Katakunci

1 Ramadan 30 hari 2011 (29) 15 Malaysia (3) 1entry=1hari =1Malaysia (32) 1st class facilities 3rd class mentality (3) Abstract (6) Academics (43) Adab (1) Akademik (44) Aktiviti KRENMAUT (2) Anak-anak (31) Anekdot Dialog (21) Anniversary (7) Anthrax (5) Artikel (37) Artikel Agama (50) Audio (1) Baju Iron Maiden (1) Bathory (6) BBQ (3) Beli rumah (1) Berita (11) Black Metal di Malaysia (3) Boikot (5) Boxset (1) Buku (30) Carcass (6) CD untuk dijual (1) Celtic Frost (4) Cited (2) Coffee break (6) cuti-cuti Malaysia (9) D.R.I. (2) Dakwah dan Tabligh (52) Dari Myspace (4) Died (3) Diet (2) Dio (1) Diskografi (4) Diskusi (1) Doctor In The House (2) Dream Theater (30) dyslexia (1) Eid (11) Eksperimentasi Nikon D60 (2) Euphonious (1) Exodus (3) Fake (1) family (18) Fikir random mingguan (11) Filem (42) First 10 Years CD singles (3) Foto rawak (1) Freemason (6) FYP (1) Gear Acquisition Syndrome (18) Gig (51) Gitar (9) Giveaway (2) Heavy Scotland (1) helloween (2) HELLOWEEN CD Singles collection (1) Heriot-Watt University Malaysia (2) Hidup di Adelaide (129) Hidup di Bethlehem (54) High Voltage (5) HWUM (1) I LIKE THIS (1) IPOH (1) Ipoh's Metal Militants (28) Iron Maiden (77) IRON MAIDEN Live New Zealand 2009 (8) Iron Maiden Singapore (7) Iron Maiden singles collection (1) Istilah Agama (1) Istilah seputar CD (4) Jalan-jalan cari makan (8) Jalan-jalan Metal (12) Karisma (16) Kata-kata hikmah (1) Kembali ke Malaysia (5) King Diamond (1) KLASSIKKK (25) Komentari Metal (86) Krenmaut fanzine (3) Kura-kura (1) La Tahdzan (5) Langsuyr (14) Langsuyr rekoding (9) Listening Booth (1) Lords of the Land 2017 (2) Majalah (6) Malaysia tanahairku (8) Malaysiana (68) Manowar (11) Megadeth (29) Megadeth singles collection (1) Melancong ke New York (10) Membebel (161) Metal blogger (1) Metal Commentary (1) Metallica (18) Minuman (6) Mohd Tajul Azhar aka Berat (1) Morbid Angel (1) Mount Bromo (5) mrsm (2) My Scientific Articles (1) My Selangor Story (6) Nak menang Battle of The Bands? (2) Nasyid Metal (5) New Arrival (41) Niagara Falls (10) No Smoking (1) November Record Day (11) Obscure Metal (5) Pengalaman hidup (3) Penjara Al Capone (2) Petua (5) PhD (10) Pink Floyd (1) Pirate (1) Poligami (4) Politik Ramadan (12) Projek besar akhir tahun (2) Promosi (70) Prototype (1) Ramadan (15) Record Store Day (5) Recording (4) Rehabilitation of reinforced concrete structures (5) Review (52) Ross The Boss live (1) Scorpions (10) SEARCH Discography (1) Sembang-sembang (2) Siri Introduksi Kepada (6) Slash di Kuala Lumpur (3) Slayer (16) South Korea Trip (11) Space Gambus Experiment (13) Special Event (7) Stompbox (3) Sunnah (2) Surabaya (8) Swedish Death Metal (1) Syawal (5) taklim (1) Teater (4) Temuramah (23) Terjah blog (5) The 70s rocks! (1) The ABC's of Punk (27) The Beatles (3) The End (1) Tradelist (2) Trip Adelaide-Canberra (8) tro-njo-i (4) Ulasan (421) Uli Jon Roth (4) Untuk dijual (1) US visit Nov-Dec 2012 (14) USA trip 18-27 August 2013 (3) USA trip 27 April - 4 May 2014 (12) Usaha Agama Tempatan (7) UTP (69) Vancouver Trip August 2014 (1) Vinyl (11) Vinyl Passion (6) Viva Voce (1) Voivod (14) Wacken (2) Weezer (1) White Stripes (1) WILHELM Scream (1) Wordless Wednesday (68) Youtube clip (5)

Saturday, August 30, 2008

VOX Bulldog Distortion


VOX Bulldog Distortion http://www.voxamps.co.uk/products/pedals/cooltron.htm

Aku tak pandai mengulas benda2 macam ni technically tapi mungkin aku boleh ulas ikut 'pendengaran' aku. SO read on...

Sejak aku mula aktif kembali dengan Langsuyr, maka bermulalah my quest dalam mencari 'sound' Langsuyr. Bermula dengan gitar EPIPHONE Flying V (sudah bertukar milik) kemudian selanjutnya, efek/stompbox. Kepada yang mengikut perkembangan Langsuyr sudah tentu mengetahui bahawa Langsuyr sedikit sebanyak ada influence band rock dan Heavy Metal seperti Scorpions, AC/DC dan Iron Maiden. Maka menjadi satu langkah yang natural untuk mendapatkan sound seperti band yang dijadikan idola tersebut.

album Asyik juga menampilkan sound 'rockish' seperti yang dikehendaki. Ini, walaupun tidak perfek, didapati dengan menindih beberapa layer sound efek dari Line 6 Pod XT dengan gitar Fender stratocaster.

Sound rockish yang dikehendaki sudah tentu mustahil boleh didapati dengan stompbox kegemaran metaller iaitu BOSS Metal Zone yang terlampau berpasir dan tidak juga dari BOSS Distortion yang agak lembut/kering.

Oleh sebab itu, quest terus berjalan. AKu buat survey online untuk itu dan membawa aku ke beberapa pilihan. Antaranya ialah VOX Bulldog Distortion.

Dengan hanya berdasarkan sound sample dari website VOX, aku dah jatuh hati. Dua kriteria yang aku perlukan, sound yang heavy tetapi tidak tipikal kepada band Death Metal dan sound yang rockish, iaitu beberapa step atas dari riffs popular AC/DC. Semua ini didapati dengan puashati melalui stompbox ini.

Oleh kerana stompbox ini menggunakan 12AU7 preamp-type tube dalam badannya yang sendiri, maka ia mempunyai karekter yang tersendiri. Menyebut tentang ini, jika aku mahukan karekter dari stompbox ini, maka aku kena menggunakan channel clean dari amp yang disambung, terlebih baik yang ada true bypass. Ini aku alami sendiri setelah menyambung kepada beberapa amp (Carvin –tak ingat model, Line 6 Flextone dan Marshall MG) dan kepada Ibanez akustik amp. Yang dua terawal tu aku rasa tidak ada true bypass maka karekter dari amp tersebut 'mengacau' kerekter stompbox menyebabkan sound tak berapa best. Sedangkan dengan menggunakan Ibanez akustik amp, kerekter stompbox tersebut menyerlah.

Dengan satu ayat, stompbox ini sesuai dengan namanya, BULLDOG, iaitu GARANG. Satu kerekter yang jarang didapati dalam distortion lainnya yang kebanyakannya deep, basah dan berpasir. Efek ini menonjol dengan kerekter garang dan agak 'serak2' basah.

Dua cara untuk memanipulasi stompbox ini, satu melalui normail gain dan gain ½. Dua knob pemijak digunakan untuk ini. Apabila dalam keadaan gain yang normal, anda boleh mendapatkan sound ala-ala AC/DC dan untuk mendapatkan sound yang garang, boleh didapati dengan memijak knob gain ½. Nak baca lebih pasal teknikal ni, refer kat web… tak pandai aku nak ulas hehehe

Tanpa distortion, anda juga boleh mendapatkan sound clean yang heavenly!

Selain itu casing yang macam kereta kebal (besi keseluruhannya kecuali knobs) dengan cahaya dari tube yang berwarna biru metalik bersama dengan finishing keluli menambahkan keghairahan anda samada berseorangan praktis atau merekod ke dalam PC mahupun ketika melompat di atas stage. Tarikan untuk memandang ke arah stompbox ini begitu kuat.

Kelemahan:
- Harga RM600, kebanyakan kita tak mampu nak spend this much.
- untuk band yang lebih brutal Death Metal, tak berapa sesuai kerana sound tak deep.

oleh: Bentara

Friday, August 29, 2008

Jumaat 29 Ogos 2008

1. Masjid City ditutup sementara waktu untuk renovasi. Ianya dibuka hanya pada waktu solat Jumaat. Alternatif bagi warga Islam yang bekerja sekitar Adelaide ialah mencari musolla. Paling dekat, selesa dan luas ialah musolla di University of Adelaide. Musolla ni pun baru je renovate beberapa bulan lepas. In fact untuk tarawih nanti pun kat musolla ni pun boleh. Notification telah ditampal sekitar Uni untuk tarawih ni.

2. Oleh sebab Masjid City tutup sementara, mesyuarat mingguan bagi pekerja agama shifted to Wandana Masjid. Well actually, bukan 'dalam' masjid tapi kat rumah di seberang masjid. (Any kind of gathering is prohibited in this masjid melainkan dengan minta kebenaran rasmi dari komiti). Rumah ni 'dijaga' oleh beberapa pekerja agama secara gotong royong. 2 bilik disewakan dan 1 bilik dikosongkan untuk aktiviti. Antara lain, bilik ni diwakafkan untuk jemaah yang datang dari seluruh pelusuk dunia.

3. So malam tadi aku duduk sekali mesyuarat ni. Antara lain salah seorang jemaah dari Pakistan yang datang minggu lepas ke Adelaide, telah meninggal dunia. Innalillah. Aku pun terkejut sebab memang aku berpelukan dengan beliau ni (Beliau = seorang alim, mengajar di sebuah madrasah di Pakistan). Dan masih muda lagi dalam tengah 40an kot. Jemaah ni spent about a week kat Adelaide sebelum menuju ke Melbourne. Beliau, meninggal di Adelaide. Another brother dalam mesyuarat tu (seorang doktor) kata, masa kat Adelaide, arwah ni komplen pening kepala masa kat Adelaide. In the end, kami dalam mesyuarat tersenyum kerana beliau meninggal semasa di jalan Allah s.w.t. Janji Nabi s.a.w. ialah mati syahid apabila berada di jalan Allah s.w.t. Semoga Allah s.w.t. memberi ganjaran yang terbaik untuk beliau. Amin.

3. Aku juga dapat laporan dari Melbourne yang mengatakan ada jemaah Malaysia sekarang di Melbourne. Aku sms dengan seorang syura Melayu di Melbourne (seorang Singaporean) dan request jemaah ni dihantar ke Adelaide untuk beberapa hari dan jawapannya positif. Jemaah orang tua kata ahli syura tersebut. Aku berkira-kira macamana nak gunakan jemaah ni dengan sempurna untuk usaha agama kat sini.

4. Finally, aku bertanya mengenai Ramadan. Prosesnya begini, kata one of the local brother. Local brother akan tengok anak bulan near the beach pada hari Ahad ni (Ahad = 29 Syaban) . Anak bulan juga akan dilihat dari Sydney, Melbourne dan Perth. Keputusan akan dimaklumkan pada malam tu oleh sekelompok orang tanggungjawab di Sydney dan Melbourne samada Ramadan bermula Isnin atau Selasa.

*Note - kat sini orang start Puasa/Raya berbeza-beza. Ada yang ikut Arab Saudi etc. Pelik gak aku, yang aku paham kena ikut local fatwa.

Tuesday, August 26, 2008

Beta Aivin "Heavy Metal" HM100


Nak beli Metal Zone, tapi budget kecik?
So beli la Behringer "Ultra Metal"..
Tapi tak nak la casing plastik, bang!
Sekali pijak dah berkecai! heheh

Introducing: Beta Aivin "Heavy Metal" HM100

ni ada satu lagi produk cap ayam dari china - Beta Aivin. Seperti biasa, company ni juga bikin klon stompbox2 Boss..

ok la, aku malas nak review banyak2 pasal pedal ni dr segi sound.. pasal aku rasa sound dia sebijik / almost menyerupai Boss Metal Zone.. cuma aku nak stress out that this produk is an alternative kpd produk2 Boss. even Behringer yg lebih murah tu pon tak berbaloi kalau compare dgn produk ni!

Kenapa? pasal dia punya casing diperbuat dpd die-cast aluminium! keras mcm Boss! so tak perlu risau kalau hang pijak menatang ni kuat2, atau benda ni terjatuh.. aku tak compare sound dia dgn MT2 lagi, so tak berani nak komen dr segi sound.. tapi melalui pendengaran aku yg tak pro lagi ni, aku rasa mcm sama je dgn MT2!

spt MT2, sound HM100 ni pon "berpasir" jugak, so aku risau kalau2 tone guitar tak cut-thru especially bila main live as a whole band.. kalau hang main sorang, mmg sedap bunyi dia.. try la jamming seround, tgk apa hasil dia.. good luck!

nasihat: tak payah la dgr demo dr website Beta Aivin tu, susah nak judge dr soundclip sempoi gitu.. (depa main lagu Arch Enemy utk demo HM100 nih! heheh sempoi!)

mana nak beli:
1) 88 Instruments (local online store)
2) C&M Music kat Taman Universiti (Skudai, JB)

oleh: deadzid (Hidden Silence)

Apa itu hadith (for beginners)?

Mari kita kongsi ilmu tentang hadith. First sekali kena tau prinsip asas agama Islam ni atas dua sumber asas, Al-Quran dan Hadith.

Aku tinggalkan kamu dua perkara, kamu tidak akan sesat selama mana kamu berpegang dengan kedua-duanya, iaitu kitab Allah (Al-Qur’an) dan sunnahku.” (Hadis riwayat al- Hakim)

Al-Quran kita dah tau. Hadith ni kita tak berapa tau (aku pun sama). Hingga ada segolongan yang menolak terus Hadith dan memegang Al-Quran je semata-mata. Yang menolak hadith secara total, ia bukan lagi orang Islam.

Hadith ini penting sebagai sumber ilmu agama. Hukum wajib, harus, halal, haram, sunat etc boleh datang dari hadith (selain dari Al-Quran).

Hadith boleh ditolak jika ianya hadith palsu. Contoh hadith palsu paling popular ialah hadith berkenaan kelebihan berpuasa selama 30 hari. Yang selalu dok siar kat TV dan radio kita. Rasanya kebelakangan ni pun telah tak diwar-warkan lagi sekarang ni sebab makin ramai orang sudah ambil tahu berkenaan dengan hadith.

Larangan berbohong terhadap perkataan Nabi s.a.w. ada dalam hadith ini ""Whoever invents a lie and attributes it to me intentionally, let him prepare his seat in the Fire." (me dalam hadith ni ialah Nabi s.a.w.)

Basically, ada beberapa kategori hadith:

1. Sahih (authentic)
2. Hasan (good)
3. da'if (weak)
4. maudu' (palsu)

Yang dua pertama tu selalu diguna untuk buat hukum dalam agama (wajib, haram, halal etc) sedangkan yang dua kemudian tak boleh. Hadis da'if hanya untuk memberi semangat (fadilat). Hadith maudu' atau palsu, tertolak terus, tak boleh pakai.

Selalu juga ajaran sesat menggunakan hadith palsu untuk mengelirukan pengikutnya.

Lama kita dah jadi orang Islam tapi kita pun tak berapa pasti Islam itu apa... so kita revision sikit la eh... kita sama-sama belajar. Kata orang yang soleh, bukan starting kita yang penting (born Muslim) tapi ending kita (died as Muslim).

Kitab hadith yang paling muktabar ada enam juga dikenali sebagai Sunan Sittah. Ianya:

Sahih Bukhari
Sahih Muslim
Sunan Abi Da'ud
Sunan al-Tirmidhi
Sunan al-Sughra (al-Nasa'i)
Sunan Ibn Majah

Yang paling autentik ikut scholars ialah Sahih Bukhari dan Muslim.

Dr Mufti Perlis pernah berkata, rujukan utama orang Islam ialah Al-Quran dan Hadith tapi selalunya Al-Quran je ada tapi takde kitab Hadith. Kalau ada duit lebih, beli la simpan kat rumah. At least ada Sahih Bukhari atau Muslim.

Hadith ni ada berapa banyak? Memang banyak. Imam Ahmad bin Hambal, imam kepada mazhab Hambali sendiri menghafal hadith sebanyak 300,000. Itu baru seorang Imam besar, tak ambil kira yang lain-lain lagi. Dengan lain kata, hadith ni memang banyak. Tapi nanti kena tapis yang mana sahih, da'if dan maudu'. Itu bukan kerja kita. Kita rujuk je dari ulama2 hadith.

Tapi kita kena tau la sikit2, nanti orang kata "Ini hadithnya!" dan kita beramal tanpa tau kedudukan hadith tu, alih2 hadith maudu', rugi je la amalan sebab palsu. Hadith palsu ni penting juga kita tau sebab banyak hadith palsu dok berlegar-legar yang selalu juga kita sangka ianya sahih maka kita cepat-cepat nak beramal. Contoh paling dekat, ada hadith berkenaan kelebihan kayu KOKKA. Semua hadith berkaitan kayu kokka ni, PALSU! (rujuk Dr Mufti Perlis). Bayangkan orang berebut-rebut beli kayu kokka ribu-ribu RM dengan harapan dapat kebaikan rupa2nya apa pun takde. Yang untung mereka yang ambil kesempatan terhadap mereka yang jahil dan malas nak mengkaji (atau bertanya) akan kesahihan hadith tersebut.

Kalau ada penambahan, kesilapan etc please tegur.

Sunday, August 24, 2008

DREAM THEATER Hollow Years CD single




Hollow Years is the fourth song and the first single from the Dream Theater album Falling into Infinity. The lyrics were written entirely by John Petrucci. An accompanying music video was also released which cost around $100,000. The version on Live At Budokan features an intro solo as well as a new middle solo, considered by many to be among Petrucci's best. - wikipedia
Errr... nak kena dengar balik Live at Budokan.

Anyway, ini single rilis sempena album Falling Into Infinity. Album yang dikatakan sebagai album paling sell out. Sebabnya? Label maukan something yang accessible, dengan lain kata, chart songs. So diorang insist DT engage Desmond Child sebagai produser. Desmond Child ni memang produser kasi ngetop.

Ironinya, album ni pada aku among the best. In fact, takde la komersil sangat pun. Harap lagu You Not Me je la (yang Desmond involve sekali). Lain-lain masih tipikal DT.

1 "Hollow Years" (Radio Edit) – 4:16 - ada influens Latin sikit. Dengarkan gitar kapok Petrucci. Lagu ni not bad, in fact dalam kategori lagu ballad, lagu ni antara yang bestest. Versi ni dipotong sikit supaya sesuai dengan lagu radio (read: short attention span). 4/5

2 "Hollow Years" (LP Version) – 5:55 - versi album. 4/5

3 "You or Me" (You Not Me Demo Version) – 6:25 - Lagu You NOT Me sebenarnya. Versi ni rasanya sebelum Desmond Child masuk campur. Compare? Lagi best You Not Me kot tapi ada satu part dalam versi ni bila keyboard Sherinian masuk campur tu, best gila. Cuma part tu kasi lagu ni dark sikit. Aku rasa Desmond tak mau lagu ni jadi terlampau dark. Maklumlah, lagu yang ditarget untuk memasuki carta. Boleh tahan jugak Desmond bikin lagu eh. Padan la pun. Produser chart topper la katakan. 4/5

4 "The Way It Used to Be" (Non Album Track) – 7:47 - Ada rupa lagu U2 pun iye. Terutama gitar Petrucci dan backin keyboard Sherinian. In fact, suara LaBrie pun adjust macam Bono pulak hehehe... Aku suspect Desmond punya idea la ni. Tapi maybe DT pun hangin diorang sekali bagi panjang lagu so tak leh masuk radio. Padan muka. Imaginasi aku je, jangan percaya. Anyway asalnya album Falling Into Infinity, DT nak jadikan double album dengan panjang 140 minit tapi label tak mau rilis. Ini lagu yang direjek kot. Well, ini lagu quite good. Kalau diberi pilihan, aku prefer lagu ni masuk album. Anna Lee kasi rejek la lembik sangat lagu tu pun. 5/5

Lain-lain rebiu Dream Theater singles:
DREAM THEATER Through Her Eyes CD single
DREAM THEATER The Silent Man CD single


video klip Hollow Years

METALLICA - The Day That Never Comes (Single) (2008)

Dah dengar? Apa pendapat korang?

Pada aku, not bad. At least this track dari segi produksi better than St. Anger.

Lagunya pun not bad, in the vein of Black album. Mungkin part progresif tu ada fuse dengan zaman ...And Justice For All. Sikit. Otherwise banyaknya datang dari zaman Load dan Reload. Zaman first three albums tu takde la. So siapa-siapa expect fuse dari KEA/RTL/MOP punya albums, mungkin rasa kecewa.

Apapun, not bad a track for a single. Lagu Cianide yang ada orang posting kat youtube tu aku tak nak komen sebab low quality sangat rekoding tu. Tak boleh nak detail dengar.

What to expect with the new album? I'll reserve that comments until the actual release.

emmm... kalau rilis single ni kat sini, aku beli.

South Australian Museum musim cuti sekolah part 2

Sambungan melawat muzium itu hari... PART 1

Ini makhluk zaman dinosour. Sesuai untuk cover album band grindcore.

Ada satu seksyen pasal Egypt. Of course, mesti related dengan mummia dan Tuttankhamen. Raja-raja zaman Nabi Musa a.s. kot?

Artwork Egypt ni quite intriguing. No wonder IRON MAIDEN amik buat konsep cover album Powerslave.

Satu dewa. Sungguh tinggi imaginasi manusia malang sekali, merapu jadinya. Itulah jadinya bila tiada wahyu.

Haaa... ni seksyen aboriginal people. Of course penuh dengan tahyul dan khurafat. Ni patung kepala orang yang mereka bunuh. Diorang buat replika lepas tu kasi hias-hias camtu.

Sesuai untuk satu episod The X-Files....

Mulder....

Kryczek...

Assistant Director Skinner...

Scully?

Cancer man...

Ruang yang luas dedicated untuk aboriginal people...

Salah satu berhala yang banyak dipamerkan kat sini...

More berhala...

Ni aku tak ingat... samada senjata atau pendayung aboriginal people...

TO BE CONTINUED....

Saturday, August 23, 2008

Catatan hari ini

1. Anak paling bongsu, Isa, suspected pneumonia. Semalam dah bawak jumpa doktor, beli ubat. Hari ni jumpa lagi. Doktor berbelah bahagi samada nak masukkan ke dalam wad atau tak tapi finally dia decide let's see until Monday. Kalau makin teruk, kena x-ray dan masuk wad, probably. Buat masa ni, habiskan obat antibiotik. Actually, all in the family batuk-batuk. Cuma yang worse si kecik ni la. Make doa for us, dear readers.

Isa. Ni muka tengah sihat... sekarang monyok je...

2. Ramadan dah dekat. Around the corner je. Masing-masing azam buat yang terbaik OK? Azam bagi this Ramadan better than the last. Patutnya, doa supaya habis Ramadan, kita jadi orang yang berbeza. At least, something good jadi amalan. Malang sekali, setiap kali habis Ramadan, takde perubahan berlaku pada diri. Nasihat untuk aku le ni... huhuhu rasa nak menangis. Tapi kehidupan itu struggle. Kata orang yang soleh, iman itu satu struggle, hari-hari kena struggle. Oh ye, aku baru je order beberapa buku agama dari Malaysia. Hopefully arrived during Ramadan. Guna duit dari jual CD yang tak dengar.

3. Dalam forum feveret aku selalu singgah dan participate, kawan-kawan dalam tu dah nak buat sub-forum baru pulak. Malang sekali, nak dibuat kena pulak nak dekat Ramadan. Malang kenapa? Sebab ianya banyak bawak keburukan.
"Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan. Dan bertaqwalah kepada Allah, kerana sesungguhnya Allah Maha Berat azab seksaNya (bagi sesiapa yang melanggar perintahNya)." (Al-Maidah:2)
Hanya Allah s.w.t. je boleh tukar hati-hati manusia ni. Peringatan untuk aku juga. Kata seorang yang soleh, jangan dilihat besar atau kecilnya dosa yang dibuat tetapi lihat KEPADA SIAPA dosa itu dilakukan. Aku pun bukannya baik sangat pun tapi moga Allah s.w.t. lepaskan aku dari keadaan ini. Amin. Dan moga sub-forum tu tak menjadi kenyataan. Amin.

Kata seorang sahabat masa dok dengar tazkirah dia, katanya, "Makin umur kita dewasa, makin mahu kita kepada kehidupan di akhirat. Makin tua, makin nak, makin nak. Malang se
kali kalau makin tua, makin jauh kita dengan akhirat, tapi makin nakkan dunia." Tersentuh gua dengar.

4. Aku minat muzik dan aku pasti majoriti yang membaca blog ni pun minat muzik. Apa nak dikata, tema blog ni pun muzik. Cuma peringatan dari aku untuk aku sendiri dan pada kalian, kita pada pandangan Allah s.w.t. takde apa beza pun. Takde something pun buat kita spesel kalau berdasarkan terer main gitar, banyak koleksi CD, famous etc... yang menyebabkan Allah s.w.t. angkat darjat kita semata-mata taqwa kita je. So, apa-apa amal agama yang kita dok tertinggal tu, sama-samalah kita tampal balik cacat celanya. Yang tak kit
a buat lagi, sama-samalah kita buat (especially yang wajib). Kadang kita marahkan orang dalam muzik kita, tapi tak sedar yang kita dah langgar perintah Allah s.w.t. dalam muzik kita tu. Yang tak sedar tu bahaya. Yang sedar, cepat-cepat taubat.

5. Anak no 2, Ismail punya besday hari ni. Umur 5 tahun. Moga jadi anak soleh dan doakan ibubapanya sentiasa. Amin.

Birthday boy, Ismail.

6. Finally, have a lovely weekend. Ada masa sorang-sorang tu, dok sejenak dan pikir keadaan diri. Apa nilai diri aku di sisi Allah s.w.t.? Kalau aku mati sekarang, apa keadaan aku di sisi Allah s.w.t.? Pesan Ustaz Rasul Dahri, selalu minta ampun dari Allah s.w.t. no matter how big your sins are. Sebab, Allah s.w.t. sentiasa kasihkan hambaNya yang bertaubat. Wallahua'lam.

Thursday, August 21, 2008

DIGITECH X-Series® Metal Master™

as you can see, the pedal consists of 4 knobs:
  1. Level - utk control volume level
  2. Low - control bass freq
  3. Hi - control treble freq
  4. Morph - control distortion punya type / tone
first thing, aku set Level sesedap rasa, then set Low & Hi at 12 o'clock... then set the Morph level to zero.

ok, dari sini aku palm mute (dropped D) sambil pulas Morph knob clockwise... menarik! ada mcm2 tone distortion yg bersesuaian utk metal sound! mula dgn classic metal punya tone, then pulas sikit2, sound dia morph to a different tone, dan dgn pantas kita dapat bayangkan jenis music metal yg sesuai dgn tone tu...

then bila sampai kat area 11 - 1 o'clock aku dapat tone yg best utk citarasa aku.. then dari situ adjust Low n Hi knobs.. even boleh menghampiri sound Metal Zone (at a certain setting).. then aku pulas abis Morph knob to the max.. dapat la tone yg garang, sesuai utk low / drop tuning.. so aku try riff Metallica "Somekind of Monster".. fuhh.. kalau guitar tu tune drop C mesti lagi sejibik!

pedal ni mmg takde knob Mid, maybe sbb metal mmg terkenal dgn sound scoop mid dia, so depa eliminate terus knob tu heheh.. dan setelah beberapa jam menge'test', aku baru perasan.. pedal ni takde distortion punya knob! hahaha meaning mmg dia setting distortion level dia to the highest possible gain level, tanpa perlu bimbang akan gangguan feedback / noise.. nice!

yg menarik ttg pedal ni is that kita boleh dpt mcm2 jenis tone hi-gain distortion utk any metal genre (classic, modern, metalcore, metallica, pantera, etc) tanpa perlu pening kepala nak setting knobs mcm Metal Zone (hi, low, mid, mid-freq, distortion - 5 benda nak kena set!!).. dgn Metal Master, anda cuma perlu pilih tone distortion yg anda suka (Morph knob) then set Low / High freq sahaja - that's it!

note: kalau nak test pedal ni, make sure output dia di cucuk dari sumber yg betul.. ada 2 output (mixer / amp).. kalau pakai amp, guna la "output (amp)" sbb output lagi satu tu bunyi dia mcm dlm kotak skit (cabinet simulation - sesuai utk direct recording / mixer)..

kelemahan:
  1. price tag dia RM390.. kalau diskaun pon maybe boleh la dpt dlm RM350.. (AKHIR 2006)
  2. pedal ni utk metal sahaja.. jgn cuba utk menjinakkan sound dia (sbb mmg tak boleh, unless kalau ko tutup level dia).. kalau nak try dpt sound rock, beli la DS-1
oleh: deadzid (Hidden Silence)

Gitar CAPARISON Dellinger II SE

eh... ada kawan review gitar dia baru beli. Read on!




Nak gambar lagi besar, kasi klik kat gambar!


Brand: Caparison
Model: Dellinger II SE

Body: Mahogany
Neck: Maple
Fretboard: Ebony
Neck grip: Caparison
Bridge: Schaller FRT II (floating)
Pickups: Caparison PH.
Others: Push-push switch on Tone knob (no... it is not typo... it is really push-push switch)

Playbility:
walaupun aku suka neck yg nipis2 mcm wizard neck Ibanez... tapi aku masih lagi selesa dengan neck ni. neck dia tebal... tapi ada flat skit kat blakang tu. tapi flat tu bukan sepanjang2 neck... kat depan (fret 1) mmg lebih flat dari tpt lain... tapi bila kat higher fret... dia akan bulat mcm biasa. tapi kalo diberi pilihan... aku masih lagi suka wizard neck heheee.

fretboard.... ebony... licin... hampir takde urat langsung. memang sedap la running kat fretboard. tak sticky mcm maple & tak kasar mcm rosewood.

gitar ni agak ringan berbanding gtr2 aku yg lain. so... live show mmg best lah. nak hayun2 mcm metal core pun senang.
:lol:

Soundwise:
aku suka sound yg berat... tapi dlm masa yang sama nak ada bright. so... inilah gitar yg sesuai dgn citarasa tu. bagi aku... mahogany body dia dpt deliver sound yg berat. ebony fretboard dia plak deliver sound yang bright & percussive. berbeza dgn maple fretboard... sound dia bright. ebony punya bright tapi berisi. mid tone gitar ni pun cun... secukup rasa. sebelum ni aku ada jgak try gitar ebony fretboard... mahogany body... tapi caparison ni special lah. maybe gred kayu dia best skit kot. especially ebony... kadang2 cakap ebony tapi rupa mcm rosewood... tone pun rosewood jgak... maybe ebony low grade.

pickup dia plak... hi gain. walaupun clarity dia kurang skit... tapi acceptable. aku tak penah jumpa lagi pickup passive hi gain... dlm masa sama clarity dia best. active pickup lain lah... mcm EMG tu. kalo nak dibandingkan dgn EMG... pickup Caparison PH ni clarity dia tak mcm EMG tapi dia punya creamy / body lagi best dari EMG. push-push switch tu bleh select utk paralel / series. bila switch to paralel... sound dia tak bright sgt mcm pickup2 lain yg aku penah buat paralel. clean sound... mmg best gila la bila pakai paralel... bright + lemak berkrim. bila paralel pun... gain dia takde la drop sgt sampai mcm single coil punya gain.

aduh... malas plak aku nak taip... kalo rajin aku taip lagi lah & review maple neck punya gitar plak... Killer.

Harga:
pasal harga.... ramai plak yg tanya pasal ni. honestly... market price... rm8k tak termasuk shipping. tapi kalo kat jepun... bleh dpt rm6k. malangnya... gitar ni tak dijual direct dari jepun. hanya dijual melalui dealer yg telah dilesenkan sahaja. paling dekat... ostolia... bmusic.com. dia nak kasi gitar ni elit skit... pasal org jepun lebih mengagungkan gitar luar... mcm US, UK...

oleh: aloymetal (VOCIFERATION ETERNITY)

Monday, August 18, 2008

MEGADETH A Tout Le Monde CD single (Holland)



Dari wikipedia,
Kimveer Gill, the man behind the Dawson College shooting in September 2006 was a fan of the band and in his blog on VampireFreaks.com on the day of the attack, he had mentioned the song. This led Megadeth to be blamed for the shooting. In a performance in Montreal on September 27, shortly after the attack, Dave Mustaine said to the crowd:

The guy who went to Dawson College and shot everyone, it's terrible. Aside from the fact that what he did was wrong, we have a relationship with Montreal, and that really pissed us off.

Before the concert in an interview for CBC News Mustaine said:

I was so angry that this guy would use my song, and that he would try and turn that beautiful song into something ugly and nasty. It's for those who lost their lives, and it's a gift to those who are in the process of healing (...) and Gill was "not worthy of being a Megadeth fan.
Ada sejarah lagu ni. Selain merupakan lagu paling best yang pernah Abang Mus cipta (dia sendiri akui), ada orang bunuh diri pasal lagu ni. MTV pun siap banned ini lagu sebab dituduh lagu pro-bunuh diri. Of course Abang Mus membantah. Katanya,

It's not a suicide song. What it is, it's, you, it's when people have a loved one that dies and they end on a bad note, you know, they wish that they could say something to them. So this is an opportunity for the deceased to say something before they go. And it was my impression of what I would like to say to people, if I had say, 3 seconds to do so in life before I died I'd say to the entire world, to all my friends, I love you all, and now I must go. These are the last words I'll ever speak, and they'll set me free. I don't need to say I'm sorry, I don't have to say I'm going to miss you, or I'll wait for ya. You know, I'll just say I loved you all, good, bad and different, I loved you all.
Apapun, lagu A Tout Le Monde ni memang best. Sangat best sampai Abang Mus re-rekod ini lagu untuk album United Abominations dengan vokalis undangan Cristina Scabbia dari band Lacuna Coil. Pada pandangan aku la, solo gitar dalam versi rerekod oleh Glen Drover lagi best dari Marty Friedman. Oh ye, single ni rilis sempena album Youthanasia.

1. A Tout Le Monde - Apa nak dikata? Antara lagu paling best Megadeth, setaraf dengan kultusnya lagu Holy Wars, Hangar 18, In My Darkest Hour etc. Bezanya lagu ni bertaraf hampir balada. Melodik dan sedap didengar sampai meleleh taik telinga. 5/5

2. Symphony of Destruction (demo) - Memang demo habis bunyinya. Aku rasa Abang Mus nyanyi pun sekadar nak test lirik je kot. Sumbangsih habis suaranya... Ke overdose? Masa ni Abang Mus masih lagi terikat dengan drug addiction so paham-paham je la. 3/5

3. Architecture of Aggression (demo) - unreleased track? Tertulis dalam CD tapi actually lagu rilis dalam album sebelumnya, Countdown to Extinction. Lagu ni agak best. Dia punya riff gitar henjut bahu best. Tapi Abang Mus ni memang tabik hormat la. Tangan dia macam ada otak sendiri. Nak pikir lari-lari fret lagi lepas tu nak nyanyi lagi. Apa? James Hetfield... poodah chit! Mana boleh celen Abang Mus! 5/5

4. New World Order (demo) - Lagu ni pun best. Dari tajuknya macam politikal. Sesuai la jugak kot cuma nak bayangkan Abang Mus masa ni junkie lepas tu nak kedepan dengan politik, tak tau la. Main konsert je la Abang Mus oi... tapi sekarang dah sober dah. OK la tu. 4/5



versi original


versi baru


versi baru ni dilajukan sikit. Maybe upped 10-20 BPM kot. Bandingkan solo gitar tu. Aku vote for versi baru. Lebih mendayu pada aku.

Sunday, August 17, 2008

DREAM THEATER The Silent Man CD single

Sila klik gambar untuk imej lebih besar dan jelas
"The Silent Man" is the sixth song and the second single from the Dream Theater album Awake. It's the third movement of a suite called "A Mind Beside Itself", following "Erotomania" and "Voices". Both the music and the lyrics were written by John Petrucci. The instrumental "Eve" was written by Kevin Moore. A video for the song was made in 1994. - wikipedia
Aku rasa bertuah kerana terjumpa single CD ni kat eBay dengan harga yang murah. In fact, penjual tu menjual 3 CD single DREAM THEATER sekaligus yang mana ketiga-tiganya aku menang dengan harga yang dibawah harga pasaran. Lucky me! So tinggal beberapa singles lagi untuk completekan koleksi. Tapi harganya, tak masuk akal. So kena tunggu sampai lucky me balik.

Dirilis sempena album Awake yang merupakan antara album DREAM THEATER paling susah nak masuk untuk aku. Kritikan utama terhadap album ini ialah mixingnya yang agak 'kosong' otherwise lagu macam Caught In A Web, 6:00 dan Scarred tu kira best jugak. Ironinya, album ni masuk carta tinggi juga mengalahkan album yang pertama (better songs and production pada aku).

1. "The Silent Man" (LP Version) – 3:48 - Ni lagu sama macam versi album. Lagu-wise, just OK ballad. Simple je. 3/5

2. "Take the Time" (Demo Version) – 7:58 - versi demo so mixing agak raw dan keseluruhannya better dengar versi album. Lagu ni taken from Images and Words, antara track yang menyerlah dalam album tu. Dari segi perubahan struktur lagu, rasanya takde yang berubah dari demo track ni ke versi album. Apa yang dengar dalam album, juga dengar dalam track ni. Unless aku tertinggal something? 4/5

3. "Eve" (Non Album Track) – 5:11 - Ini track paling mahal sebab a non-album track. Lagu instrumental hasil gubahan keyboardist lamanya, Kevin Moore. Beliau ni, pada pendapat sebahagian hardcore fan, the best keyboardist dalam DREAM THEATER. Kenapa? Mungkin terserlah dengan komposisi track ni yang begitu syahdu dan mendayu. Ikut kata wikipedia, beliau seolah-olah macam nak menjauhkan diri dari DREAM THEATER terus. Tak mahu kena-mengena langsung. Macam gaduh besar je eh? Anyway, lagu ni memang best. Apsal tak masuk dalam album Awake, aku pun tak pasti. 5/5

Lain-lain rebiu Dream Theater singles:
DREAM THEATER Hollow Years CD single
DREAM THEATER Through Her Eyes CD single

Saturday, August 16, 2008

X-Files marathon

Apa? Lu tak minat X-Files? Tak tau? Sini intro.

Itu hari JB-Hifi ada buat sales, buy 2 free 1. Apa lagi tanpa membuang masa (tapi buang duit), aku pun sambar la complete set of X-Files ni. Sekarang ni dah khatam 3 volumes. Tinggal 6 volumes to go. Yang dah khatam, aku jual balik la. Tak kuasa nak simpan.

Boleh kata hari-hari tengok satu episode. Satu volume ada dalam 24 episode. So kalau 9 maka 9 x 24... berapa hari tu nak setel. Fuh buang masa sungguh. Yeap, kami tengok sekeluarga, walaupun rated MA (for mature viewers) tapi takde la elemen kuning banding dengan siaran TV sini (prime time).

Monday, August 11, 2008

SCORPIONS In Trance

Jangan pandang lama-lama cover CD ni tau! Nanti juling.

Teka mana satu pakcik UJR?

Ini le dianya replika LP versi CD. Versi Jepun so tulis semua Jepun.


Yeaaa adik-adik, hari ini Abang nak memperkenalkan album ketiga SCORPIONS bertajuk In Trance. Album kedua, dah diulas DISINI.

Mula-mula, mari kita rujuk apa kata wikipedia,
The original version of the album cover, photographed by Michael von Gimbut, clearly showed the cover model's bare breast hanging down towards the guitar. Later releases have the breast blacked out so that it is not visible. This is the first of many Scorpions album covers that have been censored.
Apa yang ada di tangan Abang sekarang ialah CD versi Jepun. LP replica. Jadi, kalau adik-adik beli LP Scorpions ni, adik pergi kedai fotostat, suruh tokey tu fotostat kecik dalam 25%, dapat la adik CD macam ni. Semuanya (rasa Abang la), sama macam LP cuma tang CD tu je yang CD. Untuk pengetahuan adik-adik sekalian, LP replica ni sekarang jadi trend masa kini. Album-album klasik semua depa nak replikakan.

Cuma bagi Abang, album ni memang klasik. Sebagai peminat SCORPIONS zaman Uli Jon Roth (UJR) tersohor, Abang tak boleh melepaskan peluang untuk mendapatkan replika ini. Lagipun, covernya 18SX (heheheh). Kat wikipedia tu ada versi yang dicensored.

Klasiknya album ni sebab banyak lagu-lagu dalam album ni pernah (dan masih) menjadi kegilaan Abang. Masa kecik-kecik zaman jukebox tu, pantang ada syiling 20sen, mesti nak taruk kasi dengar Scorpions satu. Dulu masa parents Abang bawak makan luar kat warung, kalau ada jukebox, Abang mintak 20sen, pasang lagu Scorpions. Happy sungguh masa tu. Maklumlah, kat rumah takde kaset player. Ada pun, radio FM je. Malam apa ke, FM Stereo ada rancangan Pilihan Bersama tu, kalau ada request lagu Scorpions, fuh... memang gila happy la Abang.

Masa tu Abang kalau dapat kaset Scorpions mesti happy gila punya. Budak-budak lain suka dapat toys Thundercats kot.


1. "Dark Lady" – 3:25 (U. Roth) - Lagu intro yang heavy. UJR sebagai vokal utama sementara Klaus Meine sekadar membacking vokal high pitch picit bontot. Solo dan lead melodi gitar UJR memang kencang lagi ganas walaupun vokal mengada-ngada dan gatal beliau merobek jiwaku. Influensi Jimi Hendrix agak ketara. 4/5



2. "In Trance" – 4:42 (R. Schenker/K. Meine) - KLASSSIIKKK!!!

But I'm in a tranceHey baby tell me can't you hear me callingI'm in a tranceI take too much in the Saturday nightHey... HeyHey baby tell me can't you hear me callingI'm in a tranceI wanna try to stop this life

adik-adik tau lagu ni pasal apa? Pasal orang hisap dadah. Zaman ni boleh kata kat negara Barat pemuda-pemudinya majoriti tengah eksperimen dengan ganja, heroin, LSD dsbgnya. SCORPIONS pun tak terkecuali. So lagu ni kira macam lagu kecewa la. So tengah-tengah kecewa tu, layan dadah la pulak baru rilek... Ceh apa punya lirik daaa... tapi lagu memang best!!! Jauhi dadah macam Abang. Feveret jukebox 20sen. Tu pasal Abang nak bagi 6/5!!!



3. "Life's Like a River" – 3:50 (U. Roth/R. Schenker/C. Fortmann) - Lagu ni pun klasik! Satu yang adik-adik kena paham dengan SCORPIONS ni. Depa orang Jerman. So English boleh tahan terabur. Walaupun begitu, tetap mereka berjaya. Jadikan ini sebagai pedoman. Jangan sebab adik-adik boleh Yes No je dengan English menghalang adik dari untuk berjaya. Eh apa Abang punya point eh... Oh ye, tajuk lagu ni kelakar, tapi masih boleh jadi lagu klasik. Kalau translate, Hidup Ini Bagaikan Sungai (hehehe...). 5/5



4. "Top of the Bill" – 3:22 (R. Schenker/K. Meine)- waduh waduh... lagi lagu klasik adik oiii... Jeritan Klaus Meine dalam lagu ni Abang jamin kalau adik-adik nak tiru, sure terkeluar anak tekak punya. Gila punya jerit. Adik-adik nak tau, Amy Search punya influence, pakcik Klaus Meine la. Apa? Amy Search tak cakap pun? Sudah la... Abang tengok Amy Search seperti sekali imbas ikan di air, ku tau jantan betina. Anyway, lagu ni pasal rock star. Tak tau la tuju kat sapa (depa sendiri la, sapa lagi). 5/5



5. "Living And Dying" – 3:18 (R. Schenker/K. Meine) - Lagu ni kira macam balada nusantara versi Heavy Rock la kot. Slow gitu tapi gitar distortionnya tetap keresssss! Oh ye, masa kecik-kecik dulu, Abang mana la paham lirik pasal apa. Sekarang pun malas nak paham. Yang penting, lagu mesti best. Abang rasa lagu ni pasal hidup dan mati la kot wakakaka... Anyway, lagu ni kira so-so je la. Maybe lagu filler. 3/5



6. "Robot Man" – 2:42 (R. Schenker/K. Meine) - KLASIKKK lagi... aiyooo... Itu intro gitar UJR buat macam robot tu memang garu kepala la camana masa tu dia boleh buat. Sekarang mungkin tak heran la kan. Tapi masa zaman tu, zaman Star Wars baru masuk panggung dan orang dok nganga tengok light saber menyelubungi kegelapan Deathstar, UJR pulak datang dengan bunyi gitar yang pelik macam ni. Memang truely sifoo UJR nih. 5/5



7. "Evening Wind" – 5:02 (U. Roth) - Satu lagi lagu balada dalam album ni. Malang sekali adik-adik, tak berapa mencengkam. Kalau terjemah bahasa kita, Bayu Petang. Macam lagu Datin Rafeah Buang pulak ye tak? 3/5



8. "Sun in My Hand" – 4:20 (U. Roth) - KLASIK LAGI!!! Punya la klasik, masa Abang jadi promoter Nebiula Production bahagian luar negara beberapa tahun dahulu, Abang buat kompilasi Prog Rock/Metal yang berjaya mengumpulkan beberapa band antarabangsa dalam kompilasi tu. Abang namakan kompilasi tu sempena nama lagu ni. Mungkin antara adik-adik ada yang membelinya. Kalau nak mencari sekarang, good luck kalau jumpa. Bestnya lagu ni sebab melodi gitar UJR yang mengada-ngada tu. Kata kawan Abang, "miang". Memang, apabila adik-adik mendengar lagu tu, rasa miang sikit. Oleh itu, berwaspada! Jangan jadi miang tengah-tengah public kalau dengar lagu ni dengan iPod kalian. 5/5



9. "Longing for Fire" – 2:42 (R. Schenker/U. Roth) - Lagu ni antara best dan tak best. Kadang-kadang dengar, best. Kadang-kadang lain pulak rasa nak skip je lagu ni. Cuma selalunya yang menyebabkan Abang gagahkan jugak dengar pasal gitar solo lagu ni oleh pakcik UJR kita ni memang best. Listen to believe kata orang Bota. 4/5



10. "Night Lights" – 3:14 (U. Roth) - Another lagu balada. Kepelikan UJR dengan influence neo classical dah muncul dalam lagu ni. Errr... bukan neo-classical, tapi neo-symphonaire. Apa benda tu? Ntah, Abang pun main taram je. Sila rujuk kepada yang pakar (wikipedia). Pakcik UJR ni (bagi Abang, untuk adik-adik dah pangkat Tok Ayah kot), lepas Scorpions dia jadi artis solo dan lagu-lagu dia semuanya jadi macam neo-symphonaire (susah benor nak ngejanya pun!). Namun begitu, bagi Abang, lagu ni paling weak dalam album ni. Tapi itu tak menjadi masalah bagi Abang untuk memberi rating 3/5 jugak. Nak bangkang? Sila buat blog sendiri muahahaha...

Sebagai mengakhiri kuliah kita hari ni, Abang sajikan lagu In Trance untuk adik-adik semua. Maaf, Abang dah geledah satu youtube mencari ori video SCORPIONS dengan UJR (ori 1975 lineup) tapi takdak! Sori ah dik ye... Satu je permintaan Abang. Masa solo lagu ni kan, kasi BLAST itu speaker. Gila best!


Sunday, August 10, 2008

Ahad 10 Ogos

1. Aku tak berapa sihat since yesterday. Perut berangin. Selera makan pun terus hilang. Moga-moga hari ni bertambah baik kesihatan. Semalam cuaca pun agak sejuk, even dalam rumah bakar firewood pun masih sejuk lagi. Itupun belum salji turun (jangan harap sebab Adelaide iklimnya mediterranean, so takde salji).

2. Sejak membeli iPod baru menggantikan iPod yang dah kong tempohari, aku download kuliah Ustaz Rasul Dahri. Bagus jugak kuliah dia sebab pentingkan bab akidah. Boleh refresh balik bab yang teramat penting ini. Apakah gunanya Islam kalau akidah menyeleweng, betul tak?

errr... wife masak bubur nasi untuk lunch ni sempena perut yang meragam. Yummy!

Friday, August 08, 2008

LANGSUYR interviewed by Beowulf Produsctions

Original link http://www.beowolfproductions.com/LangsuyrInterview.html (originally interviewed sometimes in March 2008)

I AM NOT REALLY TOO FAMILIAR WITH LANGSUYR. COULD YOU GIVE A BRIEF HISTORY OF THE BAND UP TO THIS POINT?
I can cut & paste the history from myspace hehehe...anyway, to cut it short, LANGSUYR was born in 1991 when we were kids. Just playing, you know because we love Metal. Strange was that we really want to put our own songs so we didn't actually concentrate on cover songs. By 1993 we released our first demo, "OCCULTUS MYSTICISM" ( we were 17 years old). And the follow up was "THE EASTERN CRUELTY" EP in 1996. Things got slow after that. I went to further my study. And the other guys just doing their own things. Malaysia is not a great place to start a Death Metal band, I can assure you that hehehe...

ANY PREVIOUS BANDS MEMBERS WERE IN BEFORE?
Yep...we had a few bassists & drummers. LANGSUYR is basically me & my mates, Azmaniac (guitar) & Azlanthor (vox). We stayed that way until now. For live or recording we got help from friends.

WHY WAS THE NAME LANGSUYR CHOSEN AS THE BANDS NAME?
By the time we start off the band, the Norwegian Black Metal scene has exploded. In Malaysia, it sent a great wave. Most of the bands at the time were influenced by it. So we got bands dealing with Norwegian Folklore which I think was absurd since our culture has no relations at all with them. We want to write somthing is closer. So that's why LANGSUYR was chosen because it relates to Malay culture. LANGSUYR is a woman vampire by the way. It's old Folklore & bullshit, but I think it fits with the idea at that time.

WHO OR WHAT HAS HELPED INFLUENCE YOU IN CREATING YOUR MUSIC?
These bands: KING DIAMOND, MORBID ANGEL, AT THE GATES & IRON MAIDEN. And of course I was listening to Heavy Metal since I know how to read.

HOW WOULD YOU BEST DESCRIBE THE STYLE & SOUND OF LANGSUYR?
Well...if you take the demo & EP, we sound more like melodic Death Metal with some taste in Swedish sound, but with Malay Folklore twist. Now a days, we are more like Pop & Dance...hahaha...just Kidding. I think we are more accessible. We don't write about demons & ghosts anymore. Musically, we are more song oriented. Fast is not the keyword!

WHY WAS THE BAND PUT TO REST IN 1999 & THEN RESURRECTED IN 2005?
Malaysia is not a good place for extreme Metal. You can't really go anywhere. You can't make it as a job & you barely get anything out of it. By 1999, I am already pursing my higher degree & life takes over. And I planned not to play in a band anymore. In 2005, Azmaniac contacted me again & asked if I like to put the band back in. I kind of settle down at that time. So why not?

YOUR ALBUM "ASYIK" CAME OUT IN 2006. WHAT HAS THE RESPONSE BEEN LIKE TO IT?
Locally, we are like the most recognized extreme Metal band. But that does not translate well in terms of sales because as you know Malaysia is the land of pirates. Our album was pirated. If the album was pirated, it means that the album can sells. Unfortunately, only true fans understand why it is very important to buy originals.

THIS WAS PUT OUT BY CLOCKWORK RECORDS. HOW DID YOU GET HOOKED UP WITH THEM?
We were looking for a label to release the album. We said to ourselves, if nobody is interested, that's it we will not record. After a few calls, CLOCKWORK responded well. We were the first Metal band on their belt. They were exclusively Ska, Punk & Oi! label. I guess we made an impression to them that they wanted to sign us.

CAN YOU DESCRIBE THE COVER ARTWORK & THE MEANING BEHIND IT?
The artwork was meant to describe the song "Asyik" in the album. We wanted to have a model. We don't actually have money, so we just hooked up with a mate. And he agreed with a free CD fee hehehe... The song "Asyik" is about a journey of a man to find the truth. He almost became crazy because of it. He was mad. He was angry. But in the end, he found it. It was already embedded in him!

WHAT IS SOME OF THE LYRICAL CONTENT IN YOUR SONGS?
On the demo & EP they were more about Malay Folklore. Dealing with ghosts & ghouls. To add more taste, I put some of my own ideas. In the end, it means nothing hehehe... Otherwise now, I wrote about almost everything which I think are important to me. For example, the song "Mata Ayer" is about love (!), "Liberalisasi Songsang" is about arrogance & everything.

CLOCKWORK RECORDS ALSO RELEASED A "LIVE AT PLANET HOLLYWOOD" VIDEO CD RELEASE FOR YOU. CAN YOU GIVE US SOME INFORMATION ON THIS RELEASE?
That was the performance when we launched the album. We played the album "ASYIK" in it's entirety plus older songs. We made quite an impression there since I think that was the first time an extreme Metal band played there! Also, our first music video, "Sunut", was also put as bonus on that VCD.

HOW DO YOU FEEL THE BAND HAS CHANGED OR IMPROVED SINCE YOUR FIRST RELEASE "OCCULTUS MYSTICISM" TO CURRENT DAY?
We changed & improved for sure. I think, we concentrate more on the songs & lyrics now. Lyrics was not a problem before because we just take some ghosts names & we just play around with the words. But now, we want to write something that relates to us. Something that we really want people to feel related too. Songs are more well structured. We are not about being the most extreme or about being the fastest. We experimented with riffs & techniques more.

ARE THERE ANY NEW SONGS PREPARED FOR THE NEXT RELEASE YET?
We had actually recorded the 2nd album. It will be called "BULLET" & will have 8 songs on it.

WILL THIS BE PUT OUT BY CLOCKWORK RECORDS OR IS ANOTHER LABEL GOING TO BE RELEASING IT?
Yep, we signed a 2 album deal with them. This is the last one.

ARE YOU INTO ANY OTHER STYLES OF MUSIC BESIDES WHAT YOU PLAY? WHO ARE SOME OF THE BANDS YOU HAVE CURRENTLY BEEN LISTENING TO?
I am basically a Metal head. I listen to Metal exclusively. I am also a big IRON MAIDEN fan. My IRON MAIDEN collection is still small because I only started collecting recently. I mainly listen to the bands that caught my heart during the early days namely IRON MAIDEN, MORBID ANGEL, ENTOMBED, DREAM THEATER, AT THE GATES, KING DIMOND, MERCYFUL FATE, MEGADETH, METALLICA & few others.

WHO ARE SOME OF THE BETTER BANDS, LABELS & ZINES IN MALAYSIA?
Labels: CLOCKWORK RECORDS, ULTRA HINGAX PRODUCTION, NEBIULA PROD., NORTH POEM PROD., & a few smaller ones. Bands: SIL KHANNAZ, NECROTIC CHAOS, HAYAGRIVA, SICK SOCIETY, CASSARAH, BRAIN DEAD, VODIFERATION ETERNITY, MODAR, NEGATION, VORMIT, PYRON, NEFTARAKA & countless smaller bands. Zines: huhuhu...printed zine? I don't think they ever existed now. I was the editor for KRENMAUT ZINE (1990-1995) now a blogzine at KRENMAUT.blogspot.com & METAL TERUS zine (1998-2000).

WHAT DO THE MEMBERS OF THE BAND DO WHEN NOT DOING ANY WORK FOR THE BAND?
I lectured in a local university, but currently I am doing my PhD in Australia. Azmaniac is a freelance graphic designer & Azlanthor works in a company. Otherwise, I am busy with my small family of 4 kids hehehe...

WHAT IS ONE THING YOU THINK PEOPLE WOULD BE SURPRISED TO FIND OUT ABOUT YOU?
I think, my students were surprised to know that I play in LANGSUYR. They knew that LANGSUYR is an extreme Metal band. A collegue of mine was told by his students that I play in LANGSUYR & he just takes it as rubbish. Until I told him so & he was surprised to know that what actually being told & rumoured are true hahahaha... Now a days, students came in privately to ask about LANGSUYR & I am happy to tell them & urged them to buy only originals hahaha...

WHAT ARE SOME OF THE MISCONCEPTIONS OF LIFE IN MALAYSIA?
That we live on a tree? I don't know. I think Malaysia is quite modern & is a great place to visit. But doing Metal in Malaysia is a lot of struggle. I know if LANGSUYR is somewhere in the U.S. or Europe, we should already be signed with bigger labels & being touring all over the world. Here, we are satisfied as long as we can play small gigs & release an album or two.

WHAT CAN WE LOOK FORWARD TO NEXT FROM LANGSUYR?
The album "BULLET" is next in row. We don't play much gigs now a days since we are all engaged in different responsabilities. And we already have some songs for the 3rd album as well.

THANKS FOR ANSWERING MY QUESTIONS. FEEL FREE TO ADD ANYTHING ELSE.
You can have a listen to our songs on our myspace page & if you can't find our album to buy, you can contact me at myspace to get one. I have a few copies, otherwise insist BEOWOLF to carry some! Thanks man, you are a nice guy!

South Australian Museum musim cuti sekolah part 1

Overdue dah sebenarnya posting ni. Dah sebulan berlalu tapi tangguh punya tangguh, hari ni bari boleh masuk.

Anyway sempena musim cuti sekolah tempohari, kami sekeluarga pergi ke South Australian Museum. Entrance pulak free. Sesuai sangat la dengan kami yang merantau ni.

South Australian Museumni sebenarnya dekat je dengan kampus University of Adelaide. Aku selalu melintas je tak pernah masuk (konon sibuk). Lagipun aku tau, kalau pergi muzium ni mesti makan masa berjam-jam punya. Nak tengok, nak baca, nak amik gambar. So tak masuk pun sebelum ni.

Parking jauh yeop!!! Dari sini nak ke muzium tu sempat tercabut lutut, pasang balik... Apa nak buat, sini parking murah.

Ini gambar hala ke city. Tu bangunan Uni. of Adelaide tapi aku tak tau bangunan apa hehehe... Uni. of Adelaide punya bangunan merata-rata dalam city ni.

Jalan menuju ke Uni. of Adelaide. Hari ni weekend dan lagipun cuti semester, so tak ramai orang. Kalau tidak, agak sibuk students banyak.

Hahaha... aku dah ringkaskan perjalanan. Muka tu moyok sikit pasal lutut dah tercabut (pasang balik). Posing depan signboard memang lumrah. Tak sah kalau tak posing.

Dulu-dulu kalau gambar tengkorak buat cover album, memang hebat dan ganas!

Mesin jahit pun ada. Tak le rare sangat aku rasa kat Malaysia ada lagi kot. Maybe bukan yang original tapi yang rerelease dan remastered ada lagi (hahah)

Penguin besar. Aku dengar kat Australia ni boleh nampak penguin lagi. In fact, kat hujung Adelaide ni ada satu pulau dan kat situ ada penguin sighting punya spot.

South Australia ni negeri mineral. Aktiviti perlombongan sekarang booming. Kalau lu nak kaya, kerja kat lombong ni. Tapi hulu gila ah. Jauh dari tamadun manusia.

Disebabkan aktiviti perlombongan (maybe), ada kot terjumpa tulang-tulang dinosaur.

Posing makhluk Allah ni memang best. Brutal semacam je.

Lagi satu posing menarik. At the same time ada sticker kecik-kecik bagi nama bahagian tulang tu.

Dia ada tanduk! Maybe lagu Blackfire tu sebenarnya pasal kambing gurun.


Aku dah tak ingat pebenda benda ni... Ada satu ruang tu pasal penduduk awal Australia so ni ada kena mengena dengan equipments yang mereka bawak masa tu kot.

Apa benda ni eh? Ntah, lupa...

Sumber makanan dari laut pun agak mudah kat sini cuma spesiesnya tak macam kita makan la. Ikan cencaru, kembung, tu macam rare ah kat sini. Tapi yang best, ikan tenggiri dia sedap.

Nanti aku sambung lagi... banyak lagi gambar ni.