Katakunci

1 Ramadan 30 hari 2011 (29) 15 Malaysia (3) 1entry=1hari =1Malaysia (32) 1st class facilities 3rd class mentality (3) Abstract (6) Academics (43) Adab (1) Akademik (44) Aktiviti KRENMAUT (2) Anak-anak (31) Anekdot Dialog (21) Anniversary (7) Anthrax (5) Artikel (37) Artikel Agama (50) Audio (1) Baju Iron Maiden (1) Bathory (6) BBQ (3) Beli rumah (1) Berita (11) Black Metal di Malaysia (3) Boikot (5) Boxset (1) Buku (30) Carcass (6) CD untuk dijual (1) Celtic Frost (4) Cited (2) Coffee break (6) cuti-cuti Malaysia (9) D.R.I. (2) Dakwah dan Tabligh (52) Dari Myspace (4) Died (3) Diet (2) Dio (1) Diskografi (4) Diskusi (1) Doctor In The House (2) Dream Theater (30) dyslexia (1) Eid (11) Eksperimentasi Nikon D60 (2) Euphonious (1) Exodus (3) Fake (1) family (18) Fikir random mingguan (11) Filem (42) First 10 Years CD singles (3) Foto rawak (1) Freemason (6) FYP (1) Gear Acquisition Syndrome (18) Gig (47) Gitar (9) Giveaway (2) helloween (2) HELLOWEEN CD Singles collection (1) Heriot-Watt University Malaysia (2) Hidup di Adelaide (129) Hidup di Bethlehem (54) High Voltage (5) HWUM (1) I LIKE THIS (1) IPOH (1) Ipoh's Metal Militants (28) Iron Maiden (76) IRON MAIDEN Live New Zealand 2009 (8) Iron Maiden Singapore (7) Iron Maiden singles collection (1) Istilah Agama (1) Istilah seputar CD (4) Jalan-jalan cari makan (8) Jalan-jalan Metal (8) Karisma (16) Kata-kata hikmah (1) Kembali ke Malaysia (5) King Diamond (1) KLASSIKKK (25) Komentari Metal (86) Krenmaut fanzine (3) Kura-kura (1) La Tahdzan (5) Langsuyr (14) Langsuyr rekoding (9) Listening Booth (1) Majalah (6) Malaysia tanahairku (8) Malaysiana (68) Manowar (11) Megadeth (29) Megadeth singles collection (1) Melancong ke New York (10) Membebel (161) Metal blogger (1) Metal Commentary (1) Metallica (18) Minuman (6) Mohd Tajul Azhar aka Berat (1) Morbid Angel (1) Mount Bromo (5) mrsm (2) My Scientific Articles (1) My Selangor Story (6) Nak menang Battle of The Bands? (2) Nasyid Metal (5) New Arrival (41) Niagara Falls (10) No Smoking (1) November Record Day (11) Obscure Metal (5) Pengalaman hidup (3) Penjara Al Capone (2) Petua (5) PhD (10) Pink Floyd (1) Pirate (1) Poligami (4) Politik Ramadan (12) Projek besar akhir tahun (2) Promosi (70) Prototype (1) Ramadan (15) Record Store Day (5) Recording (4) Rehabilitation of reinforced concrete structures (5) Review (52) Scorpions (10) SEARCH Discography (1) Sembang-sembang (2) Siri Introduksi Kepada (6) Slash di Kuala Lumpur (3) Slayer (16) South Korea Trip (11) Space Gambus Experiment (13) Special Event (7) Stompbox (3) Sunnah (2) Surabaya (8) Swedish Death Metal (1) Syawal (5) taklim (1) Teater (4) Temuramah (23) Terjah blog (5) The 70s rocks! (1) The ABC's of Punk (27) The Beatles (3) The End (1) Tradelist (2) Trip Adelaide-Canberra (8) tro-njo-i (4) Ulasan (416) Uli Jon Roth (4) Untuk dijual (1) US visit Nov-Dec 2012 (14) USA trip 18-27 August 2013 (3) USA trip 27 April - 4 May 2014 (12) Usaha Agama Tempatan (7) UTP (69) Vancouver Trip August 2014 (1) Vinyl (11) Vinyl Passion (6) Viva Voce (1) Voivod (14) Wacken (2) Weezer (1) White Stripes (1) WILHELM Scream (1) Wordless Wednesday (68) Youtube clip (5)

Thursday, July 30, 2015

Dilema beli kereta baru

Masa beli Grand Livina pada tahun 2010 dulu; dah test drive Proton Exora, Chery Eastar, Perodua Alza, Toyota Innova dan Avanza. Atas dasar optimization, saya mulanya booking Avanza, bayar RM2k.

Lepas booking, terasa nak test drive Grand Livina (GL) pula. Sebabnya tak test drive sebelum ini sebab saya rasa harganya agak mahal dibanding dengan yang lain sedangkan saiznya kecil.
Ketika test drive mpv yang lain, hati tidaklah terpikat. Masih ada ruang ragu2 dalam hati. Keputusan beli Avanza semata2 keperluan dan optimization. Kepuasan memandu, tolak tepi dulu. 

Apabila test drive GL, pada tekanan pedal pertama saya baru sedar bahawa inilah mpv yang patut saya beli. Tiada ragu2. Dan perbezaan harga antara Avanza dan GL telah dijustifikasikan pada ketika itu juga.

Pada hari yang sama saya booking Avanza, hari yang sama saya jatuh cinta dengan GL. Keesokan harinya saya kensel booking Avanza dan beralih kepada GL. And the rest is history. GL pun dah lunyai sekarang diguna sehabis mungkin. Umur 5 tahun odometer dah lepas 200k km perjalanan. Kepuasan penuh.

Moralnya: Apabila termenung tadi, maka dapat disimpulkan, ada sesetengah orang (seperti saya) yang tergolong kepada golongan "kepuasan memandu". Optimum dan keperluan adalah sesuatu yang penting juga tetapi "boleh" dijustifikasikan dengan kepuasan memandu. Gadgets juga bukan keperluan besar (sepertimana GL kalah dengan Alza; juga VW Passat kalah dengan Peugeot 508 dalam hal ini). Dan selalunya, apabila menjadikan kepuasan memandu sebagai turus terpenting, maka selalunya duit yang melayang tetapi of course, it is justified.

Terima kasih kerana membaca.


Wednesday, July 29, 2015

Enjoy life dengan membelanjakan wang anda

Enjoy life now, jangan kedekut sangat duit tu. Maksudnya, enjoy untuk diri sendiri, family jangan dilupa.

Yang nak disimpan waktu tua ialah pahala amal soleh, maka jangan tak buat amal soleh sekarang, nak tunggu tua baru nak start. Apabila sampai masa tua, takde kecewa sangat sebab amal soleh telah dibuat waktu muda dan takde le bergenang airmata mengenangkan waktu muda yang berlalu dengan sia2.

Sedangkan duit tu memang disuruh guna sekarang dan bukan dikumpul banyak2 sampai tua bawa ke kubur. Apabila sampai masa tua, takde kecewa sangat sebab apa yang dibuat enjoy waktu muda telah dibuat ketika bertenaga dan sihat; dan takde le bergenang airmata mengenangkan waktu muda yang berlalu dan kempunan.

Tuesday, July 28, 2015

Ayuh gagalkan kempen saman di jalanraya

Dikatakan pada satu group whatsapp bahawa operasi jalan raya akan dijalankan secara besar-besaran. Sebabnya, kerajaan nak duit balik buat ganti 1mdb, br1m, bonus hariraya la apa2 la...

Saya cadangkan satu cara berkesan untuk menggagalkan operasi ini iaitu...

Patuhi undang-undang jalanraya.

Susah, kan?

Monday, July 27, 2015

Mengamuk di jalanraya

What you need is some Metal (Heavy, Death, Black or whatever as long as its metal) in your car stereo as study suggest that some doses of Metal music makes you calmer.

Dulu pernah kena macam ni juga, saya ada buat kesilapan memandu. Pakcik (ya, pakcik!) dari kereta tu telah datang ke kereta saya dan maki hamun. Saya buka sikit cermin. Sempat dia tunjal ke dahi saya sekali. Saya angkat tangan isyarat minta maaf. Dia cuba buka pintu tapi berkunci. Nasib baik lampu pun bertukar hijau, saya pun bergerak. Dia folo dan saing tepi sambil jeling tajam dambil mulut kumat kamit. 

Kenapa saya tak melawan? Sebab saya yang salah dan saya minta maaf. Dan kalau saya melawan, salah satu antara dua akan berlaku, dia tersungkur atau saya tersungkur. DAN YANG PALING PENTING, sepanjang masa dalam kereta, hanya muzik Metal yang berkumandang menjadikan saya lebih tenang dan rasiona.

This video of an apparent road rage incident in Malaysia has gone viral over the last few hours. Taken off a dash cam from the vehicle directly behind the scene, the clip shows the violent drama from start to finish. 

While it is unclear what exactly had prompted the exchange, the driver of the Nissan Sentra is seen gesticulating frantically at the old Ford Laser. Shortly after, both cars came to a stop and a bust up ensued. 

The Sentra driver then continued to physically abuse the older man, with what appears to be a small blade/sickle. The confrontation went on for a while, until a passer-by came by to subdue the perpetrator. 

Now folks, as we’ve said before, the best defence against road bullies is to keep your cool and avoid any confrontations with them. 

Before things get out of hand (as it clearly did in this case) it’s best to be on the defensive and not get out of your car in the first place. It may help to you wind down the window a little (but not enough for the person to reach in) and offer a sincere apology, putting your ego aside for a while. MORE

Friday, July 24, 2015

Kaya ke seorang akademik?

Saya ada sorang kawan rapat berpangkat Professor dari USA. Kalau saya ke USA, dia akan entertain saya dan kalau dia datang ke UTP, saya akan layan dia. Kami selalu bertukar pendapat. Antaranya, how is it like to be an academic in the USA in terms of wealth?

Dia kata, dia tak kaya, tapi apa yang dia nak (keperluan essentials) dia boleh dapat. Tapi akhir bulan, memang cash takde la.

Pelik kata hati saya. Rumah beliau besar dan mewah. Saya sempat main pingpong dengan anaknya di basement rumah dia yang besar. Kereta dia SUV Subaru (memang kereta kat sana super cheap). Groceries pun murah. Camana pulak cash takde... pelik. Saya tanya kenapa?

Sebab kebanyakan duit gaji dia habis untuk bayar rumah, insurans dan pendidikan anak yang sangat tinggi. Dan tax yang juga tinggi.

So by the end of the day, duit yilek. Tapi dia tak banyak komplen. Yang dia risau ialah, bila dia mati, adakah kerja akademik dia akan bagi impak kepada masyarakat dunia dan beliau akan dikenang oleh orang lain hasil kerja akademik beliau.

Kalau tak percaya, jika anda ada kawan rapat di luar negara, tanyalah beliau dari hati ke hati.

Maaf jika pandangan saya tak mainstream macam orang lain. Perspektif saya berbeza. Dan sebab itu, dari kacamata seorang akademik, saya tidak banyak merungut kerana saya tahu what it takes to be an academic in the USA. Kesimpulan saya ialah, di mana pun anda hidup di bumi yang luas terbentang ini, you get some, you lose some.

Thursday, July 23, 2015

Syukurlah mak tengok kamu sekarang...

Seperti yang anda tahu, saya telah menjadi metalhead sejak dari sekolah rendah lagi, membawa kepada main band (Langsuir/Langsuyr, Vociferation Eternity). Of course, bila dah jadi metalhead, maka nak tak nak imej pun melekat la. Dah la dengar lagu huarrgghh huearrgghhh kemudian pakaian serba hitam, rambut panjang dari budak sekolah biasa.

Mak saya pernah kata kat saya, lepas dah kawin ada anak semua...

"Syukurlah mak tengok kamu sekarang. Dulu mak risaukan kamu apa le nak jadi." Lepas tu dia cerita pasal diri saya zaman tu kat bini sambil dua2 gelak mengumpat. Saya pun beredar, malas nak join.

Mak siapa lagi yang pernah cakap macam n?

Wednesday, July 22, 2015

I was a heavy metal kid in the 80s


I was a heavy metal kid in the 80s (umur 6 pada tahun 1980 dan 15 pada tahun 1990) kenal dengan Scorpions, Motorhead, Saxon, KISS, Deep Purple seawal umur 7 tahun.

Memang sepanjang perjalanan kehidupan sebagai peminat muzik heavy metal, saya selalu dituduh sebagai penagih dadah, sampah masyarakat, sembah setan, takde masa depan etc.

Errr... awek pun tak mau kot masa tu, depa lebih prefer pada mat diskang, mat GQ dan mat2 lain. So apa jadi pada mat2 tu sekarang?

Among Americans' periodic periods of panic over the corrosiveness of pop culture, the 1980s campaign to vilify heavy metal music stands out for the decibel level of both the music and the protests.

With dramatic testimony in courtrooms and at Congressional hearings, concerned parents and even government officials warned that groups like Iron Maiden and Metallica were enticing our teenagers into moral and spiritual darkness—up to and including devil worship.
So now that three decades have passed since this alleged attempt by Satan to infiltrate young brains via eardrum-shattering sounds, how are those headbangers doing? Did their punishingly loud and intense music send them spiraling into lives of despair?

Not so, according to a newly published study. In fact, researchers find that former metal fans "were significantly happier in their youth, and better adjusted currently" compared to their peers who preferred other musical genres, and to a parallel group of current college students.

"Social support is a crucial protective factor for troubled youth. Fans and musicians alike felt a kinship in the metal community, and a way to experience heightened emotions with like-minded people."

"Metal enthusiasts did often experience traumatic and risky 'sex, drugs, and rock-and-roll' lives," reports a research team led by Humboldt State University psychologist Tasha Howe. "However, the metalhead identity also served as a protective factor against negative outcomes."
The study, published in the journal Self and Identity, featured 377 adults: 154 who were heavy metal fans growing up in the 1980s (including musicians and "groupies"); 80 who typically listened to other types of music during their teen years; and 153 current students at a California university. Members of the latter group were recruited from a psychological department participant pool; the others were recruited online.

All participants answered detailed questions about their youthful experiences and current levels of success and happiness. The results will surprise the scolds.
"Despite the challenges of adverse childhood events, and other stressful and risky events in their youth," the researchers write, former metal aficionados "reported higher levels of youthful happiness" than peers with other musical tastes as well as today's college students. "They were also less likely to have any regrets about things they had done in their youth."
In fact, those who focused on types of music outside of heavy metal "sought psychological counseling for emotional problems more than any other group, indicating a less happy and fulfilling perspective on their 1980s adolescence." Perhaps, then, Tipper Gore and company were focusing their concern on the wrong kids. MORE

Tuesday, July 21, 2015

Soal: Bini tak marah ke jadi mat metal?

Soal: Bini tak marah ke jadi mat metal?

Jawab:
Masa bercinta, saya tidak berselindung yang saya mat metal. Masa dating pun gaya mat metal. Hatta, pernah bawak beliau sebelum nikah dulu ke gig metal (satu-satunya gig metal yang dia pergi sampai le sekarang) sebab dia harus faham, pe'el seorang mat metal dan akan hidup mati dengan mat metal. Bahkan jumpa bakal mertua pun rambut cutting mat metal (dan pada awalnya mertua tak sukakan saya hahaha).

Kesilapan mat metal yang bini marah jadi mat metal bila menikah adalah sebabnya masa bercinta dia pura2 jadi mat skema. Sekarang, padan muka. At The Gates nak datang pun tak dapat nak pergi bini marah.

Siapa yang pura2 jadi mat skema, harap dapat mengaku

Monday, July 20, 2015

Negara maju

Semalam terdengar kat Perak.fm mengenai usaha untuk menjadi negara maju. Seorang Prof (tak ingat nama) telah memberikan beberapa target. Yang saya ingat:

1. Peningkatan modal (dagangan)
2. Peningkatan modal insan (knowledge power)
3. Pengeksport teknologi BUKAN pengilang teknologi.

Saya setuju. Yang paling kritikal adalah item 2 dan 3. Sebabnya, banyak negara 3rd world country memang champion #1 (eksport bahan mentah dan hasil bumi).

Saya terpaksa sahut cabaran no 2 sebagai tenaga pengajar. InsyaAllah saya usahakan. Bila dah ada no 2 baru ada no 3.

Bersandarkan SEMATA2 kepada pendapatan per kapita tidak menjadikan kita masyarakat/negara maju. Ini adalah pendapat naif. Dan biasanya mainan ahli politik.

Pengalaman hidup di Australia membuka mata. Biasanya mereka yang pernah hidup di negara maju memang akan merasakannya.

Cerita Germany itu betul tapi memang tak boleh compare dengan Malaysia sebab Malaysia adalah negara 3rd world country dan negara 3rd world country memang akan tersekat macam tu le. Take note, Germany adalah superpower pengeksport technology sedangkan Malaysia adalah superpower pengilang teknologi (yang disaingi Vietnam, China, Indonesia etc).

Cuba bandingkan negara kita dengan negara maju seperti Germany, USA, Jepun, Korea etc untuk item 1-3. Betul tak pendapat Prof tu?

Masih ingat "post" saya semalam? Ok sekarang saya akan menceritakan serba sedikit mengenai kos sara hidup di Germany. Pendapatan purata bagi setiap individu ialah di antara 2048€- 2414€ selepas cukai. Gaji juga dinaikkan dengan purata 888€ setiap tahun. Di Germany terdapat beberapa kelas percukaian. Akan saya ceritakan pada masa akan datang. Saya mengambil contoh dengan gaji 2414€ dan tinggal dibandar Hamburg. Saya menyewa sebuat apartment 3 bilik dengan harga 450€. Saya juga boleh menyewakan satu bilik dengan harga 200€. Bermakna saya hanya perlu membayar sewa rumah sebanyak 250€. Untuk bulan ini saya ada lagi 2164€. Insurans kesihatan di Germany adalah wajib. Menjadi peranan pihak majikan untuk memastikan bahawa saya mempunyai insurans kesihatan. Bayaran itu juga adalah dari cukai yang saya potong dari gaji saya. Di Hamburg sistem pengangkutan awam sangat selesa dan mesra pengguna. Rangkaian pengangkutan awam ini terdiri dari Feri,Train dan Bas dimana tahap ketersampaian ke sesuatu tempat adalah tinggi. Saya menggunakan perkhidmatan awam dengan kerap. Setiap bulan saya melaburkan 90€ untuk kad bulanan. Dengan kad ini saya boleh menggunakan kesemua rangkaian perkhidmatan awam di Hamburg 24/7. Kekerapan train pada waktu puncak adalah setiap 4 minit dan waktu biasa adalah 10 minit. Selepas 8 malam setiap 20 minit. Menjadi kebiasaan saya untuk membeli barang dapur pada hari Rabu. Purata perbelanjaan saya untuk barang dapur pada setiap minggu ialah 20€. Harga barang di sini turun diantara 0,5 - 6 peratus dari tahun yang sebelumnya. Barang yang dibeli tentulah berbeza setiap minggu. Saya mengambil contoh hari ini dengan 20€ saya dapat membeli 1kg Spaghetti 0,98€ , Minyak masak 1Liter 0,99€ , 3Liter susu 1,65€, Roti sandwich (750g) 0.85€, 500g Anggur 1,99€, Pisang 1,04€, 2kg Kentang 2,99€ , 1kg Bawang 1,49€, 2kg Beras 1,70€ , telur 10biji 1,99€. Jumlah keseluruhan adalah 15,67€. Mengambil purata setiap bulan 80€ dan 90€ untuk tiket bulanan. Jumlah gaji saya yang tinggal ialah 1994€. Saya menyimpan setiiap bulan 500€. Setiap tahun saya mempunyai simpanan 6000€. Setiap bulan saya juga membelanjakan 200€ untuk pakaian. Saya akan pergi ke H&M atau outlet yang harga pakaiannya tidaklah mahal. Disini saya boleh dapatkan tshirt dengan harga 5€ dan jeans dgn harga 40€. Mengenai harga minyak di Germany, harganya berubah mengikut pasaran dunia. Sebagai contoh pagi tadi harga minyak adalah 1,40€ setiap liter dan sebelah petang 1,36€ setiap liter..
Mengikut gaji setiap bulan boleh dikatakan 1€ bersamaan dengan 1Ringgit. Jika saya mengambil contoh pekerja yang bergaji 1000€, masih mampu hidup disebuah bandar besar berikutan harga barang yang rendah.
Saya akan berkongsi dengan anda bagaimana sistem cukai di Germany dan kebaikan yang diterima penduduk di Germany.

Friday, July 17, 2015

RM1 juta

Hulur telinga dengar senior2 sembang samada time pencen nanti duit kat kwsp >RM1 juta atau tak. A kata dah cecah pun by the time dia umur 50 tahun beberapa tahun lepas.

Tergamam pulak B yang umur 45... dia kata bila dia buat unjuran ke umur 50, tak cecah pun.

Logik la pun. Bezanya ialah A awal2 masuk keje kat sini umur about 40 pegang jawatan senior sampai sekarang. Sedangkan B join keje sebagai Tutor je 15 tahun lepas (ketika umur 30). Initial (permulaan) value gaji berbeza (B rendah, A tinggi) dan increment pun sudah tentulah berbeza. Keypoint sini ialah, "initial" value. Dengan anggapan unjuran adalah linear, maka initial yang tinggi juga akan menghasilkan akhir yang tinggi.

A nak pencen bila sampai masanya (tak mau keje on contract) sebab mau join keje amal seperti join NGO Mercy atau Ikram etc. Duit KWSP cukup untuk cover kehidupan di dunia sampai mati.

Thursday, July 16, 2015

Tazkirah pendek Ramadan

Tazkirah pendek meja makan ketika berbuka bersama bini dan anak2.

"Makan bagi habis. Jangan ambil banyak sangat dalam pinggan nanti tak habis. Jangan bila manis sikit, tak makan. Pedas sikit tak makan. Kurang garam sikit, tak makan. Makanlah walaupun kurang manis sikit, pedas sikit. Jangan dibuang. Makanlah.

Rezeki Allah yang bagi bukan dari duit Bapak. Allah bagi rezeki bukan untuk dibazirkan. Takut2 nanti Allah tarik rezeki sebab makanan dibuang2 sampai nak makan pun tak dapat."

Moga bagi kesan pada anak2. Bini memang dah lama terkesan

Wednesday, July 15, 2015

Amaran kejadian pecah rumah untuk warga Bandar Universiti, Seri Iskandar

Warga Bandar U dan Lakeville di Seri Iskandar diharap dapat berjaga-jaga.

-------------
Rumah kena pecah lagi :Bndr U
Berikut sembang2 penduduk pg ni Jumaat 10Julai 2015 ,:.
Rumah dipecah masuk di bandar u mlm td.
Kereta dan barang berharga hilang.
Belum cuti raya bermula dah kena pecah.
Imagine bila semua org balik cuti raya?
Rumah 2 tingkat Bandar U.
Kenderaan hilang - Hilux serta beberapa barang lain.
Penghun di rumah.
Tidor di tingkat atas.
Modus operandi sama spt kejadian yg lalu.....Pecah grill & sliding door, ambil kunci & curi kereta.
Mungkin kehilangan plate rumah lain j7ga mlm tadi ada kaitan. Depa maybe nk tukar plate pd hilux tu.
Waktu org tgh lena.
Semua Info dr Taligram Penduduk Lakeville
(sembang dlm Taligram).

-----------------
Rumah kena umpil : Lakeville
Kejadian yg lain pula!
Juga dari sembang2 Taligram Penduduk Lakeville:....."Malam tadi..rumah sy sekali lg...di umpil tingkap belakng
....kebetulan..sy dan adik belum tido...dalam pukul 3.40pg...sy terus hubungi polis..polis ade dtg ronda..selepas beberape minit...tp sebb sy dn adik dh jerit kot...diaowg lari".
Semua info dr sembang2 Taligram Penduduk Lakeville pg ini 10hb Julai Jumaat.

Tuesday, July 14, 2015

Kapitalis



Saya merasakan bahawa membeli dan menjual rumah untuk untung sampai harga spekulatif naik harga tak mampu milik adalah morally wrong. Tak kira pembuat untung adalah rakyat ataupun orang luar.

Mungkin dasar baru perlu ada seperti maksimun boleh milik dua rumah saja pada satu2 ketika. Nak beli lagi satu, kena jual salah satu dari 2 yang dimiliki sekarang.

Tapi susah juga sebab walaupun kita kata menentang kapitalis, diri sendiri pun nak jadi kapitalis kalau ada lobang kosong.

Monday, July 13, 2015

Bodoh @ tak cerdik

IPTA pun adalah bisnes. Kebanyakan orang yang datang, walaupun 10A, adalah bodoh @ tak cerdik. Bodoh @ tak cerdik dalam bidang yang mereka enrolled. Contohnya, si A adalah bodoh @ tak cerdik dalam bidang Economy. Maka si A akan belajar luar dalam ekonomi untuk dapatkan ijazah/diploma yang dia nak tu.

Kemasukan golongan seperti si A ini adalah merupakan satu bisnes kepada IPTA. Tetapi tidak pula IPTA mengambil kesempatan di atas bodoh @ tak cerdik itu untuk menipu si A. Kenapa? Sebabnya, ubat kepada bodoh @ tak cerdik adalah pandai @ cerdik. Dan apabila si A dan golongan2 seperti A jadi pandai, maka makin bertambahlah bisnes IPTA tadi.

Bodoh @ tak cerdik itu adalah asal. Pandai @ cerdik itu patut jadi matlamat. Apabila majoriti jadi pandai @ cerdik, maka berkembanglah sesuatu masyarakat itu. Mustahil sesuatu masyarakat jadi maju apabila majoritinya adalah bodoh @ tak cerdik.

Jadi saya tidak faham kenapa apabila seseorang itu bodoh @ tak cerdik, maka itu boleh dijadikan alasan untuk memadankan muka orang itu seperti, memang patut pun dia kena tipu sebab bodoh. Atau apabila berada di sesuatu situasi, si bodoh @ tak cerdik tadi perlu ada orang pandai @ cerdik disisinya untuk elak si A dari kena tipu.

Patutnya, beliau diajar supaya jadi pandai @ cerdik. Sebab itulah ciri-ciri masyarakat yang maju. Tak gitu?

Wednesday, July 01, 2015

Ulasan: SAXON Sacrifice


SAXON adalah antara band yang saya ikuti sipi-sipi. Saya bukan peminat tegar tetapi saya ambil tahu. Dan ada masanya, albumnya saya beli. Kenapa bukan peminat tegar? Sebabnya SAXON adalah hits and misses; dalam konteks album juga dalam konteks lagu-lagu dalam setiap albumnya. Dengan lain perkataan, SAXON tidak konsisten.

Sacrifice adalah album ke-20. Paling menarik perhatian saya dengan layout CD ini ialah artwork emblem. Kalau anda perasan, artwork emblem juga menjadi hiasan kulit luar untuk album Wheels of Steel, Strong Arm of The Law, Lionheart dan Into The Labyrinth. Kerana emblem untuk album ini adalah idea vokalisnya, Biff Byford, maka saya syak emblem yang sebelumnya juga adalah idea beliau. Cuba amati ukiran pada emblem ini dan buat sangkaan, penilaian dan reduksi. Ya, kerja sia-sia sebab apa maksudnya pun tak tau!

Emblem adalah perkara kedua kerana perkara utama ialah lagu-lagu di dalam album ini. Sukacita dimaklumkan bahawa lagu-lagu dalam album ini memang power! Nak pula meja mixer dan rakaman dijaga oleh sound engineer (juga produser) terkenal dalam dunia metal, Andy Sneap. Maka anda akan disajikan dengan bunyian yang wall-of-sound. Gitarnya terasa garang berasap apabila chord major digunapakai, garing basah bila chord minor diulit dan lemak berkrim apabila solo digoreng.

Vokal Biff Byford pun memang top class untuk album ini. Dah tua macam tu pun suara maintain. Takde perubahan ketara dengan album Power & The Glory (1983); iaitu album pertama yang saya dengar dari SAXON masa sekolah rendah dahulu. Ini sudah tentu menggamit memori usang.

Produksi wall-of-sound SAXON sejak kebelakangan ini, banyak membantu saya kembali kepada SAXON. Namun, jangan disangka SAXON cuba menjadi metalcore, thrash metal atau death metal dengan produksi sebegini. Bahkan heavy metal jugalah yang disajikan setiap masa. Keyakinan dan kesetiaan SAXON kepada heavy metal ini, walau dilanda pelbagai trend muzik semasa telah menjadikan SAXON satu band yang kult. JUDAS PRIEST pun pernah goyah dengan album Turbo dan MANOWAR dengan album choirnya. Namun, SAXON tetap utuh!

Saya mencadangkan untuk anda mendengar lagu Night Of The Wolf dan Sacrifice untuk anda dapatkan gambaran ringkas tentang apakah yang tersaji dari album Sacrifice ini.