Katakunci

1 Ramadan 30 hari 2011 (29) 15 Malaysia (3) 1entry=1hari =1Malaysia (32) 1st class facilities 3rd class mentality (3) Abstract (6) Academics (43) Adab (1) Akademik (44) Aktiviti KRENMAUT (2) Anak-anak (31) Anekdot Dialog (21) Anniversary (7) Anthrax (5) Artikel (37) Artikel Agama (50) Audio (1) Baju Iron Maiden (1) Bathory (6) BBQ (3) Beli rumah (1) Berita (11) Black Metal di Malaysia (3) Boikot (5) Boxset (1) Buku (30) Carcass (6) CD untuk dijual (1) Celtic Frost (4) Cited (2) Coffee break (6) cuti-cuti Malaysia (9) D.R.I. (2) Dakwah dan Tabligh (52) Dari Myspace (4) Died (3) Diet (2) Dio (1) Diskografi (4) Diskusi (1) Doctor In The House (2) Dream Theater (30) dyslexia (1) Eid (11) Eksperimentasi Nikon D60 (2) Euphonious (1) Exodus (3) Fake (1) family (18) Fikir random mingguan (11) Filem (42) First 10 Years CD singles (3) Foto rawak (1) Freemason (6) FYP (1) Gear Acquisition Syndrome (18) Gig (51) Gitar (9) Giveaway (2) Heavy Scotland (1) helloween (2) HELLOWEEN CD Singles collection (1) Heriot-Watt University Malaysia (2) Hidup di Adelaide (129) Hidup di Bethlehem (54) High Voltage (5) HWUM (1) I LIKE THIS (1) IPOH (1) Ipoh's Metal Militants (28) Iron Maiden (77) IRON MAIDEN Live New Zealand 2009 (8) Iron Maiden Singapore (7) Iron Maiden singles collection (1) Istilah Agama (1) Istilah seputar CD (4) Jalan-jalan cari makan (8) Jalan-jalan Metal (12) Karisma (16) Kata-kata hikmah (1) Kembali ke Malaysia (5) King Diamond (1) KLASSIKKK (25) Komentari Metal (86) Krenmaut fanzine (3) Kura-kura (1) La Tahdzan (5) Langsuyr (14) Langsuyr rekoding (9) Listening Booth (1) Lords of the Land 2017 (2) Majalah (6) Malaysia tanahairku (8) Malaysiana (68) Manowar (11) Megadeth (29) Megadeth singles collection (1) Melancong ke New York (10) Membebel (161) Metal blogger (1) Metal Commentary (1) Metallica (18) Minuman (6) Mohd Tajul Azhar aka Berat (1) Morbid Angel (1) Mount Bromo (5) mrsm (2) My Scientific Articles (1) My Selangor Story (6) Nak menang Battle of The Bands? (2) Nasyid Metal (5) New Arrival (41) Niagara Falls (10) No Smoking (1) November Record Day (11) Obscure Metal (5) Pengalaman hidup (3) Penjara Al Capone (2) Petua (5) PhD (10) Pink Floyd (1) Pirate (1) Poligami (4) Politik Ramadan (12) Projek besar akhir tahun (2) Promosi (70) Prototype (1) Ramadan (15) Record Store Day (5) Recording (4) Rehabilitation of reinforced concrete structures (5) Review (52) Ross The Boss live (1) Scorpions (10) SEARCH Discography (1) Sembang-sembang (2) Siri Introduksi Kepada (6) Slash di Kuala Lumpur (3) Slayer (16) South Korea Trip (11) Space Gambus Experiment (13) Special Event (7) Stompbox (3) Sunnah (2) Surabaya (8) Swedish Death Metal (1) Syawal (5) taklim (1) Teater (4) Temuramah (23) Terjah blog (5) The 70s rocks! (1) The ABC's of Punk (27) The Beatles (3) The End (1) Tradelist (2) Trip Adelaide-Canberra (8) tro-njo-i (4) Ulasan (421) Uli Jon Roth (4) Untuk dijual (1) US visit Nov-Dec 2012 (14) USA trip 18-27 August 2013 (3) USA trip 27 April - 4 May 2014 (12) Usaha Agama Tempatan (7) UTP (69) Vancouver Trip August 2014 (1) Vinyl (11) Vinyl Passion (6) Viva Voce (1) Voivod (14) Wacken (2) Weezer (1) White Stripes (1) WILHELM Scream (1) Wordless Wednesday (68) Youtube clip (5)

Saturday, October 31, 2015

Lawatan pelajar dan ETP Economic Transformation Programme

Semalam ada satu kumpulan budak2 sekolah menengah tinggi datang ke HWUM. Saya telah ditugaskan untuk memberi taklimat tentang School of Energy, Geoscience, Infrastructure and Society (EGIS). School ini adalah berkaitan tentang construction industry.

Saya menggunakan slide standard universiti.

Dalam satu slide tu, ada bagi fakta mengenai pembangunan di UK menggunakan data-data dari sebuah organisasi luar. Saya rasa slide itu tidak sesuai jadi saya perlu menggunakan data dan perancangan negara ini sebagai rujukan.

Apa rujukan dan perancangan yang saya perlu gunakan untuk convince pelajar ini bahawasanya construction industry adalah tulang belakang kepada pembangunan ekonomi negara? Saya gunakan ETP http://etp.pemandu.gov.my/

Saya tanya kepada mereka dalam 12 sektor yang difokuskan oleh ETP, yang mana satu TIDAK berkait dengan construction industry? Seorang guru menjawab, tourism. Saya katakan tanpa hotel yang dibina oleh construction industry, kita tak akan dapat menampung jumlah bilangan tourist yang datang. Bingo!

Kemudian, saya tanya sepanjang perjalanan dari Johor ke Putrajaya, perasan tak betapa giatnya aktiviti construction?

Saya rasa mungkin ini PERTAMA kali pelajar (dan guru) sekolah tu dibawa kepada laman ETP. Mungkin kalau ada masa, mereka akan browse dan baca. Takde la bergantung kepada meme, cut & paste dan fb semata-mata untuk mengambil fakta dan untuk gauge performance government of the day.

Ingat tak bagaimana kita buat KPI dalam keje kita? First, kita layout out our plans dan kita diskas dengan superior kita dan kita agree sama2, inilah yang akan kita cuba capai. Kemudian kita letak target date dan akhirnya our superior akan gauge apa yang kita plan tu pada end of cycle year. Bagus atau tidak performance kita bergantung kepada banyak mana achievement yang telah dimeterai. Dan superior kita pun faham la, bukan semua kita boleh capai. Dan kalau kita jadi superior pulak, kita pun guna budi bahasa yang sama pada subordinate kita. Dalam kontek entry ini, ETP adalah satu KPI yang boleh di-gauge.

Friday, October 30, 2015

Tol dan pengangkutan awam

Izinkan saya menulis mengenai pengangkutan awam bertajuk "Memaksa rakyat menggunakan pengangkutan awam".

Semasa belajar di Australia dulu, jarak rumah ke Uni (di tengah2 bandar Adelaide) dalam lingkungan 20km. Saya ada kereta sebiji. Namun untuk ke Uni sehari2 saya memlih untuk menggunakan bas dan tren.

Saya terpaksa kerana dipaksa oleh kerajaan Australia untuk menggunakan pengangkutan awam. Caranya ialah:

1. Bas dan tren tepat dan kerap mengikut keperluan. Waktu sibuk 7-9am, kekerapan bas dan tren amat tinggi dan sangat tepat (tak lambat/cepat 1-2minit dari schedule).

2. Tiket mingguan dan pas bulanan ditawarkan dengan harga yang lebih rendah dari pas harian.

3. Jumlah kos dan keselesaan yang lebih murah dari naik kereta atau motorsikal sendiri. Tapi kalah kalau bawak basikal.

4. Parking kereta di bandar amat mahal dan terhad. Murah apabila jauh dari pusat bandar. Contohnya, kalau dekat bandar, mahal dan terhad untuk sejam saja. Lebih sejam, kena lari turun untuk tambah syiling. Kalau jauh walaupun murah dan lebih lama (3-4 jam), tapi kena lari jauh sampai semput nak tambah syiling.

5. Parking berbumbung kalau tak bayar bulanan, memang kejam gila. Contohnya, RM50 8-5pm (dalam perspektif rakyat marhaen macam saya).

6. Parking merata2 memang tiada toleransi langsung. Saman terus. Antara disiplin orang Australia ni la, takde sebiji pun kereta parking merata seperti parking di line kuning.

6. Parking memang limited dan memang orang berebut. Tapi kalau parking merata kena saman tanpa belas kasihan.

7. Sekali sekala ada iklan keluar kat TV kata kenapa naik pengangkutan awam lagi bijak dan menjimatkan wang sehingga RM300 sebulan (contohnya) dari membawa kereta sendiri. Propaganda yahudi sebenarnya.

Kereta saya guna untuk bergerak luar bandar atau hari minggu. Sebab hari minggu memang frekuensi bas sangat kurang dan parking tepi jalan selalunya free.

Begitulah KEJAMnya kerajaan Australia terhadap warga asing seperti saya ini (dan rakyatnya). Hanya mereka yang betul2 mampu je yang boleh bawak kereta hari2 ke dalam bandar (contohnya supervisor PhD saya yang bawak kereta pakai pas bulanan di Uni).

Saya berfikir, adalah lebih aman saya naik bas saja. Kalau panas ada aircond. Kalau sejuk ada heater. Kalau mengantuk, boleh tidur dalam bas (tapi jangan sampai terlajak dan terlepas destinasi).
Sekian.

Thursday, October 29, 2015

Don’t hire foreigners to prepare food, eateries told

Saya rasa bukan masalah gaji kecil tapi masalah persepsi yang menyebabkan rakyat Malaysia tak mau keje ni, dan keje2 lain yang berkaitan. Kaitannya apa? Kaitannya ialah pekerja asing.

Disebabkan kita dah saban hari menghina pekerja asing, maka bekerja dengan mereka sepanjang hari dilihat seolah2 bersama mereka yang hina. Siapakah yang dihina tu? Orang Bangla, Indonesia, Myanmar, Nepal, Pakistan etc. Walaupun dengan OT boleh cecah RM5K sebulan (seperti laporan akhbar dulu), jangan harap le.

Salah sendiri tapi marah kat mereka, dia, kamu dan lain2 kecuali diri sendiri.
 
 

Mana pergi zine editors?



Zaman dulu, band rilis apa2 lepas tu ada interview oleh zine. Syok baca. Dari interview kita boleh tau apa matlamat band, jalan cerita, fokus, hala tuju dan benda2 merapu lain. Itu yang buat best, sebab sambil mendengar, wujud juga kat kotak pikiran kita latar belakang band dan rilisan tersebut sebab dah baca interview.

Kena pulak yang menjawab tu pandai menjawab, lagi la best baca dan makin semangat mendengar rilisan tu. Cerita pasal falsafah la ideologi la, cerita lagu ini pasal hantu setan mana dari buku mana. Kena pulak yang menjawab agak lurus bendul, boleh la buat bahan gelak ketawa atau mengutuk.
Sekarang ni band rilis apa2, harap dengar je la. Apa cerita kat belakang rilisan tu (matlamat band, jalan cerita, fokus, hala tuju dan benda2 merapu lain) dah tak tau. Benda "kult" tu dah hilang. Seri takde dah.

In fact, sembang pasal rilis demo/album sekarang takat, "best tak demo/ep/album ni?". Kawan jawab, "best!". Itu je.

Mana zine2 semua ni woiii (aku la tu sekali, Krenmaut, Metal Terus hehehe).

Wednesday, October 28, 2015

Achievement unlocked


Bila saya renung balik zaman muda, memang tak sangka.

Masa kat Balai Polis Menglembu dulu, dah lah serabai, kurus kering, lepas tu selalu kena selsema hidung berair je. Ada orang suspek saya penagih :)

Up and down up and down then 20 years later, another achievement unlocked. Associate Professor.
20 tahun lalu, saya adalah candidate terakhir takde bayang nak jadi AP. Takde cita-cita pun. Langsung takde.

Bila saya tenung masa hadapan pulak, saya nampak harapan pada anak-anak yang 5 orang. Macam-macam perangai. Tapi saya tidak mahu jadi judgemental tetapi mahu jadi tempat bertanya dan rujukan kalau mereka mahukan jawapan. Kehidupan ini banyak ups and down but if you REALLY want it, persistence and perseverance are the keys.

Jangan lupa juga, doa dan bini yang understanding :)

Saya harap saya dapat jadi model terbaik untuk anak-anak. Amin.