Katakunci

1 Ramadan 30 hari 2011 (29) 15 Malaysia (3) 1entry=1hari =1Malaysia (32) 1st class facilities 3rd class mentality (3) Abstract (6) Academics (43) Adab (1) Akademik (44) Aktiviti KRENMAUT (2) Anak-anak (31) Anekdot Dialog (21) Anniversary (7) Anthrax (5) Artikel (37) Artikel Agama (50) Audio (1) Baju Iron Maiden (1) Bathory (6) BBQ (3) Beli rumah (1) Berita (11) Black Metal di Malaysia (3) Boikot (5) Boxset (1) Buku (30) Carcass (6) CD untuk dijual (1) Celtic Frost (4) Cited (2) Coffee break (6) cuti-cuti Malaysia (9) D.R.I. (2) Dakwah dan Tabligh (52) Dari Myspace (4) Died (3) Diet (2) Dio (1) Diskografi (4) Diskusi (1) Doctor In The House (2) Dream Theater (30) dyslexia (1) Eid (11) Eksperimentasi Nikon D60 (2) Euphonious (1) Exodus (3) Fake (1) family (18) Fikir random mingguan (11) Filem (42) First 10 Years CD singles (3) Foto rawak (1) Freemason (6) FYP (1) Gear Acquisition Syndrome (18) Gig (47) Gitar (9) Giveaway (2) helloween (2) HELLOWEEN CD Singles collection (1) Heriot-Watt University Malaysia (2) Hidup di Adelaide (129) Hidup di Bethlehem (54) High Voltage (5) HWUM (1) I LIKE THIS (1) IPOH (1) Ipoh's Metal Militants (28) Iron Maiden (76) IRON MAIDEN Live New Zealand 2009 (8) Iron Maiden Singapore (7) Iron Maiden singles collection (1) Istilah Agama (1) Istilah seputar CD (4) Jalan-jalan cari makan (8) Jalan-jalan Metal (8) Karisma (16) Kata-kata hikmah (1) Kembali ke Malaysia (5) King Diamond (1) KLASSIKKK (25) Komentari Metal (86) Krenmaut fanzine (3) Kura-kura (1) La Tahdzan (5) Langsuyr (14) Langsuyr rekoding (9) Listening Booth (1) Majalah (6) Malaysia tanahairku (8) Malaysiana (68) Manowar (11) Megadeth (29) Megadeth singles collection (1) Melancong ke New York (10) Membebel (161) Metal blogger (1) Metal Commentary (1) Metallica (18) Minuman (6) Mohd Tajul Azhar aka Berat (1) Morbid Angel (1) Mount Bromo (5) mrsm (2) My Scientific Articles (1) My Selangor Story (6) Nak menang Battle of The Bands? (2) Nasyid Metal (5) New Arrival (41) Niagara Falls (10) No Smoking (1) November Record Day (11) Obscure Metal (5) Pengalaman hidup (3) Penjara Al Capone (2) Petua (5) PhD (10) Pink Floyd (1) Pirate (1) Poligami (4) Politik Ramadan (12) Projek besar akhir tahun (2) Promosi (70) Prototype (1) Ramadan (15) Record Store Day (5) Recording (4) Rehabilitation of reinforced concrete structures (5) Review (52) Scorpions (10) SEARCH Discography (1) Sembang-sembang (2) Siri Introduksi Kepada (6) Slash di Kuala Lumpur (3) Slayer (16) South Korea Trip (11) Space Gambus Experiment (13) Special Event (7) Stompbox (3) Sunnah (2) Surabaya (8) Swedish Death Metal (1) Syawal (5) taklim (1) Teater (4) Temuramah (23) Terjah blog (5) The 70s rocks! (1) The ABC's of Punk (27) The Beatles (3) The End (1) Tradelist (2) Trip Adelaide-Canberra (8) tro-njo-i (4) Ulasan (416) Uli Jon Roth (4) Untuk dijual (1) US visit Nov-Dec 2012 (14) USA trip 18-27 August 2013 (3) USA trip 27 April - 4 May 2014 (12) Usaha Agama Tempatan (7) UTP (69) Vancouver Trip August 2014 (1) Vinyl (11) Vinyl Passion (6) Viva Voce (1) Voivod (14) Wacken (2) Weezer (1) White Stripes (1) WILHELM Scream (1) Wordless Wednesday (68) Youtube clip (5)

Thursday, July 30, 2009

Date penting

27/9/2009 KREATOR (opening MORTAL SIN)
11/10/2009 MEGADETH + SLAYER
9/12/2009 DREAM THEATER

nice ending for 2009 in Adelaide. Persoalan utama ialah, mana nak korek duit?

Wednesday, July 29, 2009

Borong SAXON CD

Forever Free (1992)

Dogs of War (1995)

Unleash the Beast (1997)

Metalhead (1999)

Killing Ground (2001)

Lionheart (2004)

The Inner Sanctum (2007)

Album terbaru SAXON, Into The Labyrinth telah diulas tak lama dahulu. Atas dasar kesedapan album tersebut, SAXON menjadi band pilihan. Tengok-tengok ada mamat jual murah koleksi SAXON dia. Apalagi, sapu. 7 album SAXON yang aku dapat ni album yang terkemudian which is better for me sebab album terdahulu, dah aku dengar. Nak dengar progress SAXON sampai sekarang.

Dan album-album ini menjadi playlist aku untuk beberapa ketika ni. Daya tarikan? Melodi. Gitar riffs yang 100% classic Heavy Metal. Dan juga vokal Biff Byford yang merdu. Oh lupa yang penting, korus yang BEST!!!

SAXON juga merupakan band dari kelompok New Wave Of British Heavy Metal (NWOBHM) yang masih kekal sampai sekarang. IRON MAIDEN, DEF LEPPARD, MOTORHEAD adalah 3 nama lain yang masih kekal. Yang lain-lainnya jatuh hilang atau menjadi status kult seperti VENOM.

Pencarian masih diteruskan untuk album-album terdahulu yang telah di-remastered dengan bonus tracks. Ada sapa-sapa nak jual/trade?





Forever Free


Dogs Of War


Unleash The Beast


Metalhead


Killing Ground


Lionheart


State Of Grace (dari The Inner Sanctum)

Monday, July 27, 2009

$1 Scharnberg Strauss speakers

Sabtu lepas aku pergi garage sale dengan wife. Tak sangka ada jual speakers. Banyak pulak tu!!! Tapi ni Rotary Club punya garage sales, so expect barang-barang buangan la. Barangan yang tak boleh stand alone untuk dijual. Jadilah kepada kami, scavengers 'mengambil' barangan tersebut dengan harga minimum.

Sedang aku belek-belek speakers 'antik' yang on display, datang sorang brader ni kata, yang dia tak sempat nak test semua speakers ni tapi he was to believed yang everything is workable. Dia kata kat aku, semua speakers ni untuk aku, $1 a pair (ada yang tagged $4). Aku pikir kejap. Hmmm... $1 a pair, kalau rosak pun takde la rugi sangat. Set hi-fi aku pun in dire needs of a pair of speakers.

Penyudahnya aku beli 2 sets. Satu jenama Scharnberg Strauss, aku google memang tak jumpa maklumat langsung. Tapi sebab nama macam German sikit, belasah je la (brand-minded kepala otak). Lagi satu Silver (kat belakang tulis Made in Japan).

Balik aku try pasang. Malang sekali Silver tu dia punya wire pendek, tak sampai nak cucuk ke amp so tak boleh nak test. Oleh kerana harga $1, aku lantik Silver jadi stand kepada Scharnberg Strauss speakers tu hahaha... Apa ada hal, $1.





So aku test beberapa CD. Konklusi, speaker Scharnberg Strauss ni kering dan hollow bunyinya. Bass extremely lacking. Terpaksa aku increase bass pada amp dan juga on-kan punat loudness pada amp tu untuk dapat sound yang agak satisfying. Projection OK, sound agak clear dan centrelized. Kena ambik 1-2 minggu untuk biasakan diri dengan speakers ni. Maklumlah, selama ni harap speakers Logitech (with subwoofer) notebook aku je ni. Mungkin listening aku dah corrupt dengan sound Logitech yang tak natural tu.

Nampaknya selamatlah duit aku. Hajat hati nak speakers mahal sikit. Tapi sebab dah ada speakers $1 ni, OK la, niat tu boleh dikenselkan.

Maybe next month aku pergi lagi kat Rotary Club tu check out speakers lain. Kalau tak best, letak tepi jalan je la kalau ada orang nak hehehe...

Saturday, July 25, 2009

Friday, July 24, 2009

Kuliah Ustaz Shamsuri Ahmad mp3 untuk download

Masa baru-baru kawin dulu tahun 1999, otak aku dah berubah. Ye la, masa bujang-bujang, hidup sorang-sorang. Tonggang terbalik pun efek pada aku sorang je. Dah berbini, dan soon ada anak-anak, kepala dok risau gak. Aku tau tanggungjawab suami ni. Cuma aku tak tau macamana nak execute. Especially bab agama. Benda yang paling aku risau ialah semua yang berada dalam tanggungan aku is accountable.

So masa tengah rounder kat sebuah kompleks membeli belah di JB tu, aku dan wife masuk le dalam satu kedai jual barangan agama tu. Belek sana belek sini, aku decide beli kaset kuliah agama. Nota; sebelum tu memang aku beli kaset, tapi kaset ceramah politik la. Aku rasa takde beza iman aku masa tu, sebab dalam ceramah politik ni takde apa pun selain belasah parti lawan.

Tak salah aku, Ustaz Shamsuri dan Ustaz Ismail Kamus yang aku beli. Aku tertarik dengan kuliah Ustaz Shamsuri sebab dia bukak kitab. Dan beliau baca kitab tu secara berterusan, bukan one off. So ada la kesinambungannya. Tidak mati begitu sahaja. Kitab yang selalu dia buka:

1. Bahrul Mazi
2. Nurul Ihsan
3. Muhimmah

Yang mana kitab-kitab ni adalah susunan dan karangan ulama nusantara. Yang bagusnya, kitab-kitab ni kuranglah bab bidaah ni. Ustaz Shamsuri secara berlembut (stail orang melayu) kritik kat kita yang dok selalu buat majlis tahlil time orang meninggal yang banyak menyusahkan keluarga si mati contohnya.

Selain dari itu, oleh kerana beliau banyak bergaul dengan orang ramai, banyak contoh masyarakat yang beliau paparkan berkaitan dengan tajuk yang beliau bawa. Contoh-contoh tersebut boleh datang dari sembang-sembang beliau dengan masyarakat, orang yang telefon beliau untuk tolong selesaikan masalah dan sebagainya. Jadi, nampak sungguh relevan isu-isu yang ditimbulkan yang berkaitan dengan setiap tajuk beliau. Tidaklah berteori sangat.

So aku rekemen sangatlah kat pembaca blog ni try la dengar kuliah-kuliah beliau. Masa dulu, aku beli kaset pasang dalam kereta masa pergi/balik kerja (akhir sekali kaset dia dijual 3 keping =RM10 kat pasar malam dan dikeluarkan 2 kali sebulan). Sekarang ni, ada laman web yang coding ke dalam mp3 so aku download dan masuk dalam iPod untuk dengar masa naik bas nak ke Uni.

Oh ya, beliau orang Penang so loghat dia Penang la. Tapi tak le pekat.

Boleh download kuliah dia --- >
KOLEKSI MP3 USTAZ SHAMSURI AHMAD


Tuesday, July 21, 2009

Ulasan: BLAZE BAYLEY The Man Who Would Not Die CD

BLAZE BAYLEY adalah band kepada, siapa lagi, Blaze Bayley, bekas penyanyi IRON MAIDEN semasa album The X-Factor dan Virtual XI. Ini merupakan album keempat beliau dan pertama menggunakan monicker BLAZE BAYLEY (sebelumnya sekadar BLAZE). Dua album sebelumnya telah diulas secara ringkas DI SINI.

Berita baik, album ini, dibandingkan yang lepas-lepas, merupakan album terbaik pernah dirakam oleh Blaze. Album ini juga merupakan album comeback beliau setelah ditekan dengan pelbagai musibah antaranya yang paling besar, kematian isteri tercinta beliau, Debby. Dalam beberapa temuramah beliau, beliau sangat terhutang budi dengan sokongan isteri beliau kerana pernah satu ketika Blaze merasa sangat tertekan dengan karier solo beliau hingga hampir mengambil keputusan untuk bersara terus dari arena muzik.

Berbeza dengan album sebelumnya, koloborasi antara band members adalah lebih. Mungkin disebabkan itu, album ini mengandungi lagu-lagu yang strong. Antaranya track mula, The Man Who Would Not Die (cerita tentang diri sendiri?), While You Were Gone (tribute kepada Debby), Robot dan sebagainya. Dan apa yang paling menyerlah, koloborasi dari band members yang lain memasukkan elemen Power Metal dan Thrash Metal ke dalam album yang menyegarkan.

Melihat dari kekuatan album ini, ianya seolah-olah telah dapat menyaingi album solo Bruce Dickinson jika tidak menyamainya. Sungguh! Karier Blaze nampaknya akan naik tinggi selepas ini.

1. "The Man Who Would Not Die" – 4:35
2. "Blackmailer" – 4:43
3. "Smile Back at Death" – 7:38
4. "While You Were Gone" – 5:27
5. "Samurai" – 5:39
6. "Crack in the System" – 5:53
7. "Robot" – 3:10
8. "At the End of the Day" – 3:39
9. "Waiting for My Life to Begin" – 5:10
10. "Voices from the Past" – 5:55
11. "The Truth Is One" – 4:22
12. "Serpent Hearted Man" – 6:15

Monday, July 20, 2009

Ulasan: CYNIC Traced In Air boxset

CYNIC mengejutkan arena muzik Death Metal pada tahun 1993 dengan album Focus yang menyadurkan elemen jazz ke dalam muzik ekstrim Death Metal. Walaupun mungkin antara kamu yang berdolak-dalik dengan band ATHEIST yang ketika itu juga dikatakan mempunyai saduran yang sama, CYNIC lebih menyerlah. Ketika itu ramai yang terpinga-pinga dengan CYNIC. Diorang ni APA?

Mungkin disebabkan terkejut dengan album tersebut, CYNIC terus tenggelam. Focus adalah satu-satunya album CYNIC dan ia terpahat di dalam sejarah Death Metal sebagai sebuah album yang modern, brilliant dan out-of-this-world. Nak tau kemana band members asal buat selepas Focus? Paul Masvidal (gitar/vokal), dan Sean Reinert (drum) bermain dengan DEATH untuk album Human (juga sebuah album yang outstanding), dan menyaksikan Masvidal meneruskan minat beliau yang jazzy ke dalam band Æon Spoke bersama Reinert. Malone pula lebih berjaya, menjadi sessionist studio (50 album setakat ini), bermain dengan pelbagai jenis band dengan pelbagai genre, melanjutkan pelajaran muzik hingga ke PhD dan sekarang menjadi lecturer muzik di universiti.

Awal tahun 2007, aku telah diberitahu tentang reunion CYNIC. Dan kemudiannya rakaman telah dibuat. Sebuah lagu telah bocor dari simpanan mereka bertajuk Adam's Murmur. Sebelumnya dua tanggapan telah dibuat oleh peminat. CYNIC meneruskan elemen Focus dengan leaning yang lebih kepada elemen progresif atau elemen Focus tetapi lebih ekstrim seperti album DEATH 'Human'. Namun bila lagu yang bocor itu didengar, ternyata CYNIC memilih yang pertama. Nak buat camana? Lihat je biografi pemuziknya dan kita telah nampak leaning mereka ke mana.

Kritik menjadi dua ekstrim. Satu sangat puashati sedangkan yang satu lagi kecewa. Tiada yang kata so-so. Aku puashati. CYNIC masih original dan masih lagi ke hadapan. Walaupun muzik Metal itu sudah berkembang pesat namun CYNIC masih dapat mencari gap untuk menjadi band yang menonjol dengan originaliti. Dua vokal, bersih dan growl masih dikekalkan. Odd time signature dan riffs gitar pelik bermelodi juga masih menjadi teras utama. Namun kesamaan itu makin menguatkan lagi base CYNIC yang tak mungkin band lain dapat menirunya tanpa merujuk kepada CYNIC secara langsung.

Boxset yang di tangan aku tidak dibeli tetapi berlaku pertukaran barter. Aku mengorbankan 3 CD untuk boxset ini. Dan aku sangat berpuashati. Setakat ni, boxset ni paling cantik pernah aku tengok. Gambar kat bawah sila klik untuk imej yang lebih besar.
Strictly limited edition to 1000 copies worldwide. Including the album in acrylic DVD case, compressed t-shirt (Size L only), USB flash drive, guitar pick, exclusive book and stickers! Also contains a one of a kind translucent 20 page journal booklet (magnifying glass included), with personal notes, lyric sketches, rare photos, thoughts and dreams taken directly from Cynic's universe, mostly consisting of Paul Masvidal's personal journals.

Semua barang dalam kotak biru cun. Semua ada kecuali poster yang kata mamat trade dengan aku ni dia dah tampal kat bilik dia. Takpe la bukan aku nak tampal pun.

Casing CD paling elegan pernah aku tengok. Macam frame gambar. Kat tepi-tepi tu ada magnet so bila kita telangkupkan kaca tu, ia akan tertutup rapat. Cun!

Stickers, postcard, booklets yang disertakan sekali.


T shirt. Label XXL tapi kecut semacam je macam saiz S. Tak mungkin dapat ku pakai. Size problem.

Saja nak tayang, 1st press album Focus.
  1. "Nunc Fluens" – 2:56
  2. "The Space for This" – 5:46
  3. "Evolutionary Sleeper" – 3:35
  4. "Integral Birth" – 3:53
  5. "The Unknown Guest" – 4:13
  6. "Adam's Murmur" – 3:29
  7. "King of Those Who Know" – 6:09
  8. "Nunc Stans" – 4:13


Saturday, July 18, 2009

Sapa minat novel STEPHEN KING?

Aku tak minat. Bukan tak minat Stephen King, tapi tak minat baca novel, walaupun hati ada terasa nak baca. Masa yang takde.

Jumpa novel Stephen King ni kat garage sale for cheap. So aku nak bagi free je kat sapa-sapa yang berminat. Syaratnya, kena bayar postage dan kos bungkusan je la.

Sape nak tak payah angkat kaki, tapi email directly kat aku.

Friday, July 17, 2009

Ulasan: DREAM THEATER Black Clouds & Silver Linings boxset

Benda lama dah ada dalam tangan (hampir sebulan). Tangguh nak ulas konon nak buat elok-elok. Nampak gaya kalau nak tunggu, lain tahun baru boleh. So rojak le jugak ulasan ni penyudahnya.

DREAM THEATER memang band pilihan aku selain dari IRON MAIDEN, MEGADETH dan HELLOWEEN. Maka keterujaan aku melambun tatkala beberapa lepas mereka announce yang album baru akan keluar. Dah dekat-dekat nak rilis tu keluar pulak iklan mengenai boxset ni. Meleleh air liur. Tapi masa tu kira duit dalam tabung, tak mampu. Takpe la kata aku dalam hati, dapat CD special edition pun jadi la. Boxset ni aku lupakan.

Namun, bila hari rilis pun tiba dan aku semak kat local store, harga hmm... not so bad. In fact lagi murah dari harga website. Setelah 1-2 haro mencongak-congak, sapu je la. Just do it kata Nike. Lagi pikir lagi pening. Aku beli 2 hahaha... amacam? Bukan apa, satu aku simpan satu aku jual balik kat eBay dengan sedikit mark-up. Untung-untung ada la mamat ozzie yang kat daerah pendalaman ni tak jumpa kat local store dia boxset ni, dia akan beli. Memang kena beli spare boxset tu. Bila aku kira, tolak mark-up tu, aku sebenarnya bayar separuh je untuk boxset ni. Yeaaa!
Ikut kata website, boxset ini mengandungi:
  • DVD Stem mixes of standard CD (try your hand at producer with isolated audio tracks of the entire album).
  • Dream Theater mouse mat.
  • Find a silver foil ticket (100 lucky fans win a M&G w/ band)
  • Lithograph of cover art, numbered (100 lucky winners will find a litho signed by Hugh Syme)
  • Limited edition audiophile 180-gram double-LP set with exclusive artwork from Hugh Syme.
Kotaknya adalah baldu hitam dengan logo DREAM THEATER terpahat di tengah-tengahnya. Baldu cantik. Macam baldu bantal kecik pasangan pengantin duduk atas pelamin. Best la buat gosok-gosok...

So kat bawah ni beberapa snapshot contents dalam boxset tu. Klik gambar untuk imej yang lebih besar.

LP x2

Lithograph dan mousepad

Insert untuk LP

3 CD + 1 DVD

Puashati dengan boxset ni? Tak berapa puashati. Especially LP tu. Aku expect lebih. Paling tak best, LP tu takde cover kadboard tu macam LP biasa. Cuma ada insert je. Patutnya letak la gatefold cover ke.

CD packaging pun nampak macam murah je. Aku menyampah la tempat letak CD tu pakai kadbod. Dah la susah nak keluarkan. Lepas tu kalau dah keluar masuk manjang, CD sure jadi calar punya.

Lithograph tu aku tak paham apa istimewanya. Macam gambar size besar je. Tak paham aku.

Now, bagaimana dengan album itself? Pada aku album kali ni nampak macam DREAM THEATER dah sampai cerun landai. Maksudnya, dah tak boleh top up apa yang mereka pernah top. Jadilah album yang tepu dengan idea baru dan stagnation. Malang sekali. Lebih teruk, lagu The Shattered Fortress mengambil bits and bytes dari lagu The Glass Prison (album Six Degrees of Inner Turbulence). Macam mana tu? Ala, macam lagu Inspirasi Syakila yang konon-konon sambungan Misteri Mimpi Syakila tu. Not impressive at all!

Lagu-lagu lain macam dah takde area yang DREAM THEATER tidak selami. Been there, done that. Takde yang mengejutkan dan takde apa sangat yang menyebabkan aku meloncat mendengarnya. Cuma lagu balada, Wither je yang impressive, sepertimana lagu Forsaken (album Systematic Chaos).

Nasib baik la ada bonus discs featuring cover versions tu. Terutamanya lagu Stargazer (RAINBOW) yang DREAM THEATER execute dengan menarik sekali. Ronnie James Dio sure tabik punya. Suara LaBrie pun paling best dalam lagu cover ni la. Tapi ye la kan, takkan la DREAM THEATER nak survive dengan lagu-lagu covers?

Oh tak lupa, lagu To Tame A Land cover IRON MAIDEN, juga quite yummy!

Nevertheless, aku harap DREAM THEATER can do something a little bit more refreshing untuk album akan datang. Aku sebagai peminat dan kolektor amatur DREAM THEATER begitu mengharap. Jadi komersil sikit macam Falling Into Infinity pun takpelah! Itu album walaupun hampir disisih oleh DREAM THEATER sendiri tapi album tu pada aku memang best gila!

Music composed by John Petrucci, Mike Portnoy, Jordan Rudess and John Myung except "Wither" composed by John Petrucci.

1. "A Nightmare to Remember" 16:10
2. "A Rite of Passage" 8:35
3. "Wither" 5:25
4. "The Shattered Fortress 12:49
* X. "Restraint"
* XI. "Receive"
* XII. "Responsible"
5. "The Best of Times" 13:07
6. "The Count of Tuscany" 19:16

Special edition tracks
The 3-disc Special Edition also included a bonus disc of six cover tracks, entitled "Uncovered 2008/2009". These tracks were originally released separately, one per week, in the weeks leading up to the album's release.
1. "Stargazer" (Rainbow cover) 8:10
2. "Tenement Funster / Flick of the Wrist / Lily of the Valley" (Queen cover) 8:17
3. "Odyssey" (Dixie Dregs cover) 7:59
4. "Take Your Fingers From My Hair" (Zebra cover) 8:18
5. "Larks' Tongues in Aspic, Part Two" (King Crimson cover) 6:30
6. "To Tame a Land" (Iron Maiden cover) 7:15

Also included in the three disc special edition are instrumental tracks of the songs. Some tracks have been altered from their original versions.
1. "A Nightmare to Remember" 15:39
2. "A Rite of Passage" 8:36
3. "Wither" 5:29
4. "The Shattered Fortress" 12:47
5. "The Best of Times" 13:20
6. "The Count of Tuscany" 18:48

Deluxe Collector's Edition Box Set
A "Deluxe Collector's Edition Box Set" of the album was also released. Packaged in a silver foil embossed black velvet box the set includes the 3-disc special edition CDs, a 180-Gram Double LP, a DVD with isolated audio tracks for each instrument, a lithograph by Hugh Syme, and a mouse pad. Those who pre-order were able to download a newly recorded cover song each week beginning on May 19, 2009 until the album's release. 100 box sets contain a "silver ticket" which entitles the purchaser to a meet and greet with the band.


Beli CD secara pukal

Masa tengah berjalan kat Uni 2 hari lepas aku saja tengok kat notis board students. Kat situ macam-macam la budak-budak ni tampal. Rumah nak disewa la, notebook untuk dijual, ajar bahasa Korea la. Macam-macam...

One notice menarik perhatian aku, CD untuk dijual. Murah-murah. Best ni. Boleh la aku beli CD yang aku tak nak beli dengan harga retail. Dan banyak juga artis-artis yang menarik tu. Cuma tak cukup menarik untuk beli dengan harga premium la. You know what I mean.

Aku email mamat ni suruh bawak ke Uni. Dan semalam transaction berlaku. Budak ni kata dia nak kumpul duit buat travel Australia hujung tahun ni. Lagipun dah transfer semua ke Ipod. Kondisi CD boleh la. Tu pasal jual murah. I don't mind selagi tak skipped. Agak menyampah nanti aku bagi la free kat sapa-sapa (Sape nak? Angkat kaki!).

Coldplay – Parachutes
Coldplay – A Rush of Blood to the Head
Mars Volta – Frances the Mute
Mars Volta – De-loused in the Comatorium
Mars Volta – Scabdates
Mars Volta – Amputechture
Metallica – S&M
Pearl Jam – Vitalogy
Pearl Jam – No Code
Pearl Jam – Yield
Pearl Jam – Binaural
Pearl Jam – Riot Act
Pearl Jam – Ten
Tool - AenimaTool
Tool - Lateralus
Tool – 10,000 days
Foo Fighters – The Colour and the Shape
Foo Fighters – In Your Honor
The Smashing Pumpkins – Pisces Iscariot
The Smashing Pumpkins – Mellon Collie & the Infinite Sadness

Malam tadi sekali harung dengar. Sekali imbas, TOOL boleh simpan. FOO FIGHTERS is so-so. THE SMASHING PUMPKINS is not bad. PEARL JAM kena dengar lagi apsal jadi global phenomenon - takat ni tak paham lagi. COLDPLAY is so-so tak konsisten. METALLICA tu pasal nak cukupkan koleksi.

Aku baru order kat budak tu lagi beberapa CD. JASON MRAZ dan RADIOHEAD. Nak tau bunyi macam mana...

berapa harga untuk 20 CD tu? RM120 je.

Tuesday, July 14, 2009

Gambar-gambar sekitar Ijtima Islam Se-Malaysia

Ayuh!

Rehat-rehat.

Cikgu Syukri (syura Ipoh) bersama anaknya yang belajar hafiz.

Tua dan muda

Ambil wuduk dengan bekalan air yang terhad (macam zaman Nabi s.a.w.)

Ambil wuduk dengan botol air. Sekali sekala susah kerana Allah s.w.t.

Menunggu solat Maghrib

Meninjau pembayan yang jauh di sana

Lagi meninjau dari jauh

Seksyen terjemahan untuk Chinese.

Ramai juga rakyat China Muslim yang hadir (ribuan)

Seksyen terjemah English


Macam Ustaz Hasan Ali

nombor khemah?

Kehadiran seramai 200,000 orang. Ya Allah, pilihlah aku untuk menyertai ijtima ini pada tahun-tahun mendatang. Amin!

kredit EtaCarina from al-fikrah.net



Rakaman sekitar tapak Ijtima (kredit abejefri)

Laporan perjalanan Ijtima Islam Se-Malaysia

Assalamu'alaykum warahmatullahhiwabarakatuh,

AlhamduLillah,berakhir sudah ijtima' Tabligh.Tengah malam tadi baru sampai.Teringin nak kongsikan apa yg saya dapat di sana. Subhanallah,terlalu banyak manfaat yg boleh di dapati.Berduyun-duyun manusia membanjiri kawasan KLIA semata-mata untuk mencari kerdhoan Tuhan.Syukur semuanya berjalan lancar.

Jika tuan2 datang untuk mencari kesalahan,maka kesalahanlah yg tuan2 dapat,jika tua2 datang niat nak belajar dan nak dengar nasihat2 ulama2 dan org2 alim maka manfaat yg besar akan diperolehi. Antara Maulana yg saya perasan dan dengar ialah,Maulana Saad,Maulana zubair,Maulana wahab,Maulana Ahmad Lat,dan Maulana Hamid(Pengetua Madrasah di Sri Petaling).

Mereka2 ni alim2 berlaka,kata2 mereka mmg ada nur keikhlasan. Antara nasihat dan ilmu yg saya dapat ialah dari Maulana Saad.Beliau bg bayan dengan lemah lembut,rileks dan tenang,beruntunglah mereka yg faham dalam bahasa urdu/hindustan spt syeikh Arradhi. Antara yg saya dapat ialah, ilmu yakin pada Allah swt. Jangan yakin pada asbab tapi yakinlah semuanya datang dari Allah swt. Cthnya, bila nak periksa,kenapa kita baca buku dulu,patutnya minta pada Allah dulu,baru diiringi dengan usaha,cth lain kita sekarang banyak yakin pada makhluk,spt duit, ramai yg berkata "ada duit boleh selesai masalah" ini adalah perkataan yg tidak membesarkan ALlah swt.walhal Allah lah yg menyelesaikan masalah,bukannya duit atau sebagainya.Asbab juga tidak boleh di tinggalkan seperti menjalankan perniagaan dll.spt sababat jika meraka ada masalah mereka akan terus minta pada Tuhan,dan doa mereka di kabulkan cash oleh Allah.

Amal yg soleh,iman yg sebenar2nya,dan takwa juga adalah faktor terbesar pertolongan ALlah swt. Kita di suruh menjaga iman dan amal untuk mendapat hidayah dan kasih sayang Allah swt,sperti banyakkan solat sunat,zikir pagi petang,baca quran,tuntut ilmu dll. Bila kita beramal kerana Allah,maka Allah akan bertambah sayang pada kita,maka segala apa yg kita minta Pasti Allah kabulkan,yang pasti adalah yakin 100%. Sebagai cth yg terjadi pada diri sendiri,masa pergi sana banyak juga duit kena keluar,tapi niat nak korban,padahal duit tu nak guna jugak untuk benda lain,tapi saya belajar yakin, tak kisah duit dah nak habis pun.Pagi tadi dapat sms daripada kawan saya yg barang jualan dah habis jual,jadi boleh ambil duit. Cash je Allah bg,padahal saya tak tahu pun yg barang jual.

Apa yg saya belajar kat sana juga adalah ilmu2 yg kurang ada pada tempat lain.Kami di sini kena belajar2 mujahadah,berwuduk guna satu botol air je. jika nak beli makanan maka kena mujahadah untuk jalan dengan perjalann yg jauh. Tidur pun atas tanah yg ada satu lapisan kain plastik sahaja. Di setiap khemah mmg ada disedaikan kipas tapi tak banyak. Tapi saya tak pernah dengar satu rungutan pun dari jemaah yg hadir. Mula2 mmg panas skit tapi yakin bahawa Allah swt lah yg beri segalanya,maka kena terima seadanya.

Dekat sini juga kami di ajar supaya taat pada amir dan arahan yg di berikan,dan saya tak dengar pula ada rungutan sebaliknya kenayakn dengar dan taat. Amalan sunnah juga di hidupkan pada malam terakhir. Yakni kami solat isyak pada pukul 12 tgh malam. lepas habis bayan, kami di suruh ikram dan sabar menunggu kawan2 dan jemaah lain yg masih ada urusan dan menunggu mereka untuk solat bersama.

Di sana kita boleh amal macam2 hadis yg daripada nabi,antaranya perasaan syukur. Terdapat pelbagai jenis manusia ada di sana. Aap yg saya lihat,org lumpuh ada,kaki,tangan kudung, bisu, pekak,buta, golongan tua, cacat dan sebaginya. Mereka walaupun tidak sempurna tetapi juga turut bersama2 berkorban.Bagaimana pula dengan kita yg sempurna anggota? Kepada khidmat2 sukarela mereka berkerja tanpa gaji, siang malam berkerja. Khidmat kebesihan ada,makan, jaga jalan parking dll. Memang belajar erti susah payah Nabi2 Rasul2 dan Sahabat2 usahakan atas agama.

Bila kita dapat agama dengan susah payah maka kesannya sangat tinggi,iman pun meningkat amal pun bertambah. Mmmg ketenangan dan kemasidan dapat dirasai. Mmg best, ianya tidak boleh di rasai dengan hanya melihat dan bersangka2 tetapi kena belajar2 untuk turut serta dan belajar korban. Lepas solat zuhur hari ahad,jemaah mula bersiap2 untuk pulang,makin lama tapak ijtima' makin kurang,perasaan sayu,pilu dan sedih mula terasa. Besar ganjaran yg di terima, apabila kita bertemu dan berpisah kerana Alllah swt. Lepas ni azam sungguh2 keluar 40hari dengan ustaz2.

InsyaALlah setahun 2 lagi bila dah fasih cakap arab ana azam datang ziarah maulana saad dan nak minta nasihat dan bertanya pada beliau ttg masalah2 yg di hadapi jemaah tabligh. Maulana saad ini syadid juga orgnya tetapi berhikmah. Beliau tidak bg org merakam dan menangkap gambar beliau, masa jemaah2 nak salam pun tidak di beri untuk cium tangannya. Apabila kita mengenal manhaj salaf dan JT mmg tidak jauh beza,cumanya untuk mendapat kefahaman itu semuanya datang dari Tuhan yg memberikan kepada siapa yg Dia kehendaki. Nak cerita dan borak lebih paham boleh lah borak dengan ust Arrdahi,ana dapat banyak manfaat bila berbual ttg agama dan manhaj dengan beliau.Moga Allah menerima usaha dakwah kita dan meletakkan kita dikalangan org2 yg membersihkan diri,bertaubat dan org2 yg soleh.Ameen..

Wallahu 'alam

Wassalamu 'alaykum warahmatullahhiwabarakatuh..

- oleh IbnZubair Al-fikrah.net

Monday, July 13, 2009

Ulasan: GOJIRA The Way Of All Flesh CD

Secara kebetulan aku diperkenalkan kepada GOJIRA di dalam sebuah promo DVD Metal Hammer. GOJIRA menghidangkan sebuah video klip dari The Link Alive DVD dengan sebuah lagu Death of Me. Ia terus menarik perhatian aku. Ada sesuatu yang menarik tentang mereka yang agak menekan.

Selain dari itu, dari pembacaan, kebanyakan kritikan sangat positif. Hingga ada yang begitu menyanjung, meletakkan GOJIRA sebagai harapan Metal masa hadapan. Kritikan sebegitu perlukan pembuktiaan. Pembuktiaan hanya boleh dibuat apabila kita sendiri mendengarnya.

The Way Of All Flesh merupakan album keempat mereka dan agak mengejutkan selepas 3 album yang sangat kritikal dari segi idea mereka masih bersama dengan label yang relatifnya kecil, Listenable Records. Mungkin disebabkan mereka berasal dari Perancis. Andaikata seperti Mastodon yang lahir di USA, sudah pasti mereka akan disapu oleh syarikat gergasi antarabangsa (Mastodon sekarang bersama Reprise - sekutu Warner Bros).

Lagu pertama selalunya adalah lagu paling baik dalam sebuah album. GOJIRA pun menggunakan formula yang sama, dan memang menarik sungguh lagu pertamanya. Dimulakan dengan tapping gitar tali atas yang mudah tetapi tidak terpikir untuk dibuat, Oroborus seperti mengenalkan kita kepada GOJIRA, satu kuasa yang mendatang. Toxic Garbage Island meneruskan isu alam sekitar yang menjadi pegangan utama lirikal GOJIRA sejak dari dulu lagi. Siapa kata Metal sekadar membawa isu-isu khayalan?

Yama's Messenger menggunakan pengaruh Morbid Angel dalam riff gitar E nya. Perlahan tetapi memusnahkan. Cara gitar dipetik melalui pendengaran memang sungguh mengambil disiplin Trey Azagthoth yang menekan sehabis kuat pada tali-tali gitar untuk mendapatkan tone paling padu. Begitu juga dengan All The Tears, pinching gitar yang dipulas memang sungguh mirip tonasi Trey. Namun yang menyebabkan ianya berbeza ialah adanya elemen progresif, odd-time signature yang diselitkan sekali sekala dalam setiap lagu. Pattern dan stroke drums yang tidak statik juga memberi sumbangan yang besar dalam dinamik GOJIRA.

GOJIRA bijak dalam menggabungkan elemen tradisional Death Metal dengan elemen post-Metal. Samada yang mendengarnya kaum muda atau kaum muda, tiada argumen yang boleh memecahkan dinamik tersebut. Melainkan jika hati yang sudah tertutup. Ini membuatkan album ini sesuatu yang segar. Dalam pada kita mengenali apa yang sudah formulaik, kita juga dikejutkan dengan elemen-elemen yang tidak disangka-sangka.

Pernah dalam benakku, meletakkan Mastodon sebagai pintu masa hadapan untuk Metal namun sekarang benakku mula membantah. GOJIRA ialah pintu sebenarnya.

  1. "Oroborus" – 5:21
  2. "Toxic Garbage Island" – 4:06
  3. "A Sight to Behold" – 5:09
  4. "Yama's Messengers" – 4:03
  5. "The Silver Cord" – 2:31
  6. "All the Tears" – 3:41
  7. "Adoration for None" – 6:19
  8. "The Art of Dying" – 9:54
  9. "Esoteric Surgery" – 5:44
  10. "Vacuity" – 4:51
  11. "Wolf Down the Earth" – 6:25
  12. "The Way of All Flesh" – 17:03