Katakunci

1 Ramadan 30 hari 2011 (29) 15 Malaysia (3) 1entry=1hari =1Malaysia (32) 1st class facilities 3rd class mentality (3) Abstract (6) Academics (43) Adab (1) Akademik (44) Aktiviti KRENMAUT (2) Anak-anak (31) Anekdot Dialog (21) Anniversary (7) Anthrax (5) Artikel (37) Artikel Agama (50) Audio (1) Baju Iron Maiden (1) Bathory (6) BBQ (3) Beli rumah (1) Berita (11) Black Metal di Malaysia (3) Boikot (5) Boxset (1) Buku (30) Carcass (6) CD untuk dijual (1) Celtic Frost (4) Cited (2) Coffee break (6) cuti-cuti Malaysia (9) D.R.I. (2) Dakwah dan Tabligh (52) Dari Myspace (4) Died (3) Diet (2) Dio (1) Diskografi (4) Diskusi (1) Doctor In The House (2) Dream Theater (30) dyslexia (1) Eid (11) Eksperimentasi Nikon D60 (2) Euphonious (1) Exodus (3) Fake (1) family (18) Fikir random mingguan (11) Filem (42) First 10 Years CD singles (3) Foto rawak (1) Freemason (6) FYP (1) Gear Acquisition Syndrome (18) Gig (47) Gitar (9) Giveaway (2) helloween (2) HELLOWEEN CD Singles collection (1) Heriot-Watt University Malaysia (2) Hidup di Adelaide (129) Hidup di Bethlehem (54) High Voltage (5) HWUM (1) I LIKE THIS (1) IPOH (1) Ipoh's Metal Militants (28) Iron Maiden (76) IRON MAIDEN Live New Zealand 2009 (8) Iron Maiden Singapore (7) Iron Maiden singles collection (1) Istilah Agama (1) Istilah seputar CD (4) Jalan-jalan cari makan (8) Jalan-jalan Metal (8) Karisma (16) Kata-kata hikmah (1) Kembali ke Malaysia (5) King Diamond (1) KLASSIKKK (25) Komentari Metal (86) Krenmaut fanzine (3) Kura-kura (1) La Tahdzan (5) Langsuyr (14) Langsuyr rekoding (9) Listening Booth (1) Majalah (6) Malaysia tanahairku (8) Malaysiana (68) Manowar (11) Megadeth (29) Megadeth singles collection (1) Melancong ke New York (10) Membebel (161) Metal blogger (1) Metal Commentary (1) Metallica (18) Minuman (6) Mohd Tajul Azhar aka Berat (1) Morbid Angel (1) Mount Bromo (5) mrsm (2) My Scientific Articles (1) My Selangor Story (6) Nak menang Battle of The Bands? (2) Nasyid Metal (5) New Arrival (41) Niagara Falls (10) No Smoking (1) November Record Day (11) Obscure Metal (5) Pengalaman hidup (3) Penjara Al Capone (2) Petua (5) PhD (10) Pink Floyd (1) Pirate (1) Poligami (4) Politik Ramadan (12) Projek besar akhir tahun (2) Promosi (70) Prototype (1) Ramadan (15) Record Store Day (5) Recording (4) Rehabilitation of reinforced concrete structures (5) Review (52) Scorpions (10) SEARCH Discography (1) Sembang-sembang (2) Siri Introduksi Kepada (6) Slash di Kuala Lumpur (3) Slayer (16) South Korea Trip (11) Space Gambus Experiment (13) Special Event (7) Stompbox (3) Sunnah (2) Surabaya (8) Swedish Death Metal (1) Syawal (5) taklim (1) Teater (4) Temuramah (23) Terjah blog (5) The 70s rocks! (1) The ABC's of Punk (27) The Beatles (3) The End (1) Tradelist (2) Trip Adelaide-Canberra (8) tro-njo-i (4) Ulasan (416) Uli Jon Roth (4) Untuk dijual (1) US visit Nov-Dec 2012 (14) USA trip 18-27 August 2013 (3) USA trip 27 April - 4 May 2014 (12) Usaha Agama Tempatan (7) UTP (69) Vancouver Trip August 2014 (1) Vinyl (11) Vinyl Passion (6) Viva Voce (1) Voivod (14) Wacken (2) Weezer (1) White Stripes (1) WILHELM Scream (1) Wordless Wednesday (68) Youtube clip (5)

Monday, April 28, 2008

THE END

Salam semua,

Terima kasih semua atas sokongan terhadap blog ini.

Semua yang hidup pasti akan mati. Blog ini pun tidak terkecuali.

Harap maaf jika ada terkasar bahasa. Semoga kita berjumpa lagi.

- Bentara

Tuesday, April 22, 2008

Dari Myspace... PREDICATE NOT DEFINED... Dakwah dalam Metal?

Dari Myspace menjemput bands baru untuk dipromote. Memudahkan bands dari menghantar promo pack kepada Krenmaut untuk direview. Gunakan internet secara maksimum! Sebelum anda mengontek, pastikan myspace dah cukup dengan lagu, info etc supaya mudah nak buat ulasan. Kalau tak ulas, jangan marah maupun merana, aku sibuk daaaa (kerja aku bukan Krenmaut je hahahahah), takpun tak cukup kriteria...
--------------------------------------------

Sesuatu yang tak boleh dinafikan tentang Predicate Not Defined (PND) ialah mereka adalah satu band yang mempunyai etika kerja yang mantap. Kerja keras. Pernah suatu ketika, kalau tak salah aku, mereka mempunyai senarai gig hampir dua bulan berturut-turut, untuk setiap minggu. Boleh bagitau aku band Metal mana yang sanggup? Gig pun bukan semua bayar, kan?

Muzik mereka, masih boleh dibahaskan. Tetapi bukan untuk ruangan ini. Yang nyata, apa yang mereka lahirkan kadang-kadang un-Metal kepada mereka yang Metal. Namun, itu bukan masalah bagi mereka kerana muzik itu, Metal termasuk, adalah sesuatu yang universal dan boleh (jika tidak perlu) diterokai. Dan ini adalah sesuatu yang berani kerana mereka terpaksa mengharungi batasan-batasan yang dibuat oleh kelompok yang sudah biasa dengan 'sheep-mentality'.

Unik dan berani. Itulah PND. Tanpa melupakan bahawa prinsip asas muzik sebagai menghibur. Oh, ye, mereka mencari gitaris. Ada berani?

Apa objektif masa pendek dan panjang PND?
objective masa pendek : untuk menghasilkan lagu-lagu yang berkualiti, memantapkan permainan dan skill individu dan juga mencari contact2 organizer untuk satu advantage untuk gather fans. Dalam masa yang sama, kami perlu mempromosi band di homeground supaya scene di tpt asal ini akan rasa confident dan buleh menganggap predicate not defined sebagai satu idola dan peransang untuk band-band baru lebih serius dan improve.

objective masa panjang : of course la utk spread out predicate not defined globally. Dgn target untuk 5 tahun akan datang, kami berharap untuk memberi satu takrifan baru dalam muzik metal yang buleh attact public / masyarakat kita yang masih ada sikit bad impression dgn muzik keras. Metal yang keras, tegas, beretika dan jujur tanpa prejudis.

band as a branding product - salah satu matlamat kami, mempromosikan predicate not defined sebesar mungkin dan menggunakan saluran media, gig, etc, dan merchandise management.
tujuan sebenar aku: predicate not defined akan menjadikan populariti untuk mendekatkan setiap pendengar dan fans kepada yang hakiki, kembali kepada tuntutan agama, melalui lirik-lirik ketuhanan dalam setiap lagu kami - berdakwah melalui metal.

Apa yang lebih penting? Lagu sedap atau lagu original? Huraikan.
Biar aku huraikan satu2 dulu.
lagu sedap: lagu yang dekat di hati pendengar, tanpa mengira genre, selama ia memberi satu kepuasan kepada pendengar.
lagu ori : menggunakan riff / irama tertentu dan menggabungkan ia mengikut acuan individu / band lalu terhasillah so called 'lagu original'


Pada aku, dua2 penting. lagu yang sedap ada kebaikan kepada band kerana crowd menyukai lagu yang sedap. lagu yang sedap tapi x original / copy bulat akan menyebabkan perdengar rasa tertipu. Walaupun lagu tu sedap ala2 maiden, tapi lebih baik diorang dengar iron maiden itself. lagupn sekarang pendengar lebih bijak dari apa yg kita sangka. lagu yang original baik untuk menonjolkan band dari kelompok genre tertentu. Original tapi x sedap - wasted. jadi gunakanlah kebijaksanaan untuk menghasikan lagu yang 'original' dan 'sedap'

Senaraikan alatan muzik yang digunakan sekarang.
Saya (azwi) menggunakan gitar ESP LTD Viper50 (grey), gitar FERNANDEZ green lefty, digital
effect DIGITECT RP150.

Adi menggunakan bass Ibanez custom made - rare series 4 strings dan bass effect Korg AX5-B.

Amy menggunakan beberapa set promak drumstick dan tama iron cobra dwin pedal.

Apa masalah utama industri muzik tempatan. Bagaimana ia memberi kesan kepada PND.
Buat masa ini, kami merasakan industri semakin baik dan berkembang. Cuma perkembangan hanya di kawasan yang spesifik tanpa mempedulikan wide area. contohnya, band2 kl akan mendapat expose yang lebih dari media / etc, berbanding band2 luar kl. masalah yang sama berlaku pada peluang bermain gig.

2 faktor utama yang saya boleh cakap ialah:
SCENE / CROWD - no doubt skrg crowd kl lebih open dari crowd luar kl, mereka support suma band yang main x kira genre, berbanding crowd luar kl yang kebanyakannye cuma support kawan (bukan semua). scene kl lebih berani dan ada inisiatif mencari tpt2 gig baru unutk menganjurkan gig berbanding scene luar kl, walaupun sebenarnya potensi crowd luar kl lebih besar. sepatutnye mereka x perlu takut, jgn ada sifat mengikut / tunggu dan lihat, kerana benda2 tu merugikan diri sendiri. Band2 baru perlu lebih serius dalam pengurusan live show (performance dan musicianship basic skill)

MEDIA - media perlu lebih bijak. perlu memahami scene betul2, beri takrifan sebenar, attraction, dan penjelasan yang relevan dalam setiap genre muzik yang ada di malaysia, supaya masyarakat x salah tafsir. Perlu expose band metal, punk, hardcore, selain indie pop band skrg ni.

Apakah akhirnya yang diharapkan dari PND sebelum tutup buku (yang hidup pasti akan mati).
Harapan, jadikan predicate not defined sebaris dengan band2 besar / legend / pioneer pada masa akan datang. predicate not defined sebagai icon rujukan / diskusi ilmiah dan collector's item untuk generasi masa depan. Predicate not defined sebagai usaha dakwah yang berkesan.


http://www.myspace.com/predicatenotdefined
http://www.predicatenotdefined.cjb.net/

Monday, April 21, 2008

BRUCE DICKINSON's Chemical Wedding THE MOVIE!!!

Bruce Dickinson, multi-talented artist telah pun siap dengan sebuah full-length film bertajuk Chemical Wedding mengambil sempena album solo beliau. Dahsyat mamat ni!

Dah la bawak kapalterbang komersil, ada double Master degrees, pemain pedang taraf antarabangsa (among others)... sekarang jadi pengarah filem pulak.

IRON MAIDEN frontman Bruce Dickinson's upcoming supernatural horror-thriller, "Chemical Wedding", will be released in British cinemas on May 23.

"Chemical Wedding" will premiere at the London International Festival of Science Fiction and Fantastic Film at the Apollo West End Cinema in London on May 4. The film will also be unveiled at the Cannes Film Festival on May 17.

Dickinson, a trained pilot, is due to fly invited guests to Cannes on the band's own Boeing 757 jet for the premiere.

The official trailer for "Chemical Wedding" can be viewed below.

"Chemical Wedding" wrapped principal photography in September with Julian Doyle at the helm. The film stars Simon Callow as a reincarnation of Crowley, once dubbed "the most evil man in Britain." Callow's character, Haddo, is a shy, stuttering professor.

"My experience with stages is obviously IRON MAIDEN and that sort of stuff," Bruce said. "I've directed a few videos over the course of my rock 'n' roll past and I enjoyed them, I enjoyed directing videos. Writing movies a completely different thing. I wrote a couple of absurd comic novels — that came out as well, and you know, they did OK actually. So, writing is something that's always sort of interested me, so this seemed like a good opportunity to learn the process, really."

blabbermouth.net
Nampak macam menarik tapi bila tengok trailer macam ada kureeeeng sikit. Macam B-grade film je. Harap-harap tak terlampau independent punya rilis, nanti susah nak dapat. Aku harap dapat tengok filem ni on DVD once rilis.

p/s: dalam kepala otak aku pikirkan dia patut direct filem komedi, in the veins of Spinal Tap. Maklumlah, pengalaman dia dalam IRON MAIDEN surely dapat apply kat movie, especially part-part kelakar tu. Badut pun ada dalam band (Nicko) hehehe...

Saturday, April 19, 2008

IRON MAIDEN Live After Death DVD

Rajah 1: Cover depan/belakang DVD

At last! The ultimate IRON MAIDEN DVD dah sampai! Mungkin bukan ultimate tetapi ianya adalah DVD Iron Maiden yang paling memberi kesan kepadaku.

Let me explain...

Satu ketika, tatkala aku Darjah 5 tahun 1986, di Sekolah Rendah Kebangsaan St. Michael, Ipoh, Persatuan Pelajar Islam telah mengadakan lawatan sambil belajar ke Kuala Lumpur. Aku tak ingat la semua detailnya tapi kalau
tak salah kami pi Muzium Negara antara lainnya.

Final night, just we before we got back, kami dibawa kat kompleks membeli belah. Juga aku tak ingat kat mana. Anyway, tengah aku berjalan, ak
u terjumpa kedai videotape Speedy. Terus ku tengok... wow... ada IRON MAIDEN! Tanpa berlengah lagi aku membelinya. Harga aku ingat lagi RM16.

Masa balik naik bas tu, aku suruh drebar pasang. Drebar pun sporting, terus pasang. Huhuhu... dalam bas dipenuhi dengan budak Darjah
5 dan 6, dok pasang IRON MAIDEN. Tak tau la yang lain-lain tu paham ke idak. Tapi aku tengok dengan penuh khusyuk!

Tiba-tiba, Ustaz aku sebagai ketua rombongan sound...

"Takde orang pompuan nyanyi ke?"

chait... heheheh...

Rajah 2: Disc 1 & 2

---------------------------------
This DVD is long overdue. Orang lama dok tunggu berpuluh tahun. Aku tengok video Speedy tu sampai lunyai masa dulu sampai dah tak boleh pasang terus. So bila aku jumpa je DVD ni, terus sambar, walaupun tengah dok sengkek. Istimewanya, selain Live After Death punya cut, ada banyak ekstra as reviewed below...

Disc 1 — Live After Death
"Live After Death" concert with Stereo and Dolby Digital 5.1 Audio (90 minutes)

Setlist:
01. Churchill Speech/Aces High
02. 2 Minutes to Midnight
03. The Trooper
04. Revelations
05. Flight of Icarus
06. Rime of the Ancient Mariner

07. Powerslave
08. Number of the Beast
09. Hallowed Be Thy Name
10. Iron Maiden
11. Run to The Hills

12. Running Free
13. Sanctuary


Gambar tak boleh nak buat apa la sebab originally tahun 1985 kan. Grainy tetap la grainy tapi much better than VHS punya versi la. Part double harmony Smith/Murray lepas solo RotAM tu masih menggigit perasaan. Begitu juga dengan starting HBTN dan juga wailing Dickinson dalam lagu Revelations. Ahhh... memori... memori... bila tengok balik masih tetap segar!

Disc 2 - Documentary / Bonus Concert Footage 1. The History of Iron Maiden — Part 2 (60 mins) — Documentary. Band members, crew, friends and
associates talk about the period in the band's career which saw the writing, recording and release of the "Powerslave" album, and later "Live After Death", and the subsequent massive touring. And not just the serious side!!

Hah! Part ni best. OK, inilah dia sambungan kepada THoIM Part 1 yang 2DVD tu. So Part 2 ni cerita sekitar album Powerslave dan juga World Slavery Tour depa ni. Memang insane punya tour. Sepanjang tahun tu sampai Dickinson
kata dia dah naik mental. Dia la paling pressure sebab suara fragile gitu. Demam sikit terus suara out. Tapi masa ni memang height depa la. Mana-mana depa pi pasti kena serbu punya. Banyak cerita suka duka dalam seksyen ni. Cerita McBrain pergi berendam masa tengah-tengah lagu RotAM tu kelakar ah...

2. Behind the Iron Curtain (57 mins approx) Documentary and Live — shot during MAIDEN's historic tour of Poland and other parts to the Eastern Blo
c in 1984 featuring interviews, live and offstage footage capturing the atmosphere of this remarkable journey behind the Wall at the height of the Cold War.

Masa ni Eastern Block Europe masih lagi komunis. So bila Heavy Metal band datang main je memang macam konsert pop la... ribu-ribu dok kerumun. Masa tu, vinyl band Heavy Metal yang datang dari Western Block memang mahal gila. Habis sebulan gaji just for one vinyl. Bila depa dapat sekeping terus kongsi dengan kawan-kawan. Ada clip tunjuk masa IRON MAIDEN pergi kenduri kawin, dan atas permintaan, depa perform as a band. Kat kenduri kawin. Ma
in lagu Smoke On The Water heheheh...


3. Live Footage - Rock in Rio '85 (50 mins approx) The full MAIDEN set supporting Queen on the first day of the first Rock in Rio in front of 300,000 manic metal fans. A bloody and stirring performance!! Songs performed include "Aces High", "2 Minutes to Midnight", "The Trooper", "Revelations", "Powerslave", "Iron Maiden", "Run To The Hills", "Running Free"

Ini first time program Rock In Rio take place. Dan IRON MAIDEN was supporting Queen. Iron Maiden tak pressure masa ni sebab bukan main band. So
depa main rilek je la. Lepas show dapat pujian dari Queen gitu. Bangga siot IRON MAIDEN! Ye la dulu macam langit dan bumi la kalau nak kira populariti. Masa ni Dickinson kepala dah berdarah sebab terlampau menggelejat sampai terlanggar pebende ntah. Kamera terus shot kat muka dia yang berdarah tu untuk beberapa lama. Rod Smallwood (manager) kata, dia biarkan je shot tu. Kata dia, bukan senang nak jumpa shot Dickinson beradarah macam tu (sambil ketawa). Oh ye, ini tak salah TV program punya shot. Tak ingat samada ianya live atau delayed.


4. Ello Texas — 15 minutes — Interview and live. Caught by a film crew in 1983 at the Alamo and sound checking their show in San Antonio.

Ada interview clip masa Harris dengan Dickinson dok rilek pakai seluar ketat pendek. Seksi gitu muahahah... Walaupun diberitakan depa ni tak boleh interview sekali tapi (probably) in this rare shot, depa dok diskas pasal IRON MAIDEN dan tour yang depa dok buat masa tu.


5. Artwork Gallery, Tour Programme, Tour dates and photo gallery
6. Promotional clips for Aces High and 2 Minutes to Midnight
Subtitles for all documentary footage: PAL version — English HOH / Dutch / French / German / Italian / Swedish / Portuguese / Spanish NTSC Version — English HOH / Brazilian Portguese / Latin Spanish


Rajah 3: Booklet

BUY ORIGINALS!!!

Friday, April 18, 2008

GIBSON Commemorative 50th Anniversary Flying V

Lama dah aku tak tengok gitar dan terliur. GIBSON baru-baru ni rilis Commemorative 50th Anniversary Flying V, khas untuk bulan March 2008. Only 1000 were made. Aduh.... (klik gambar untuk imej lebih besar)




Antara yang menarik:

1. Pearl block inlay pada fret. Originally kalau tak silap aku, cuma versi 1979 je yang ada pearl block inlay ni. Yang lainnya semua dot inlay.

2. Tulisan GIBSON pada headstock tu julung-julung kali tukar bentuk (hasil dari tulisan ex-director GIBSON ke apa).

3. Tengok pada tuner kat headstock, takde knobs huhuhu... tak tau mana dia letak.

4. Warna merah shade hitam yang cun.

5. It's a GIBSON Flying V dammit!!!

Sekarang nak mencari benda nak bergolok gadai nak beli at retail price US$2,250 (tak termasuk shipping) huhuhuhu... (kena menangis sebab memang tak mampu).


The Gibson Commemorative 50th Anniversary Flying V pays tribute to one of the most radical, yet influential, guitar designs to come out of the 50's. Now, one of the most recognizable guitars on the planet, the Flying V was well ahead of it's time in 1958. No one knew quite what to make of it until the late 60's to early 70's when heavy rock would rule stadium stages the world over and the Flying V would come into it's own. This stunning commemorative edition brings you the Flying V in all it's rocking glory with a 2-piece korina body, string-thru bridge, tulip tuners, gold hardware, and a set of Burstbucker pickups for jaw-dropping tone.

Technical Info

Body
Body Style: New Retro V
Top Species: AA Maple
Back Species: Mahogany
Binding: Single-Ply

Fingerboard
Fingerboard Species: Ebony w/Gold Fretwire
Scale Length: 24 3/4 in.
Number of Frets: 22
Inlays: Pearl Split Blocks

Electronics
Neck Pickup: 57 Classic
Bridge Pickup: 57 Classic +
Controls: 1 Volume, 1 Tone

Neck
Species: Mahogany
Profile: Flying V
Peghead Pitch: Flying V
Nut Width: 1.695 in.
Neck Joint: 17

Hardware
Plating Finish: Gold
Tailpiece: Stop Bar
Bridge: TOM
Knobs: Black Top Hat with Gold Inserts
Tuners: Steinberger Gearless

Death to Flying V copies and wannabees. Only GIBSON rules!!!

Thursday, April 17, 2008

Tom G Warrior quits CELTIC FROST!

Seperti yang telah dikhabarkan oleh blabbermouth.net, Tom Gabriel Fischer, telah mengundur diri dari band lagenda, CELTIC FROST. Dalam komennya, Tom mengatakan bahawa CELTIC FROST adalah terdiri dari 3 individu! Huhuhu... aku ingatkan Tom = CELTIC FROST? Kalau Tom dah takde dalam CELTIC FROST apa ke halnya pulak? Bukan patut CELTIC FROST dibubarkan ke apa?

Akhir kata Tom, "There is no way back!" menggambarkan nasi sudah menjadi bubur. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata... aaa, paham-paham la.

Fortunately, Tom kata dia tengah pikir options camana nak rilis lagu yang telah dia bikin untuk album CELTIC FROST yang tak menjadi (lanjutan Monotheist iaitu Monotheist Companion).

p/s: jangan jadi glam balik udah le Tom oi... anyway, sebelum ni pun Tom dah bagitau yang hubungan antara individu dalam CELTIC FROST ni pun memang fragile. Nampak memang fragile... sempat satu album je lepas reunion, at least yang mana Tom ada sekali.



Video A Dying God Coming into Human Flesh.

EVERGREY album baru!!!

Band prog Metal sensasi dari Sweden khabarnya sedang dalam proses deal baru selepas berpisah dengan InsideOut Music. Baru-baru ini mereka telah merilis trailer bagi album tersebut dalam bentuk video muzik. Lagu-lagu yang telah dimedleykan. Sekali dengar memang promising!


Monday, April 14, 2008

Ahli SYJ08 tarik diri?

Aku baru dapat berita dari Noa yang memberitahu bahawa beliau bersama dengan Hery dan Yus telah menarik diri dari SYJ08 akibat masalah dalaman. Jadi tinggal vokalis, Alang je dalam SYJ08.

Nampak gaya, line up ni tak sempat nak rakam album baru untuk SYJ08.

Namun begitu diberitakan bahawa SYJ08 akan tetap meneruskan persembahan Tribute to Rock Kangkang pada 4 May ini akan tetap diteruskan. De
ngan line-up baru.

SYJ08: (l to r) Noa, Yus, Hery dan Alang.

p/s: terkejut jugak sebab aku rasa line up Noa, Hery dan Yus dah cukup baik dah. Lagipun depa punya skil music pun bagus.

Sunday, April 13, 2008

W.A.S.P. Live in Adelaide, Apr. 13 2008, The Barton Theatre

The Crimson Idol World Tour unusually took place 15 years after the release of the album to mark its 15th anniversary, starting on October 29, 2007 in the The Garage, Glasgow in Scotland. It also marked the first time that the film recorded for The Crimson Idol was ever shown in public. This was played along with the band as they performed their tracks in synch with the film. This show marked the only time that the album has ever been played from start to finish by the band since recording the album.
-------------------------------------------------------------------

Wooo... W.A.S.P., first time in Australian soil. First time in Adelaide. Something that not to be missed!

Aku hadir lambat setengah jam dari scheduled at 7:20pm sebab nak selesaikan solat Isya dulu. By the time aku sampai, stage kosong. 10 minit kemudian opening band Wicked Bliss (kalau tak salah) perform. I got to know that Ozz otai, The Poor dah perform sebelum tu. No problem.

Crowd tak berapa ramai berbanding dengan Gigantour dan Slayer (rebiu ada dalam blog ini, boleh cari) yang full house. This was expected sebab tengok crowd tu ramai pakcik-pakcik dan makcik-makcik. Budak-budak lepasan sekolah takde kot hahaha...

Saat yang dinantikan tiba apabila MC muncul. Dia announce ada dua undang-undang. 1. jangan naik atas stage. 2. Jangan ambik gambar... aduh! Tak best la tak leh amik gambar, camana nak kasi orang tengok kat blog. Aku prepare gak kot kalau ada kesempatan, nak jugak aku amik. Tapi bila aku tengok 2-3 orang yang amik pakai cameraphone kena tarik dengan bouncer hmmm... takde pasal la aku nak amik. Kesian la korang.

---------------------------------
SPECIAL ANNOUNCEMENT

Dear fans, please DO NOT bring any cameras into the shows this fall as it is
strictly prohibited to take pictures or recordings of the performance of W.A.S.P.
Security Personnel at every venue will confiscate any cameras (including digital
cameras and mobile phones with ability to record) from you before entering the venues.
Please respect this request and enjoy the evening with The Crimson Idol.
-------------------------------------------------

Seperti yang dijanjikan, Blackie Lawless and co., memulakan set pertama dengan menghabiskan album The Crimson Idol secara keseluruhan. Album ini adalah album konsep, menceritakan tentang watak Jonathan Steel, kisah kehidupannya yang tidak diterima keluarga, mencari sebabnya dan cuba mendapatkan kembali kasih sayang ibubapanya namun gagal yang berakhir dengan tragedi. Sungguh epik. Untuk keseluruhan cerita dan watak, layari sini.

Yang menarik dalam set ini ialah persembahan live W.A.S.P. di-synch-kan dengan videofilem album The Crimson Idol. Mengikut cerita, videofilem ini telah lama disiapkan ketika album ini diriliskan pada tahun 1992 tetapi hanya sekarang dapat dipersembahkan kepada umum. Sesuai sangat sebab videofilem ini berjalan throughout the album dan set ini pun untuk satu album.

Aku tak tau la samada korang pernah dengar album The Crimson Idol ni atau tak. Aku minat album ni. Sungguh epik. Lirik dan nyanyian part rintihan Jonathan tu memang vibe sedih habis.

I don't wanna be, I don't wanna be, I don't wanna be
The crimson idol of a million
I don't wanna be, I don't wanna be, I don't wanna be
The crimson idol of a million eyes, of a million


Memang syahdu... Nampak gaya kena cari CD balik. Dulu aku ada kaset. Eh, aku punya ke kawan aku punya.

Blackie Lawless dah nampak tua. Tapi command dia atas stage memang kuat. Lightwork atas stage pun kena dengan lagu, gloomy dan dark. Bila lampu shot dari bawah muka Blackie je orang menjerit hahaha... aku pun sama. Macam budak-budak. Al-maklumlah, dari remaja dok minat kat stail ganas dan glam dia tu. Remember SYJ? Takde W.A.S.P., takde SYJ la.

Oh ya, lineup ni bukan lineup klasik. Takde Chris Holmes. And Blackie main gitar instead of bass sepertimana dalam first 3 albums. Walaupun begitu line up baru terutama gitaris, Doug Blair memang gerek. Gaya ada rupa macam CD Khanzab (Sil Khannaz) hehehe... Suara pun sedap masa backing. Blackie pakai gitar LTD model
AX-260 dan Doug Blair pulak aku tak pasti brand apa. Tapi dia dok tukar-tukar gitar dan dia pakai double neck guitar untuk part plucking.

Overall, the first set was first class! Two thumbs up. Blackie pun kata "We'll be back in a few minutes."

Masa intermission tu, kat skrin boleh pasang live ELVIS pulak tu. Buat lawak ke apa?

Actually, sepanjang set kedua, live Elvis tu dok main sampai habis huhuhu...

Blackie and co muncul for the 2nd set. Semua dok histerical dah. Oh ye sepanjang set pertama, sepatah haram Blackie tak cakap apa. Lagu continuous, nak synch dengan videofilem tu.

"All I need is my..." crowd sambut. "L.O.V.E. Machinnnneeeeeee..."

gila best.

W.A.S.P. aku kenal melalui album Live In The Raw. So aku kata kat diri sendiri, kalau depa main lagu dalam album baru-baru mampus aku tak tau. Nampak gaya tak macam tu.

Part korus semua dok folo. Aku sampai serak-serak suara la nyanyi sekali heheh...

Lagu kedua, Wild Child. Hehehe... lagu SYJ plagiat jadi Anak Liar. Then seterusnya lagu dari album terbaru, Dominator, lagu slow. Then sambung lagu I Wanna Be Somebody. Tiba-tiba Blackie cue, last song, Blind In Texas.

Eh, takkan lima lagu je. Kata 2nd "set". Patut lebih la, dalam 10 lagu ke. Huhuhu... balik aku check, ramai fans kat Sydney dan Melbourne bingit pasal depa main set kedua lima lagu je. Semua dok kata dalam flyer, set patut more songs. Kalau lima lagu tak kira set.

Anyway, aku puas, walaupun second set 5 lagu je. Kalau banyak-banyak pun, depa main lagu baru bukan aku tau. Cuma ramai yang kesal sebab tak main lagu notorious depa, **** Like A Beast.


Baju tour. Tak ekslusif pun sebab ada jual kat official site W.A.S.P. Tapi cun sebab kaler garang.

Haaaa... ni namanya tuala. Tuala siapa?

Masa lagu I Wanna Be Somebody, ada extended korus sikit yang mana Blackie dok sapu-sapu muka, sapu-sapu kepala... lepas tu dia tease kat crowd, macam nak campak tuala tu. Dia kehulu kehilir, macam nak campak. Alih-alih dia campak kat kawasan aku. Apa lagi, dengan loncatan yang menggemparkan, aku pun sambar dari udara. Dapat kat aku hahahah... Ada la bekas celak Blackie kat tuala tu. Tapi sebab tak leh nak authentic, aku je la yang boleh appreciate. Kot ada signature Blackie ke, boleh la aku jual kat eBay.


Sorry la ambik video dari youtube videoklip je... tapi best lagu ni.

I don't wanna be, I don't wanna be, I don't wanna be
The crimson idol of a million

I don't wanna be, I don't wanna be, I don't wanna be

The crimson idol of a million eyes, of a million
No love, to shelter me, only love
Love set me free
No love, to shelter me, only love
Love set me free

Saturday, April 12, 2008

Gathering zine editor di Ipoh 3 May 2008


Event yang menarik! All zine editors unite! Anjuran dan idea The Core System.

IRON MAIDEN Virus CD singles 1 & 2


Rajah 1: Slipcase depan dan belakang

Satu pembelian yang berbaloi pada aku. Sebabnya, ia datang dengan satu set dalam dalam box slipcase. Kedua-dua set adalah dalam bentuk digipak CD. Aku rasa dengan adanya slipcase untuk housing kedua-dua digipak ini agak menolong dari segi penyimpanan. Lagipun, digipak mudah rosak so perlu dijaga lebih berbanding dengan CD biasa.

Artwork CD ni agak kureng sikit. Muka Eddie nampak macam tak siap je especially pada slipcase dan digipak 1 (artwork yang sama). Artwork pada digipak 2 agak menarik konsepnya iaitu muka Eddie yang menjelma di balik mikroskop - sesuai dengan tajuknya, Virus. Tak pasti apa kena-mengena tajuk Virus dengan artwork digipak 1.

Digipak 1


Rajah 2: Digipak 1 (depan, dalam kiri, dalam kanan dan belakang)

1. Virus (short version) (Harris, Gers, Murray, Bayley)
- versi pendek. Part slow semua dibuang menjadikan lagunya pendek hampir separuh. Lagu ini antara feveret aku (sama seperti Total Eclipse - dalam The Number Of The Beast) - iaitu lagu best tapi tak dapat masuk dala
m mana-mana album. Videoklip pun best.

2. My Generation (Townshend)
- Lagu cover THE WHO. Rock N roll. Aku tak berapa familiar dengan lagu ni. OK la. Not bad.

3. Doctor Doctor (Schenker, Mogg)
- huhuhu... best lagu ni. Lagu original dari UFO pun aku min
at. Suara Blaze memang masuk ah dengan lagu ni. Gila best!

(track 2 dan 3 juga rilis dalam Lord Of The Flies CD single)

Digipak 2


Rajah 3: Digipak 2 (depan, dalam kiri, dalam kanan dan belakang)

1. Virus (Harris, Gers, Murray, Bayley)
- versi original panjang. Juga lagu yang sama appear dalam Best of the Beast.

2. Sanctuary (Harris, Di'Anno, Murray)
- Lagu ni asalnya rilis dalam kompilasi Metal for Muthas pada tahun 1980. Sebelum ini, lagu ni tak pernah rilis dalam bentuk CD. So it's good to hear the song that actually put IRON MAIDEN on the Heavy Metal chart! Solo gitar ni lain dari yang biasa aku dengar dalam album Live After Death.

3. Wrathchild (Harris)
- Sama seperti lagu Sanctuary, dirilis dalam kompilasi Metal for Muthas. Aku rasa macam slow sikit lagu ni dari versi album. Drum pun sikit ada lain.


Ekstra:

Lima keping poskad diberi percuma dengan pembelian ini. Tak kuasa nak hantar poskad ni kat orang. Rare wooo...





Rajah 4: Poskad percuma 5 keping

Source belian: www.eBay.co.uk
Harga (termasuk postage): GBP$16.50

Thursday, April 10, 2008

Soilwork 25 May 2008

Date: 25 May 2008
Time: 1700-2230
Venue: The Ruums Club, Jalan Sultan Ismail, Kuala Lumpur

Paul's Place Under Attack 17 May 2008

Date : 17th may 2008
Time : 2pm till exhausted
Venue : Pauls Palace , Jalan Kelang Lama
Ticket : RM13

Lirik Ku Cemari

Atas permintaan ramai. Semoga boleh berjamming lagu Ku Cemari lepas ni...

-------------------------------------------------------

KU CEMARI

aku datang membawa barkah
bersama urutan embun
dingin subuh mengalpakan
hanyut bertemankan nafsu
sedarkah kau pada hakikat
yang lama terselindung
diri mana tertipu
lenggokan tubuhmu

(dan nafsu membakar)

Hamburkan hasratmu
Legakan segala amarah
Hunuskan kerismu
Melawan sedapnya hidup
Penantian satu penyeksaan
Akhir bukannya dugaan
Lancang mulut menempah maut
Jangan sekali ajal dicabar

Kemaafan bukan yang kucari
Takkan lupa darah yang ku tuntut
Ayuh ku cabar, jeritanku menusuk
Pertaruhkam segala apa yang kau amalkan
Tujuh keturunan belum (tentu) hilang dendamku
seksa yang perlu kau rasa (bersama) kematianmu
(sama ada) satu atau dua segalanya
Malu anak jantan yang kau laungkan


Biar sejarah yang mengadili
Siapa yang dihisabkan (sebagai) benar
Mungkin malu yang kau senyapkan
Akan hilang bersama lagendamu

Atau manusia akan mengerti
Balasan apa yang kau takuti
Pasti anak cucumu kan kelak
Menjilat kembali ludahmu itu

Dendamku takkan berakhir
Mustahil akan ku lupa
Walau tubuh ku hancur berdebu
Dimamah segala racun berbisa

Tiada tempat untuk (si) petualang
Berlari bersama arangnya
Hisabmu didalam dunia
Berada dalam genggamanku!!

(ku cemari)

Lagu/Lirik: Bentara

Sunday, April 06, 2008

Temuramah bersama Bentara (LANGSUYR)

, Terima kasih kepada Azreen (The Core System Zine) kerana memberi kebenaran untuk publish temuramah ini http://thecoresystemfanzine.blogspot.com/



--------------------------------------------------------------

........Akhirnya,berjaya juga meng-interview band favourite teman LANGSUYR yg telah dijawab oleh Bentara Guru(Guitarist).Terima kasih kepada beliau dan semoga terus berjaya dgn pelajaran di Australia.

SUNUT/Lirik: Bentara Music: Azmaniac

Bapakku marahlah lagi
Habeshhh Cd dibakar Habeshhh zineku dibakar
Habeshhh tshirt dibakar

Bapakku marahlah lagi

Habeshhh demo dibakar
Habeshhh poster dibakar
Habeshhh gitar dibakar


KORUS
Kalau ini macam lebih baik aku jadi Mat Dangdut..!!!
Jadi Mat Disko!!!
Jadi Mat Pop Indon!!!
Jadi Mat Hip Hop!!!
Jadi Mat Racing!!!
Jadi Mat Pet!!!

Jadi Bohjan!!!(ulang sampai habeshhh…)



1.MCM BIASA,APA KHABAR HARI INI?BAGAIMANA CUACA DI AUSTRALIA ?
Alhamdulillah baik-baik saja disini. Sekarang penghujung musim panas dan cuaca tak stabil. Kadang-kadang panas kadang-kadang sejuk. Hari ni maksimum 39 darjah Celcius. PANAS!

2.SEBAGAIMANA MAKLUM HANG MENYAMBUNG FURTHER STUDY KAT AUSTRALIA ,DALAM BIDANG APA ?
Aku melanjutkan ke tahap PhD di dalam bidang structural engineering iaitu komponen dalam Civil Engineering.

3.PERKEMBANGAN TERKINI AHLI BAND INI YANG LAIN ?
Azlan bekerja di KL dan Azman freelance graphic di Seremban.

4.CERITAKAN BRIEF HISTORY PENUBUHAN AWAL BAND LANGSUYR ?
Asalnya kami bertiga kawan sepermainan di Balai Polis Menglembu sejak umur kami sebelum tadika lagi. Membesar bersama. Apabila dah besar sikit dan kenal muzik, kami sama-sama meminati irama rancak dan keras dan sudah tentunya yang sesuai ialah Heavy Metal. Apabila sudah boleh memegang gitar, hasrat untuk menubuhkan band mula timbul. Langsuyr dilahirkan secara asasnya pada tahun 1991 tatkala aku dan Azman berumur 16 tahun. Azlan dua tahun lebih tua dari kami. Ia menjadi serius sebaik sahaja kami selesai SPM. Demo pertama kami Occultus Mysticism dilahirkan pada tahun 1993.

5.MAKSUD TERSENDIRI DISEBALIK NAMA:LANGSUYR ?
Nama hantu la hahaha… mana ada maksud lain. Macam cerita Pontianak, cerita Toyol… begitulah juga Langsuyr. Malang sekali ada orang mengambil kesempatan itu menuduh kami yang bukan-bukan. Ianya sekadar nama saja, sekadar nak berhibur.

6.KATEGORI JENIS MUZIK YANG DIMAINKAN?
Dulu, Occult and Mystical Death Metal. Main tabuh je masa tu. Lepas tu Eastern Death Metal. Sekarang ni tak tau la. Eastern Metal kot. Muzik Metal digabungkan dengan elemen nusantara.
7.SENARAIKAN DISCOGRAPHY RILISAN LANGSUYR SETAKAT INI?
Jap… nak pi copy and paste dari myspace…

DISCOGRAPHY
Occultus Mysticism demo 1993
The Eastern Cruelty cassette EP (Nebiula Production) 1995
Ryusgnal (Nebiula Production) 2000
The Eastern Cruelty + bonus (Nebiula Production) 2006
Asyik (Clockwork Record) 2006
Live at Planet Hollywood Video CD (Clockwork Record) 2006
Tu dia hehehhe…

8.BAGAIMANA DGN PROJEK RAKAMAN ALBUM TERBARU SEMASA HANG BERCUTI BARU2 INI DI TANAH AIR? CERITAKAN LEBIH KURANG…
Rakaman nampak bagus. Lagu pun nampak lebih menarik dari apa yang ada dalam album sebelumnya, Asyik. Tapi satu la bila time recording, especially band kecik, label kecik, modal kecik… semua nak cramp. Tu yang recording sampai 4-5 pagi tu. Masa tu semua dalam studio dah jadi macam zombie. Hidup tapi roh dah berlegar tempat lain hahahah… Despite of semua tu, ianya telah diselesaikan dengan jayanya. Tunggu!!!
Oh ye aku ada nukilkan sedikit pengalaman kami di studio di sini

8.DIMANAKAH STUDIO RAKAMAN PEMBIKINAN TELAH DIJALANKAN?SIAPAKAH TENAGA KERJA?
Studio rakaman di Utusan Studio. SEARCH rakam album Gothik kat sini. Bukan SEARCH aja, malah MAWI pun di sini hahahah… Kami diawasi oleh produser, Jadam (Necrotic Chaos) dan rakaman dijaga oleh Adam.

9.BERAPA LAGU YANG BERJAYA DIRAKAMKAN DAN SENTUHAN LIRIK2 DAN IRAMA GUBAHAN SIAPA?
Sebanyak 8 lagu telah dirakamkan dan detailnya adalah seperti berikut:

1. Bullet (muzik: Bentara/Lirik:Bentara/Deathdie) guest guitar solo by Jadam
2. Malam Malam (Azmaniac/Azreen) guest guitar solo by Jadam
3. Sendonian (Azmaniac/Bentara) guest backing lead/backing vocal by Adik NC
4. Ini Jalan Kita (Azmaniac/Bentara) vocal by Bentara, guest backing vocal by Jadam
5. Gargantuan (Bentara/Bentara) guest guitar solo by Jadam
6. Tunjuk Perasaan (Azmaniac/Azmaniac) guest guitar solo by Dark-E, melodik backing vocal by Bentara
7. Penasaran (Bentara/Bentara)
8. Joget Pengantin Baru (Bentara/Bentara)

10. APAKAH TAJUK ALBUM INI NANTI?
Bullet.

11.BAGAIMANA PERASAAN HANG PABILA DAPAT BERAKSI DLM SHOW”THE RESSURECTION”BARU2 NIE DI KUALA LUMPUR?
Best! Ceritanya macam ni. Beberapa hari sebelum aku fly balik Adik (NC) sms aku mintak tolong masukkan lirik dalam lagu NC yang baru untuk dipersembahkan pada gig tersebut. Aku telah siapkan dan telah serahkan pada beliau. Kemudian aku dapat tahu Jadam pulak tak dapat main gig tu. Tanpa perasaan malu, terus aku offer diri kat NC untuk main hahahah… dan dalam 4 hari tu aku belajar 6 buah lagu dan jamming dua kali. Lagu-lagu NC ni haram jadah sikit sebab punya laju hahahah… aku takat main lagu slow2 macam Langsuyr boleh la… tapi best bersama dengan NC atas stage. At least dapat la main satu show kat Malaysia.

12.PANDANGAN TENTANG GIG TERSEBUT DAN BAND2 YG BERAKSI?
Best kesemuanya. Selain dari band best juga jumpa kawan2 lama. Heads up kepada organizer Ultra Hingax Production yang dapat organize gig yang best camnih. Band pun cukup2 konsentrasi orang nak menonton, tak terlampau banyak. Kalau gig dah sampai 10 bands, nak concentrate camana ye tak?

13. JIKA DI IPOH,ANTARA PORT LEPAK PALING DIGEMARI SEMASA KALIAN DUDUK DI MENGLEMBU DULU2…
Kat bumbung flat balai polis Menglembu. Petang-petang lepas balik kerja kilang kulit, bawak gitar kapok naik atas dengan Azlan dan Azman lepas tu pikap lagu. Awas, bumbung bahaya takde safety. Kalau tergelincir sure arwah. Tapi angin sepoi-sepoi bahasa kat atas tu memang gila best!

15.ANTARA KENANGAN DI: 1/ SUPERKINTA-
Hahaha,,, aku jumpa demo Athotorgh jual kat kedai scrap bawah tu. Nyesal tak beli. Rare tu sekarang!

2/ KOMPLEKS YIK FOONG-
Asalnya Ipoh’s Metal Militants (IMM) di situ. Kenangan Metal Terrorist tawaf dari underground ke tingkat paling atas secara beramai-ramai dan serba hitam. Digeruni oleh mereka yang melihat kami hahahah…
3/ BAZAR BULAT-
Hari minggu tempat IMM berkumpul dan jamming di studio SYJ. Legend! Kat pintu masuk studio, band trash dilarang di sini eh? Sudah la hahahaha…

4/ BAS STATION-
Kami jarang lepak bas station sebab pada kami itu 2nd grade… sori aaa hahahah… IMM tak lepak bas station. Samada lepak Yik Foong, SYJ dan pada akhir hayat kami, lepak kat depan rumah Wira kat Silibin lepas waktu Isya sampai embun pagi jatuh.

5/ PASAR LOKIN-
Err… masa zaman ganas dulu aku tak pi… tapi bila dah tua ni jadi best pulak pergi hahahah…
16. ANTARA BUAH YG SUKA MAKAN,DURIAN KE?TEMPOYAK SEDAP BEB!!HEHEHEE…
Walaupun aku made and born in Ipoh, aku tak suka tempoyak hahahah… tapi durian memang la rulez forever!!!

17. APAKAH MAKANAN DAN MINUMAN PALING FAVOURITE YANG HANG PALING RINDU KAT MALAYSIA ?TAK DAPAT DI SANA ?
Masa balik itu hari, memang aku belasah semua yang aku mengidam. First sekali aku cari KFC lepas tu McD hahahah sebab kat sini takde yang halal. Lain-lain masakan Malaya, orang rumah dah terer buat heheheh…

18.PANDANGAN SERTA HARAPAN HANG PASAL MUSIC LOCAL SCENE UNTUK TAHUN 2008?
Semua kena sapot Langsuyr hahahah… Moga sukses band yang merangkak dan makin best bagi band yang dah ada nama. Belilah yang original. TOLONGLAH!!! Survival band bergantung kepada sales. Kalau dah semua orang download je apa cerita?

19.BILAKAH PENGAJIAN HANG DI SANA TAMAT DAN PULANG KE MALAYSIA ?
Harap-harap akhir 2009 selesai. Tobat wehhhhh tak nak buat PhD dah uwaaaaa….!!!

20.BERIKAN LAST WORDS KEPADA PEMINAT2 DAN KOMEN SIKIT TENTANG thecoresystem fanzine EDISI BLOG….
Beli yang original! Kalau betul sayangkan dan support Langsuyr, bantu kami dengan beli yang original. Merchandise original pun banyak dah KAZ PRODUCTION (www.myspace.com/kazproduction) kasi rilis. Tinggal nak beli je. The Core System rulez! Kasi lagi banyak cerita scene muzik tempatan!

Saturday, April 05, 2008

SYMPHONIA – Satria Naga CD


Aku kena berterus terang. Setelah beberapa lama mengekori Yngwie J Malmsteen (YJM), aku berfikir sendirian dan mengaku. Memang beliau gitaris yang hebat. Dan aku percaya rasional beliau mengekalkan konsep 'tanpa berubah' untuk setiap album beliau adalah kerana pertamanya, beliau yang 'mencipta' hard rock neo-klasikal dan keduanya, beliau memang terer dengan apa dia buat. Apabila mendengar setiap album beliau, kita akan disajikan dengan shred neo-klasikal yang berulang-ulang. Untuk yang meminatinya, pasti akan teruja. Kepada yang lain, sudah-sudah la tu.

Namun rasional untuk orang mengekor sebijik-sebijik dengan apa yang dilakukan oleh YJM, adalah sesuatu yang perlu dikomen juga. First impression sudah pasti, dari dengar yang meniru, baik dengar yang original.

SYMPHONIA adalah sebuah band neo-klasikal, yang mendapat pengaruh utamanya dari YJM. Itu jelas dan pasti. Album pertama ini dengan pakej digipak amat menyerlah; begitu professional. Sesuai dengan kredibiliti dan keupayaan pemuzik di dalamnya memainkan muzik Metal/HardRock dengan begitu tepat. Mempunyai vokal dengan range yang bisa membuatkan Awie dan Mus teruja. Gitarisnya pula memenangi pelbagai anugerah hasil dari pemainannya yang baik. Dengan lain perkataan, ini sesuatu yang membanggakan.

Tetapi, kenapa SYMPHONIA perlu duduk di bawah bayangan YJM secara melampau, sukar untuk aku terima. Mungkin band tribute? Tetapi mana cover songs YJMnya? Atau mungkin mengharap dapat menggantikan YJM? Yang pasti, mereka tidak menggunakan keupayaan mereka yang begitu baik untuk menghasilkan sesuatu yang refreshing. Aku pasti ramai yang tabik dengan keupayaan mereka tetapi tidak kurang juga yang akan tepuk dahi disebabkan ketidakupayaan mereka menghidangkan sesuatu yang sedikit berlainan.

Setiap band pasti ada idolanya. Itu tidak dinafikan. Tetapi mengorbankan keupayaan untuk menjadi 'bayangan' adalah sesuatu yang sukar diterima. Namun, harapan aku masih berpanjangan untuk album seterusnya. Semoga mereka menyedari komen ini dan melakukan sesuatu terhadap 'masalah' obsesi mereka.

http://www.myspace.com/symphoniamalaysia