Katakunci

1 Ramadan 30 hari 2011 (29) 15 Malaysia (3) 1entry=1hari =1Malaysia (32) 1st class facilities 3rd class mentality (3) Abstract (6) Academics (43) Adab (1) Akademik (44) Aktiviti KRENMAUT (2) Anak-anak (31) Anekdot Dialog (21) Anniversary (7) Anthrax (5) Artikel (37) Artikel Agama (50) Audio (1) Baju Iron Maiden (1) Bathory (6) BBQ (3) Beli rumah (1) Berita (11) Black Metal di Malaysia (3) Boikot (5) Boxset (1) Buku (30) Carcass (6) CD untuk dijual (1) Celtic Frost (4) Cited (2) Coffee break (6) cuti-cuti Malaysia (9) D.R.I. (2) Dakwah dan Tabligh (52) Dari Myspace (4) Died (3) Diet (2) Dio (1) Diskografi (4) Diskusi (1) Doctor In The House (2) Dream Theater (30) dyslexia (1) Eid (11) Eksperimentasi Nikon D60 (2) Euphonious (1) Exodus (3) Fake (1) family (18) Fikir random mingguan (11) Filem (42) First 10 Years CD singles (3) Foto rawak (1) Freemason (6) FYP (1) Gear Acquisition Syndrome (18) Gig (47) Gitar (9) Giveaway (2) helloween (2) HELLOWEEN CD Singles collection (1) Heriot-Watt University Malaysia (2) Hidup di Adelaide (129) Hidup di Bethlehem (54) High Voltage (5) HWUM (1) I LIKE THIS (1) IPOH (1) Ipoh's Metal Militants (28) Iron Maiden (76) IRON MAIDEN Live New Zealand 2009 (8) Iron Maiden Singapore (7) Iron Maiden singles collection (1) Istilah Agama (1) Istilah seputar CD (4) Jalan-jalan cari makan (8) Jalan-jalan Metal (8) Karisma (16) Kata-kata hikmah (1) Kembali ke Malaysia (5) King Diamond (1) KLASSIKKK (25) Komentari Metal (86) Krenmaut fanzine (3) Kura-kura (1) La Tahdzan (5) Langsuyr (14) Langsuyr rekoding (9) Listening Booth (1) Majalah (6) Malaysia tanahairku (8) Malaysiana (68) Manowar (11) Megadeth (29) Megadeth singles collection (1) Melancong ke New York (10) Membebel (161) Metal blogger (1) Metal Commentary (1) Metallica (18) Minuman (6) Mohd Tajul Azhar aka Berat (1) Morbid Angel (1) Mount Bromo (5) mrsm (2) My Scientific Articles (1) My Selangor Story (6) Nak menang Battle of The Bands? (2) Nasyid Metal (5) New Arrival (41) Niagara Falls (10) No Smoking (1) November Record Day (11) Obscure Metal (5) Pengalaman hidup (3) Penjara Al Capone (2) Petua (5) PhD (10) Pink Floyd (1) Pirate (1) Poligami (4) Politik Ramadan (12) Projek besar akhir tahun (2) Promosi (70) Prototype (1) Ramadan (15) Record Store Day (5) Recording (4) Rehabilitation of reinforced concrete structures (5) Review (52) Scorpions (10) SEARCH Discography (1) Sembang-sembang (2) Siri Introduksi Kepada (6) Slash di Kuala Lumpur (3) Slayer (16) South Korea Trip (11) Space Gambus Experiment (13) Special Event (7) Stompbox (3) Sunnah (2) Surabaya (8) Swedish Death Metal (1) Syawal (5) taklim (1) Teater (4) Temuramah (23) Terjah blog (5) The 70s rocks! (1) The ABC's of Punk (27) The Beatles (3) The End (1) Tradelist (2) Trip Adelaide-Canberra (8) tro-njo-i (4) Ulasan (416) Uli Jon Roth (4) Untuk dijual (1) US visit Nov-Dec 2012 (14) USA trip 18-27 August 2013 (3) USA trip 27 April - 4 May 2014 (12) Usaha Agama Tempatan (7) UTP (69) Vancouver Trip August 2014 (1) Vinyl (11) Vinyl Passion (6) Viva Voce (1) Voivod (14) Wacken (2) Weezer (1) White Stripes (1) WILHELM Scream (1) Wordless Wednesday (68) Youtube clip (5)

Monday, May 31, 2010

Terjah blog 2

Kesinambungan dari PART 1

Pagi tu, lepas hantar wife dan anak perempuan aku ke majlis taklim (jemaah tiga hari masturat ada kat kawasan aku), maka aku pun bawak la anak lelaki yang 3 orang tu. Soalannya, ke mana?

Nak feed the fish kat UTP, kalau pergi lagi, dah masuk 3 hari direct aku bawak diorang. Kat UTP ada banyak tasik yang banyak ikan.

Aku pun memandu menghala ke Pasir Putih (Ipoh bukan Kelantan). Singgah di Pasabina, tempat popular masa aku menyewa di Pinji Perdana. Sekarang dah hambar kerana Tesco dah dibuka di seberang jalan sana. Ikram anak-anak aku dengan beli playing card. Sorang dapat Star Wars, sorang Digimon, sorang Superman. Elok la tu. Dalam dompet pun tinggal RM4. Lepas bayar tinggal RM1.

Aku teringat Mak Cik Nor yang semalam aku call tanya khabar ada di Kampung Tersusun (?) sebelum sampai Sri Kinta tu. Lantas aku bergegas tarik anak-anak aku masuk dalam MPV. Lama tak jumpa Mak Cik Nor ni. Rindu pulak rasanya. Kebetulan anak lelaki dia pun ada (dengan wife). Syok la sembang-sembang. Tak lama kemudian, mak kepada wife anak lelaki Mak Cik Nor (tak jumpa term untuk hubungan ni... biras?) ni pun join sekali sembang. Rumah wife tiga lorong ke hadapan, apa nak kata?

Jam dah tunjuk hampir 12pm. Wife aku sms kata tengah program bayan. Hmmm... kalau bertolak balik, kira kena tunggu lagi. Anak-anak aku ni tak boleh letak kat tempat taklim, nanti kecoh bising ganggu program. So aku bawak le ke Tesco.

Apa nak buat Tesco ek? Bukan ada apa. Lepas cucuk duit, aku ikram mereka dengan aiskrim sorang sebatang. Happy tak ingat dah tu.

Tengah aku dok melayan tu, tiba-tiba seorang pemuda yang agak hensem dan segak memberi salam.

"Assalamuallaikum..."

Aku mendongak ke aras salam tu dan ku jawab salamnya.

"Abang Ben, apa kabor?" katanya dengan senyuman hensem jugak.

"Baik alhamdulillah..." aku senyum, cuba melawan kehenseman beliau.

"Dari tadi dah nampak Abang... perasan tak?"

"Errr... tak perasan" aku honest.

"Saya dah lama jadi peminat Abang Ben ni... blog... music"

Sikit ada kembang pada beberapa bahagian anggota badan ku, walaupun tak berapa jelas ;)

"Ambik gambar boleh?" tanyanya.

"Boleeeeeehhhhh..." jawabku cuba kontrol.

Wife (?) beliau pun mengambil gambar kami berdua bertemankan anak-anak dengan posing sehabis hensem.

"Lagi sekali... kabur..." kata wife (?) beliau. Aku tau, muka aku tak siap la tu. Aku berazam untuk bagi posing yang lebih appropriate.

"OK" kata wife (?) nya puashati.

Thanks Encik Arif kerana menegur kami masa tu. Ada la bahan nak buat entry hari ni ;)

-------------
Mak Cik Nor - nanny aku masa kecik dulu. Jasamu tak terbalas. Moga Allah s.w.t. merahmatimu. Amin.

Thursday, May 27, 2010

MOSH #14 Q&A

To be included in the zine I suppose. To the editor, sorry for publishing in here first but I guess my answer is just part of it, so take it easy, yeah?

1. What’s the first zine you’ve read/seen?
Vortex From The East

2. What zines you read that gave you life-changing experience?
Vortex From The East

3. What are your favorite zines and why?
Metal Terus and Krenmaut because I was the editor.

4. What’s the weirdest zine you’ve seen and how does it look like?
None so far. I guess it surprised me to realize that fanzine scene is not on music only but also to other subjects such as politics.

5. What’s the first hc/punk/DIY record/cd/tape you bought?
I received ABSU The Temple of Offal 7"EP directly from the US while I was a schoolboy in MRSM Muar (1992). This is for reviewing purpose in Krenmaut zine. And also IMPALED NAZARENE demo in the same year in the same school. The package contains some photographs of the bands soaked in what looks like blood and severed cattle head on stage. I showed these photos to all my classmates (including the girls) and suddenly I became a legend horay!

6. What’s the hc/punk/DIY band that changed your life? 
D.R.I. - so much aggression yet so much fun. Were they DIY? I don't know for sure but they changed me a bit! 


Tuesday, May 25, 2010

Ulasan: PREDICATE NOT DEFINED Fear Forgotten and Regret CD

Bagi peminat setia muzik Metal underground, nama PREDICATE NOT DEFINED sudah tidak asing lagi. Mereka adalah antara band yang paling rajin beraksi di atas pentas. Kekerapan mereka muncul di atas pentas seolah-olah sumber rezeki utama mereka adalah dengan bermain muzik! Ini adalah suatu iltizam yang bukan mudah untuk direalisasikan oleh mana-mana band. Ia memerlukan komitmen yang sangat tinggi.

Kali terakhir saya berkesempatan menemuramah mereka ialah lebih kurang dua tahun yang lalu (BACA SINI). Untuk band yang aktif seperti ini, sudah tentu banyak yang telah mereka tempuhi. Antaranya, berlakunya pertukaran barisan pemainnya (pernah dianggotai sekejap oleh kawan baik saya ketika bersekolah di MRSM dulu) dan paling sensasi, Azwi selaku vokalis utama, sekarang berkongsi jawatan dengan Hilda. Ya, Hilda. Memang dia wanita.

Album Fear, Forgotten & Regret ini baru saja dirilis. Mengekalkan konsep progressive Metal seperti album sebelumnya, The Song Remains The Same. Menampilkan 10 buah lagu yang dirakamkan secara berkala dari Nov 2008 hingga Mac 2009 di beberapa buah studio sekitar Penang dan Kedah.

PREDICATE NOT DEFINED dalam mempromosikan album ini menekankan kepentingan liriknya yang dikatakan sebagai penuh dengan makna. Mungkin itu yang perlu dikupas pertamanya disini. Ditulis dalam bahasa Melayu separuhnya dan English untuk separuh yang lain. Topiknya luas; bermula dengan kepincangan etika kewartawanan dalam lagu Journalism, teguran kepada orang Melayu dalam lagu (apalagi), Melayu dan juga nasihat kepada perpecahan dalam lagu Untuk Semua. Majoriti liriknya berkisar tentang peringatan terhadap maksud kita diturunkan di dunia ini seperti lagu Peringatan, Becoming Death, Neutralizer, Before They're Gone dan  Pancaroba.

Namun begitu, liriknya pada saya bukanlah tarikan utama kerana dari segi lirik itu ditulis dan disusun, kurang kreativitinya. Tarikan utama pada PREDICATE NOT DEFINED ialah muziknya. Progresif Metal. Menggabungkan odd-time signature di beberapa tempat di samping manipulasi riffs gitar yang mencabar. Strukturnya sentiasa berubah-ubah menyebabkan kita sentiasa tertanya-tanya apakah yang akan datang selepas ini. Unpredictable, mungkin itu perkataan yang saya sedang cari.

Vokal Hilda ada sentuhan kewanitaannya. Mungkin itu sifat wanita Melayu? Jika dibandingkan dengan vokalis Arch Enemy yang memang hilang sifat kewanitaannya (malah melebihi lelaki). Hilda perlu diberi peluang selanjutnya untuk meningkatkan prestasi vokal yang kadang-kadang kedengaran seperti tak cukup nafas untuk memvokalkan lebih dari 4 perkataan sekali harung. Menggabungkan vokal Hilda dan Azwi mungkin agak mengelirukan. Ia juga menimbulkan sedikit gap terhadap flow album ini.

Album PREDICATE NOT DEFINED sentiasa dinantikan dan untuk peminatnya sudah tentu berpuashati. Sekurang-kurangnya pada saya, rilisan dari band ini sentiasa ditunggu. Genre yang dibawa oleh PREDICATE NOT DEFINED bukanlah boleh dibawa oleh band sembarangan. Selain "kurang popular" masa ini, ia juga memerlukan kemahiran yang above average untuk direalisasikan. Yang belum mencuba, bila lagi? Antara band underground Metal tempatan yang perlu diberi perhatian.

http://www.myspace.com/predicatenotdefined

Monday, May 24, 2010

Berakhlak Buruk Walau Bertudung : Soalan & Jawapan

SOALAN

Untuk pengetahuan ustaz,ibu saya telah menyuruh saya memakai tudung ketika saya berumur 13 tahun lagi. Saya hanya menurut katanya kerana bimbang dimarahi. Walaupun begitu, sekarang saya tidak lekat memakai tudung. Ini diketahui oleh ibu saya, dia hanya mampu membebel dan berkata, adik nak buat dosa, adik tanggung la sendiri, ibu dah buat apa yang patut.

Sekarang saya sudah bekerja dan hanya memakai tudung di tempat kerja sahaja kerana di tempat saya, tindakan undang-undang akan dikenakan sekiranya pekerja tidak memakai tudung. Saya tahu hukum tidak menutup aurat, tetapi buat waktu sekarang, hati saya tidak terbuka lagi untuk terus menutup aurat (rambut dan leher).

Cara pemakaian saya tidak seperti rakan-rakan saya yang menutup aurat. Mereka bertudung tetapi pemakaian mereka tidak melambangkan imej mereka. Baju, seluar ketat yang menampakkan susuk tubuh.

Bagi yang memakai baju kurung, ada yang dari kain yang nipis dan jarang. Bagi yang berbaju kebaya, ianya terlalu ketat, berkain belah sehingga menampakkan betis dan jarang. Ada yang tidak memakai seluar tetapi memakai skirt panjang. Walaupun begitu, ianya ketat dan menampakkan garis pakaian dalam yang dipakainya.

Tudung yang dipakai pula tidak menutupi dada. Lelaki-lelaki yang memandang tidak berkelip melihat mereka. Ada juga rakan saya yang betul-betul menutup aurat tetapi perangai dan kelakuan mereka lebih teruk dari perempuan yang tidak memakai tudung. Tidak menunaikan solat, panjang tangan, mengumpat, melayan lelaki yang bukan muhrim, pengotor dan pelbagai karenah lagi. Walaupun saya tidak memakai tudung, saya menjaga solat, pemakaian dan tingkah laku saya.

Kawan-kawan saya ini ada menyuruh saya supaya terus memakai tudung tetapi saya tidak mahu menjadi hipokrit. Saya mahu berubah kerana saya sendiri yang ingin berubah. Saya mahu melakukannya dengan ikhlas, bukan kerana disuruh. Saya tahu hari itu akan tiba tetapi bukan sekarang.

Semoga ALLAH membuka hati saya untuk terus memakai tudung. Amiin...

- Diera -



JAWAPAN

Ada beberapa perkara yang saudari utarakan dalam soalan dan ingin saya berikan respon ringkas. Iaitu :-

1) Isu tidak mahu bertudung ( menutup aurat) tanpa ikhlas kerana tidak mahu hipokrit serta tidak mahu berubah kerana disuruh.

Sebenarnya isu ini telah agak banyak saya sentuh di dalam artikel-artikel yang lalu seperti berikut :-

* Aurat wanita apa sudah jadi?
* Wanita, aurat dan Kerjaya

Namun demikian, disebabkan soalan ini ada menyentuh beberapa isu yang agak semasa dan kerap, saya berasa perlu untuk memberikan ulasan tambahan.

Begini ulasannya, Allah swt dan RasulNya telah mengarahkan seluruh wanita muslimah untuk menutup aurat dan bukan hanya bertudung.

Justeru, sama ada seseorang itu ikhlas atau tidak, suka atau tidak, disuruh oleh orang lain atau terbit dari hatinya sendiri, dia tetap WAJIB di sisi Allah untuk melaksanakan kewajiban itu.

Sebagaimana seorang pemandu tidak berhemah warganegara Malaysia yang menetap di United Kingdom (UK), dia akan terpaksa mengubah cara pemanduannya kerana hemah pemandu di UK amat tinggi, sesiapa sahaja yang kurang berhemah akan segera mendapat teguran pemandu lain, malah adakalanya pemandu lain akan segera menelefon polis atau mencatat nombor plat kereta untuk diadukan kepada polis.

Atas sebab itu, pemandu yang asalnya ‘brutal' di Malaysia, TERPAKSA berubah di UK. Tidak kiralah sama ada dia berubah kerana hipokrit, terpaksa, tidak ikhlas atau apa jua sebab lauaran. Hakikatnya, dia MESTI berubah, kerana itu adalah system dan regulasinya. Mengabaikannya akan membawa mudarat kepada diri sendiri dan pemandu orang lain.

Sama seperti menutup aurat dan bertudung, itu adalah regulasi oleh agama Islam, mengabaikannya akan membawa mudarat spiritual kepada diri sendiri dan juga orang lain (kerana setiap lelaki yang melihat aurat wanita bukan mahram, akan berdosa dan dosanya dikongsi bersama oleh wanita tersebut).!

Justeru itu, hipokrit tidak boleh sama sekali menjadi PENGHALANG untuk mengerjakan semua KEWAJIBAN agama, termasuk menutup aurat. Ia adalah arahan Allah dan hak Allah untuk menguji hambanya.

Sama seperti mendirikan solat, membayar zakat, puasa Ramadhan dan semua arahan serta larangan Islam yang lain, sama ada seseorang itu ikhlas atau tidak, terpaksa atau tidak. Kewajiban untuk melakukan semua arahan wajib dan menjauhi larangan yang diharam tetap tertanggung di atas bahunya, walaupun dia tidak ikhlas atau masih gagal mencapai tahap Ikhlas.

Apa yang perlu diusahakan adalah terus menerus berusaha memperoleh ikhlas semasa melaksanakan perintah dan menjauhi larangan itu. Itu boleh dianggap sebagai adalah level kedua kesempurnaan ibadah. Level pertama adalah mesti melaksanakan tuntutan Islam.

Perlu diingat, jika seseorang menutup aurat dan menunaikan solat secara ikhlas atau separa ikhlas, maka dia akan beroleh ganjaran sekadar keikhlasannya. Namun tanggungjawab fizikal yang diwajibkan oleh agama dikira sudah terlaksana secara zahirnya. ATAU kata lainnya, tatkala itu dia hanya BERDOSA SEKALI iaitu kerana tidak melaksanakannya secara ikhlas, tetapi dia terhindar dari dosa tidak mengerjakan yang wajib ke atasnya secara zahir.

Namun jika dia degil dan tidak menutup aurat, tidak juga solat atas alasan TIDAK IKHLAS, TIDAK MAHU HIPOKRIT dan sebagainya. Tindakannya itu menjadikannya BERDOSA di sisi Allah secara fizikal dan juga spiritual, atau dalam kata lainnya, dia berdosa DUA KALI. Dosa di level pertama dan kedua sekaligus, malah lebih musnah apabila dosa level pertama itu sangat mudah bercambah apabila ia berjangkit kepada orang lain, seperti apabila sahaja ada mata lelaki bukan mahram yang melihat, ketika itu dosa bukan hanya dua kali tetapi sebanyak mata lelaki yang melihat.

Adapun bagi mereka yang tidak ikhlas tadi, at least dia sudah terselamat dari cambahan dosa dari mata lelaki.

Kesimpulannya, ‘ingin berubah hasil hati sendiri', ‘tidak ikhlas' dan ‘tidak mahu hipokrit' itu semuanya hanya bisikan syaitan yang ingin menyesatkan hamba Allah agar terus menerus menjauhi kewajibannya. Sedarlah agar jangan lagi terpedaya, ingatlah berterusan dalam dosa sedang mengetahui hukumnya akan terus menerus menambah besar kemurkaan Allah swt dan akan menjadikan diri sama sekali TIDAK MAMPU berubah di satu hari nanti yang diharapkan.


2) MEREKA YANG BERTUDUNG TAPI TIDAK SEMPURNA DAN BERAKHLAK BURUK.

Sebelum mengulas, isu sebegini telah pernah saya ulas sbeelum ini di artikel : Bertudung Sambil Hina Hukum

Kembali kepada persoalan saudari, dari bait-bait ayat saudari, kelihatan saudari begitu benci dan terganggu serta terkesan dengan keburukan akhlak dan cara tutupan aurat rakan sekerja yang lain yang dikatakan memakai tudung tetapi ketat dan sebagainya. Sehingga saudari merasa mereka semua hipokrit, buruk perangai, pengotor dan sebagainya, walau bertudung.

Sebelum itu, saya perlu ingatkan saudari dikira bertuah kerana mendapat kerja di sebuah syarikat yang begitu perihatin dalam masalah agama sehingga mewajibkan kakitangan mereka untuk menutup aurat.

Satu perkara mesti jelas juga, semua wanita yang bertudung tetapi berbaju ketat, skirt panjang terbelah, berbaju kebaya sempit dan sebagainya, semua mereka berada di satu level pada pandangan Islam. Iaitu SEMUA SEDANG MELAKUKAN DOSA DAN SEMUA TIDAK MENUTUP AURAT.

Justeru, adalah SALAH bagi saudari menganggap ‘rakan sekerja itu' SEBAGAI MENUTUP AURAT TETAPI BURUK AKHLAK DAN BEROSA. Sebabnya, mereka juga TIDAK MENUTUP AURAT.

Malah jika mereka benar-benar menutup aurat sekalipun, adalah SALAH untuk merujuk kepada mereka dalam menetap pendirian sama ada saudari perlu sudah sampai masa untuk menutup aurat atau tidak.

Ingatlah bahawa yang diwajibkan oleh Allah bukanlah hanya bertudung kepala dan menutup leher, tetapi menutup seluruh bahagian aurat tubuh sebagaimana yang telah saya terangkan di dalam artikel ‘Aurat Wanita Apa Sudah Jadi'

Selain itu, adalah salah sama sekali dalam hal ehwal agama, untuk kita membandingkan diri kita dengan mereka yang lebih buruk agama dan akhlak. Ia adalah teknik Syaitan uuntuk menghentikan seseorang dari melakukan usaha pemulihan diri kepada yang lebih baik.

Jelas dari hadis Nabi s.a.w, dalam hal agama dan kepatuhannya, kita mesti sentiasa melihat mereka yang lebih dari kita, agar kita terus berusaha

Manakala dalam hal keduniaan, barulah kita disuruh oleh Islam untuk melihat mereka yang kurang berbanding kita, agar kita lebih tahu untuk bersyukur dan tidak dijangkiti penyakit tamak.

Sabda Nabi :-

خَصْلَتَانِ من كَانَتَا فيه كَتَبَهُ الله شَاكِرًا صَابِرًا وَمَنْ لم تَكُونَا فيه لم يَكْتُبْهُ الله شَاكِرًا ولا صَابِرًا من نَظَرَ في دِينِهِ إلى من هو فَوْقَهُ فَاقْتَدَى بِهِ ونظر في دُنْيَاهُ إلى من هو دُونَهُ فَحَمِدَ اللَّهَ على ما فَضَّلَهُ بِهِ عليه ..

Ertinya : Dua perkara yang sesiapa dapat perolehinya akan ditulis dirinya sebagai hamba yang bersyukur dan sabar, sesiapa yang gagal dalamnya, tidak akan ditulis sebagai orang bersyukur dan sabar. Iaitu sesiapa yang melihat tentang agamanya kepada mereka yang jauh lebih baik darinya, lalu ia berusaha mengikutinya, dan dalam hal keduniaan mereka melihat kepada orang-orang yang kurang darinya sehingga ia memuji Allah atas nikmat yang diperolehinya .. ( Riwayat At-Tirmidzi, 4/665 ; Hadis Sohih menurut Tirmidzi dan Albani)

3) WALAUPUN TIDAK MEMAKAI TUDUNG (MENUTUP AURAT) TETAPI MASIH JAGA SOLAT DAN MAMPU MENJAGA TINGKAH LAKU.

Tahniah atas kemampuan saudari untuk terus menjaga solat dan menjaga tingkah laku, namun solat yang hakiki dan ikhlas akan menghasilkan seorang yang gerun melakukan dosa, serta akan mendorong sesoerang untuk tanpa lengah menunaikan tanggungjawab yang diarahkan Allah.

Namun apabila saudari terus redha dalam pembukaan aurat sedangkan saudari menunaikan solat, ia bermakna solat saudari juga bermasalah. Tapi jangan pula mengatakan, "kalau begitu saya tak mahu solat kerana tak mahu hipokrit", ia telah kita bincang di atas tadi.

Juga, buktikan kepada diri bahawa jagaan solat saudari adalah benar-benar sebuah ketaatan dan bukan hanya kosong tanpa isi. Tanda awal ia adalah benar-benar sebuah solat adalah saudari akan terbuka hati dengan cepat untuk menutup aurat tanpa terkesan dek buruk perangai orang sekitar yang kononnya menutup aurat tetapi buruk.

Justeru, saya menasihatkan saudari agar segera keluar dari jenis individu yang saudari sendiri benci (bertudung atau tutup aurat tapi tak solat, mengumpat dsbgnya). Saudari membenci perangai mereka tetapi dari sudut pandangan agama, saudari sebenanrya adalah sebahagian dari mereka kerana :

Mereka yang menutup aurat dan buruk perangai adalah sama darjatnya dengan mereka yang solat tapi tidak menutup aurat.

Kedua-duanya tidak bertanggungjawab terhadap Allah dan sedang melakukan dosa.

Malah saudari juga patut bersyukur mendapat ibu yang prihatin soal kewajiban agama, terlalu ramai ibu di zaman ini yang hanyut dan lebih suka anak perempuan mereka mengikuti gaya yang disukai syaitan iaitu seksi.

Lalu apabila ibu menyuruh, Allah juga mengarahkan, maka saudari bukan sahaja berdosa kerana aurat saudari yang terbuka, malah juga berdosa kerana tidak mematuhi suruhan dan harapan ibu, selain berdosa melanggar arahan Allah.

Bukankah mentaati ibu dalam hal yang tidak membawa dosa adalah WAJIB?. Dan jatuh derhaka bagi seorang anak yang mengguris perasaan ibu, khususnya dalam hal nasihat ibu untuk kita mentaati arahan Allah swt.

4) BUKAN SEKARANG MASA UNTUK BERUBAH.?

Jika bukan sekarang, maka adakah apabila sudah terlantar di rumah mayat baru ingin beurbah. Sedarilah wahai diri, bahawa kematian akan datang secara tiba-tiba dan tiada sebarang jaminan umur masih panjang beberapa minggu lagi.

Kebaikan dan pelaksanaan tanggungjawab jangan sesekali ditangguhkan, kelak tidak kempunan di hadapan Allah.

Moga Allah membantu saudari untuk segera berubah dan terbuka untuk menerima jawapan ini.

Saya juga doakan saudari untuk segera berHIJRAH KE ARAH kebaikan, dan teruslah kita semua berusaha untuk ikhlas dalam semua amalan kita.

Sekian

Zaharuddin Abd Rahman

www.zaharuddin.net

Sunday, May 23, 2010

Kualiti hidup I

Kebelakangan ini selalu kita dengar tentang penderaan anak-anak yang dijaga di pusat asuhan. Ada yang mati pun.

Malang.

Kenapa perlu anak-anak diberi kepada orang lain untuk diasuh ataupun ditinggalkan? Alasan utama adalah kerana kedua ibubapa bekerja.

Aku dulu pun ditinggalkan ibubapa kerana kedua-dua bekerja. Aku dijaga oleh pengasuh bersebelahan.

Bukanlah aku diasuh sangat. Cuma ditengok-tengokkan je.

Cuma pengasuh aku itu mungkin ada rasa tanggungjawab. Dia jaga aku bukan semata-mata upah. Tapi ada rasa tanggungjawab. Memang aku pernah dimarah sebagaimana aku dimarahi oleh ibubapaku tetapi selalu juga aku dibacking oleh pengasuhku juga jika sesuatu kesalahan itu bukan salahku. Alhamdulillah sampai sekarang aku masih berhubung dengan pengasuhku. Hmm... nak kena ziarah dia juga satu hari nanti, dah lama tak berjumpa.

Bandingkan dengan sekarang.

Duit yang motivate. Pengasuh dan ibubapa berinteraksi semata-mata kerana duit. Ibubapa bekerja kerana duit, dan pengasuh mengasuh kerana duit.

Kualiti hidup yang berdasarkan kepada duit.

Duit itu sebahagian kecil dari kasih sayang. Mengorbankan duit kerana kasih sayang juga adalah kasih sayang. Malah kasih sayang ini lebih besar nilainya dari nilai duit yang dikorbankan.

Qana'ah (berpada pada apa yang ada) sudah menjadi satu sifat yang jarang diambil berat. Maksud qana'ah pun kemungkinan ramai yang tak tau. Apa lagi nak ambil peduli.

Aku tabik hormat kepada mereka-mereka yang berpegang kepada qana'ah dalam kehidupan sehari-hari ini  yang mana dalam keadaan sekarang, orang ramai berlumba-lumba membesarkan dunia.

Semoga Allah s.w.t. memberi aku taufik untuk mengikut jejak langkah mereka. Amin.

Friday, May 21, 2010

Thursday, May 20, 2010

Cowboys in 17th Century India?

Aku memang terliur nak tengok filem ni. Filem parody memang I like! Aku dah terbayang aku mengekek ketawa tengok alternate version koboi ni. Seriously, sape-sape dah tengok tolonglah rebiu sekali.

---------------------------------------------------

NOW SHOWING

IRUMBU KOHTAI MURATTU SINGAM (Tamil)
Directed by Chimbudevan
Starring Raghava Lawrence, Lakshmi Rai, Padmapriya, Sandhya, Nasser, Saikumar, M.S. Bhaskar, Mouli, Ilavarasu, Ramesh Kanna, Vaiyapuri, Senthil, Manorama, Chams

THIS movie is noteworthy because the producer and director have dared to break new ground.

The story has the premise that cowboys and Red Indians existed in Tamil Nadu in the 17th Century. You have to believe that this is remotely possible to better enjoy this film and its bizarre humour.

Cowboy Singaram (Lawrence) is saved from the noose in the nick of time by a group of people who wants him to stand in for fast gun Murattu Singam (Lawrence), whom he resembles closely.

Murattu had struck terror in the hearts of the bad guys and protected his town from them. But he has disappeared and Singaram’s rescuers believe that Singaram can take his place and restore order to the region.

So Singaram, who can hardly hold a gun, is pitted against the town’s main enemy, one-eyed Kattai (Nasser) and his henchman Ulakkai (Saikumar).

Also thrown into the story are some cowboys and an Indiana Jones-style treasure hunter. Chimbudevan pays homage to yesteryear cinema heroes and villains such as M.G.R., Jaishankar, Major Sunderajan and Asogan by naming towns and places after them. There are also references to Amitabh Bachchan and even Indiana Jones, which were unnecessary as they have no place in a 17th Century story.

For the song and dance sequences, sexy actresses Lakshmi Rai, Padmapriya and Sandhya take turns to dance with the hero.

The biggest drawback is that it does not boast a top-rated actor or comedian. If Chimbudevan wanted a bigger box-office draw, he should have cast Vadivelu or Vivek in place of Lawrence, who is more well known as a choreographer than actor.

But Lawrence has done a good job of it. In fact, it is a credit to the director that the cast has made an enjoyable film. Look out for Chaams, who plays interpreter to Red Indian chief M.S. Bhaskar, as he is hilarious. Cinematographer Alagappan’s work, the grand costumes and computer graphics make the movie realistic. But it is a pity that none of G.V. Prakash’s songs stands out.

Nearly four decades ago, director Karnan attempted Tamil cowboy movie, Ganga, with Jayasankar as hero, but that had a serious plot.

This latest effort from Chimbudevan (known for his comedies such as Imsai Arasan 23nam Pulikesi and Arai Enn 305-il Kadavul) manages to draw the laughs despite the laughable idea of cowboys in India.

Wednesday, May 19, 2010

METALLICA Drummer's Letter To RONNIE JAMES DIO

psstt... sori aaa... takde masa nak update... tapi this one is worth reading...

-----------------------------------------


METALLICA drummer Lars Ulrich has penned the following open letter to legendary heavy metal singer Ronnie James Dio (DIO, HEAVEN & HELL, BLACK SABBATH, RAINBOW):

"Dear Ronnie,

"I just got off stage in Zagreb. I was met with the news that you've passed on. I'm kind of in shock, but I wanted you to know that you were one of the main reasons I made it onto that stage to begin with.

"When I first saw you in ELF, opening for DEEP PURPLE in 1975, I was completely blown away by the power in your voice, your presence on stage, your confidence, and the ease with which you seemed to connect to 6,000 Danish people and one starry-eyed 11-year-old, most of whom were not familiar with ELF's music. The following year, I was so psyched when I heard the results of you joining forces with my favorite guitar player. You guys sounded so right for each other and I instantly became RAINBOW's #1 fan in Denmark.

"In the fall of 1976, when you played your first show in Copenhagen, I was literally in the front row and the couple of times we made eye contact you made me feel like the most important person in the world. The news that you guys were staying in town on your day off somehow embedded itself in my brain and I made the pilgrimage to the Plaza Hotel to see if I could somehow grab a picture, an autograph, a moment, anything. A few hours later you came out and were so kind and caring... pictures, autographs and a couple minutes of casual banter. I was on top of the world, inspired and ready for anything. RAINBOW came to Copenhagen a couple more times over the next few years and each time you guys blew my mind, and for a good three years were my absolute favorite band on this planet.

"Over the years I've been fortunate enough to run into you a half dozen times or so and each time you were as kind, caring and gracious as you were in 1976 outside the hotel.

"When we finally got a chance to play together in Austria in 2007, even though I may not have let on, I was literally transformed back to that little snot-nosed kid who you met and inspired 31 years earlier and it was such a fucking honor and a dream come true to share a stage with you and the rest of the legends in HEAVEN & HELL.

"A couple of weeks ago when I heard that you were not going to be able to make it to the Sonisphere shows that we would be sharing this June, I wanted to call you and let you know that I was thinking of you and wish you well, but I kind of pussied out, thinking the last thing you needed in your recovery was feeling obligated to take a phone call from a Danish drummer/fan boy. I wish I'd made that call.

"We will miss you immensely on the dates, and we will be thinking of you with great admiration and affection during that run. It seemed so right to have you out on tour with the so-called 'Big Four' since you obviously were one of the main reasons that the four bands even exist.

"Your ears will definitely be burning during those two weeks because all of us will be talking, reminiscing and sharing stories about how knowing you has made our lives that much better.

"Ronnie, your voice impacted and empowered me, your music inspired and influenced me, and your kindness touched and moved me. Thank you.

"Much love."

Monday, May 17, 2010

Legendary Heavy Metal Vocalist RONNIE JAMES DIO Dies

Wendy Dio, wife/manager of legendary heavy metal singer Ronnie James Dio (DIO, HEAVEN & HELL, BLACK SABBATH, RAINBOW), has released the following statement to BLABBERMOUTH.NET:

"Today my heart is broken, Ronnie passed away at 7:45 a.m. [on Sunday] 16th May. Many, many friends and family were able to say their private goodbyes before he peacefully passed away.

"Ronnie knew how much he was loved by all.

"We so appreciate the love and support that you have all given us.

"Please give us a few days of privacy to deal with this terrible loss.

"Please know he loved you all and his music will live on forever."

It was only a month ago that Dio, 67, spoke about his battle with cancer with the Artisan News Service on the "black carpet" of the Revolver Golden Gods Awards, which took place on April 8 at Club Nokia in downtown Los Angeles. When asked about how he had been feeling since he was diagnosed with the disease late last year, Dio said, "Well, I feel good and bad at times. It's a long process. Chemotherapy is a... I never realized what a difficult thing it was to go through. It's a real cumulative effect — the more you have, the more it piles up on top and it takes longer and longer to get over it. I find it very difficult to eat. I don't like to eat anyway, so I guess that's OK. But I know I have to. But this makes it very, very hard. But if you're determined to beat it, then you have to go with what you believe is going to beat it for you, and in this case it's that. I go to a great hospital in Houston called M.D. Anderson, which I think is the best hospital in the world, I have the best doctor in the world, Dr. Ajani, who I really trust and I really believe in, so I think I've done all the right things. It makes me feel positive about my life and positive that there is a lot more of it to live."

Earlier this month, HEAVEN & HELL canceled its summer tour plans in Europe due to Dio's treatment for stomach cancer. The band said in a statement that Dio wasn't "well enough to tour this summer. We hope that everyone understands and want to thank fans and industry colleagues for their continuing support at this time."

Born Ronald James Padavona in Portsmouth, New Hampshire, Ronnie James Dio had performed with ELF, RAINBOW, BLACK SABBATH, and his own band DIO. Other musical projects included the collective fundraiser "Hear 'n Aid". He is widely hailed as one of the most powerful singers in heavy metal, renowned for his consistently powerful voice and for popularizing the "devil's horns" hand gesture in metal culture. He was most recently involved with HEAVEN & HELL, a project which also included former BLACK SABBATH bandmates Tony Iommi, Geezer Butler and Vinny Appice. Their first and only studio album, "The Devil You Know", was released on April 28, 2009.

In April, Dio appeared at the Revolver Golden Gods Awards in Los Angeles to accept the award for "Best Vocalist." As members of ALICE IN CHAINS presented the award to him, the crowd chanted, "Dio! Dio! Dio! Dio!"

Sunday, May 09, 2010

Adakah pemuzik underground Metal bukan artis?

Ayuh fikir-fikirkan...

Baru-baru ni berlaku dialog antara artis dan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Perdagangan,  Datuk Seri Ismail Sabri (CAPAIAN - jika capaian outdated, sila ke SINI).

Yang menarik antaranya:
Bukan sahaja dihadiri banyak artis tersohor termasuk nama hebat seperti M. Nasir, Datuk Siti Nurhaliza, Hattan, Habsah Hassan, Manan Ngah dan Dayang Nurfaizah, acara dialog yang cukup panas ini turut disinggahi pemuzik-pemuzik bukan arus perdana, termasuk artis veteran.
Aku terfikir, mungkin kategori pemuzik-pemuzik bukan arus perdana itu termasuklah pemuzik underground? Jika betul, maka mungkin aku juga termasuk dalam kategori ini?

Bagaimana pula pandangan pemuzik underground yang lain? Persoalan yang perlu ditanya sekarang ialah, adakah KAMU meletak diri kamu sebagai satu cabang dalam "industri" muzik tempatan? Ataupun KAMU tidak mahu terselit sama?

Pada pendapat aku, muzik underground ni sudah terlalu lama wujud di negara ini dan sudah tiba masanya ia mendapat pengiktirafan sepatutnya! Adakah KAMI tidak memberi apa-apa manfaat kepada "industri" muzik tempatan?

Ignorance dan tidak peduli kementerian yang sama seolah-olah menidakkan kewujudan kami. Sedangkan kami wujud dan nyata. Aktiviti muzik kami menjangkau segenap lapisan masyarakat. Anda seolah-olah menutup mata atau menyapu kami di bawah karpet!

Kementerian yang sama perlu mengambil kira pemuzik-pemuzik underground seperti kami. Kenali siapa kami. Apa muzik kami. Jika perlu ADAKAN DIALOG YANG SAMA DENGAN KAMI!

Friday, May 07, 2010

Bagaimana perkembangan muzik Metal tempatan?

Soalan dari pelajar ASWARA.

Masih di takuk lama. Aku menjawab sepatah.

Kelompok Metal masih bersama kelompol itu jua.

Persepsi negatif masyarakat masih itu jua.

Band Metal macam itu jua. Rilis satu dua keluaran, kemudian tutup buku.

Sokongan media cetak dan elektronik, yilek jua.

Jabatan, Kementerian budaya buat donno macam itu jua.

Penggerak/peminat Metal macam itu jua.

Syok sendiri boleh la. Tapi at least kalau memancing, boleh juga jadi part time yang lumayan.

Thursday, May 06, 2010

BENTARA solo projek

Dah ada blog sendiri youuuu....

http://thebentara.blogspot.com/


Rajin-rajin la jengah. Nanti dapat lagu free download.

Wednesday, May 05, 2010

PhD: Saya tak faham....

Persoalan yang menarik... sila jawab

-----------------------------

Assalamu'alaikum,

Beberapa minggu lepas saya menziarahi satu pasangan yang baru mendapat cahaya mata.

Beberapa hari lepas saya juga menziarahi satu pasangan lain, yang telah mendapat cahaya mata lebih kurang enam bulan lepas.

Kedua-dua pasangan ini memiliki beberapa kesamaan:

- Mereka bernikah selepas lulus IPTA, selepas mendapat degree dalam jurusan masing-masing.

- Masing-masing suami telah mendapat kerja yang stabil dan income yang berpatutan, selari dengan jurusan dan skop kerja mereka. Cukup untuk beli rumah, kereta dan perabot asas.

- Masing-masing dianugerahi Allah dengan cahaya mata yang sihat lagi comel.

- Masing-masing ingin menghantar anak ke pusat penjagaan kerana ingin melanjutkan pengajian ke tahap master, kemudian PhD.

Saya tak faham. Saya...

- Tak faham kenapa orang sekarang hendak mengejar kelulusan kertas.

- Tak faham kenapa nak tambah hutang belajar lagi? Malah hutang PTPTN belajar degree belum habis bayar, entah-entah baru nak start bayar. Campur lagi dengan hutang rumah, hutang kereta, hutang perabot, hutang kad kredit....

- Jika dalam skop kerjaya kelulusan kertas dapat menaikkan gaji dan pangkat, saya faham. Akan tetapi kalau isteri plan tak kerja, dan majikan pula tak kisah sama ada suami ada master atau PhD (janji kerja cemerlang), kenapa nak tambah kelulusan kertas?

- Kelulusan kertas adalah sistem Barat yang diagung-agungkan 10-20 tahun yang lepas. Kini di Barat ia tidak begitu penting, yang penting ialah hasil dan manfaat seseorang kepada masyarakat, syarikat dan sebagainya.

Ambil contoh dua orang pelopor Google. Mereka gagal dalam mendapatkan PhD dari Stanford Universiti. Akan tetapi dari universiti yang sama mereka mendapat idea enjin pencarian, dan mengembangkannya hingga hari ini. Pihak Stanford menyokong usaha mereka dan sehingga hari ini berbangga dengan kejayaan mereka sekalipun kedua-dua pelopor itu gagal di kampus mereka. Pengarah Stanford mengulas, bahawa yang penting bukan kelulusan kertas tetapi apa yang dapat dicapai oleh para pelajar mereka di alam realiti.

Siapa hari ini yang tidak guna satu atau lebih dari perkhidmatan Google?

- Di Malaysia sudah ada ribuan yang berkelulusan PhD. Akan tetapi kita masih jauh ketinggalan dalam kecemerlangan membuat sesuatu yang baru dalam apa jua bidang. Kadang-kadang ada, tetapi tenggelam entah ke mana.

Saya pernah tanya seseorang yang ada PhD dalam hardware komputer, berkerja di R&D salah sebuah syarikat komputer di Malaysia. Saya tanya, kenapa laptop perlu ada separate power adapter? Kenapa tidak siap bina di dalam, maka power cable dari soket dinding terus cucuk dalam laptop? Sudah tentu teknologi sekarang mampu melakukannya, sambil tetap mengekalkan saiz dan berat laptop. Dia jawab: "Ya tak ya...kenapa kami tak terfikir sebelum ini?" Ini berlaku beberapa tahun yang lepas.

Ambil contoh dalam bidang agama. Kita ada banyak kelulusan PhD dalam bidang aqidah, akan tetapi aliran "Rahsia Tarikh Lahir" tetap lebih cemerlang. Kita ada banyak kelulusan PhD dalam bidang hadis, akan tetapi hadis palsu dan dha'if masih bersepah-sepah. Kita ada banyak kelulusan PhD dalam bidang fiqh, akan tetapi fiqh Malaysia masih jumud.

- Kelulusan kertas memberi keyakinan palsu kepada banyak orang bahawa dia telah mencapai kecemerlangan dalam hidupnya. Atas sebab ini kita lihat banyak orang selepas mendapat sijil PhD, tiada apa-apa hasil tulisan/kajian ilmiah dari mereka. Selah-olah PhD ialah kemuncak dalam hala tuju hidupnya. Hanya segelintir yang terus cemerlang dan bertambah cemerlang selepas mendapat sijil PhD mereka.

- Kita hendak ubah presepsi masyakat bahawa orang yang cemerlang ialah orang yang dapat membawa banyak manfaat kepada dunia dan manusia dalam kehidupannya. Kelulusan kertas boleh mungkin menjadi sarana, akan tetapi bukan syarat wajib.

- Kemudiannya bagi para ibu, kenapa sanggup meninggal anak yang dianugerahkan Allah - satu angerah yang tidak ternilai - semata-mata untuk mengejar kelulusan kertas? Kenapa sanggup meninggalkan anak kepada warga asing yang Allah saja yang tahu cara mereka mengabaikan anak-anak ketika dalam penjagaan, semata-mata untuk mendapatkan sijil yang boleh digantung indah di dinding rumah?

Mungkin ibu beralasan, kami terpaksa kerja untuk cari income dalam suasana ekonomi yang menghimpit sekarang ini. Dan kelulusan extra menjamin kerja yang lebih baik gajinya.

Saya tanya kembali, dari gaji yang diperolehi, campur gaji extra yang mungkin diperolehi dengan kelulusan kertas yang bertambah, adakah ia dapat menutupi kos:

- Pengangkutan pergi dan balik ke tempat kerja, seperti minyak, tol, penyelenggaraan kereta, pakir bulanan.

- Pakaian, yang bagi wanita merupakan satu kebiasaan untuk memiliki beberapa set dan bertukar-tukar pakaian selang beberapa bulan. Kalau tidak warga kerja tanya "Aminah, engkau ni aku tengok asyik dengan baju kurang biru ni aje?"

- Makanan. Ketika di tempat kerja makan di kafeteria atau restoran. Balik rumah dah letih nak masak, beli saja di luar.

- Membayar balik hutang semua pengajian.

- Yuran pusat penjagaan anak.

- Masa bersama anak.

- Masa bersama suami.

Saya tak faham. Boleh sesiapa fahamkan saya?

Terima kasih.


(Kapten Hafiz Firdaus)

Topi keledar

Pandangan yang biasa kan?

Apa yang sebenarnya bermain di fikiran si bapa/ibu yang bawak motor itu?
  • Aku pakai topi keledar sebab takut kena saman?
  • Aku pakai topi keledar sebab takut jatuh kepala pecah?
Dengan menjawab persoalan di atas maka terjawabkah soalan kritikal

  • ANAK-ANAK AKU CAMANA PULAK?
Sayangilah anak-anak kita!

Macam brader kat bawah ni...



Pesanan ini dibawa khas oleh krenmaut.blogspot.com

Tuesday, May 04, 2010

Hujan

Hujan
kadang-kadang rintik
kadang-kadang lebat
pasti jatuh
tak pernah pulak naik ke atas

Hujan
H U J A N
bukan H U J A N G

Hujan
kadang-kadang asid lebih
kena kepala boleh jadi demam

oleh itu Hujan
hujanlah yang bersih-bersih
Jangan tak berapa bersih

Hujan
Hujanlah... jangan segan-segan
sekarang tengah panas ni
bil letrik pun terbeliak mata

nengoknya
aircond overdose 

Hujan
ooooooo yea yeaaaaa....
love you more than I can say...

Monday, May 03, 2010

Master Jedi

Projek solo...





http://thebentara.blogspot.com/