Entry yang dianjurkan oleh speedrider. Sapa nak join?
Diajak berbuka di rumah seorang sahabat Arab. Merangkap majlis selamat tinggal beliau ke Silicon Valley, California - kerja baru.
Dalam jemputan itu, saya seorang je yang bukan Arab. Menu malam tu, Mandi Rice. Autentik. Masak dalam tanah. Dengan ayam dan kambing juga dibakar di dalam tanah. Rasanya? Fulamekkk! Cakap pun tak guna.
Kemudian kami solat maghrib berjemaah di luar - di atas tanah berumput - tanpa alas. First time solat begini. Kalau kita (orang Melayu) mungkin janggal, nak solat camtu. Kalau di luar rumah pun mesti ada sejadah sebagai alas. Ini tiada alas apa pun. Lepas solat, memang muka saya dipenuhi dengan rumput. Alhamdulillah, pengalaman baru.
Walaupun sebelum ke majlis saya telah ingatkan diri saya supaya bawa kamera, malangnya LUPA. Arrgghhhh... ini adalah kesilapan paling besar seorang blogger bergambar! Always remember your camera!
Penyudahnya, penghias entry ini adalah masakan resepi Cina yang dinamakan Daging goreng Chin Chai (dari wilayah Shenzhou).
bila blogger lupa bawa kamera, pastikan ada backup cameraphone... wlupun secikai2 2MP atau VGA, asalkan gambar menjadi
ReplyDeletebetul tu..patut la mandi rice nampak macam masakan china...rupanya kes kamera tertinggal....ada hikmah tu...mungkin takut nampak aksi bro yang kelaparan tahap gaban..hehehhe
ReplyDeletePotong stim la doc... Ingat entry terliur dengan gambar2 mandy rice, tgk2 gambar hiasan daaa..... Hahaha
ReplyDeleteSalam kenal...wah...teringin nk mkn mandy rice yang original..agaknye mcmane laa rsnye ye..hehe ^^
ReplyDeleteboleh bayangkan ..... solat atas rumput ... kalau kat malaysia ... sekali sujud .... cium taik kucin ka .. anjin kaa.....
ReplyDeletesalam kenal...
ijau + witch,
ReplyDeletememang sesal. Entah bila lagi nak tengok masakan underground.
Azuan,
ReplyDeletesaja je nyakat lu.
------------
Sabihah,
Salam kenal. Rasa memang power!
------------
Chik Att,
tu le pasal.
dok cyberjaya, xlarat dah mengadap mknan ni. tapi mmg terbaik woo..
ReplyDeletebanyak dah restoran arab ni. Autentik masak bawah tanah ke abam?
ReplyDelete