) New Arrival (41) Niagara Falls (10) No Smoking (1) November Record Day (11) Obscure Metal (5) Pengalaman hidup (3) Penjara Al Capone (2) Petua (5) PhD (10) Pink Floyd (1) Pirate (1) Poligami (4) Politik Ramadan (12) Projek besar akhir tahun (2) Promosi (70) Prototype (1) Ramadan (15) Record Store Day (5) Recording (4) Rehabilitation of reinforced concrete structures (5) Review (52) Scorpions (10) SEARCH Discography (1) Sembang-sembang (2) Siri Introduksi Kepada (6) Slash di Kuala Lumpur (3) Slayer (16) South Korea Trip (11) Space Gambus Experiment (13) Special Event (7) Stompbox (3) Sunnah (2) Surabaya (8) Swedish Death Metal (1) Syawal (5) taklim (1) Teater (4) Temuramah (23) Terjah blog (5) The 70s rocks! (1) The ABC's of Punk (27) The Beatles (3) The End (1) Tradelist (2) Trip Adelaide-Canberra (8) tro-njo-i (4) Ulasan (416) Uli Jon Roth (4) Untuk dijual (1) US visit Nov-Dec 2012 (14) USA trip 18-27 August 2013 (3) USA trip 27 April - 4 May 2014 (12) Usaha Agama Tempatan (7) UTP (69) Vancouver Trip August 2014 (1) Vinyl (11) Vinyl Passion (6) Viva Voce (1) Voivod (14) Wacken (2) Weezer (1) White Stripes (1) WILHELM Scream (1) Wordless Wednesday (68) Youtube clip (5)

Saturday, October 11, 2008

CARCASS Live In Adelaide 10 Oktober 2008

Lutfie dah sebulan excited nak tengok gig ni. Gua rilek je (tipu...). Tapi gua tak le beria sangat sebab nak tengok pun atas dasar walking down the memory lane. Nevertheless, album selepas Necroticism ke atas, memang feveret. Zaman 100% grindcore tu, aku dengar zaman tape trading. Sound dubbing atas kaset yang sebu ditambah dengan kualiti rekoding zaman tu menyebabkan ia kurang menjadi perhatian gua. Namun lagu Reek Of Putrefaction, Exhume To Consume dan beberapa lagu yang catchy dalam dua album pertama tu masih gua hafal melodinya.

Err... siapa Lutfie? Rujuk gambar di bawah...

"Eh... malam ni gua ada study group... balik lambat sikit..." - banyak la lu punya study group Lutfie!
"Nnnggggg...." Abang Ben

Manakala HQ adalah venue yang pertama kali gua masuk selepas beberapa venues yang sebelumnya yang kurang memberansangkan (dari segi setting dan kualiti sound). Lepas gua jemput Lutfie dari tempat persembunyiannya, gua pun head up terus ke venue. Parking, nasib baik senang dapat, just a few block.

Gua malam tu pakai macam skinhead (sebab kepala skinhead). Seluar 3/4. Baju Athotogh dengan baju cikano lengan panjang. Kasut Fila hitam berstokin putih. Lutfie pakai baju Metallica And Justice For All dia (manjang pakai baju tu je gua tengok.. sayang le tu). Masa beratur nak masuk venue tu gua perasan gua lain sikit sebab baju Athotoghtu putih sedangkan crowd boleh kata semua all black. Ada security check macam kat airport tu. Baru gua teringat venue ni few months back ada shooting. Bikie punya geng. Lutfie kena check id sebab event is 18+ above je. Gua dah siap sedia dah kot gua kena tahan gak, gua nak seligi kepala security tu.

Tempat tuju first sekali bila masuk venue sudah tentunya merchandise booth. Ramai gak yang beratur ada dalam 10-15 orang depan gua. Malang, t shirt tour Carcass tak memberansangkan tapi bak kata pepatah lagi, yang penting itu memori. So gua beli la jugak. Dapat long sleeve, yang short sleeve ada size S je. Size S kalau gua pakai nampak la pusat gua, bahaya tu takut ada yang tergoda. Terpaksa la gua beli size L lengan panjang tapi mahal $10 dari yang short sleeve.

TZUN TZU memulakan permainan dengan Death Metal ala Nile mereka dengan saduran Japanese (Nile -> Mesopotamia). Honestly, gua tak le into Death Metal macam ni tapi disebabkan gua selalu lepak dalam forum band ni, gua pun jadi teringin nak nengok. Overall, not bad cuma bukan gua punya taste la kan.

"Londeh pulak seluar tengah-tengah syok ni..." TZUN TZU

Next ialah DOUBLE DRAGON (sungguh original nama band ni hehehe...). Depa main ala-ala The Haunted macam tu tapi gua rasa macam lean lebih kepada Metalcore walaupun mereka beria-ia mengaku true Metal. Sound depa best. Bunyi gitar padat! Tapi bak kata pepatah, gua nak nengok CARCASS la.

"wargghh... wargghh... blurrghhhaaahhhh..." DOUBLE DRAGON

A few minutes before CARCASS naik stage, crowd yang tadi berselerak mula tertumpu ke depan stage. Oh lupa nak bagitau, HQ ni venue best. Ada iras-iras Hippodrome kat Ipoh tu. Ada multilevel crowd area; moshpit, tempat lepak-lepak dan paling special ada satu ruang kat luar yang open air kot ada orang rasa nak pengsan ke boleh keluar kejap ambil angin. Sambung balik, crowd dah jerit-jerit gitu. Budak-budak remaja la yang bising ni. Kejap lagi gua suspect mesti jadi violent mosh pit ni so gua ke tepi-tepi sikit. Walaupun budak-budak remaja tapi badan macam badak sumbu masing-masing.

"Oi... psstt... gua pesan pizza tu dah sampai?" Jeff Walker of CARCASS

Gua teruja nak tengok Mike Amott dengan gitar Dean yang baru diendorse beliau asalnya. Tetapi bila nampak Bill Steer, gua terus mengalihkan pandangan gua kepada Bill. Sebab? Bill punya stail 70s habih. Seluar bootcut, baju sendat, gitar LP ESP dengan rambut kelepet panjang. Lenggok pun memang hippies. Bayangkan, mat hippy main grind. Cun habis. Dah tu solo beliau makin mantap le pulak. In fact, personal opinion gua, even better dari Mike Amott malam tu dari segi melodi, tone dan cleanliness. Cun seh....

Hangguk jangan tak hangguk... Jeff Walker + Mike Amott.

Jeff Walker pulak, tidak lagi berambut drag. Malam tu gua baru perasan dia ni agak rendah orangnya. Ada la selang-selang lagu tu dia buat lawak British (nasib baik gua paham sikit-sikit). Beliau nampaknya enjoy main and having fun throughout the set. Kadang-kadang dia berdepan dengan Mike, kadang-kadang beliau menyendeng kat Bill. Paling mahal gua rasa, gitar bass bentuk LP tu. Klasik sungguh. Gua tengok Jeff dengan Bill ni memang takde ropa main band grind lagenda. Nampak macam mat hippies je dua-dua ni.

"(apsal gua rasa macam Joe Wings lak ni)" Bill Steer of BANGKAI.

Gua sepanjang set, gua hanging out je kat tepi-tepi tu. Sekali je gua masuk moshpit (perasan muda) masa lagu Corporal Jigsaw tu. Habis gua kena tanduk, campak, terhentak, tersiku dek badak-badak sumbu kat moshpit tu. Lagu belum habis, tekak gua rasa kering habis. Gua paham, itu queue gua suruh keluar sebelum gua diangkut keluar (pengsan). Gua dok tepi-tepi je la lepas tu.

(ada sorang mamat badak sumbu ni baju belakang tulis Hate Core. Banyak-banyak tempat, depan gua juga dia berdiri membelakangkan gua sambil cekak pinggang. Kejap-kejap dia masuk moshpit. Lepas tu dia break, mesti nak berdiri depan gua cekak pinggang. Kadang-kadang pulak tiba-tiba je dia headbang. Headbang normal takpe jugak. Ni jenis headbang hayun kepala sampai kebelakang... huhuhu... kot terkena muka gua, gua yang karam dulu... - nasib baik dia caloo tempat lain kalau tak gua teringin jugak nak seligi kepala dia (acah je)).

Acara bersilat dengan gitar (bakal dipertandingkan di peringkat antarabangsa).

Gua bergerak dua tiga spot untuk perati gelagat dan nak dengar sonic quality venue ni. Gelagat yang gua perati, ada 2 orang pangkat pakcik yang layan Carcass malam tu. Gua estimate umur 50+. Sorang tu macam dah takde gigi. Terus gua teringat kartun Atuk kat majalah Ujang tu. Dah tua tapi rock (kes ni, grindcore). Separation antara umur agak jelas. Yang muda belia semua kat moshpit. Yang dah sizen dan jaded berdiri tegak tengok dari jauh. Sekali sekala henjut-henjut juga kepala tapi henjut hensem la. Gua paham, terlebih henjut, esok memang kejang la tengkuk. Umur dah lanjut, otot kurang fleksibiliti.

Ni CARCASS ke LED ZEPPELIN? Gaya 70s habis! Jeff and Bill.

"Ooohhh mak ai... dahaga gila - bila nak abis nih..."

Sonic quality venue memang best. Gua rasa paling best setakat gua pernah tengok gig kat venues macam ni. Gua rasa patut next time kot ada band international datang, main kat sini. Sound memang sedap.

2 minutes to midnight (macam lagu IRON MAIDEN tu), CARCASS mengakhiri persembahan mereka dengan sorakan approval dari crowd yang puassss... Sambil campak2 pick gitar, botol air dan stick drum gua teringat matlamat Lutfie datang, nak dapatkan pick ke stick tu. Moga-moga dapat le Lutfie oi. Gua kata kat Lutfie, lu orang muda jangan ikut gua. Nanti gua nak lepak belakang kalau lu enjoy dok kat barricade, jangan lu rasa susah hati pulak. Moga selamat la Lutfie oi kena henyak kat barricade tu. Janji gambar show cun sudah, boleh masuk blog krenmaut.

"ceh... dah sejam nunggu pizza tak sampai2 lagi... (hangguk hangguk)"

"Joe Wings, saat akhir kehebatanmu dalam genggamanku!!!" Bill Steer

BANGKAI atas stage


Venue pun dah diterangkan, maka gua cari Lutfie dan cepat-cepat gua bergambar dengan Don TZUN TZU (dan beli 2 rilisan mereka dalam bentuk CD). Sempat jugak gua fast chatting dengan mate gua, Dave (senior Adelaide Metal umur dah 40+ - no melody in Death Metal please motto - PhD in Literature ke apa dia ni dia bagitau gua dulu - sekarang kijer as a relief teacher je heheh... tapi gaji best).

"Hmmmm...." Don TZUN TZU
"Nngggggg..." Abang Ben

"Nnnngggg..." Abang Ben dan Dr. Davedeath berduet...

Overall, a nice show. Kalau ada show camni kat HQ gua rasa kena pergi pasal tak sakit hati sound tak best.



kredit gambar dan video - LUTFIE

12 comments:

Alexi said...

well..cool review...adeiihh...klau leh tgk live depan mata best gak niee..hhuuhuhu...nway,great review,cant wait for the in flames plak

Siap pic luffy masuk skali 2...hahahahaha

Lutfie said...

muka gua masuk KRENMAUT!yeayyy

huhu.after Double dragon main gua lekat kt barricade sambil tahan kencing(bila kena henyak nasib baik tak terkucil)

best gig ever!

yussamir said...

Haku ingat dak lutfi ni tak kenal krenmaut lagi. Rupa2nya dah konal dah kek sano. Abg Ben, ekau kona tak den ni sapo? Den netters kek Al-fikrah, nick den Yawausin.
Den cam tak cayo jo, abg ben ni metal gak cam kawan den tu..Poning2..den tak leh layan lagu2 ni, tapi den support la gak..hahaha...

polik2,,den cam tak cayo roomate den kona degn ekau bang ben..Jago la kawan den tu baik2..Sonang2 bagi sikit tazkirah kek dio,sementara tunggu band lain perform...hahaha...ok..

salam kona dari den, yus cyberjaya

zulazahari said...

Salam Abang Ben,

Kat Malaysia jgn harap ler nak tengok Carcass buat gig, konfem tak lepas punya, tapi nasib baik Napalm Death dengan Soilwork lepas, cam tak caye pulak aku, siap dapat liputan dlm majalah hiburan mainstream lagi (dalam gua.com pun ada gak review pasal Soilwork).

deaf_angel said...

ramai orang mm?

matakucing said...

fuhh bestnya la...tour kl pey cancel..permit tak lepas..huhuhu sedey2 waarrrghhhhhhh

mangkuk statik said...

wei, umur dah tua, bini dah ada, anak dah..(sat aku lupa. Aku nak kira kat header blog nih..eh dah takde gambau rayer)5 org(blasahje lah), keta dah ader, kerjaya dah ader, rumah je belum beli..pon boleh pegi gig tak ajak aku. Tak patut..tak patut.

THECORESYSTEM said...

my all time fav...masa mula2 layan grind nie la band kegemaran!
CARCASS...riffing depa mmg men-cincang habes!

tamlikha said...

waduh, best nye nonton carcass bangkai bernyawa, nak main gig kat sini konpem tak lepas, nama pun dah'bangkai', hidup william g. steer

Abang Ben said...

alexi,

In Flames tahun depan turun tapi main festival. Festival ni gua tak minat sebab banyak band tak best yang main. Letih menunggu.

----------------
lutfie,

tahniah. Tapi takde hadiah.


---------------
yusamir,

nanti gua tasykil dia keluar 3 hari.


---------------
zulazahari,

kat sini pun banyak band skip sebab tak ramai orang. tapi takat yang ada dah ok dah... dari takde...

----------------
deaf,

gua rasa dalam 400 orang ada la kot.

-----------------
matakucing,

kalau nama band tukar jadi NOT CARCASS lepas kot hehehe...

----------------
mangkuk statik,

tak leh ajak lu sebab bau satay.

-----------------
thecoresystem,

benar tu... grindcore riffmaster namun zaman melodik depa pun best jugak.

------------------
tamlikha,

GRAVE bulan 12 nanti eh,... kat KL?

tamlikha said...

Pergh, kalau jadik Grave turun, bolehla aku pegi nonton, diorang ni antara band Swedish Death Metal yang aku layan gak zaman dulu-dulu nih, kalau Entombed turun gak kan bagus.........

Anonymous said...

x silap aku carcass pn nak trn malaysia taun dpn la..
tp x confirm lg,ada la 2-3 band besar lg..
black dahlia murder ngan ape lg la,x ingt la...
bila la slayer nk main kt sini yer??:P