Katakunci

1 Ramadan 30 hari 2011 (29) 15 Malaysia (3) 1entry=1hari =1Malaysia (32) 1st class facilities 3rd class mentality (3) Abstract (6) Academics (43) Adab (1) Akademik (44) Aktiviti KRENMAUT (2) Anak-anak (31) Anekdot Dialog (21) Anniversary (7) Anthrax (5) Artikel (37) Artikel Agama (50) Audio (1) Baju Iron Maiden (1) Bathory (6) BBQ (3) Beli rumah (1) Berita (11) Black Metal di Malaysia (3) Boikot (5) Boxset (1) Buku (30) Carcass (6) CD untuk dijual (1) Celtic Frost (4) Cited (2) Coffee break (6) cuti-cuti Malaysia (9) D.R.I. (2) Dakwah dan Tabligh (52) Dari Myspace (4) Died (3) Diet (2) Dio (1) Diskografi (4) Diskusi (1) Doctor In The House (2) Dream Theater (30) dyslexia (1) Eid (11) Eksperimentasi Nikon D60 (2) Euphonious (1) Exodus (3) Fake (1) family (18) Fikir random mingguan (11) Filem (42) First 10 Years CD singles (3) Foto rawak (1) Freemason (6) FYP (1) Gear Acquisition Syndrome (18) Gig (47) Gitar (9) Giveaway (2) helloween (2) HELLOWEEN CD Singles collection (1) Heriot-Watt University Malaysia (2) Hidup di Adelaide (129) Hidup di Bethlehem (54) High Voltage (5) HWUM (1) I LIKE THIS (1) IPOH (1) Ipoh's Metal Militants (28) Iron Maiden (76) IRON MAIDEN Live New Zealand 2009 (8) Iron Maiden Singapore (7) Iron Maiden singles collection (1) Istilah Agama (1) Istilah seputar CD (4) Jalan-jalan cari makan (8) Jalan-jalan Metal (8) Karisma (16) Kata-kata hikmah (1) Kembali ke Malaysia (5) King Diamond (1) KLASSIKKK (25) Komentari Metal (86) Krenmaut fanzine (3) Kura-kura (1) La Tahdzan (5) Langsuyr (14) Langsuyr rekoding (9) Listening Booth (1) Majalah (6) Malaysia tanahairku (8) Malaysiana (68) Manowar (11) Megadeth (29) Megadeth singles collection (1) Melancong ke New York (10) Membebel (161) Metal blogger (1) Metal Commentary (1) Metallica (18) Minuman (6) Mohd Tajul Azhar aka Berat (1) Morbid Angel (1) Mount Bromo (5) mrsm (2) My Scientific Articles (1) My Selangor Story (6) Nak menang Battle of The Bands? (2) Nasyid Metal (5) New Arrival (41) Niagara Falls (10) No Smoking (1) November Record Day (11) Obscure Metal (5) Pengalaman hidup (3) Penjara Al Capone (2) Petua (5) PhD (10) Pink Floyd (1) Pirate (1) Poligami (4) Politik Ramadan (12) Projek besar akhir tahun (2) Promosi (70) Prototype (1) Ramadan (15) Record Store Day (5) Recording (4) Rehabilitation of reinforced concrete structures (5) Review (52) Scorpions (10) SEARCH Discography (1) Sembang-sembang (2) Siri Introduksi Kepada (6) Slash di Kuala Lumpur (3) Slayer (16) South Korea Trip (11) Space Gambus Experiment (13) Special Event (7) Stompbox (3) Sunnah (2) Surabaya (8) Swedish Death Metal (1) Syawal (5) taklim (1) Teater (4) Temuramah (23) Terjah blog (5) The 70s rocks! (1) The ABC's of Punk (27) The Beatles (3) The End (1) Tradelist (2) Trip Adelaide-Canberra (8) tro-njo-i (4) Ulasan (416) Uli Jon Roth (4) Untuk dijual (1) US visit Nov-Dec 2012 (14) USA trip 18-27 August 2013 (3) USA trip 27 April - 4 May 2014 (12) Usaha Agama Tempatan (7) UTP (69) Vancouver Trip August 2014 (1) Vinyl (11) Vinyl Passion (6) Viva Voce (1) Voivod (14) Wacken (2) Weezer (1) White Stripes (1) WILHELM Scream (1) Wordless Wednesday (68) Youtube clip (5)

Thursday, May 30, 2013

Ijtima Cikampek, Indonesia dan 3 hari di Cibubur, Jakarta

Kami jemaah seramai 8 orang dari kawasan Ipoh mula bertolak ke Jakarta pada 17hb May 2013. Amir perjalanan dilantik dan beliaulah yang menjaga hal ehwal kami.

Kami sampai di tapak ijtima pada 11pm hari yang sama. Subhanallah, ramainya manusia tetapi kami telah terlepas program utama waktu maghrib. Ramai yang telah mula beristirehat. Saya kira-kira antara 50,000 - 70,000 orang.

Kami ditempatkan di kawasan khas untuk jemaah foreign. Layanan ekstra istimewa jika dibandingkan dengan jemaah tempatan. Itulah hak tetamu.

Keesokannya program bersambung pada waktu Subuh dengan bayan (kata-kata nasihat). Dan saya telah duduk dalam setiap program yang berjalan.

Nak explain panjang lebar pun tak ada daya kerana susah payah dan kesannya hanya terasa pada mereka yang hadir. Saya menasihatkan anda pun dapat hadir dalam ijtima sebegini apabila ia dijalankan di kawasan sekitar anda satu hari nanti.

--------------------------------

Selepas itu kami terus dijemput oleh penduduk sebuah kawasan yang bernama Cibubur, berdekatan dengan Jakarta untuk buat usaha masjid selama 3 hari. Alhamdulillah, penduduknya sangat ramah dan berbesar hati menerima kami.

Kawasan sekitar masjid ini kebanyakannya beragama Kristian (80%). Namun begitu masih ramai juga orang Islam yang perlu kami jumpa dan ajak mereka dalam usaha iman dan amal ini.

Nak tau orang Islam atau tidak, tidak cukup dengan beri salam kerana orang Kristian di sini pun boleh menjawab salam dengan baik. Perlu ditanya samada anda Islam atau tidak sebelum berbicara.

Ramai yang bagi niat untuk keluar 40 hari. Kebanyakan mereka tidak cukup wang walaupun masa banyak (kerja sendiri). Kami nasihatkan mereka untuk doa dan usaha kerana hanya Allah s.w.t. saja yang boleh bagi cukup.

Lain-lain layan gambar je le ye...

Tabung masjid

Mesyuarat dengan orang tempatan sebaik saja tiba di masjid.

Solat maghrib bersama orang tempatan

Rehat ketika sesi taklim fadail amal

Seni binaan yang nusantara

Rehat dulu minum

Pintu utama. Masjid ini tidak dibenarkan ditutup oleh Pengerusi. Inilah yang sepatutnya.

Ada kolam ikan sepat di sebelah masjid

Beranda untuk bersembang dan rehat-rehat

Baca fadail amal selalu pun tapi amal tak bertambah. Tanda perlukan lagi hidayat.

Lorong-lorong di sekitar masjid

Walaupun banyak lorong kecil tetapi bersih

Taklimi gash bersama penduduk tempatan

Bacaan kitab fadail amal untuk warga masjid

Doa selepas maghrib sebelum sesi bayan

Pembayan maghrib walaupun demam-demam teruskan juga
Saya tahu ada antara pembaca blog ini yang ada keinginan untuk keluar 3 hari. Saya katakan, keluar aje. Selagi tak keluar, mana nak tau. Pedulikan apa yang anda dengar dari orang lain.

Wednesday, May 29, 2013

Tuesday, May 28, 2013

Soon.. DIED and PUTREFIED REMAINS split EPCD!

Featuring 2 songs from each bands...


 wajib bagi students dan ex-students untuk beli ;)

Friday, May 17, 2013

Khuruj


5 hari sebenarnya. Destinasi: Indonesia sambil join ijtima di sana. Make doa for me.

Wednesday, May 15, 2013

Wordless Wednesday: Khuruj 3 days (not so wordless la...)

Mesyuarat sebelum khuruj. Satu jemaah dihantar ke Cameron Highlands dan satu lagi ke Sungai Petani.
Solat Jumaat di Brinchang, Cameron Highlands.
3 hari di surau ini. Milik sebuah keluarga tetapi telah diwakafkan. MasyaAllah sikit punya besar ke ganjaran tu.
Ini bukan jin tetapi tak tahan sejuk punya pasal.

Bilal/imam yang sangat-sangat baik hati.

A view outside the surau.

Tuesday, May 14, 2013

Seiras? Persamaan? Kebetulan?

My kind of guitar playing. Londeh and Black GIBSON Les Paul.

Biarlah gambar sebagai bukti argumen.

Al Pitrelli

Al Bentarali

Sila click link pada caption gambar untuk sejarah menyeluruh.

Monday, May 13, 2013

Gear Acquisition Syndrome: GIBSON Les Paul

Semalam status FB saya berbunyi,
Tapi betul la... Les Paul (GIBSON) ini ada hantunya. Selepas pakai model-model GIBSON yang lain (Flying V, Explorer, SG kecuali Firebird), paling berhantu ialah Les Paul. Feelnya susah mau cerita. EDWARDS dan EPIPHONE LP sudah test tapi... isshhhh susah mau cakap. Padan ramai peminat GIBSON LP ni. Dan ramai antara mereka yang obses. Apabila obsesi itu datang, maka terpaksa la di let-go Explorer dan SG saya

Ada beberapa sahabat FB yang juga teruja atas status ini disebabkan adanya kemungkinan saya let-go gitar Explorer dan SG saya. Ada yang bertanya berapa harga mau tolak? Mereka tidak memahami perkataan "Apabila...". Maksudnya, belum lagi. Dan mungkin lama lagi.

Untuk obses dengan GIBSON LP anda memerlukan $$$$ kaching! yang bukan sikit.

Walaupun begitu, saya terus membeli-belah cermin (window shopping), seperti selalunya keadaan apabila perasaan obses itu datang. Saya mendapati LP berikut sangat menjejehkan air liur.
 Gibson Les Paul '70s Tribute Electric Guitar

Gibson Les Paul Studio Deluxe II '60s Neck Flame Top Electric Guitar Caramel Burst

Gibson Les Paul Traditional Pro II '60s Neck Electric Guitar Alpine White Gold

Kemudian saya cepat ditegur oleh isteri. Kalau membeli-belah cermin pada waktu duit tiada, tidak mengapa. Kalau ada duit, itu yang bahaya.

Cepat-cepat saya menutup notebook dan mengakhiri aktiviti membeli-belah cermin sambil beristighfar. Ini adalah ujian dunia.

Mana pilihan anda dari tiga di atas?



Friday, May 10, 2013

Punca sebenar kematian JEFF HANNEMAN


The official cause of SLAYER guitarist Jeff Hanneman's death has been revealed to be alcohol-related cirrhosis. While he had his health struggles over the years, including the recent necrotizing fasciitis infection that devastated his well-being, Jeff and those close to him were not aware of the true extent of his liver condition until the last days of his life. Contrary to some reports, Jeff was not on a transplant list at the time of his passing, or at any time prior to that. In fact, by all accounts, it appeared that he had been improving — he was excited and looking forward to working on a new record. BLABBERMOUTH.
Saya nasihatkan metalheads nama Islam dan beragama Islam supaya menjauhi alkohol. Sudahlah ia memburukkan nama mak bapak anda, ia juga boleh mengundang maut.

Mendiang JEFF HANNEMAN


Updated 3:23pm

Saya berulang-ulang katakan kepada anda bahawa Jeff Hanneman adalah ingredients utama dalam SLAYER. Tanpa beliau, maka tiadalah lagu-lagu taraf kvlt berikut:

Die by the Sword
Angel Of Death
Post Mortem/Raining Blood
South of Heaven
Mandatory Suicide
Spill the Blood
War Ensemble
Dead Skin Mask

Anda perhatikan setlist Soundwave 2013 di Australia baru-baru ini


Berapa lagu Kerry King dok ada?

Tapi saya tak kata la SLAYER tutup buku. Cuma kita memberikan fakta. Sekarang Kerry King kena buktikan dia pun boleh la bawak SLAYER tanpa Jeff Hanneman, yang merupakan tulang belakang dalam ciptaan lagu-lagu berkaliber. Kerry King memang banyak sumbangannya, tidak la saya menafikannya. Tapi apa la gunanya kalau benda paling penting (kualiti lagu) dia tak boleh buat (atau malas nak buat).

Tu pasal la walaupun SLAYER ramai peminatnya, tak kurang ramai juga yang kritik pada Kerry King. Macam-macam tuduhan dok kena kat dia. Tak kisah la. Apa yang penting, beliau kena buktikan juga yang "Saya pun boleh buat!"

Baru la SLAYER akan direspek seperti sediakala. Kita bagi masa la kan. Bagi 5 tahun lagi ke. Atau tunggu sampai album baru keluar tanpa Jeff ka. Buat masa ni kita acah-acah dulu kat dia, bagi pressure sikit. Tour tu kasi kensel dulu la kot. Takde siapa nak tengok SLAYER sekarang ni. Dah la Jeff meninggal, Tom pun takde, Dave pun takde! Apa cerita woi!

Saya berharap Kerry King stop dulu buat tour tu dan kasi bikin album la. Last album pun tahun 2009. Dah 4 tahun ni. Takkan nak tunggu 10 tahun nak rilis album baru woi!!! Susah-susah sangat, kau jemput la Abang Mus buat 3-4 lagu kalau kau dah takde idea sangat. Dulu kan kau main dengan Megadeth kejap, kan?

Kalau dah tak ada daya, baru la TUTUP BUKU. Tak payah la dijaja nama SLAYER tu kalau tinggal kau dan Tom (yang boneka, saya rasa). Buat le band lain, nama REYALS ke. Ala macam satu band tu pakai nama terbalik, RIUSGNAL.

Related post (SLAYER) KAT SINI.






Wednesday, May 08, 2013

Apa kebende GST ni?

Beberapa hari ini di laman facebook penuh dengan sindiran-sindiran terhadap perlaksanaan GST. Semasa di Australia dulu, saya sudah biasa dengan GST ini ketika membeli belah tetapi saya tidak pernah ambil peduli apa kebendenya. Oleh sebab ia pun akan dilaksanakan, maka patutlah kita sama-sama memahaminya.

Sekurang-kurang kita tak berhujah tentang sesuatu yang kita tidak faham.

Ini sebagai nota saya sendiri. Artikel cut & paste dari http://oskortos.blogspot.com/2013/05/gst.html


Dengar saja tentang GST perkara pertama yang akan terlintas di kepala kita sudah pastilah tentang kenaikan harga barang disebabkan cukai yang dikenakan kerajaan. Memandangkan pada PRU13, BN kekal dipilih sebagai kerajaan pelaksanaan GST mungkin akan terjadi dalam tempoh masa setahun atau dua tahun daripada sekarang. Walaubagaimanapun sebagai rakyat yang matang kita haruslah memahami sesuatu isu tersebut sebelum kita membangkang apa sahaja dasar yang dibawa kerajaan. 

Setelah menerima maklumbalas daripada laman media sosial Twitter dan FB saya simpulkan ramai yang sebenarnya tidak faham tentang apa itu sebenarnya GST, bagaimana GST dilaksanakan dan juga kesan GST terhadap harga barang dan perkhidmatan. Saya tidak menyalahkan kawan-kawan semua kerana kerajaan juga tersilap langkah apabila penerangan tentang GST tidak dibuat secara menyeluruh malah peluang menerangkan GST melalui media perdana seperti suratkhabar, tv & radio disia-siakan kerajaan apabila ia hanya digunakan untuk menghentam pembangkang, menabur fitnah dan terbaru membangkitkan semangat perkauman. Sebelum membaca artikel ini saya minta kawan-kawan tinggalkan politik partisan, buka mata dan hati supaya kita faham apa itu sebenarnya GST.

CUKAI DI MALAYSIA
Terdapat dua jenis cukai utama yang dikenakan kepada rakyat Malaysia yang pertama cukai pendapatan (income tax) dan yang kedua cukai penggunaan (consumption tax). Cukai pendapatan adalah cukai yang dikenakan keatas segala pendapatan termasuk gaji, bonus, hadiah, komisen, dividen dan sebagainya. Manakala cukai penggunaan dikenakan keatas barangan yang dibeli atau perkhidmatan yang kita gunakan. GST terletak dibawah kategori cukai penggunaan (consumption tax).

APA ITU GST DAN SST?
GST adalah 'Goods and Services Tax' atau cukai barangan dan perkhidmatan. Selama ini kita rakyat Malaysia membayar SST iaitu 'Sales tax and Service tax' atau cukai jualan dan cukai perkhidmatan. SST kebiasaannya dikenakan ke atas bil telekomunikasi, internet, ASTRO, tiket wayang, tiket parking, barangan di supermarket, KFC, McD, Pizza pada kadar 6% untuk cukai perkhidmatan (service tax) dan 10% untuk cukai jualan (sales tax). Anda boleh merujuk bil atau resit setiap kali anda membuat bayaran bil telefon, ASTRO, selepas membeli belah di Tesco, Jusco, Giant dan sebagainya semuanya ada tertera jumlah dan peratusan SST yang dibayar. 

GST yang dicadangkan kerajaan Malaysia pada tahun 2009 adalah pada kadar 4% menjadikannya lebih rendah daripada SST pada kadar 6%-10%. Jadi apa bezanya GST dan SST? Pelaksanaan GST merangkumi segala jenis barangan dan perkhidmatan yang ada di Malaysia termasuk barangan yang diimport mahupun yang dibuat dibuat di Malaysia. GST akan mengenakan cukai pada setiap lapisan peringkat bekalan barangan dan perkhidmatan contohnya dari pengilang (manufacturer), pemborong (wholesaler), peruncit/kedai (retailer) hinggalah kepada pengguna (end-customer). Cukai GST ini akan dikutip setiap kali transaksi berlaku dan penjual akan mengutip cukai daripada pembeli mengikut rantaian bekalan tadi. Walaubagaimanapun 4% itu adalah kadar tetap dan tiada cukai berganda (multiple taxes). SST pula kebiasaannya dikenakan kepada pelanggan yang membeli barangan daripada kedai/peruncit dan terdedah kepada cukai berganda. Pelaksanaan SST juga tidak menyeluruh menjadikan ia tidak saksama.

PELAKSANAAN GST

Idea melaksanakan GST ini mula dibincangkan pada tahun 2007 dan pada mulanya dijadualkan untuk dilaksana pada tahun 2009 kemudiannya ditangguh atas sebab pilihanraya dan juga atas sebab kurangnya pemahaman tentang GST dikalangan rakyat Malaysia. Kemudiannya rang undang-undang GST dibaca diparlimen buat kali pertama pada tahun 2009 dan dijadualkan dibaca untuk kali kedua pada 2010 namun ia ditangguhkan juga atas sebab-sebab yang sama. Anda boleh merujuk keratan berita dari Berita Harian tentang jadual bacaan rang undang-undang GST di sini: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/2013011405244620130114052446/Article/index_html
GST yang dicadangkan kerajaan adalah pada kadar rata 4% untuk SETIAP barangan dan perkhidmatan WALAUBAGAIMANAPUN kerajaan akan mengecualikan GST ke atas barangan seperti makanan asas beras, gula, tepung, pengangkutan awam seperti tiket bas, komuter, LRT dan juga barangan seperti ubat-ubatan dan sebagainya. Dengan pengecualian ini kesan kenaikan harga ke atas barangan dan perkhidmatan asas adalah minima (atau tiada). Perkara ini ada dinyatakan di laman web Kastam DiRaja Malaysia tentang GST:



KEPERLUAN MELAKSANAKAN GST

GST perlu dilaksanakan untuk meluaskan kadar kenaan cukai kepada semua individu dan perniagaan di Malaysia lalu menambah pendapatan kerajaan secara tidak langsung. GST juga akan menutup kelemahan pengurusan cukai SST seperti cukai berganda, lari daripada cukai (tax evasion) dan sebagainya. Untuk pengetahuan kawan-kawan daripada keseluruhan tenaga buruh (workforce) di Malaysia peratusan yang membayar cukai pendapatan (income tax) adalah kurang daripada 10% sahaja bermakna mereka yang membayar cukai pendapatan adalah sedikit jika dibandingkan dengan mereka yang menerima manfaat daripada kerajaan seperti BR1M, BB1M dan segala bentuk jenis subsidi yang lain. GST akan menjadikan setiap lapisan masyarakat sama ada miskin, sederhana atau kaya membayar cukai untuk menyumbang kepada pendapatan kerajaan. 

GST TIDAK ADIL KEPADA ORANG MISKIN?

GST nampak tidak adil kepada mereka yang berpendapatan rendah kerana mereka terpaksa membayar cukai pada kadar yang sama seperti mereka yang berpendapatan tinggi. Oleh sebab itu kerajaan disamping melaksanakan GST perlu memperkenalkan pakej atau program seperti bayaran tunai atau rebat kepada mereka yang berpendapatan rendah. Program sekarang seperti BR1M boleh dijadikan contoh tetapi pelaksanaannya perlulah teliti dan lebih sistematik agar bayaran tunai untuk menangani kos GST tidak tiris dan terdedah kepada penyelewengan (contohnya: orang yang tidak layak juga terima BR1M). 

Konsep cukai penggunaan (consumption tax) seperti GST adalah semakin banyak anda membeli barang atau menggunakan perkhidmatan semakin banyak cukai yang dibayar. Bermakna anda boleh mengawal perbelanjaan anda secara berhemah dan berjimat. Mereka yang berpendapatan tinggi akan membayar cukai lebih tinggi apabila mereka berbelanja lebih berbanding mereka yang berpendapatan rendah hanya akan berbelanja mengikut kemampuan mereka. Program bantuan tunai daripada kerajaan akan mengurang kesan GST kepada mereka yang berpendapatan rendah.

KESAN GST

GST jika dilaksanakan seperti di negara lain contohnya Singapura, apabila GST dilaksanakan kadar cukai pendapatan (income tax) akan dikurangkan secara berperingkat. Ini akan memberi kesan positif kepada pembayar cukai pendapatan di mana mereka akan ada lebih pendapatan boleh guna (disposable income) untuk dibelanja atau disimpan. Walaubagaimanapun kerajaan Malaysia masih belum bercadang untuk mengurangkan kadar cukai pendapatan, mungkin ia akan dimaklumkan kemudian hari. GST juga secara tidak langsung akan menggalakkan rakyat menyimpan untuk pelaburan dan berbelanja secara berhemah dan jika perlu sahaja. 

Mengenai kerisauan dikalangan kita bahawa GST akan meningkatkan harga barangan, memang ia tak dapat dinafikan yang ada sesetengah barangan akan naik harga TETAPI ada juga barangan yang akan turun harga setelah kadar GST 4% ini dilaksanakan kerana sebelum ini SST 6-10% dikenakan maka ada penguranagan kadar cukai disitu. Harga KFC, tiket wayang, bil telco akan berkurang sedikit manakala barangan yang tidak dikenakan cukai SST sebelum ini seperti barangan elektrik, komputer dan sebagainya akan meningkat sedikit. Kita perlu perbetulkan pemahaman dan salahfaham mengenai konsep GST sebelum menganggap ia semata-mata akan menaikkan harga barang.

Kerajaan juga akan membentuk jawatan kuasa yang memantau serta mengawal kadar kenaikan harga barang agar kenaikan harga barang tidak mendadak dan peniaga tidak akan mengutip untung berlebihan: 



SALAHFAHAM KEBELAKANGAN INI

Kebelakangan ini tersebar tentang 'GST' telah dilaksanakan melalui penyebaran gambar ini: 



GST yang dimaksudkan diatas adalah 'government service tax' pada kadar 6% dan bukannya Goods and Services Tax pada kadar 4% yang dicadangkan. Sepatutnya Tesco Extra menulisnya sebagai SST atau Service Tax dan bukannya GST untuk mengelakkan kekeliruan seperti diatas.

PENDAPAT PERIBADI

Di atas saya telah menerangkan konsep, pelaksanaan dan kesan GST kepada kita semua. Jika anda bertanya kepada saya secara peribadi, saya menyokong pelaksanaan GST ini dengan syarat kerajaan meningkatkan kecekapan pengurusan jabatan-jabatan yang terlibat, pemantauan teliti untuk mengelakkan pengguna ditekan atau ditipu peniaga dan penerangan yang lebih jelas kepada rakyat keseluruhannya. Kerajaan juga perlu memperkenalkan pakej atau program yang lebih mampan untuk menangani kesan GST kepada golongan berpendapatan rendah, miskin dan miskin tegar. Pelaksanaan GST tidak boleh dilaksanakan dengan terburu-buru dan perlu diadakan tempoh percubaan (trial period) sepertimana ia dijalankan di negara lain. Disamping itu kerajaan juga sepatutnya menurunkan cukai pendapatan dan juga meningkatkan pendapatan seisi rumah untuk menangani kesan langsung daripada GST.

KESIMPULAN 

Saya seorang individu yang pro-Pakatan Rakyat sebenarnya berkongsi kerisauan dengan kawan-kawan tentang cara kerajaan membelanjakan wang cukai yang dikutip. Lihat sahaja berbillion ringgit bocor, tiris dan dibazirkan setiap tahun seperti mana yang digambarkan didalam laporan ketua audit negara. Ini sahaja kerisauan kita bukan? GST adalah dasar yang baik tetapi bolehkah kerajaan dibawah BN membelanjakan wang kita dengan baik dan adakah rakyat akan mendapat faedah ke atas cukai yang dibayar nanti?

Didalam tempoh 5 tahun ini suka atau tidak GST tetap akan dilaksanakan. Bezanya kita sebagai rakyat perlulah memahami konsep GST itu sebelum kita membangkang membuta tuli tanpa fakta dan asas. Nak jadi pembangkang jadi pembangkang yang bijak, mahu jadi macai jadi macai yang cerdik. Harga barang naik atau mahal bukan disebabkan cukai, ia disebabkan monopoli dimana bekalan atau supply barangan dipegang oleh orang-orang tertentu sahaja. Ini yang patut kita tentang dan bangkang. Beras dan gula semuanya dipegang orang yang sama. 

p/s; 

1. Dah habis baca artikel saya sebarkan pada kawan-kawan di Facebook, di pejabat, kepada keluarga dirumah.

2. Jangan merungut sangat, siapa suruh undi BN? :P

3. Sebarang soalan boleh diajukan di ruangan komen atau di Twitter saya.

4. Bacaan lanjut tentang GST oleh Kastam: http://gst.customs.gov.my/ms/Pages/default.aspx

Wordless Wednesday: Yuck!


Tuesday, May 07, 2013

PRU14: Apa yang saya mau?

Untuk kerajaan yang memerintah sekarang, supaya lebih progresif (dan agresif disebabkan tahun 2020 dah dekat untuk capai taraf Negara Maju) - kuasa membeli rakyat ditingkatkan dan pada masa yang sama subsidi dikurangkan. Ataupun dengan lain kata untuk apabila kuasa membeli rakyat ditingkatkan dan pada masa yang sama subsidi dikurangkan maka makin dekat kita untuk menjadi Negara Maju. Sama je bunyinya.

Ini berdasar kepada pengalaman hidup di Australia dan USA. Bagaimana? Terpulanglah kepada kerajaan nak guna think-tank nak laksana caranya.

Orang awam hanya faham untuk penuhkan troli Tesco/Giant, berapa RM mereka habiskan? Apabila subsidi dikurangkan perlahan-lahan hingga tiada lagi, maka barulah nampak pencapaian ekonomi sebenar ikut pasaran global.

Teruskan targeted subsidy kepada  mereka yang benar-benar memerlukannya sampai mereka selesa dan bersedia untuk melompat ke arena open market.

Ishhh, apa yang saya merepek ni?

Anyway, artikel kat bawah menarik juga untuk dibaca. What is becoming to our politics. Good or bad? Takde cara lain untuk tau selain dari teruskan membaca. Elakkan propaganda dan benda tak tentu hala. Jadilah rakyat yang bijak.

No need for two-thirds to govern

Constitutional law expert Prof Dr Shad Saleem Faruqi thinks a two-thirds majority in parliament is a thing of the past and that it is fine to win with a simple majority. He shares his view on what happens if the tightly-fought contest ends in a hung parliament.
Q: Some say this election is too close to call, so what happens if it’s a simple majority of, say, only five seats? How stable would such a government be?
A: In democracies, majorities are small. The idea of having 80%, 90%, 70% majority is most unusual and abnormal.
The bigger the majority, the less likely there was integrity in the electoral process. It is abnormal in politics if 90% of the people agree with one side. This is impossible even in your own home with your wife and children.
You are always divided on simple issues like where you want to go for dinner or what colour your carpet should be. If two people agree on everything, that means only one is doing the thinking.
If 90% or 94% of the people vote a leader in, you can be assured there was no free thought permitted. I would be embarrassed not worried if a particular party or coalition wins a massive, unnatural support because that is not normal at all. Normal in politics is you are split down the line. If it’s a vibrant democracy and there is a high level of political awareness and legal literacy, differences are to be expected. It is a sign of a feudal society if there is too high a level of conformity.
The issue you are raising is something other countries are not so worried about. Their political morality is a bit better so they don’t worry about party hoppers so much.
Look at Australia no one got a majority but Australian Prime Minister Julia Gillard managed to negotiate with independents and formed a government with a majority of two to three seats. And she’s surviving.
And in the UK, the Conservative and Liberal Democrats coalition (of David Cameron and Nick Clegg) is surviving.
There was no massive sale and purchase of MPs. You put your finger on how depraved our morality has become in the area of political ethics that we are worried some people will bolt. Ultimately, it is the issue of political ethics, of people’s commitment to a party or to principles rather than to “make hay while the sun shines”. Besides political ethics, there’s also the issue of leadership. Leaders can work with a small majority and are able to survive, as is the case in other countries.

> Malaysia has always had a two-thirds majority in parliament up until the 2008 general election and Malaysians have been very comfortable with this. Doesn’t a two-thirds majority make the running of the government smoother because everything will get through easier?
Democracy is a good form of government but it is not the most efficient because it requires discussion before a decision and allows competition of ideas in the market place. The more evenly balanced the two parties are, the more of a gridlock and deadlock there will be.
A two-thirds majority facilitates quick decisions, the quick passing of laws, the pushing aside of differences in views, but as our democratic culture grows, we have to learn to accommodate these things. Democracy is not an easy form of government. If we want democracy, we have to learn to accommodate delays in the passing of legislation, delays in the passing of the budget, and I think we will still survive without a two-thirds.
(Former Prime Minister Tun) Abdullah (Ahmad) Badawi’s and (Datuk Seri) Najib (Tun Razak’s) governments survived without a two-thirds majority.
And Najib repealed the ISA, repealed section 27 of the Police Act, repealed the Restricted Residence Act, lifted the Emergency, amended AUKU (the Universities and University Colleges Act) without a two-thirds majority. So what’s the problem?
Actually, even without a two-thirds majority you can indirectly amend the constitution by passing a law as an ordinary law. Abdullah passed the Judicial Appointments Commissions Act as an ordinary law when he didn’t have a two-thirds majority. That was actually a constitutional amendment but any law is valid until it is challenged and declared invalid by the court.
So I don’t see a problem without the two-thirds majority. Most laws and the budget require only a simple majority to pass in parliament. As for constitutional amendments, some resolutions involving Malay reserve land and re-delineations of constituencies, you would need two-thirds.

> Are Malaysians mature enough to handle a simple majority government from now on? People are saying that if Najib wins, say, 126 seats, he shouldn’t be Prime Minister because that would be worse than the 2008 general election led by Pak Lah.
That’s ridiculous! It is very unfair indeed in a democracy that a person who leads his party to power with a clear cut absolute majority must resign just because he doesn’t have two-thirds.
As to whether Malaysians are mature enough, I am not worried about whether the guy who sells nasi lemak or makes roti canai has a sophisticated understanding of issues. The point is this: within our society, there is a sufficient number of mature people who know what’s going on, understand laws and what the nation needs. We must always aspire for a standard higher than the market place. We can’t peg our ideals or practices to the mean average. It has always to be pegged above the timberline of the ordinary. We have enough mature people.
For example, we have always been told you can’t amend the Police Act and allow freedom of assembly because there will be chaos. But we have proven to the world and ourselves in Bersih 1, 2 and 3 except for one where there was some disorder primarily due to police action that we can have massive rallies without any untoward incident. Every Friday for prayers, we double and triple park our cars and don’t get into fights. There is enough maturity to wait for the guy to come out.
On Sunday mornings (because of church), the four-lane Jalan Gasing becomes a one-lane road but we tolerate all this chaos and give and take for each other. During Chinese New Year, there are firecrackers at midnight and early morning and we tolerate all this but we are not given the credit that is due. Malaysian society is far ahead in terms of inter-communal living than many other societies that are more economically and educational developed than us.
Somehow, the culture of sharing power, of permitting massive diversity, comes easily to the Malays. We have the largest pig farms in this country, which is a Muslim country, despite the fact that all Muslims have a sense of revulsion towards the pig. We allow gambling. We close an eye over very liberal forms of dressing which you find everywhere here even though it’s a Muslim majority country.
I think there is a great deal of tolerance here.
Look at the communal riots in India, Pakistan, Sri Lanka, southern Philippines, Lebanon, and Turkish and Greek Cyprus where they can’t live with each other.
Here in Malaysia, there are not many people who are prepared to go beyond the point where a conflagration is inevitable.
Look at the cow-head protest in Shah Alam or the firebomb (Molotov cocktail) thrown into a church. It didn’t lead to a racial riot. In India, that would have led to a communal riot right away.
What else do we have to prove? We have had 57 years of peace 55 after independence, two years before that.

> But some would argue that as a country, Malaysia has not really been pushed or tested. We have not had a change in government so people would argue that if it comes to that, people would not be able to take it.
Maybe so. But we had 57 years of political co-operation. We have the world’s longest surviving coalition (Barisan Nasional). Some credit must be given for that widely disparate groups coming together and acknowledging that there is a lot that they don’t agree on but they are prepared to be friends in sports and agree on some fundamental issues.
The Malays conceded a great deal. They conceded citizenship to the non-Malays. That is very generous. I went to the Maldives to draft their constitution. There, unless you are a Muslim you can’t get citizenship.
Malays also conceded cultural and linguistic diversity. We allow people to have their own names according to their culture. In Indonesia you can’t. In Thailand, Japan, and South Korea, there’s a great deal of emphasis on monoculture.
The fact that you have in this country Chinese and Tamil schools too is remarkable. The Chinese and Tamil schools are actually not protected under the constitution. The constitution only permits the right to learn the language but doesn’t give you the right to learn in the language. There’s a difference. Non-Malays conceded an electoral system with the rural weightage, they conceded the fact that there would be Islam, Malay language, Malay special position and that the royalty is all Malay.
There is a great deal of give and take. In Malaysia, we have proven that even if we don’t learn together, we can live together.
The thing is to find our commonality. We do that with our children. We find common grounds. Because of love, we ignore the rest. We have done that at a national level now. The most important that the Malays conceded is economic power sharing. There was no compulsory expropriation of property as in Kenya or in Uganda where Jomo Kenyatta and Idi Amin (respectively) seized the property of Asians, or in Zimbabwe where the property of the whites are being seized. Instead, Article 153 (Federal Constitution) was used for social engineering. It was an evolutionary rather than a revolutionary process which combats identification of race with function.
In many areas, it didn’t work and in many areas it didn’t produce the result it intended. But the point is this: nobody’s home or business was seized.
Social engineering was resorted to, to try and bring about the change. That’s why I think the economy is so vibrant. Malaysia used the economy to tell the people that riots, killing and hatred will not produce good results.
An American once asked me how come people here don’t kill each other. The reason for that is everyone has some stake in the country. Indians don’t want to go back to India, the Chinese don’t want to go to China, the Malays from Indonesian islands don’t want to go back to Indonesia. I think all have a place under the Malaysian sun. God has been so kind to arrange sunshine, fertile soil; we have minerals, we have rubber, palm oil, we have gas and there are no serious earthquakes or tsunamis or cyclone. It’s a very lovely country.

> Do you have confidence in the legislation for the police to keep the country together if there is a change of government?
The legislation arms the police with sufficient power, there’s no doubt about that. I don’t share the view that the repeal of the ISA, the amendment of the Police Act, or the repeal of the Emergency Law has crippled the police.
The police have plenty of preventive powers in the sense that they don’t need proof. They can arrest someone based on suspicion. And after arresting, they have to follow some post-arrest procedures such as producing him in front of a magistrate, allowing him a lawyer or under the Securities Offences (Special Measures) Act, 28 days of preventive detention is allowed. There are many laws.
The Penal Code is a fantastic law; it has almost everything under the sun. Besides that, there is the Criminal Procedure Code, laws on gun control and laws against drugs.
Don’t forget too that the constitution has a provision for more laws. Article 149 of the Federal Constitution gives the power to pass laws to combat subversion, and to pass these laws you don’t need a declaration of emergency.
Today there is no emergency but a parliament sitting could pass a subversion law.

> What constitutes a hung parliament?
In simple terms, it means a parliament that no party or grouping has an absolute majority. We have 222 seats in the Dewan Rakyat so the absolute majority is 112 seats. If no grouping gets 112 seats, that’s a hung parliament.
Theoretically, it’s possible for both sides (Barisan and Pakatan Rakyat) to have 111 seats each but it will never be like that. Normally, it’s, say, one side has 100 seats, the other side has 95 seats and the rest of the seats are won by Independents or other smaller parties (which are not aligned to either coalition). So no one can form the government because none has 112 seats. That’s a hung parliament.

> What happens if the election ends in a hung parliament and no one is in charge?
Someone must be in charge. If there is a hung parliament, there are four or five possibilities.
1. Under the British convention, the caretaker prime minister continues and gets the first bite of the cherry to try and form the government. In the United Kingdom, there was a hung parliament after the 2010 general election. The incumbent Prime Minister Gordon Brown was the losing prime minister but he remained in the saddle for a few days trying to form a government. When he failed, he stepped down, allowing the opposition leader (David Cameron) to take over to form the coalition government (between the Conservatives and the Liberal Democrats).
Look at what happened in Australia when the lady Prime Minister Julia Gillard did not win and there was a hung parliament. She negotiated and worked out a deal with independents and remained in the saddle.
2. The second possibility is the Nepal rule. In Nepal, the law says when no one wins a clear majority, then the party of the coalition with the largest number must get the first bite of the cherry. So if no one wins a clear majority, it won’t be with the incumbent but whichever group that has the largest number of supporters in the elected house that gets the chance to try to form the government.
Let’s say one side gets 100, the other 90, and 32 are independents or from some mosquito party. That is a hung parliament. So the side with the 100 seats will try to bring some MPs from here and some from there to get that magic 112 number. The MPs don’t have to hop or change parties or coalitions. They just have to say I will support you on a day- to-day basis. I will support your budget, your essential legislation.’
3. A coalition government with the help of the head of the state. Parliament must meet within 120 days from the date of the dissolution of parliament so you have to find a workable arrangement within 120 days.
Let’s say the incumbent can’t do anything to form the government and fails despite being given the time, and the leader of the largest faction doesn’t succeed either. The King can’t rule the country so he can play a statesman’s role to bring people together to get them to forge a coalition or unity government. That is unusual and is not contemplated by our constitution but he would have to play the role because of the incidental situation.
And in this case, the Prime Minister of a coalition government doesn’t necessarily have to come from the party with the biggest number of elected representatives. Look at what happened to Perak in 2008. DAP won 18 seats, PKR seven seats, PAS won six seats and Datuk Nizar Jamaluddin from PAS became the Mentri Besar because he was the compromise candidate (until the Pakatan state government fell due to a series of defections). So the King can appoint a member of the Dewan Rakyat who, in his opinion, commands the confidence. It doesn’t say he must come from a party with the most number. Confidence just means that he has the support to pass laws. So a leader of a small faction may well become PM on an ad hoc basis for a short term because he is the compromise candidate, as in “I don’t want you, you don’t want me so we pick him”.
4. A minority Government. A coalition could not be worked out and the person does not have the confidence of the Dewan Rakyat. But maybe through the striking of deals, he can get some important legislation like the budget passed or some critical appointments, for example, if the position of the Chief Justice or Suhakam commissioners are vacant, he can try to get these pushed through compromises and he can advise the King to dissolve the house and call for a fresh election.
The King can’t dissolve parliament and call for elections on his own. Somebody must advise him to, so the King appoints a minority leader to advise him. He will be a stop-gap caretaker minority Prime Minister whose job would be to do the critical things including advising for a new election. Within 120 days after parliament is dissolved, a new parliament must sit, even if it’s for one day only. Then it can be dissolved.
5) If none of this works and the nation is in turmoil and drifting, an emergency can be declared under Article 150.
Then there will be an executive government running the country. The King will acquire a significant role and not be strictly bound by the advice of a caretaker Prime Minister but, hopefully, he will be bound by convention to listen to advice. This gives the King a lot of discretion and this has never been exercised in this country. In this scenario, you are moving towards more instability, uncertainty and a crisis zone. I hope and pray that won’t happen.

> Is it healthy for democracy if all states are controlled by one party and the federal government is controlled by another?
It would make governing more difficult and challenging. But join the rest of the world. Governing was never meant to be a 100m race from day one you start and that’s it. Governing is not a motorway, it is a maze. In other countries, federal-state disputes are common. We have to learn to live with that. So in that respect, the mindset must change. We are so used to federal hegemony. We have to change our thinking.

> You sound optimistic about the country. Are you?
I think this country has in some respects been exceptional. In many areas in ethnic relations, we have regressed. Still, all in all, if we compare Malaysia to India, to Pakistan or Sri Lanka, we have a remarkable level of peace. The first human right is to live in peace.
In India, the Hindu population is 80%, the Muslim population is 10%, and Christians 6%.
But in Malaysia, the Malay population is 55% and the non-Malays are 45% and for that 45% and 55% to live together in a political coalition is not easy. If it was 90%-10%, one can understand where one side totally dominates the other.
Tunku Abdul Rahman, Tun Abdul Razak, Tun Tan Cheng Lock and Tun Sambanthan should have been nominated for a Nobel Peace Prize, not because they ended a war but because they created conditions of peace.
I am sure they quarrelled. I am sure they had frayed tempers and cursed each other, but in the end they came up with a blueprint on a basis of give-and-take.
Some of what we have today is from the incredible compromises that have been forged.
You and I can study abroad. In some countries you can’t do that and you can’t transfer funds. Here, you can fill up a form and transfer funds. Malaysia was a globalised economy long before globalisation. That actually allowed the non-Malay communities to fly to the heights of their competence. No one can deny that the Indians and Chinese generated a lot of wealth and their wealth has contributed to the nation partly because of the liberal economy.
It was a liberal economy with importing, exporting, free travel, and foreign business. In 1957, incredibly an Asian society had a global outlook. That was remarkable, and that’s why I say the leaders of the alliance from all three races deserved a Nobel Prize.
The way the Malays handled the colonial people too was remarkable. Instead of fighting and killing them, they put them on a high pedestal and then asked them to go home. It helped the global economy that we didn’t chase the foreigners out. The overall spirit of the 1957 constitution was one of moderation, and of give and take. They told each other very frankly that these are areas that I can’t give in and the others saying that area is non-negotiable and both agreeing to a number of things.
I’ve heard Chinese say that Chinese education is non-negotiable. I am fascinated by that. It’s not in the constitution. It is an ethnic compromise. It’s normal for people to take blessings for granted. So here, although people are dissatisfied with some of the internal policies, they had alternatives. Nobody was put with his back against the wall. That was important.
People had something to live for and something to plan for. I think that’s the secret of this country and we can recapture that. All that is needed is bold leadership. Leaders of substance do not follow opinion polls. In the last two years we saw the birth of leadership. We saw the repeal of the Emergency Ordinance, the repeal of section 27 of the Police Act, the repeal of the ISA, of the Police Act, and the amendment of AUKU. This was leadership. It took courage.
Najib understood that times and people have changed. The Malays want change and he wants to be (the) agent of transformation. The term “status quo” to many has become one that gives them security, but to many others it is a dirty word and Najib understood that. REFERENCE

Monday, May 06, 2013

Manifesto PRU13 saya!!!

Manifesto saya:

Peruntukan akan diberi kepada setiap negeri baik PR atau BN, untuk buat satu studio rekoding dengan bajet RM1,000,000.

Biasiswa akan diberi kepada yang layak untuk buat internship di Morrissound Studio, Florida.

Siri-siri ceramah teknikal rekoding untuk mendapatkan sound hebat dari producer dan sound engineer tersohor seperti Tom Morris, Andy Sneap etc.

Kemudian grant akan dibuka kepada band yang layak (tak kira apa genre) untuk buat rakaman album secara percuma dari rekoding sampai CD pressing (atau vinyl?).

Grant juga akan dibuka kepada band yang layak untuk mengembangkan muzik mereka dengan bantuan tour di dalam dan luar negara.

Skim saraan khas kepada pengusaha mailorder tempatan dan organizer.

KM1M (kedai muzik 1Malaysia) akan dibuka disetiap negeri. JS1M (Jam Studio 1Malaysia) akan dibuka di setiap negeri.

Harga CD dan vinyl akan diturunkan.

Cukai alatan muzik, alatan rekoding dan sebagainya akan dihapuskan. Kajian tentang subculture muzik tempatan akan dibuat....

Usaha akan dilakukan untuk membawa GIBSON membuka kilang di Ipoh, ESP di Johor dan Jackson di Penang. 






PENJAWAT AWAM YANG ADA BAND DIBENARKAN BERAMBUT PANJANG.
 
Rip off akan dikenakan tindakan undang-undang... dfdpgritlsdvlsadlmbfbjfbb...

*oh... dah habis PRU rupanya!*

Friday, May 03, 2013

Dilema Mat Metal nak pergi mengundi PRU13

Tulisan ini ditujukan kepada metalheads yang meletakkan hukum Islam melebihi faktor lain dalam undi mereka.

Bro, kita sama-sama pergi tengok gig. Time maghrib, organizer stop kejap untuk bagi kita masa untuk tunaikan solat. Time Asar walaupun organizer tak stop, kita pergi juga tunaikan solat. Walaupun jauh surau tu, dan walaupun kadang-kadang terpaksa tinggal band yang kita nak tengok, kita pergi juga. Kadang-kadang kita bersaing pergi sekali, kadang aku terserempak dengan ko baru balik dari surau dan aku baru nak ke surau. Apapun, kita berdua telah tunaikan kewajipan kita. Kita mempunyai pemahaman yang sama, iaitu gig le camana pun, datang le band setan macam mana pun, solat tetap solat. Prinsip ni kita pegang sampai mati, insyaAllah.

Pada masa yang sama kita juga tengok kawan-kawan kita, yang tak tunaikan solat tu. Dalam hati, hanya Allah swt le tau. Walaupun kita tak sedap hati dan meronta-ronta nak ajak depa sekali, tapi tak terkeluar dari mulut kita ajakan itu. Tapi kita tau, perbuatan kawan-kawan kita tu tak betul. Kompem tak betul. Bukan depa tak tau yang solat itu WAJIB. Soalan pertama yang akan ditanya ialah solat. Solat out, semua amal out! Tapi walaupun besar ya amat punya kewajipan solat tu, kita masih tak mampu nak keluar dari mulut ajak. Yang mampu kita ajak ialah kawan-kawan yang kita dah kenal tak tinggal solat. Itu pun kadang-kadang bisik-bisik atau pakai isyarat je. Kenapa bro… kenapa?

Sebabnya, mungkin le, aku boleh cakap untuk diri aku je, kita nak jaga hati kawan-kawan kita tu. Tak mau muka mereka berubah, tak mau mereka jadi tak selesa bergaul dengan kita. Macam-macam prasangka kita. Kawan-kawan kita tu, bukan orang lain. Setengahnya separuh hidup kita dah bergaul dengan depa. Tidur pun kadang-kadang sebantal. Jamming sekali berpuluh tahun pun ada. Tapi yang pasti, walaupun depa ni melakukan kesalahan yang amat besar dalam agama, kita sayang depa. Mana tak sayang bro… sape lagi kawan baik. Depa le! Bergelak ketawa tepuk tampar semua dengan depa ni le… Memang le kita ada kawan kat surau tu yang tak metal, tapi takat kat surau je le mungkin.

Dakwah kita pada solat terhadap kawan-kawan kita sebenarnya kita tak buat. Honestly, kan? Sebab kita rasa kita takde kemampuan. Segan, malu takut cas bagus dan macam-macam lagi le. Kita selalu guna hadith paling lemah iman ialah benci dalam hati kalau tak boleh ubah dengan tangan tu. Lepas tu kita rasa, setel. Tanggungjawab selesai.

Bro, dalam politik ko sokong PAS. Concern ko yang utama ialah kenapa hudud tak terlaksana. Ko selalu bertanya kenapa le orang Islam ni tak nakkan hudud? Obviously, ko tujukan pada orang UMNO le sebab orang yang sokong PAS, otomatik sokong hudud. Ko seolah-olah pening dan tak boleh faham, apsal le susah sangat orang Islam nak terima hudud? Hudud is very obvious, dalam al-Quran jelas tulis. Wajib. Tapi ko pun tau, kewajiban ini bukan individu yang nak melaksanakannya. Ianya kewajipan pemerintah. BErlainan dengan solat, ianya kewajipan individu. Ada surau ke takde surau ke, sihat ke sakit ke, berdiri ke terlentang ke, solat wajib pada individu.

Aku ni pulak kejap PAS kejap UMNO. Pada aku, dua-dua Islam. UMNO ada jasanya dalam Islam dan banyak perkara mereka juga memperjuangkan Islam. PAS pun sama juga, ada jasanya dalam Islam dan banyak perkara mereka juga memperjuangkan Islam. Titik berbalah utamanya, ialah hudud. Adakah aku tolak hudud? Gila apa. Tapi kenapa aku tak sokong PAS? Bukankah pemimpin UMNO tolak hudud?

Bro, dalam UMNO sekarang ulama-ulama mudanya semua dengan vokal menyatakan kemahuan mereka terhadap hudud. Bukan macam dulu, sunyi sepi. Sekarang beza bro. Tengok kat youtube. Siap boleh bagi fiqhnya sekali. Sebab tu dulu aku sokong PAS sekarang aku sokong UMNO.

Tapi kenapa walau macam tu pun tak boleh nak laksanakan hudud dalam kerajaan, ko bertanya? Ini menunjukkan UMNO tak ikhlas, munafik, cakap tak serupa bikin dan pelbagai andaian lain.

Bro, dakwah itu perjalanannya panjang dan berliku-liku. Kita tengoklah dalam famili kita sendiri... kadang2 mak bapak kita, adik beradik kita pun tak berapa betul agamanya. Apa yang kita perlu buat. Maki hamun mak bapak kita? Of course not. Dapat dosa besor lagi ada le. Walaupun bertahun2 hatta sampai mati depa pun dia tak terima dakwah kita, adakah kita yang layak menghukum. Depa bukan macam firaun. Depa mak bapak kita. Melahirkan kita. Dan depa ISLAM! Orang luar tengok kita, depa akan tuduh kita tak buat kerja dakwah... walhal mata menangis air mata darah, sape yang tau. Perlu kita tunjuk tangisan kita tu kat orang supaya orang iktiraf dakwah kita? Begitulah ulama2 kita, tak kira le belah mana bro. Perbalahan antara mereka, kita pun tak berani nak masuk campur. Bior le depa dengan ilmu masing-masing.

InsyaAllah hudud akan tertegak kat bumi Allah swt ini. Macam-macam pemimpin dan ulama kita buat. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Sebabnya, negara kita bukan macam Brunei dan Arab Saudi tu. Raja kata apa, maka terlaksana. Kat Malaysia ni macam-macam hal lagi. Nak dakwah orang non Muslim dulu hatta orang Islam juga macam kes kawan-kawan kita yang tak solat tu.Lepas tu nak tukar perlembagaan pulak dan kita pun tau berapa banyak orang yang akan tolak pasal tak faham especially di kalangan orang non-Muslim.

Macam-macam strategi dibuat. Dulu PAS ada bergabung dengan UMNO lepas tu keluar sebab UMNO jahat. Sekarang PAS gabung dengan DAP, UMNO pulak ajak PAS bergabung. Pada aku bro, no problem. Bergabung le dengan mana pun. Itu semua strategi untuk mendapatkan kuasa. Tak berdosa. Itu semua harus.

Pada aku, aku yakin jika BN menang, ulama dalam UMNO akan teruskan dakwah mereka.Dan slowly slowly, hudud akan terlaksana. Seperti aku kata, hudud wajib tapi dakwah ada liku-likunya yang tersendiri. Sebab itu dakwah itu rewardnya bukan berdasar kepada keputusan tetapi pada usaha. Nabi Nuh dakwah 950 tahun, berapa kerat yang ikut? Ada Nabi dakwah, seorang pun tak ikut.

Aku tak yakin PAS dengan DAP sebab aku rasa DAP lebih kuat dari PAS dari segi keupayaan mereka. Dan hudud juga tidak akan terlaksana juga. Mungkin. Ko pasti ke dengan menang DAP ni pasti hudud akan terlaksana? Mungkin juga tapi yakin aku tak macam ko.

It is a matter of perspective. Strategy. Aku kata setting sekarang better, ko kata setting PAS sekarang better.

Oleh sebab itu bro, jangan le ko tengok aku ni kurang Islamnya. InsyaAllah kalau aku rasa next PRU strategi PAS lebih betul dari UMNO untuk laksana FULL 100% Islamik, aku akan sokong PAS pulak. Aku tak letak parti ni macam agama. Masa aku sokong PAS tahun 1999 tu, aku pun takde la kata kawan-kawan aku yang sokong UMNO ni kurang Islamnya. Dan aku akan maintain this way, insyaAllah.

Yang terlebih penting solat aku jaga. Macam kita pergi gig itu hari ingat tak… penat jalan tu. Tapi penat-penat pun hati puas, tanggungjawab paling besar dalam kehidupan seorang Islam kita tunaikan, rain or shine. Meh aku nak peluk ko bro!

Thursday, May 02, 2013

Pandangan saya terhadap Dato' Sri Haji Mohammad Najib bin Tun Haji Abdul Razak

Dari segi luaran, aura DS Najib tak le begitu kuat. Terutama apabila public speaking. Aura dia bila public speaking kadang-kadang tak lalu saya nak tengok. Ikut kata seorang kawan, like a retard. Dia tak selancar Tun Mahathir yang mempunyai aura yang berbeza. Kalau letak dia lecture kat Putrajaya dan Tun Mahathir kat Shah Alam pada malam dan masa yang sama, saya rasa ramai lagi yang akan pergi tengok Tun Mahathir.

Tapi cara kerja dia dan vision dia alhamdulillah. Dengan GTP - Government Transformation Programme dan ETP Economic Transformation Programme nya (sila baca, kalau nak baca tapi nak terbiar ignorant, lantak komer). Lain macam punya best. Kita jadi semangat apabila kita nampak aspirasi beliau untuk mensejahterakan negara. Banyak tindakan beliau yang kurang popular dengan penyokong dia pun, dia tetap buat. Even tindakan yang seolah-olah nampak dia menjilat kembali ludah yang orang lain dalam BN dulu. Ini dilihat sebagai satu kelemahan oleh sebahagian orang hatta dalam kelompok dia sendiri. Tapi pada saya ini adalah kekuatan untuk mengubah, apabila masanya sudah tiba untuk berubah.

Dalam pendidikan IPT dan usaha beliau untuk memartabatkan IPT di mata dunia. Beliau banyak membantu dan menggalak. Student undergraduate diperkenalkan dengan sistem Outcome-Based Education (OBE). Saya balik2 dari PhD pada tahun 2010 kena belajar sistem baru ini yang secara amnya menambah masa para akademik untuk beri perhatian khusus dengan matlamat untuk menambah baik sistem pendidikan IPT. Sampai sekarang masih ada segelintir para akademik yang merungut. Dalam bidang research, jutaan RM ditabur kepada IPT yang top dalam negara untuk memperhebatkan lagi innovasi. Dimana pada 5-10 tahun lalu, penulisan akademik tidak dititikberatkan, sekarang penulisan akademik adalah WAJIB - publish or perish istilahnya.

Sekarang setiap IPT semua berlumba-lumba untuk jadi the best. Para akademik tak cukup tangan dan masa nak kejar semua KPI yang telah diletakkan. Serius!

Dalam keadaan ekonomi yang tak menentu sekarang dan mudah untuk dieksploit dari luar (lihat kejatuhan gergasi ekonomi Euro), beliau terpaksa buat kaedah supaya rakyat tidak terlampau terasa efeknya. Yang tak berupaya dibantu lebih, yang boleh maintain tu dikurangkan sikit allocation dan pada masa yang sama terpaksa pikior untuk maintain all the foreign investments, developing new opportunities, maintaining the current successful bisnes. Tambah pulak BR1M, klinik satu Malaysia, kedai satu malaysia, supports for SME etc... kalau bagi ni kat orang Korea, aku tak tau le apa akan jadi dengan kemajuan negara in 5 years time, kalah Singapore kot? Tapi beliau dan saya faham - majoriti kita ni walau diberi 1st class facilities, 3rd class mentalities tu susah nak buang, sebabnya tak tau le, dah sebati kot?

Dan paling leceh nak menjawab bisnes entities yang asalnya gov support tapi disebabkan CEO, Direktor (all the top top people in the company) tak mampu nak bersaing or bad business decisions menjadikan bisnes rugi atau jatuh bangkrap. So what to do? Campak depa masuk lokap?

Bini dia kena dok maki hamun jangan kira.

Syiar Islam, alhamdulillah, elaun-elaun pekerja agama dinaikkan. Institusi keagamaan diperbaiki. Ahli agama diberi pengiktirafan istimewa dan mereka diberi pentas-pentas untuk beri kuliah WALAUPUN kuliah-kuliah yang diberi terkena pada lubang hidung dia sendiri. Tetapi takde pulak dia buang ustaz-ustaz yang komen tu. Still maintain.

Spesifically kepada metalheads, korang tau tak fatwa haram black metal tu adalah antara fatwa yang diwartakan tapi tak dikuatkuasakan? Korang tau tak, ikut kata akademik yang buat kajian tentang ini, TIDAK ADA SORANG PUN, pemuzik black metal yang kena tahan masuk jail pasal langgar fatwa. Sebabnya, pengkaji-pengkaji akademik telah buat kajian sampai tahap PhD tentang hal ini dan hasil mendapati bahawa maklumat yang didapati ketika fatwa dibuat adalah tidak mencukupi dan adalah TIDAK ADIL jika tindakan diambil tanpa fakta dan bukti yang kukuh. Sampai sekarang kajian masih dibuat. Infact dapat geran pun dari gomen untuk teruskan study. Dah berapa tahun tu bro? Kurang-kurang dah 12 tahun kajian tu dibuat since the first wave melanda negara kita.

Itu tak kira lagi tentang pelbagai ALLEGATIONS (extra emphasis here) yang bertubi-tubi dok datang, kiri kanan, depan belakang yang SELALUNYA (extra emphasis here) takde case pun. Beliau terpaksa pikir, nak jawab pun, sesetengah orang tu apa jenis jawapan pun dia tak kira sebab hati sudah kena cengkam - ATAU - leave it to the people to think for themselves and make doa DAN (extra emphasis here) meneruskan agenda transformasi beliau. Banyak pun dah allegations yang dijawab (debunk) kat internet tu, kalau rajin cari dan baca le lepas tu buat penilaian sendiri. Remember VISION 2020 is just around the corner. Dia ada berapa tahun je nak capai matlamat ni. He has to prioritize, for himself or for his nation. Obviously, he selected the nation.

Of course, kalau allegations tu salah sape yang untung? Dah tentu le dia yang untung. Tapi kat akhirat le. Yang rugi, yang buat allegations tapi ye le, itu RASA saya le sebab kat akhirat nanti bukan demokrasi. Allah swt jua yang Maha Adildan Menghakimi.

Oooppss panjang pulak. Saya bukan le pemuja dia ni. Lecture dia tetap saya tak nak tengok sebab seriously, he is not a good speaker. Ajak debat? Jangan harap. Mesti tergaru-garu punya.

Tapi BASE ON HIS WORKS AND PLANS AND TRANSFORMATION PROGRAMS (extra emphasis here), tabik hormat kepada beliau. Saya harap pengganti beliau akan dapat menampung kekurangan yang ada pada beliau dan meneruskan program-program beliau dengan fine-tuning untuk mencapai wawasan 2020. Pengganti syaratnya kena terer public speaking dan debat le, kot.

Finally brothers/sisters of metal sekalian, saya menyeru anda untuk buat kajian dengan minda terbuka. SUNGGUH-SUNGGUH before you vote. Seperti yang anda tau, tahun 1999 saya adalah hardcore reformasi dan sekarang saya menyokong BN dibawah kepimpinan DS Najib. Kenapa? Antaranya seperti yang saya tulis kat atas tu le.

Apa yang kurang itu adalah kelemahan saya dan apa yang baik itu hanya dari Allah s.w.t.