Muehehehe... sapa kata Krenmaut blog Metal, silap aaaa... resepi pun gua taruk.
Sebabnya, gua yang bikin ini ayam panggang. Lu siap-siap ah pen dengan kertas gua nak kasi resepi ni... (atau cut & paste, lepas tu print). Sementara tu lu boleh click kat gambar kasi meleleh air liur tengok.
Bahan-bahannnya (ehem...)
Jus lemon (sebijik)
Minyak zaitun
Segenggam bawang putih (kasi tumbuk hancur)
garam dan lada hitam
Ayam sekor
4 bijik kentang (kasi belah dua ah... tapi kulit lu jangan buang eh)
bawang merah dalam dua biji (kasi belah la dua ke)
daun oregano kering (melayu gua tak tau nak sebut apa)
Cara-caranya
Lu kasi campur itu lemon jus, minyak zaitun dan bawang putih hancur (dalam 1/4 dari total), garam dan lada hitam. Lepas tu kasi gaul kat ayam tu... haaa lu gosok macam tu... gosok... gosok... lepas lu pusingkan ayam tu... lu gosok lagi... haaa... gosok... gosok... Lepas lu dah setel gosok lu tengok ayam dah cun, kasi tabur daun oregano tu atas ayam.
Panggang ayam tu dalam 180 darjah centigrade. Agak-agak nak masak (belen dalam 30 minit) lu kasi masuk kentang, bawang dan lebihan bawang putih tu yang telah dicampur dengan sedikit minyak zaitun.
Lepas tu tunggu masak, dah masak lu tabur sikit daun oregano.
*gua pun tak tau bila ayam ni masak, nasib baik wife gua ada heheheh...
Lu boleh kasi surprise kat mem lu atau kawan serumah lu. Metal pun masak deras! Ok ah gua nak pi tarawih...
Selamat mencoba!
Bahan-bahannnya (ehem...)
Jus lemon (sebijik)
Minyak zaitun
Segenggam bawang putih (kasi tumbuk hancur)
garam dan lada hitam
Ayam sekor
4 bijik kentang (kasi belah dua ah... tapi kulit lu jangan buang eh)
bawang merah dalam dua biji (kasi belah la dua ke)
daun oregano kering (melayu gua tak tau nak sebut apa)
Cara-caranya
Lu kasi campur itu lemon jus, minyak zaitun dan bawang putih hancur (dalam 1/4 dari total), garam dan lada hitam. Lepas tu kasi gaul kat ayam tu... haaa lu gosok macam tu... gosok... gosok... lepas lu pusingkan ayam tu... lu gosok lagi... haaa... gosok... gosok... Lepas lu dah setel gosok lu tengok ayam dah cun, kasi tabur daun oregano tu atas ayam.
Panggang ayam tu dalam 180 darjah centigrade. Agak-agak nak masak (belen dalam 30 minit) lu kasi masuk kentang, bawang dan lebihan bawang putih tu yang telah dicampur dengan sedikit minyak zaitun.
Lepas tu tunggu masak, dah masak lu tabur sikit daun oregano.
*gua pun tak tau bila ayam ni masak, nasib baik wife gua ada heheheh...
Lu boleh kasi surprise kat mem lu atau kawan serumah lu. Metal pun masak deras! Ok ah gua nak pi tarawih...
Selamat mencoba!
muahahaha..
ReplyDeletemm, lu gosok..gosok..gosok...
tak keluar jin ke? muahaha
tapi gambonye nampak menyelerakan
Itu ayam kasi semelih dulu ha...
ReplyDeleteni ayam black metal ni...
ReplyDeletenampak best je.
bro, masa lu prepare ni, mesti under supervision of puan suzi ni...
kalau gua, kena la dibawah pengawasan jabatan bomba dan penyelamat johor bahru.
goreng pun sodap....
ReplyDeletedeaf_angel,
ReplyDeletelu kena try ayam panggang Algeria pulak.
*************
azharjaafar,
ditanggung halal!
************
eddie dewanaga,
Adalah dinasihatkan lu tak pergi dekat dapur kalau macam tu. Merbahaya.
*************
TEAM B.I.O.N.I.C
kena cuba resepi ni dulu baru tau!
hoho yummy 10x hahaha aku suka mkn jer nnt aku try muamuamua
ReplyDeleteGua pun sependapat dgn eddie, pastinya siaran lansung Mari Memasak Bersama Bentara ini diselia ketat oleh Puan Suzi. Gua amat musykil sekali kalau siaran ini 100% bawah selian Bentara sendiri. Berbahaya!!
ReplyDeleteKepada mat metal nun disana, gua menasihatkan korang beli 5 ekor ayam siap2. Nescaya ayam2 itu adalah back up selepas kegagalan menimpa saudara sekalian.. Lu bakar 5 sesiap, tunjuk kat orang rumah lu yang terbaik jek.. Agak-agak Sam, lu masak berape ekor ek baru dapat gambar diatas nun..hehe
perghhhh, bentara pun bole manggang ayam, bukan setakat pandai main gitar, pandai melecture, memasak pun pandai.... huhuhu, gua mmg tabik spring la kat lu cef bentara, aku ni masak air ngan masak nasik bolela
ReplyDeletekalo lemon x ad gne bnde len bley ke??
ReplyDeleteazirah, boleh je...
ReplyDelete