Katakunci

1 Ramadan 30 hari 2011 (29) 15 Malaysia (3) 1entry=1hari =1Malaysia (32) 1st class facilities 3rd class mentality (3) Abstract (6) Academics (43) Adab (1) Akademik (44) Aktiviti KRENMAUT (2) Anak-anak (31) Anekdot Dialog (21) Anniversary (7) Anthrax (5) Artikel (37) Artikel Agama (50) Audio (1) Baju Iron Maiden (1) Bathory (6) BBQ (3) Beli rumah (1) Berita (11) Black Metal di Malaysia (3) Boikot (5) Boxset (1) Buku (30) Carcass (6) CD untuk dijual (1) Celtic Frost (4) Cited (2) Coffee break (6) cuti-cuti Malaysia (9) D.R.I. (2) Dakwah dan Tabligh (52) Dari Myspace (4) Died (3) Diet (2) Dio (1) Diskografi (4) Diskusi (1) Doctor In The House (2) Dream Theater (30) dyslexia (1) Eid (11) Eksperimentasi Nikon D60 (2) Euphonious (1) Exodus (3) Fake (1) family (18) Fikir random mingguan (11) Filem (42) First 10 Years CD singles (3) Foto rawak (1) Freemason (6) FYP (1) Gear Acquisition Syndrome (18) Gig (47) Gitar (9) Giveaway (2) helloween (2) HELLOWEEN CD Singles collection (1) Heriot-Watt University Malaysia (2) Hidup di Adelaide (129) Hidup di Bethlehem (54) High Voltage (5) HWUM (1) I LIKE THIS (1) IPOH (1) Ipoh's Metal Militants (28) Iron Maiden (76) IRON MAIDEN Live New Zealand 2009 (8) Iron Maiden Singapore (7) Iron Maiden singles collection (1) Istilah Agama (1) Istilah seputar CD (4) Jalan-jalan cari makan (8) Jalan-jalan Metal (8) Karisma (16) Kata-kata hikmah (1) Kembali ke Malaysia (5) King Diamond (1) KLASSIKKK (25) Komentari Metal (86) Krenmaut fanzine (3) Kura-kura (1) La Tahdzan (5) Langsuyr (14) Langsuyr rekoding (9) Listening Booth (1) Majalah (6) Malaysia tanahairku (8) Malaysiana (68) Manowar (11) Megadeth (29) Megadeth singles collection (1) Melancong ke New York (10) Membebel (161) Metal blogger (1) Metal Commentary (1) Metallica (18) Minuman (6) Mohd Tajul Azhar aka Berat (1) Morbid Angel (1) Mount Bromo (5) mrsm (2) My Scientific Articles (1) My Selangor Story (6) Nak menang Battle of The Bands? (2) Nasyid Metal (5) New Arrival (41) Niagara Falls (10) No Smoking (1) November Record Day (11) Obscure Metal (5) Pengalaman hidup (3) Penjara Al Capone (2) Petua (5) PhD (10) Pink Floyd (1) Pirate (1) Poligami (4) Politik Ramadan (12) Projek besar akhir tahun (2) Promosi (70) Prototype (1) Ramadan (15) Record Store Day (5) Recording (4) Rehabilitation of reinforced concrete structures (5) Review (52) Scorpions (10) SEARCH Discography (1) Sembang-sembang (2) Siri Introduksi Kepada (6) Slash di Kuala Lumpur (3) Slayer (16) South Korea Trip (11) Space Gambus Experiment (13) Special Event (7) Stompbox (3) Sunnah (2) Surabaya (8) Swedish Death Metal (1) Syawal (5) taklim (1) Teater (4) Temuramah (23) Terjah blog (5) The 70s rocks! (1) The ABC's of Punk (27) The Beatles (3) The End (1) Tradelist (2) Trip Adelaide-Canberra (8) tro-njo-i (4) Ulasan (416) Uli Jon Roth (4) Untuk dijual (1) US visit Nov-Dec 2012 (14) USA trip 18-27 August 2013 (3) USA trip 27 April - 4 May 2014 (12) Usaha Agama Tempatan (7) UTP (69) Vancouver Trip August 2014 (1) Vinyl (11) Vinyl Passion (6) Viva Voce (1) Voivod (14) Wacken (2) Weezer (1) White Stripes (1) WILHELM Scream (1) Wordless Wednesday (68) Youtube clip (5)

Friday, August 18, 2006

Satu introduksi

Assalamuallaikum

Tak tau lah ini dah blog ke berapa yang aku dah start. Semua tak menjadi. Mungkin kali ni menjadi. Sebab kali ini aku letakkan konsep muzik Metal dalam blog ni, dengan pengkhususan Metal scene tempatan. Walaupun sekarang ini aku berada di Adelaide (sambung belajar) tapi maklumat tentang gerakan scene tempatan aku dapat melalui http://forum.metalterus.com.my/ dan http://www.metalterus.com.my/. Aku aktif dalam forum tersebut dengan nickname Metal Muslim.

So dalam blog ini, mungkin aku akan letakkan pelbagai perbincangan, diskusi dan fikiranku tentang hal yang berkaitan dengan objektif blog ini. Aku akan cuba tulis sesuatu perkara dengan skop yang paling tepat supaya yang membaca tak salah faham.

Selalunya orang salah faham dengan tulisanku dalam forum. Selalunya bila masa bab “mengkritik”. Sesetengah orang mengatakan kritikan aku menjatuhkan sedangkan apa yang aku tulis menunjuk kepada bahagian yang dikritik dan kenapa ianya dikritik. Mungkin budaya “mengkritik” masih baru dalam scene tempatan. Lupakan dulu perkara ini. Ianya akan dikupas dengan lebih lanjut pada masa akan datang.

Blog ini adalah sekadar pandanganku sebagai peminat muzik Metal. Ianya tiada kaitan dengan LANGSUYR http://langsuyr.metalterus.com.my/ ataupun karierku sebagai seorang pensyarah. Aku meletakkan minatku aku ini tak lebih dari seseorang yang mempunyai hobi memancing. Dengan lain perkataan, aku adalah manusia biasa. Melakukan kesilapan di dalam mencari kebenaran. Well, bukan kebenaran sebenarnya sebab kita bercakap tentang muzik yang sebenarnya adalah subjektif. Tiada yang benar mahupun salah. Tetapi pandanganku, of course di dalam lingkungan seorang Muslim.

Sebagai penyokong kuat “gerakan” Eastern Metal, maka hal-hal berkaitan dengan eastern Metal juga akan menjadi topik hangat dalam blog ini. Tulisanku mungkin akan mempunyai format yang tidak formal, dan kadang-kadang mungkin agak analitikal.

Rasanya cukup sampai di sini sebagai permulaan. Jika ada di antara tulisanku ataupun perbincangan di dalam blog ini menarik perhatian kalian dan kalian ingin menggunakannya, jangan lupa memberi kredit kepada blog ini.

Wassalam!

5 comments:

Dredd said...

Memang aku setuju ramai rakyat Malaysia yang tidak boleh menerima kritikan. Sebab tu dah jadi macam trend, especially dalam underground scene ni, kalau ada certain band came out with new material semua akan "ampu" best la, sound dasat la, international ler... tapi sebenarnya jauh dalam hati dorang ...erkkk. Lagi satu, selalunya sepanjang pemerhatian aku dalam scene ni, ramai yang terlalu pak turut apa yang dikomen dan dikritik oleh so called otai..kalu "otai" buat statement berderetlah yang mengiyakannya... ikhlas ke tak.. entahlah.
Apa pendenar dan peminat muzik underground sekarang tak boleh menilai muzik yang dorang dengar sendiri ker atau nak jadi parasit dalam kelompok yang besar.?
Aku memerhatikan Metalterus forum dah lama... memang aku suka baca ko nyer kritik semua, straight to the face, memang macam standard luar negara punya kritik... Bagi aku tak salah kritik tu semua..kalu kat oversea semua tu tak jadi benda besar pun, just something to think about and boost up the forum.
Kalu kita kritik orang marah kita minta maaf menunjukkan kematangan kita, so not a problem....Tapi kita jugak harus ingat kritik pun biarlah bertempat dan punya asa yang kukuh dan selalu-selalu cerminkan diri kita sendiri..Layakkah kita mengkritik ?

Mat Metal said...

Cuba tgk kat forum MetalTerus tu , walaupun otai bagi komen takde pulak yg berderet-deret mengiyakannya. Kalau mengiyakannya kena tuduh lak nak main kipas-kipas. Apalaa budak zaman sekarang ni. Berhingus lagi.

Sampai Sam sendiri terpaksa buat blog ni . Sam , itu budak MetalTerus takde bagi ruangan ke utk hang .. kerek betul dorang ni.

Aku nak cakap bab mengkritik ni ... mmg tak salah , cuba penerimaan sesetengah budak Metal kat Malaysia ni yg melompat tak tentu hala (Aku tulis sesetengah pasal tak semua), bila kena kritik sikit jeeee ... bukan banyak . Lagipun kalau kita baca mana-mana forum, aku tgk ramai gak yg kritik ... band otai yg kena kritik tu takdepun nak melompat.

Nasihat akulah , kalau tak nak kena kritik , korang buatlah demo - lepas tu bagi kat kawan-kawan sendiri , aku gerenti kawan-kawan korang ni mesti puji gila babi .. yelahh dah nama pun kawan .hahahaha

Apakah kelayakan kita utk mengkritik??? ia cuba sekadar satu pendapat ... terima atau tak ia terpulang, kalau nak defensif pun boleh ... tapi janganlah sampai nampak kelakar sangat cara tu, org kata macam desperado lakkk ... macam cuba nak menegakkan benang yg basah.

rizal said...

saya stuju dengan pendapat encik mat metal.

sesungguhnya janganlah band2 yang ada di malaysia ni menampakkan mereka desperate sangat.

Bijak_sinneR said...

Mat Metal said...

Sampai Sam sendiri terpaksa buat blog ni . Sam , itu budak MetalTerus takde bagi ruangan ke utk hang .. kerek betul dorang ni.

===

jangan lah ckp itu macam mat metal.. aku dah pujuk dah orang tua ni untuk nulis kat metalterus tapi dia sendiri yang xnak.. abih tu, xkan aku nak acu pisau rambo kat perut dia kut pastu ugut suruh tulis kat website kami..

bentara said...

eh... takde... manyak orang ada invite saya tulis tapi aku rasa the best way is to write on my own kerana aku takut nanti pasal aku orang lain pulak kena. So aku tulis kat sini, orang bantai kat sini tak tempias kat orang lain. Itu aje.